Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, όσο περισσότερο χρόνο περνούν οι ενήλικες στα social media, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουν να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 1.787 άτομα 19-32 ετών, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι τσεκάρουν συχνά τους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν 2,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη, σε σχέση με όσους δεν τα χρησιμοποιούν συστηματικά.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα χρησιμοποιούσαν τα social media κατά μέσο όρο 61 λεπτά την ημέρα, και επισκέπτονταν τους λογαριασμούς τους 30 φορές την εβδομάδα. Το 25% παρουσίασε έντονες ενδείξεις κατάθλιψης. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, Dr Brian Primack: “Η σχέση αιτίας-αποτελέσματος δεν στοιχειοθετείται καθαρά από τα συμπεράσματα. Υπάρχει η πιθανότητα τα άτομα που είχαν ήδη συμπτώματα κατάθλιψης να άρχισαν να χρησιμοποιούν περισσότερο τα social media, ίσως γιατί δεν έχουν την ενέργεια και τη διάθεση να εμπλακούν σε πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπίδραση”.

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι που η συστηματική χρήση των social media μπορεί να οδηγήσει σε καταθλιπτικές σκέψεις. Ένα παράδειγμα αποτελεί το φαινόμενο γνωστό ως “Κατάθλιψη του Facebook”. Τα άτομα που χρησιμοποιούν συχνά τα social media μπορεί να αισθανθούν ότι δεν ανταποκρίνονται στα εξιδανικευμένα πρότυπα ζωής που οι υπόλοιποι χρήστες προβάλλουν μέσω των προφίλ τους. Όπως συμβαίνει συχνά στις κοινωνικές επιστήμες, και οι δύο προσεγγίσεις μπορεί να είναι σωστές.

 

“Αυτό μπορεί να είναι ανησυχητικό, καθώς υποδηλώνει ότι υπάρχει ένας φαύλος κύκλος: οι άνθρωποι με κατάθλιψη καταφεύγουν στα social media για υποστήριξη, όμως η υπερβολική τους ενασχόληση με αυτά επιδεινώνει την κακή τους ψυχολογία”.

Η έρευνα, που διεξήχθη από το University of Pittsburgh School of Medicine, μελέτησε τα 11 δημοφιλέστερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:  Facebook, YouTube, Twitter, Google Plus, Instagram, Snapchat, Reddit, Tumblr, Pinterest, Vine και LinkedIn. Καθημερινά, 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι χρησιμοποιούν το Facebook ενω το Twitter έχει 320 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες στο Twitter κάθε μήνα.

Τα ευρήματα της έρευνας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η κατάθλιψη είναι η πιο διαδεδομένη ασθένεια διεθνώς.

Ωστόσο, σύφωνα με τον Dr Primack, υπάρχει η δυνατότητα τα social media να χρησιμοποιηθούν ως μέσο αντιμετώπισης του προβλήματος: “Ελπίζουμε αυτή η έρευνα να μας βοηθήσει να βρούμε τον τρόπο να χρησιμοποιήσουμε τα social media προς όφελός μας. Σε καμία περίπτωση δεν συνιστούμε τη διακοπή της χρήσης τους, καθώς αναγνωρίζουμε ότι αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης ζωής. Η γνώση ότι μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους για την ψυχική υγεία, μπορεί να βοηθήσει τους χρήστες να κάνουν καλύτερες επιλογές σχετικά με το χρόνο τον οποίο αφιερώνουν σε αυτά και τον τρόπο που τα χρησιμοποιούν. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η έρευνα δείχνει γενικές τάσεις, και δεν καταλήγει στο ότι όποιος χρησιμοποιεί σε μεγάλο βαθμό τα social media έχει κατάθλιψη. Υπάρχουν περιπτώσεις που τα social media μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά για άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη”.

TAGS