Τα ζώα της φάρμας, έχουν ξεχάσει τι σημαίνει η ελευθερία. Έχουν συνηθίσει τη σκλαβιά κάτω από τον αφέντη κτηνοτρόφο. Τα περισσότερα ζώα δεν γνωρίζουν καν αν υπάρχουν χειρότερες ή καλύτερες μέρες σε σχέση με αυτές που διαβιούν.

Ο Ολντ Μέιτζορ, ένα γουρούνι το οποίο σχεδόν έχει γεράσει και φτάνει πλέον προς το τέλος της ζωής του, νοιώθει πως πρέπει να πράξει κάτι δραστικό. Συγκεντρώνει λοιπόν τα ζώα και τα ξεσηκώνει να επαναστατήσουν. Ή τουλάχιστον τα βάζει σε επαναστατικές σκέψεις.

Συγκεντρώνει λοιπόν τα ζώα και τα ξεσηκώνει να επαναστατήσουν. Ή τουλάχιστον τα βάζει σε επαναστατικές σκέψεις.

Τα γουρούνια και κυρίως με την καθοδήγηση του Σνόουμπολ, ενός γενναίου γουρουνιού καταφέρνουν να φέρουν σε πέρας την επανάσταση σε επιτυχή έκβαση και επιτέλους η φάρμα είναι ελεύθερη. Έτσι τα γουρούνια αποκτούν βαθμιαίως την κύρια εξουσία και τον έλεγχο της φάρμας. Όμως ο κύριος πολιτικός αντίπαλος του Σνόουμπολ, ο Ναπολέων, ένα άλλο γουρούνι, καταφέρνει να ανατρέψει την κυβέρνηση της φάρμας εγκαθιδρύοντας μονοκρατορία. Σύμμαχοί του στη μεγάλη ανατροπή τα διάφορα σκυλιά τα οποία είχε αναθρέψει από μικρά. Ο Ναπολέοντας αποκτά όλο και περισσότερη εξουσία, περιορίζοντας όλο και περισσότερες ελευθερίες που είχαν έρθει μετά την επανάσταση, κάνοντας την ζωή όλο και πιο αφόρητη για τα ζώα. Ώσπου μία μέρα η πώληση ενός αλόγου, του Μπόξερ, σε σφαγέα αλόγων όταν πια είχε αρρωστήσει, έθεσε και την απαρχή της κατρακύλας αφού τα ζώα στη φάρμα βρέθηκαν να είναι σκλαβωμένα και πάλι.

 

Ώσπου μία μέρα η πώληση ενός αλόγου, του Μπόξερ, σε σφαγέα αλόγων όταν πια είχε αρρωστήσει, έθεσε και την απαρχή της κατρακύλας αφού τα ζώα στη φάρμα βρέθηκαν να είναι σκλαβωμένα και πάλι.

 

Αν αυτή η φάρμα βρίσκονταν κάπου στη Μαλεσίνα, στον Άγιο Στέφανο, στο Καπανδρίτι, στη Μάνη, στην Ηλεία ή στις Ροβιές Ευβοίας τα ζώα θα είχαν καεί. Ο Ναπολέων, ο Σνόουμπολ και τα υπόλοιπα γουρούνια θα είχαν παραδοθεί στις φλόγες. Δίχως να μπορούν αυτή τη φορά να επαναστατήσουν ή να βρουν μία διέξοδο. Η φωτιά θα τύλιγε τα πάντα, τεράστιοι κορμοί δέντρων θα σωριάζονταν στο χώμα σαν ξερά αποκαΐδια και πάνω από τα κεφάλια τους ο ουρανός από τους πυκνούς καπνούς θα φάνταζε μαύρος και απειλητικός. Ακόμη και το άλογο ο Μπόξερ, αν δεν είχε πωληθεί στον σφαγέα αλόγων, θα είχε καεί ολότελα κι αυτό παραδομένο μέσα στο μένος της ανελέητης πυρκαγιάς. Κι αν ο Όλντ Μέιτζορ, το γουρούνι που υποκίνησε την επανάσταση, προσπαθούσε τώρα να βρει τρόπους να διασώσει τα σκλαβωμένα ζώα, τίποτε δεν θα κατάφερνε. Όμως σίγουρα θα προσπαθούσε. Εξάλλου και η χειρότερη ζωή είναι καλύτερη από τον θάνατο.

*Τζώρτζ Όργουελ Η ΦΑΡΜΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ 1945

Η Άντζελα Ζιούτη γεννήθηκε το 1968 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη σχολή Oικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Έχει εργαστεί στη διαφήμιση, στην εκπαίδευση και ως υπευθ. πωλήσεων και δημοσίων σχέσεων σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Άρθρα της κοινωνικού ενδιαφέροντος δημοσιεύονται συχνά στο διαδίκτυο,ενώ αρθρογραφούσε καθημερινά σε πρωινή εφημερίδα Free press μεγάλης κυκλοφορίας της Θεσσαλονίκης. Σήμερα αρθρογραφεί στην καθημερινή εφημερίδα ΕΘΝΟΣ. Εμφανίστηκε στα γράμματα με το έργο: «Ο Θεός κατοικεί σε ουρανοξύστη, 31 ποιήματα της πόλης»,Παρατηρητής, 1999, Θεσσαλονίκη (ποίηση) Ακολούθησαν:“Η Αρχιτεκτονική των σιωπηλών ημερών”, Ελληνικά Γράμματα, 2003, Αθήνα (ποίηση) “Ο ήλιος στο πάτωμα”, Φερενίκη, 2009, Αθήνα (μυθιστόρημα), “Μαύρη πέτρα” (Θεατρκό έργο) 2015, “Ο άνθρωπος που μιλούσε με τα αγάλματα”, Γαβριηλίδης, 2017 Αθήνα (ποίηση). Mιλάει Γερμανικά και Αγγλικά . Επί σειρά ετών υπηρέτησε ως γεν. Γραμματέας της Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων Βορείου Ελλάδος. Είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Βραβεύτηκε από το Φιλολογικό σύλλογο Παρνασσό (Β' βραβείο Ποίησης 2000), τη Νέα Κίνηση Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης (Γ' βραβείο Ποίησης 1999) την Ένωση Συγγραφέων Λογοτεχνών Ευρώπης (Α' βραβείο Ποίησης 2001) κ.ά.Είναι παντρεμένη με τον Πυρηνικό γιατρό Δημήτρη Γρηγοράκη κα ζει στη θεσσαλονίκη.

 angelaziouti@yahoo.gr

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS