Αν από τότε που γεννήθηκες έχεις τα νεύρα σου ή αν το default mode σου είναι η απαισιοδοξία, σου έχουμε μία -τουλάχιστον- καλή είδηση: Τα δυσάρεστα συναισθήματα σε κάνουν πιο έξυπνη. Συγκεκριμένα, ενισχύουν την κρίση σου απέναντι σε πρόσωπα και καταστάσεις, βοηθώντας σε να παίρνεις καλύτερες αποφάσεις. Σου δίνουν ένα εξελικτικό πλεονέκτημα, όπως θα το έθεταν οι ειδικοί.

Πώς προέκυψε αυτό το συμπέρασμα; Σε ένα πείραμα, οι εθελοντές που παρακολούθησαν μια ταινία μικρού μήκους για τον καρκίνο όταν κλήθηκαν στο τεστ που ακολούθησε να ανιχνεύσουν ένα ψέμα, σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις από τους πιο καλοδιάθετους «ανταγωνιστές» τους (Journal of Experimental Social Psychology).

Φυσικά δεν σου προτείνουμε να εκθέτεις σκόπιμα τον εαυτό σου σε δυσάρεστες καταστάσεις για να «αυξήσεις» το IQ σου. Αλλά όταν δεν μπορείς να αποφύγεις τα λεγόμενα αρνητικά συναισθήματα, τουλάχιστον αξιοποίησέ τα. Με ποιον τρόπο;

«Υπάρχει ένας καλός λόγος που αναπτύξαμε την ικανότητα να βιώνουμε τα αρνητικά συναισθήματα», μας διαβεβαιώνει και ο ψυχολόγος David B. Feldman Ph.D. «Οι πρόγονοί μας που ήταν σε θέση να νιώσουν καχυποψία, φόβο, άγχος, ακόμα και θυμό ήταν λιγότερο πιθανό να βρεθούν σε επικίνδυνες καταστάσεις και ήταν καλύτεροι στο να βρίσκουν το δρόμο τους από εκείνους που δεν ήταν επιρρεπείς σε τέτοια συναισθήματα».

Άκουσε λοιπόν τι έχει να σου πει ένα συναίσθημα -πες το και ένστικτο- όσο δυσάρεστο κι αν είναι τη στιγμή που το βιώνεις. Μπορεί να ζούμε στην εποχή της θετικής ψυχολογίας, αλλά οι αρνητικές εμπειρίες κρύβουν συχνά τα πιο δυνατά μηνύματα.

Δες έναν ειδικό να μιλάει για τη φωτεινή πλευρά της σκοτεινής πλευράς του εαυτού μας (μη σε αποθαρρύνουν τα πρώτα δευτερόλεπτα σιωπής, είναι σκόπιμα).

Photo: Krists Luhaers / Unsplash

TAGS