ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το κορίτσι βασιλιάς: Οι ιστορικοί υπαινιγμοί για την αμφισεξουαλικότητα της Βασίλισσας Χριστίνας

Η ενσάρκωσή της από την μεγάλη ντίβα του σινεμά, Γκρέτα Γκάρμπο, ήταν μία σημαντική στιγμή της 7ης τέχνης.

Το κορίτσι βασιλιάς: Οι ιστορικοί υπαινιγμοί για την αμφισεξουαλικότητα της Βασίλισσας Χριστίνας

Η Χριστίνα (18 Δεκεμβρίου 1626-19 Απριλίου 1689) ήταν βασίλισσα της Σουηδίας από το 1632 μέχρι το 1654. Ήταν το μόνο νόμιμο τέκνο του βασιλιά Γουσταύου Β' Αδόλφου και της συζύγου του, Μαρίας Ελεονώρας. Διαδέχθηκε τον πατέρα της σε ηλικία έξι ετών.

Παραιτήθηκε από τον θρόνο όταν ασπάστηκε τον καθολικισμό και πέρασε τα τελευταία χρόνια της στην Γαλλία και την Ρώμη, όπου και πέθανε σε ηλικία 62 ετών.

Η Χριστίνα γεννήθηκε στην Στοκχόλμη και η γέννησή της συνέπεσε με ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο που προκάλεσε πολλές φήμες ως προς την επιρροή που το παιδί θα είχε στο μέλλον. Ο βασιλιάς είχε ήδη δύο κόρες που πέθαναν, και όλοι ήλπιζαν πως το βρέφος θα ήταν αγόρι. Η πρώτη κόρη του βασιλιά γεννήθηκε και πέθανε το 1620, ενώ η δεύτερη, που είχε επίσης το όνομα Χριστίνα, γεννήθηκε το 1623 και πέθανε την επόμενη χρονιά. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της Μαρίας Ελεονώρας, οι προσδοκίες ήταν τεράστιες, και όταν το παιδί γεννήθηκε, το παλάτι γέμισε από χαρά. Στις 18 Δεκεμβρίου η Βασίλισσα γέννησε ένα παιδάκι, που στην αρχή θεωρήθηκε πως ήταν αγόρι -ήταν μαλλιαρό και έκλαιγε με μια δυνατή βραχνή φωνή.

Το κορίτσι βασιλιάς: Οι ιστορικοί υπαινιγμοί για την αμφισεξουαλικότητα της Βασίλισσας Χριστίνας
Όταν γεννήθηκε, οι νοσοκόμες απρόσεκτα άφησαν το βρέφος να τους πέσει στο πάτωμα. Ο ένας ώμος της έσπασε, με αποτέλεσμα ο ένας ώμος να είναι χαμηλότερος από τον άλλο για όλη της τη ζωή

Όταν γεννήθηκε, οι νοσοκόμες απρόσεκτα άφησαν το βρέφος να τους πέσει στο πάτωμα. Ο ένας ώμος της έσπασε, με αποτέλεσμα ο ένας ώμος να είναι χαμηλότερος από τον άλλο για όλη της τη ζωή. Ήταν όμως, πολύ καλή στην ιππασία και έπαιρνε μαθήματα ξιφασκίας και σκοποβολής. Ήταν ιδιαίτερα ώριμη για την ηλικία της. Στις 15 Μαρτίου 1633 έγινε βασίλισσα στα έξι της, και το πρώτο της επίσημο καθήκον ήταν να υποδεχθεί την αποστολή της Ρωσικής Πρεσβείας. Ο Βασιλιάς εξασφάλισε πως ο θεολόγος Γιοχάννες Ματίαε Γόθους θα ήταν ο καθηγητής της. Τη δίδαξε θρησκευτικά, φιλοσοφία, αρχαία Ελληνικά και Λατινικά. Παράλληλα μελέτησε τη Σουηδική ιστορία καθώς και ξένες γλώσσες, για τις οποίες διέθετε ένα μοναδικό ταλέντο. Όταν ο Γάλλος πρέσβης έφθασε στη Στοκχόλμη το 1645 δήλωσε «Μιλά Γαλλικά σαν να έχει γεννηθεί στο Λούβρο». Ο Όττο Σπέρλινγ, γιατρός της κόρης του Χριστιανού Δ΄ συνάντησε τη Χριστίνα στη Στοκχόλμη το 1653, και της μίλησε στα ιταλικά, τα οποία γνώριζε έχοντας ζήσει στην Ιταλία για τέσσερα χρόνια. Έμεινε έκπληκτος που εκείνη, μη έχοντας επισκευθεί την Ιταλία, μπορούσε να μιλήσει τη γλώσσα σαν μητρική. Η Χριστίνα μελέτησε και το Ισλάμ αλλά και το σύγγραμμα Οι τρεις σφαιτεριστές, ένα έργο που παρέθετε αμφιβολίες για όλες τις μορφές οργανωμένης θρησκείας.

