Ακόμα και εάν εμείς δε συνηθίζουμε να λέμε ψέματα, υπάρχουν άνθρωποι στο ευρύτερο κοινωνικό μας περιβάλλον που δεν ενεργούν με τον ίδιο τρόπο. Συνεπώς, δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό στο να διαστρεβλώνουν την αλήθεια. Και αυτό είναι κάτι που γίνεται κατά κόρον.

Πώς λοιπόν καταλαβαίνουμε ότι ο συνομιλητής μας ψεύδεται; Τις περισσότερες φορές, το ψέμα ανιχνεύεται μέσα από τη γλώσσα του σώματος. Η επιστήμη σαφώς και είναι με το μέρος μας, καθώς αποκαλύπτει τις κοινές αντιδράσεις που μπορούν να μαρτυρήσουν κάποιον που ψεύδεται.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Αμερικανική Ένωση Ψυχολόγων η απάντηση βρίσκεται εδώ. Αδιαμφισβήτητα, πολλές φορές είμαστε σε θέση να ανιχνεύσουμε το ψέμα, χωρίς καν να χρησιμοποιήσουμε τη λογική μας. Η αναγνώριση ψευδών πληροφοριών γίνεται υποσυνείδητα, καταγράφοντας τα σημάδια και στη συνέχεια επεξεργάζοντάς τα.

Η ομιλία ενός ανθρώπου που ψεύδεται παρουσιάζει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Ψυχολόγων, όσοι δε λένε την αλήθεια, έχουν την τάση να απαντούν μονολεκτικά στις ερωτήσεις και να χάνουν τον ειρμό τους, κάθε φορά που εμείς τους ζητάμε περισσότερες λεπτομέρειες επί του θέματος. Επιπλέον, οι άνθρωποι που μας λένε ψέματα, έχουν την τάση πριν μας δηλώσουν την απάντησή τους, η οποία στηρίζεται στο ψέμα, να επαναλαμβάνουν πρώτα την ερώτηση που τους θέσαμε.

Έτσι, εάν δεν θες να την πατάς, πρέπει να ακούς προσεκτικά τον συνομιλητή σου και να φροντίσεις να θέτεις τα ερωτήματά σου τη στιγμή που εκείνος δεν το περιμένει για να καταλάβεις εάν λέει αλήθεια ή ψεύδεται.

Δείτε ένα βίντεο της Pamela Meyer που εξηγεί πώς να εντοπίσεις τον ψεύτη:

 

TAGS