ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

6 tips για να διαχειριστούμε τους τοξικούς ανθρώπους στη ζωή μας

Η αρνητικότητα των γύρω δημιουργεί και σε εμάς μια σειρά προβλημάτων. Κι αν δεν μπορούμε να τους αποφύγουμε εντελώς, μπορούμε να τους διαχειριστούμε αποτελεσματικά.

6 tips για να διαχειριστούμε τους τοξικούς ανθρώπους στη ζωή μας

Βλέπουν το ποτήρι πάντα μισοάδειο, γκρινιάζουν αδιάκοπα ακόμα και για το παραμικρό και, αντί να ψάχνουν μια λύση για κάθε πρόβλημα, ψάχνουν ένα πρόβλημα για κάθε λύση. Είναι οι γνωστοί σε όλους μας τοξικοί άνθρωποι, που, είτε δεν αντιλαμβάνονται πόσο καταστροφική επίδραση έχουν στους γύρω τους, είτε δείχνουν - για κάποια παράλογη αιτία - να αντλούν ευχαρίστηση σπέρνοντας τη μιζέρια. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι μάς δημιουργούν έντονη, όσο και περιττή, σύγχυση, συγκρούσεις και στρες, ενώ στις σημερινές δύσκολες συνθήκες πολλαπλασιάζονται.

H αλήθεια είναι ότι φαίνεται πολύ δύσκολο να διατηρήσουμε τη θετική μας διάθεση όταν περιστοιχιζόμαστε από άτομα μονίμως «κατσούφικα» – στη δουλειά, το φιλικό περιβάλλον, την οικογένεια. Εξάλλου, σύμφωνα με έρευνες, ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει την τάση να εστιάζει την προσοχή του σε οτιδήποτε αρνητικό και να το μεγαλοποιεί. Κι αν αυτό είναι χρήσιμο όταν έχουμε απέναντί μας μια πραγματική απειλή, είναι πολύ επιζήμιο όταν έχουμε απλώς έναν συνάδελφο, σύντροφο ή φίλο που τα βλέπει όλα μαύρα.

«Τα αρνητικά γεγονότα και συναισθήματα απαιτούν περισσότερη σκέψη για να τα διαχειριστούμε και, κατά συνέπεια, τα επεξεργαζόμαστε πολύ πιο δύσκολα από τα θετικά», έγραψε ο κοινωνιολόγος και πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Κλίφορντ Νας, στους New York Times. «Γι αυτό, εξάλλου, όλοι μας θυμόμαστε τα άσχημα πιο έντονα και με περισσότερες λεπτομέρειες». Παράλληλα, μια σειρά από έρευνες δείχνουν ότι η αρνητικότητα μπορεί να μας οδηγήσει σε χρόνια προβλήματα υγείας, όπως υπέρταση, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, παθήσεις της καρδιάς, ενοχλήσεις στο στομάχι, λοιμώξεις κτλ., ενώ η θετική σκέψη σε καλύτερη σωματική και ψυχολογική κατάσταση και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, όταν το κοινωνικό περιβάλλον μας εξακολουθεί να γκρινιάζει για τα πάντα – από μια επαγγελματική ευκαιρία που χάθηκε έως ένα κέικ που κάηκε – και πώς να το διαχειριστούμε;

1. Θέτουμε όρια. Ίσως να μην μπορούμε να αποφύγουμε εντελώς τους αρνητικούς συναδέλφους, φίλους και συγγενείς, αλλά μπορούμε να επιλέξουμε τον τρόπο με τον οποίο θα τους διαχειριστούμε. Π.χ. να περιορίσουμε το χρόνο που περνάμε μαζί τους και να προσπαθούμε να μην ταυτιζόμαστε με τις δραματικές αφηγήσεις τους. Συνήθως, οι τοξικοί άνθρωποι, αρνούμενοι να αναζητήσουν λύσεις στα προβλήματα, νιώθουν καλύτερα όταν οι άλλοι τους ακούν διαρκώς, ενώ οι τελευταίοι δεν τους αποφεύγουν γιατί φοβούνται μην γίνουν αγενείς. Κρατάμε, λοιπόν, ασπίδα απέναντι στις μελλοδραματικές απόψεις ή τα ισοπεδωτικά σχόλιά τους και τους ρωτάμε πώς σκέπτονται να διαχειριστούν τα προβλήματά τους, ώστε να ωθήσουμε και εκείνους να σκεφτούν με πιο αποτελεσματικό τρόπο.

2. Κάνουμε καθημερινά μικρές ασκήσεις ευγνωμοσύνης. Αυτό, εξάλλου, μπορεί να ισορροπήσει την έμφαση που δίνει ο εγκέφαλός μας σε αρνητικά συμβάντα και συναισθήματα. Χρησιμοποιώντας, λοιπόν, τη λογική (κάτι που οι τοξικοί άνθρωποι αποφεύγουν να κάνουν) προσπαθούμε να αναζητήσουμε τι θετικό υπάρχει σε κάθε κατάσταση, να αναγνωρίσουμε την αξία του και ενδεχομένως να την επεκτείνουμε. Σύντομα, θα διαπιστώσουμε ότι ο εγκέφαλός μας αρχίζει να εστιάζει στον πιο εποικοδομητικό τρόπο σκέψης και στην ανάκληση θετικών στιγμών, το οποίο θα μας οδηγήσει σε μια πιο ανοιχτή αντίληψη και μια καλύτερη αντιμετώπιση των δύσκολων καταστάσεων.

3. Πατάμε στοπ στην αμείλικτη αυτοκριτική. Αν αξιολογούμε τον εαυτό μας με τόση αυστηρότητα σαν να πρόκειται για το χειρότερο εχθρό μας, οδηγούμαστε ακόμα περισσότερο σε αδιέξοδο και υποσκάπτουμε κι άλλο την προσωπική μας ανάπτυξη. Ας το σταματήσουμε, λοιπόν. Είναι καλύτερο να εντοπίσουμε τους ανθρώπους και τις καταστάσεις που μας ωθούν να κάνουμε τέτοιου είδους αυτοκριτική, να δείχνουμε μηδενική επιείκια στον εαυτό μας τη στιγμή που διαπιστώνουμε ότι την ξανακάνουμε και, έτσι, σταδιακά, εκπαιδευόμαστε να μετατρέπουμε την αυστηρότητα σε προσπάθεια κατανόησης και, άρα, στον πιο αποτελεσματικό τρόπο σκέψης.

4. Χρησιμοποιούμε τη λογική για να μην μεγαλοποιούμε τα πράγματα. Π.χ. όταν σκεφτόμαστε ότι ο σύντροφός μας δεν μας έκανε μια χάρη που του ζητήσαμε γιατί δεν ενδιαφέρεται καθόλου για εμάς ή το αφεντικό μας έκανε μια παρατήρηση για τη δουλειά μας γιατί, κατά βάση, μας αντιπαθεί, μόνο αβάσιμο μπορεί να είναι. Υπερβάλλοντας για τη σημασία και την επίδραση μικρών συμβάντων και δίνοντάς τους διαστάσεις μεγαλύτερες από αυτές που πραγματικά έχουν, θα σαμποτάρουμε από μόνοι μας τόσο τις προσωπικές σχέσεις μας, όσο και την καριέρα μας. Επίσης, όταν χρειάζεται να βρούμε μια λύση από κοινού με κάποιον τοξικό άνθρωπο, περιμένουμε την κατάλληλη στιγμή και δεν κάνουμε ποτέ συζήτηση όταν είμαστε πολύ επηρεασμένοι από εκείνον ή εν βρασμώ.

5. Κάνουμε ενδοσκόπιση. Έχει παρατηρηθεί ότι η αρνητικότητα είναι εθιστική και ότι οι άνθρωποι που είναι εθισμένοι σε αυτήν, συνειδητά ή μη, αναζητούν διαρκώς άλλους αρνητικούς ανθρώπους, συνθήκες, συναισθήματα. Μια μικρή ενδοσκόπιση, λοιπόν, μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε γιατί περιστοιχιζόμαστε από ένα τέτοιου είδους χάος.

6. Δεν ξεχνάμε ότι μετά από κάτι κακό, ακολουθεί κάτι καλό. Ως γνωστόν, οι θετικές και αρνητικές περίοδοι στη ζωή μας εναλλάσσονται και, σε πολλές περιπτώσεις, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για αυτό. Σε μια άσχημη κατάσταση, λοιπόν, το καλύτερο που ίσως έχουμε να κάνουμε είναι υπομονή. Διαχειριζόμενοι με τους παραπάνω τρόπους τους ανθρώπους που μας κάνουν να νιώσουμε ακόμα χειρότερα μέσα σε αυτήν και δείχνοντας την απαραίτητη ψυχραιμία και αυτοέλεγχο, είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης μια δυσκολίας.

Read Next

18 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

18 Απρ 2024

Grand Potato chips: Η απόλυτη εξερεύνηση των γεύσεων στον κόσμο των τσιπς

Ετοιμάσου για ένα εκπληκτικό ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων.

Περισσότερα από

Life

17 Απρ 2024

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

17 Απρ 2024

SORITES – "Είναι Μοιραίο"

Οι SORITES μετά την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στο "Μουσικό Κουτί", συστήνονται στο κοινό με το πρώτο τους single

17 Απρ 2024

Villa Sola Cabiati | Μία έπαυλη με ιστορία αιώνων - Το palazzo αριστούργημα στη λίμνη Como

Μια βίλα με βαριά ιστορία και σπουδαία διακόσμηση έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα τους και ο Ναπολέοντας με την σύζυγό του, Ζοζεφίνα.

17 Απρ 2024

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

16 Απρ 2024

Monobloc Chair: Η δικαίωση της πλαστικής καρέκλας από τους New York Times

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί σε πανηγύρια, σουβλατζίδικα και παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times.

16 Απρ 2024

MALLORY: Το πολυαγαπημένο ελληνικό fashion brand Mallory The Label γιόρτασε το λανσάρισμα της νέας συλλογήςj

Το brand MALLORY THE LABEL αποκάλυψε τη νέα S/S ’24 συλλογή "NOMAS" στο απόλυτο fashion party της σεζόν.

16 Απρ 2024

Divani Corfu Palace: Φέτος το Πάσχα σημαίνει... Κέρκυρα!

Απολαύστε τις γιορτές στον απόλυτο πασχαλινό προορισμό και το πλήρως ανανεωμένο Divani Corfu Palace.

15 Απρ 2024

8 φρούτα που έχουν λιγότερη ζάχαρη

Τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, ναι! Αλλά μην ξεχνάς ότι είναι γεμάτα και με θρεπτικά συστατικά.

15 Απρ 2024

Pepe Jeans London: Η νέα συλλογή σχεδιάστηκε για να γοητεύσει τους λάτρεις του denim

Η Pepe Jeans London συλλογή εξυμνεί την διαχρονική βρετανική κληρονομιά της μάρκας.