Ο Βασιλιάς συνδέθηκε δυνατά με τη μικρή του κόρη, η οποία τον θαύμαζε. Η Βασίλισσα όμως, παρέμεινε απόμακρη, λόγω της απογοήτευσής της που το παιδί ήταν κορίτσι. Πριν αναχωρήσει για τον Τριακονταετή Πόλεμο, ο Γουστάβος Αδόλφος εξασφάλισε το δικαίωμα της μικρής του κόρης στον θρόνο, σε περίπτωση που δεν θα γυρνούσε. Σκοτώθηκε στο μέτωπο το Νοέμβριο του 1632.

Ο πατέρας της έδωσε διαταγές η Χριστίνα να μεγαλώσει όπως ένας πρίγκιπας. Η ίδια ορκίστηκε στο θρόνο ως βασιλιάς και όχι βασίλισσα, κάτι που της έδωσε το παρατσούκλι Το Κορίτσι Βασιλιάς. Η μητέρα της Χριστίνας, Μαρία Ελεονώρα, καταγόταν από την οικογένεια Χόχενζόλλερν, και καθώς ήταν ευέξαπτη, προσπάθησε να «ενοχοποιήσει» την Χριστίνα για τις δύσκολες ώρες της γέννας που πέρασε. Αυτός ήταν ίσως ο λόγος που η ίδια η Χριστίνα δεν απέκτησε ποτέ της δικά της παιδιά.

Η Χριστίνα έκλαψε για τρεις μέρες μετά την αναχώρηση του πατέρα της. Τα γράμματα που έγραφε στον πατέρα της στα Γερμανικά ακόμα διασώζονται. Η μητέρα της ζήτησε να φέρουν το βασιλιά από τη Γερμανία μέσα σε ένα φέρετρο. Ζήτησε να μην ταφεί μέχρι να πεθάνει η ίδια και να ενταφιαστεί μαζί του. Ζήτησε ακόμη το φέρετρο να παραμείνει ανοικτό, και το έβλεπε κάθε δύο μέρες, αγγίζοντάς το, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την αποσύνθεση του πτώματος. Ο Βασιλιάς πέθανε στις 6 Νοεμβρίου 1632 αλλά τάφηκε στις 22 Ιουνίου 1634, 18 μήνες αργότερα. Ακόμα και μετά την ταφή του η Βασίλισσα άρχισε να επισκέπτεται τον τάφο, προσπαθώντας να δει το πτώμα. Στο τέλος, ο Καγκελλάριος, Άξελ Οξενστιέρνα ζήτησε να μπει στην είσοδο ένας φρουρός, για να μην προκληθούν περαιτέρω επεισόδια.

Δείτε ένα βίντεο με τη ζωή της:

Η πριγκίπισσα, που κληρονόμησε τη φυσιογνωμία του πατέρα της, έγινε πλέον το κέντρο της προσοχής της μητέρας της. Από πλήρη αδιαφορία, η συμπεριφορά της Βασίλισσας μεταβλήθηκε σε υπερπροστατευτική. Ο Γουστάβος Αδόλφος είχε αποφασίσει, ότι σε περίπτωση θανάτου του, το κορίτσι θα μεγάλωνε με τη αδελφή του, Κατερίνα, που ήταν παντρεμένη με τον Κόμη του Κλήμπουργκ. Η Χριστίνα γνώριζε αυτό το ζεύγος πολύ καλα. Τα παιδία τους ήταν η Μαρία Ευφροσύνη, που αργότερα παντρεύτηκε έναν από τους καλύτερους φίλους της Χριστίνας, και ο Κάρολος Γουστάβος, που την διαδέχτηκε στο θρόνο.

Αυτή η διευθέτηση δεν άρεσε καθόλου στη βασίλισσα, που απαγόρευσε την είσοδο στα ανάκτορα στην Κατερίνα. Ήθελε η ίδια να επιβληθεί της ανατροφής της πριγκίπισσας, η οποία υπέφερε από τις κρίσεις θλίψης της μητέρας της, κλεισμένη στα ιδιαίτερα διαμερίσματα όπου η βασίλισσα απαγόρευσε το φως του ηλίου. Ο Καγκελλάριος Οξενστιέρνα αποφάσισε να στείλει τη βασίλισσα εξορία στο κάστρο Γκρίπσχολμ, ενώ η συνέλευση θα αποφάσιζε πότε θα έβλεπε την εννιάχρονη κόρη της. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τρία όμορφα χρόνια, κατά τα οποία η Χριστίνα έζησε χαρούμενα στο πλευρό της Κατερίνας και της οικογένειάς της. Όμως όταν η Κατερίνα πέθανε το 1639, ο Οξενστιέρνα ζήτησε από την οικογένειά της να φύγει από τα ανάκτορα.

