Θα πρέπει να την αναγνωρίζεις πια. Απλώς, επιμένεις να αγνοείς τα σημάδια, γιγαντώνοντας ακούσια την ένταση μέσα σου. Η φίλη σου, η καλύτερή σου φίλη (ή απλώς μια καλή σου φίλη), που έχετε περάσει τόσα μαζί, ίσως και να μην είναι πια ο άνθρωπος που γνώριζες ή ίσως να ήταν πάντα έτσι και να μην το έβλεπες ή ίσως να έκανες εσύ κάτι και να το προκάλεσες, ή ίσως, ίσως, ίσως.

Είναι πάντα οδυνηρό να σε διαψεύδουν οι άνθρωποι που επέλεξες για δικούς σου, η προδοσία είναι ιδιαίτερα άβολο συναίσθημα- κάπου νιώθεις συνυπεύθυνη που το ανέχτηκες, νιώθεις θύμα και εξαπατημένη. Και είναι ακόμη πιο οδυνηρό, όλο αυτό να συμβαίνει σταδιακα, υπόγεια, στρωμένο κρυφά κάτω από στιγμές συντροφικότητας.

Είναι η φίλη που σχεδόν σε διατάζει να μην ενδώσεις σε ένα φλερτ «για το καλό σου». Είναι εκείνη που αλλάζει γρήγορα θέμα όταν αναφέρεις μια επιτυχία σου, αλλά είναι πρόθυμη να σε δεχθεί στο σπίτι της όταν είσαι χάλια, κάνοντάς σου εξονυχιστικές ερωτήσεις γι΄αυτό που σε στεναχωρεί. Είναι εκείνη που θα μεταμφιέσει το κακό σχόλιο για την εμφάνισή σου σε χιούμορ και δε θα διστάσει να κάνει το ίδιο μπροστά σε άλλους «για πλάκα». Και εσύ είσαι αυτή που πρέπει επιτέλους να δει καθαρά.

«Μια τοξική φιλία μπορεί να αλλοιώσει τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα. Καθώς τα αρνητικά σχόλια και οι προσβολές είναι μια συνήθης συμπεριφορά, μπορεί να αποκτήσεις χαμηλή αυτοεκτίμηση, ιδίως αν το πρόσωπο που τις κάνει είναι κάποιο που θεωρούσες σημαντικό για σένα», σημειώνει ο ψυχοθεραπευτής Jeremy Bergen.

Ο ίδιος, προτείνει να κάνεις στον εαυτό σου 10 ερωτήσεις, που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις αν έχεις να κάνεις με φίλη, εχθρό ή το ενδιάμεσό τους.

Σου έχουν πει ψέματα για κάποιον τρίτο για φανούν εκείνοι ανώτεροι ή για να νιώσεις χειρότερα;

Σου έχουν πει ψέματα για να κερδίσουν κάτι;

Πόσο συχνά ακυρώνουν τα κοινά σας σχέδια χωρίς δικαιολογία ή παραπονιούνται αν δεν είναι όλα όπως τα θέλουν;

Σε κρίνουν συχνά και το χαρακτηρίζουν ως χιούμορ;

Σε αποτρέπουν από πράξεις που πιθανότατα θα σε ωφελούσαν;

Έχουν προσπαθήσει να σε απομακρύνουν από άλλους φίλους σου;

Τα θετικά τους σχόλια έχουν πάντα μια μικρή δόση προσβολής

Επηρεάζουν αρνητικά τη σχέση σου;

Ενδιαφέρονται για σένα μόνο όταν σου συμβαίνει κάτι κακό;

Η δέκατη και τελευταία ερώτηση, είναι για τον Bergen η πιο σημαντική. «Πώς νιώθεις όταν περνάς  χρόνο μαζί τους;».

Όσο για το πώς να αντιμετωπίσεις μια τ0ξική κατάσταση, έχοντας περάσει το πρώτο στάδιο της αναγνώρισής και συνειδητοποίησής της, ο Bergen προτείνει μια πολύ βιώσιμη λύση. Υποστηρίζει ότι δεν είναι απαραίτητο να κόψεις εντελώς τους δεσμούς σου με το συγκεκριμένο άτομο, αλλά επιβάλλεται να θέσεις όρια. «Τα σωστά, υγιή όρια μπορεί να αλλάξουν εντελώς τη δυναμική στη σχέση», σημειώνει. Με αυτό τον τρόπο, η σχέση θα χάσει σταδιακά την έντασή της και ενδεχομένως, αργά αλλά σταθερά, να εκλείψει εντελώς από τη ζωή σου.

 

TAGS