0
SHARES

Φαντάσου έναν τενίστα που τα βάζει ταυτόχρονα με πολλούς, διαφορετικούς αντιπάλους. Ακόμα κι αν αυτός ο τενίστας ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής, αν έπρεπε να παίζει σε πολλά τερέν ταυτόχρονα θα την έχανε την μπάλα – κυριολεκτικά. Θα έχανε τη μία μπαλιά μετά την άλλη, θα τον έτρωγε το στρες και από την κορυφή των σκορ θα κατέληγε στην τελευταία θέση.

Σαν αυτό τον τενίστα που παίζει ταυτόχρονα σε πολλά τερέν είναι και το μυαλό σου.

Στη θέση των αντιπάλων του τενίστα βάλε τις άπειρες δραστηριότητες που προσπαθείς να κάνεις παράλληλα, σε καθημερινή βάση: για παράδειγμα να ολοκληρώσεις μια εργασία, να απαντήσεις σε ένα μέιλ στον υπολογιστή και ταυτόχρονα να μιλήσεις στο τηλέφωνο με το παιδί σου. Αν, μάλιστα, κάθε δώδεκα λεπτά σταματάς ό,τι κάνεις για να τσεκάρεις το κινητό σου (όπως έδειξε μια έρευνα του περασμένου Αυγούστου, της βρετανικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Ofcom), καταλαβαίνεις ότι η διάσπαση προσοχής δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας στη ζωή σου.

Στην πραγματικότητα όμως δεν είμαστε φτιαγμένες για multitasking, όσο κι αν θα θέλαμε να πιστεύουμε το αντίθετο. Μερικές μόνο από τις συνέπειες της προσπάθειάς μας να τα κάνουμε όλα μαζί είναι ο εγκέφαλός μας να υπολειτουργεί μονίμως (η διάσπαση προσοχής από μέιλ και τηλέφωνα ρίχνουν το IQ μας κατά 10 πόντους, σύμφωνα με έρευνες) και να είμαστε όλη τη μέρα μέσα στο άγχος. Και όταν οι λεγόμενες ορμόνες του στρες, αδρεναλίνη και κορτιζόλη, βρίσκονται συνέχεια στο peak, η σεροτονίνη και ντοπαμίνη, οι ορμόνες της καλής διάθεσης, παίρνουν την κατιούσα, διαταράσσουν τον ύπνο μας, σαμποτάρουν το ανοσοποιητικό μας και μας κάνουν να νιώθουμε ότι διαρκώς κάτι μας φταίει.

Όμως η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά και στην ψυχολογία. Αρκεί μία απλή αλλαγή στη συμπεριφορά μας για να βελτιώσουμε τη διάθεση, τον ύπνο και την υγεία μας. Και για να γίνει αυτή η αλλαγή συνήθεια δεν χρειαζόμαστε περισσότερες από τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με τον ψυχολόγο Τζέρεμι Ντιν, συγγραφέα του βιβλίου «Making Habits, Breaking Habits».

Μερικές απλές αλλαγές που θα σε φέρουν πιο κοντά στην ευτυχία;

Δώσε παράταση πέντε λεπτών σε ό,τι κάνεις. Είτε διαβάζεις ένα βιβλίο είτε γυμνάζεσαι, αρκεί να αφιερώσεις σε οποιαδήποτε δραστηριότητα πέντε λεπτά ακόμα για να αρχίσεις να χτίζεις καλύτερη πνευματική συγκέντρωση. Ο αριθμός «πέντε» του κανόνα εφαρμόζεται κι αλλιώς: Διάβασε πέντε ακόμα σελίδες, κάνε πέντε ακόμα κοιλιακούς.

Σκότωσε το χρόνο σου, χωρίς έλεος. Δες τον να πεθαίνει αργά και βασανιστικά και απόλαυσέ το. Διάλεξε να κάνεις κάτι που είναι το αντίθετο της παραγωγικότητας. Για παράδειγμα, παρακολούθησε τους δείκτες στο επιτοίχιο ρολόι σου να γυρίζουν χωρίς να κάνεις τίποτα άλλο. Για πέντε λεπτά. Είναι ένα είδος διαλογισμού (γιατί μεταξύ μας τώρα, ποια έχει καταφέρει να κάνει πραγματικά διαλογισμό;).

Άλλαξε την αναπνοή σου. Ακόμα κι αν δεν μπορείς να διαλογιστείς, προσπάθησε να βελτιώσεις την αναπνοή σου. Πάτα «παύση» στις ρηχές, γρήγορες ανάσες και αντικατέστησέ τις με βαθιές αναπνοές, χαλαρώνοντας όσο μπορείς το σώμα σου. Μην το κάνεις μόνο όταν είσαι στρεσαρισμένη, αλλά καθιέρωσέ το σαν άσκηση. Έστω και για πέντε λεπτά τη μέρα.

Άσκησε το μυαλό σου με λέξεις και αριθμούς. Μέτρησε ανάποδα από το 1.000, ανά πέντε νούμερα, ή κάνε ανάποδο spelling σε λέξεις με πολλά γράμματα. Αυτά τα νοητικά παιχνίδια ακούγονται σαν καψώνια, αλλά ενισχύουν την πνευματική συγκέντρωση και διατηρούν το μυαλό κοφτερό ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία.

Διάβασε μυθιστορήματα. Πριν κοιμηθείς. Καλύτερα όχι ένα Άρλεκιν για να ξεχαστείς, αλλά κάποιο πιο απαιτητικό βιβλίο, που θα δοκιμάσει την ικανότητά σου να συγκεντρώνεσαι στις σελίδες. Αρκεί βέβαια σταδιακά αυτό το βιβλίο να σε απορροφήσει στην πλοκή του, διαφορετικά καλύτερα άφησέ το. Αρκετά καψώνια θα έχεις κάνει ήδη στον εαυτό σου για να γίνεις ευτυχισμένη.

Δες παρακάτω τον ψυχολόγο Νταν Γκίλμπερτ, σε ομιλία Ted, να παρουσιάζει την επιστήμη της ευτυχίας.

Photo: Priscilla Du Preez / Unsplash

 

 

TAGS