Οι οδηγίες ήταν σαφείς. Βγάζουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους. Ήμασταν έτοιμοι ψυχολογικά; Οι περισσότεροι ναι. Ο καύσωνας βοήθησε και τους πιο δύσπιστους να βγάλουν την προστευτική μάσκα όταν περπατούν και σπάνια να την φορούν όταν στο πεζοδρόμιο έχει πολύ κόσμο ή όταν περιμένουν σε μια ουρά έξω από ένα κατάστημα. Μετά άρχισαν τα άγχη. Οι ειδικοί δεν ήθελαν να αποσυρθεί το μέτρο για τις μάσκες με κάποιους να λένε ότι η νέα μετάλλαξη μπορεί να σε βρει στο πεζοδρόμιο την ώρα που περνάς χωρίς μάσκα κάποιον που επίσης δεν φοράει μάσκα. Και το άγχος έγινε φοβία.

Οι ειδικοί δεν ήθελαν να αποσυρθεί το μέτρο για τις μάσκες με κάποιους να λένε ότι η νέα μετάλλαξη μπορεί να σε βρει στο πεζοδρόμιο την ώρα που περνάς χωρίς μάσκα κάποιον που επίσης δεν φοράει μάσκα. Και το άγχος έγινε φοβία.

Ο φόβος που νιώθει κανείς όταν συναντά ανθρώπους που δεν φορούν μάσκα δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Στη Μεγάλη Βρετανία μια έρευνα έδειξε ότι τα δύο τρίτα των πολιτών της χώρας θέλουν να συνεχίσουν να φορούν μάσκα παρά την απόσυρση του μέτρου, ενώ και στα social media άνθρωποι από όλο τον κόσμο έχουν εκφράσει την ανησυχία τους σχετικά με την μη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Μπορεί να μην μας άρεσε, με λίγα λόγια, αλλά νιώθαμε ασφαλείς.

Οι πιθανότητες να συναντήσεις πλέον κάποιον που δεν φοράει μάσκα είναι πολλές, για αυτό -σύμφωνα με την κλινικό ψυχολόγο Sally Austen που μίλησε στην εφημερίδα The Independent- το μυστικό για καλή ψυχική υγεία είναι το πώς θα αντιμετωπίσεις τη φοβία σου πριν συμβεί κάτι τέτοιο.

Το άγχος συχνά μας προειδοποιεί

Το άγχος δεν είναι πάντα κάτι κακό. Κάποιες φορές μας προειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά ώστε να προσπαθήσουμε να κάνουμε όλα αυτά που πρέπει για να παραμείνουμε ασφαλείς. Άσχετα με τα μέτρα, εάν βρεθείς σε κατάσταση που νιώσεις ότι πρέπει να φορέσεις μάσκα ή να απομακρυνθείς τότε πράξε ανάλογα. Σύμφωνα με την Austen,πρέπει να σκεφτόμαστε αν το άγχος μας εκείνη τη στιγμή είναι κάτι λογικό. Αν είμαστε εμβολιασμένοι σε ένα χώρο με εμβολιασμένους, τότε ίσως είμαστε υπερβολικοί. Εάν όμως είμαστε σε μια ουρά με πολλούς ανθρώπους και δεν έχουμε κάνει το εμβόλιο, τότε το άγχος είναι ανάλογο της κατάστασης.

Αν είμαστε εμβολιασμένοι σε ένα χώρο με εμβολιασμένους, τότε ίσως είμαστε υπερβολικοί. Εάν όμως είμαστε σε μια ουρά με πολλούς ανθρώπους και δεν έχουμε κάνει το εμβόλιο, τότε το άγχος είναι ανάλογο της κατάστασης.

Αντιμετώπισε το άγχος

Η φυσική αντίδραση του ανθρώπου στο άγχος είναι να το αποφύγει, λένε οι ειδικοί και συνιστούν να προσπαθήσουμε να το αντιμετωπίσουμε. Στις περιπτώσεις που το άγχος δεν συνεπάγεται ενός αληθινού κινδύνου, τότε πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας. Εάν τους αγνοήσουμε τότε θα διογκωθούν.

Απόφυγε τις αρνητικές ή τις παράλογες σκέψεις

Εάν κάποιος φταρνίστηκε στο απέναντι πεζοδρόμιο χωρίς μάσκα κι εσύ μισή ώρα μετά σκέφτεσαι ότι θα διασωληνωθείς, ενώ έχεις κάνει το εμβόλιο, τότε αυτές οι σκέψεις είναι επακόλουθο άγχους. Ο εγκέφαλός μας, σύμφωνα με την Austen, όταν αγχώνεται έχει την τάση να μπαίνει σε λογική 'όλα ή τίποτα'. Προσπάθησε να φύγεις από τα άκρα και βρες πιο λογικές εξηγήσεις και μεταφράσεις των καθημερινών καταστάσεων που αντιμετωπίζεις.

Ο εγκέφαλός μας, σύμφωνα με την Austen, όταν αγχώνεται έχει την τάση να μπαίνει σε λογική 'όλα ή τίποτα'. 

Είναι άγχος ή θυμός;

Μερικές φορές ο καταπιεσμένος θυμός μπορεί να εκφραστεί ως άγχος. Υπάρχει η περίπτωση να μην φοβάσαι όσους δεν φορούν μάσκα, εφόσον εσύ ο ίδιος προστατεύεσαι όσο μπορείς (π.χ. φοράς μάσκα και έχεις κάνει εμβόλιο) αλλά ο εκνευρισμός σου για όσους δεν φορούν μάσκα σε κάνει να νιώθεις ότι χάνεις τον έλεγχο της προσωπικής σου προστασίας. Βρες τρόπους για να τον ξανακερδίσεις, όπως το να σταματήσεις να κατηγορείς τους άλλους και να νιώσεις καλύτερα εστιάζοντας στο τι μπορείς να κάνεις εσύ για τον εαυτό σου και την ασφάλειά σου.

Κεντρική Φωτογραφία: iStock

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram
 

TAGS