Και ποιος από εμάς δεν κάνει λάθη σε καθημερινή βάση, ιδιαίτερα σε περιόδους που βομβαρδιζόμαστε από πληροφορίες, υποχρεώσεις, στρες – δηλαδή, σχεδόν όλο το χρόνο; Υπάρχει, ωστόσο μια ιαπωνική φράση η οποία υπόσχεται να μας προστατέψει τόσο από τις τύψεις που μας κατακλύζουν μετά από ένα λάθος όσο και από τις σοβαρότερες συνέπειές του.

Poka-yoke σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση «προστασία από λάθη» και πρόκειται για έναν όρο που διαδόθηκε από τον μηχανικό της Toyota Shigeo Shingo τη δεκαετία του '60, αρχικά για να διασφαλίσει ότι δεν θα γίνονταν λάθη από τους εργάτες στη γραμμή παραγωγής αυτοκινήτων τα οποία θα μπορούσαν να υπονομεύσουν το τελικό αποτέλεσμα. Ουσιαστικά, υπαγόρευε τουλάχιστον μία δικλείδα ασφαλείας, μια πολιτική που έχει υιοθετηθεί σήμερα από όλους τους τομείς της αγοράς, από τις εντολές που έχουν εισαγάγει τα Windows, που μας ρωτούν αν «είμαστε σίγουροι ότι θέλουμε να κλείσουμε αυτό το παράθυρο χωρίς αποθήκευση» μέχρι τα αεροπλάνα που πετούν πάντα με δύο πιλότους.

Πώς μεταφράζεται όμως αυτή η πολιτική στην καθημερινή ζωή μας; Ας πούμε ότι ξεχνάμε συνέχεια να ταχυδρομήσουμε ένα πακέτο. Πρώτον αναγνωρίζουμε το λάθος, δεύτερον τοποθετούμε τα κλειδιά του αυτοκινήτου (χωρίς τα οποία δεν μπορούμε να φύγουμε από το σπίτι) πάνω στο πακέτο, από το προηγούμενο βράδυ, για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα το ξεχάσουμε την επόμενη μέρα. Αν, πάλι, κάνουμε συχνά το λάθος να στέλνουμε από κεκτημένη ταχύτητα μέιλ για τα οποία γρήγορα μετανιώνουμε, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τη λειτουργία «undo send», για να πάρουμε πίσω το λάθος μας προτού φτάσει το ακατάλληλο μήνυμα στον παραλήπτη.

Εν ολίγοις, η ιαπωνική φράση poka-yoke συνοψίζεται σε δύο βήματα: να συνειδητοποιούμε τα λάθη μας (πράγμα που προϋποθέτει να είμαστε ειλικρινείς και επιεικείς με τον εαυτό μας) και να έχουμε προνοήσει για μια δικλείδα ασφαλείας ώστε να αποφύγουμε τις χειρότερες συνέπειές τους.

Δες στο παρακάτω βίντεο την επιστημονική εξήγηση πίσω από τα λάθη που επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά:

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram

Photo by chuttersnap on Unsplash


 

TAGS