Έχοντας πολλά παραδείγματα από τον κοινωνικό μας κύκλο, οι ανθρώπινες σχέσεις δυστυχώς είναι δύσκολο να αντέξουν στο χρόνο και να βγουν αλώβητες από τις αναταραχές και τα προβλήματα, που προκύπτουν συχνά. Είναι γεγονός ότι τα σύγχρονα ζευγάρια δε συμβιβάζονται εύκολα με αποτέλεσμα σε έναν μεγάλο τσακωμό, να μη δίνουν δεύτερη ευκαιρία στη σχέση τους και να επιλέγουν με μεγαλύτερη ευκολία να πουν το οριστικό τέλος.

Πολλοί πιστεύουν πως πλέον οι ερωτικές σχέσεις δεν είναι το ίδιο ισχυρές σε σχέση με το παρελθόν. Η επιστήμη, όμως μας δίνει τη δική της ερμηνεία, όσον αφορά στην αιτία που ολοένα και περισσότερα ζευγάρια καταλήγουν στο χωρισμό.

Σύμφωνα με απόσπασμα του βιβλίου του 'The All-or-Nothing Marriage', ο καθηγητής κοινωνικής ψυχολογίας Dr. Eli Finkel, διερωτάται αρχικά: «Μήπως έχουμε υπερβολικές προσδοκίες και απαιτήσεις από τον άλλο;». Και τελικά οδηγείται στο συμπέρασμα, πως συνήθως δεν φταίει το ταίρι μας, που εμείς δεν ικανοποιούμαστε από τη μεταξύ μας σχέση, αλλά οι υψηλές προσδοκίες.

Ένας από τους δύο συνήθως ζητάει περισσότερα από όσα μπορεί το έτερον ήμισυ να του προσφέρει.

Και όσο ο ένας προσδοκά περισσότερα πράγματα, ο άλλος νιώθει να καταπιέζεται όλο και πιο πολύ. Συνεπώς, αυτός είναι και ο σοβαρός λόγος που ένα μεγάλο ποσοστό των ζευγαριών επιλέγει την οδό του χωρισμού.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Dr. Finkel, στην ουσία αναφερόμαστε σε μη ρεαλιστικές προσδοκίες και είναι λάθος προσέγγιση να τα περιμένουμε όλα από τον άλλον.

TAGS