ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Γιατί ο έρωτας μοιάζει με την επιθυμία για την αγορά μίας ακριβής επώνυμης τσάντας

Ένας συσχετισμός βιοχημείας. Λόγου χάρη, μια από τις συνηθέστερες κουβέντες, μεταξύ γυναικών είναι «ερωτεύτηκα μια τσάντα».

Γιατί ο έρωτας μοιάζει με την επιθυμία για την αγορά μίας ακριβής επώνυμης τσάντας

Τελικά, ο έρωτας μοιάζει με την επιθυμία για την αγορά μίας ακριβής επώνυμης τσάντας. Οι ομοιότητες πολλές. Και στις δύο περιπτώσεις, πρόκειται για τόσο ευχάριστο συναίσθημα, ώστε καθένας επιδιώκει διακαώς και συνεχώς να το ξαναζήσει. Όπως οι ερωτικές συναντήσεις είναι έντονες και επαναλαμβανόμενες, έτσι και οι αγορές είναι διαδοχικές συμπληρώνοντας κάθε φορά ένα ακόμη αξεσουάρ στο κομψό outfit. Είναι χάρμα ένα φουλάρι με το λογότυπο που θα δένει κόμπο στον λαιμό. Σαν τα φιλιά στα χείλη πριν αποχαιρετιστούν οι δύο εραστές. Η συνηθέστερη έκφραση που ακούγεται από τους πρωταγωνιστές, κατά την περίοδο του μεγάλου πάθους είναι «δε σε χορταίνω».

Γιατί ο έρωτας μοιάζει με την επιθυμία για την αγορά μίας ακριβής επώνυμης τσάντας
Η συγγραφέας Άντζελα Ζιούτη

Ίσως ακουστεί παράξενο, όμως αυτό ακριβώς το στάδιο μιας ερωτικής σχέσης έχει μελετηθεί από επιστημονικής άποψης.
Το ερωτικό πάθος θυμίζει την ίδια μορφή μανίας που καταλαμβάνει τον δυνητικό αγοραστή, που καμιά φορά εμπεριέχει ακόμη και μια μικρή δόση παραληρήματος. Από χημικής άποψης, και τα δυο ενεργούν πάνω μας σαν να κάναμε χρήση διεγερτικών ουσιών. Ο εγκέφαλος γεμίζει ντοπαμίνη, μια χημική ουσία που μεταβιβάζει πληροφορίες από το ένα νευρικό κύτταρο στο άλλο.

Στο μυαλό στριφογυρνάει διαρκώς, μόνο η εικόνα του λατρεμένου προσώπου, με τον ίδιο τρόπο που το αστραφτερό φερμουάρ της πολυπόθητης τσάντας φωσφορίζει μέσα στο γυναικείο κεφάλι.

Όλο κι όλο, ένα λεπτό παιχνίδι νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο και ορμονών στο σώμα, καθοδηγεί τις ανθρώπινες συμπεριφορές. Αυτό το παιχνίδι βιοχημείας, ευθύνεται για το γεγονός, πως όταν ένας ερωτοχτυπημένος, δεν βλέπει τον/την αγαπημένη του καταλαμβάνεται από σύνδρομο στέρησης. Ακούει στη διαπασών Γιάννη Πάριο, και σιγοτραγουδάει το «Ποιος να συγκριθεί μαζί σου» με τέτοιον οίστρο, πιστεύοντας πράγματι πως πρόκειται για το σπουδαιότερο και ομορφότερο πλάσμα στον κόσμο - κάτι που ασφαλώς δεν ισχύει.

Η ντοπαμίνη παράγεται από το μεταιχμιακό σύστημα, το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει κάθε συναισθηματική συμπεριφορά. Η έκκριση ντοπαμίνης μάς ωθεί να επιθυμούμε και να αποζητάμε ικανοποίηση. Η ίδια αυτή ουσία ευθύνεται, είτε για την ακατάσχετη επιθυμία για την απόκτηση της επώνυμης τσάντας - έστω και στην αξία των 1.200ευρώ - , είτε για την εμμονή στην κατάκτηση του αντικείμενου του πόθου.

Λόγου χάρη, μια από τις συνηθέστερες κουβέντες, μεταξύ γυναικών είναι «ερωτεύτηκα μια τσάντα». Οι γροθιές σφίγγονται από μόνες τους, οι μύες συσπώνται από μόνοι τους και υπόσχονται στον εαυτό τους, ότι σύντομα θα γίνει δικιά τους. Η ντοπαμίνη εκκρίνεται, τα νευρικά κύτταρα δραστηριοποιούνται. Βιοχημικά, υπάρχουν ακριβώς οι ίδιες αντιδράσεις, όπως όταν ερωτεύεσαι έναν αληθινό άνθρωπο. Είναι αυτό που λέμε: «Ε, υπάρχει μεταξύ μας … βιοχημεία».

Read Next

24 Απρ 2024

Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο: Εκπαιδεύοντας νέους στη δράση για το κλίμα και μια πιο ανθεκτική κοινωνία

Για τον Larry Notheis η προστασία του πλανήτη είναι ένα είδος μαραθωνίου, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια μέσω προγραμμάτων όπως αυτό που προωθεί το California Conservation Corps

24 Απρ 2024

Έχεις άγχος; 6 τροφές που θα σε ηρεμήσουν αμέσως

Αυτές είναι οι 6 τροφές που θα σε απαλλάξουν από το άγχος.

Περισσότερα από

Life

23 Απρ 2024

Δείτε την ημερίδα Women Who Dare "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση"

Δείτε εδώ το βίντεο από την ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

23 Απρ 2024

H ημερίδα του Womantoc "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δήλωσε συμμετοχή στην ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

22 Απρ 2024

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του Βrown Acropol

Από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και τα Brown Hotels, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.

21 Απρ 2024

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

21 Απρ 2024

Δίαιτα Cambridge: Η "νόστιμη" δίαιτα των υγρών και το express αδυνάτισμα

Πρόκειται για μία υγρή δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων που υπόσχεται απώλεια μεγαλύτερη των 4-5 κιλών την εβδομάδα.

20 Απρ 2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

19 Απρ 2024

Αυτό το τρόφιμο συνδέεται με την απώλεια βάρους και πιο λεπτή μέση

Μπόνους: Bοηθάει στην μείωση της κατανάλωσης τροφίμων χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά

19 Απρ 2024

Η απολαυστική υπερτροφή που σου δίνει ενέργεια

100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας που εδώ και 100 χρόνια μας θρέφει και μας προσφέρει την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Χωρίς υπερβολή!

19 Απρ 2024

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.