Το 1933 γυρίζεται η ταινία Queen Christina, με τη Γκρέτα Γκάρμπο. Η επιλογή της πρωταγωνίστριας ήταν πραγματικά υποδειγματική και όχι μόνο λόγω καταγωγής της. Η ιστορικοί υπαινιγμοί για την αμφισεξουαλικότητα της βασίλισσα Χριστίνας συναντούν τους αντίστοιχους για τις σεξουαλικές προτιμήσεις της Garbo και η ίδια ερμηνεύει τον ρόλο προσπαθώντας με διακριτικότητα να ισορροπήσει ανάμεσα σε αυτούς. Στόχος της δεν είναι να τους καταρρίψει ούτε φυσικά να τους αποδείξει αληθείς αλλά να τους κάνει αποδεκτούς.

Δείτε την επίμαχη σκηνή της ταινίας:

Φωτό: Από βίντεο στο YouTube

*Με πληροφορίες από theatrecomments.weebly.com και el.wikipedia.org

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

28 Ιουλ 2022

Τζάκι Κένεντι, μια ζωή σαν μυθιστόρημα

Δυο γάμοι, κρυφοί εραστές, μεγάλες φιλοδοξίες, μαθήματα στιλ. Μια μυθική ζωή για τη μυθική Πρώτη κυρία που γεννήθηκε σαν σήμερα

26 Ιουλ 2022

Τον αποκαλούσε "πατέρα": Η άγνωστη σχέση της πριγκίπισσας Νταϊάνα και του πρίγκιπα Φίλιππου

"Δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν λογικό άνθρωπο να αφήνει εσένα για την Καμίλα".

Περισσότερα από

News

22 Ιουλ 2022

Όταν ο Νίκος Αλιάγας φωτογράφιζε την Κάρλα Μπρούνι στο μαρμάρινο πάτωμα ενός ξενοδοχείου

Από το λόμπι ενός πολυτελούς ξενοδοχείου στο Παρίσι η πρώην Πρώτη Κυρία της Γαλλίας χαμογελά γλυκά στον φακό του Έλληνα δημοσιογράφου και φωτογράφου.

20 Ιουλ 2022

Η τελευταία, συγκλονιστική συνέντευξη της Αλίκης Βουγιουκλάκη, 2,5 μήνες πριν τον θάνατό της

"Άνθρωποι σαν εμένα μπορεί να μη γερνάνε, αλλά αρρωσταίνουν. Και αυτό είναι χειρότερο".

11 Ιουλ 2022

"Η Τζόαν Κρόφορντ πέθανε. Ήταν το μόνο καλό που έκανε"

To ασίγαστο μίσος ανάμεσα στη Μπέτι Ντέιβις και την Τζόαν Κρόφορντ.

10 Ιουλ 2022

Όταν η Λίντα Εβαντζελίστα "έχασε" από την Σάλμα Χάγιεκ με διαφορά στήθους

Υπήρξε μια από τις ομορφότερες γυναίκες των 90s. Κι όμως η Λίντα Εβαντζελίστα απορρίφθηκε από έναν άντρα!

07 Ιουλ 2022

Αντζέλικα Χιούστον: Η υπεργυναίκα που έκλαιγε 3 ολόκληρες μέρες για τον Τζακ Νίκολσον

"Αν είχες τα κότσια θα με παντρευόσουν", του είχε πει κάποτε για να πάρει την κυνική απάντηση: "Να σε παντρευτώ; Αστειεύεσαι;".

03 Ιουλ 2022

"Ο τελευταίος playboy": O Ζάχος Χατζηφωτίου σε λαμπερό πάρτι στη Μύκονο της δεκαετίας του '70

"Δεν ξέρω αν ανακάλυψα εγώ τη Μύκονο. Ξέρω όμως ότι πήγα για πρώτη φορά σε ηλικία 17 ετών". Ο γνώστος δημοσιογράφος λάτρεψε το νησί των Ανέμων.

27 Ιουν 2022

"Τίμησα δεόντως το σεξ και τα ναρκωτικά στη ζωή μου"

Ο Κωνσταντίνος Τζούμας υπήρξε πάντα εξομολογητικός!

09 Ιουν 2022

Αλέξανδρος Ιόλας: Ο Έλληνας που ανακάλυψε τον Γουόρχολ

"Το να βρίσκεσαι στη Νέα Υόρκη και να μην επισκεφθείς την γκαλερί του Ιόλα είναι σαν να βρίσκεσαι στην Ελλάδα και να μην επισκεφθείς τον Παρθενώνα". Αλέξανδρος Ιόλας: Ο Έλληνας που ανακάλυψε τον Γουόρχολ

31 Μαϊ 2022

"Στα σχεδόν σαράντα μου αποφάσισα να βάλω το πρώτο μου καυτό σορτσάκι"

Η ηθοποιός Άννη Θεοχάρη, γνωστή και ως "Μένη" από τον Πύργο Ηλείας, ξεκαθάρισε πως η ζωή είναι πολύ μικρή για να μην φοράμε ακομπλεξάριστοι σορτς.