ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Θα χάσουν τον τίτλο και την περιουσία τους; Τι σημαίνει πραγματικά η παραίτηση των Μέγκαν και Χάρι

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά στη ζωή της που η Ελισάβετ βιώνει ένα τόσο πολύπλοκο ζήτημα.

Θα χάσουν τον τίτλο και την περιουσία τους; Τι σημαίνει πραγματικά η παραίτηση των Μέγκαν και Χάρι

Και ενώ στο βρετανικό Κοινοβούλιο επικυρωνόταν μέσω ψηφοφορίας με το νόμο και κάθε επισημότητα η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα ζήτημα που συντάραξε την αγγλική πολιτική σκηνή, αλλά και την κοινή γνώμη για 4μιση ολόκληρα χρόνια, ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ με μία απόσμενη ανακοίνωση μέσω της σελίδας τους στο ίνσταγκραμ δήλωσαν ότι παραιτούνται από τα βασιλικά τους καθήκοντα. Σχεδόν αστραπιαία το Brexit πέρασε στα ψιλά γράμματα των μεγαλύτερων εφημερίδων και τα πρωτοσέλιδα έκαναν λόγο μοναχά για το Megxit, την μεγάλη απόδραση του πρίγκιπα Χάρι, νεότερου γιου του Καρόλου και της Νταϊάνα, και της Μέγκαν Μαρκλ, η οποία έχει γινει σε τακτική βάση στόχος των βρετανικών ταμπλόιντ για ακραίους λόγους. Επειδή είναι διαζευγμένη, επειδή είναι ηθοποιός, ακόμα και λόγω της καταγωγής της. Η Μέγκαν είναι μιγάδα και ο συντηρητικός βρετανικός Τύπος δεν μπόρεσε ποτέ να το χωνέψει.

Το ζευγάρι, σύμφωνα με τον στενό του φιλικό κύκλο, πήρε τη δύσκολη απόφαση να εγκαταλείψει τους κόλπους της βρετανικής βασιλικής οικογένειας εξαιτίας του χαμού που έγινε στα αγγλικά μέσα ενημέρωσης μετά την γέννηση του γιου τους Άρτσι. Αλλά και γιατί οι εφημερίδες δεν σταμάτησαν στιγμή να μάχονται την επιλογή του Χάρι να παντρευτεί τη Μέγκαν. Ο πρίγκιπας, όμως, το είχε ξαναδεί το έργο. Η αδικοχαμένη μητέρα του, Νταϊάνα, ένιωθε μία ζωή παραγκωνισμένη και μόνη, ενώ οι πιο συντηρητικές εφημερίδες της Βρετανίας δεν έπαψαν ποτέ να την πολεμούν. Ο Χάρι δεν ήθελε με τίποτα μία αντίστοιχη μοίρα για την δική του οικογένεια και, ίσως, με την παρότρυνση της συζύγου του αποφάσισε να την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια πριν να είναι πολύ αργά.

Θα χάσουν τον τίτλο και την περιουσία τους; Τι σημαίνει πραγματικά η παραίτηση των Μέγκαν και Χάρι
Σχεδόν αστραπιαία το Brexit πέρασε στα ψιλά γράμματα των μεγαλύτερων εφημερίδων και τα πρωτοσέλιδα έκαναν λόγο μοναχά για το Megxit, την μεγάλη απόδραση του πρίγκιπα Χάρι, νεότερου γιου του Καρόλου και της Νταϊάνα, και της πρώην ηθοποιού συζύγου του, της Αμερικανίδας Μέγκαν Μαρκλ.

Βασικό πρόβλημα σε όλο αυτό το γεγονός ότι παρέλειψαν να ενημερώσουν την άμεσα ενδιαφερόμενη: την Ελισάβετ. Αλλά και τον πατέρα του Χάρι Κάρολο παρέα με τον αδελφό του Ουίλιαμ, οι οποίοι έμαθαν σύσσωμοι τα νέα από τα έκτακτα δελτία στην τηλεόραση. Ακόμα και το πάντα διακριτικό BBC έγραψε ότι η βασίλισσα είναι «σε έξαλλη κατάσταση με την πρωτοβουλία του ζευγαριού» και πως μόλις κατάφερε να ξεπεράσει το αρχικό σοκ έβαλε τον Κάρολο και τον Ουίλιαμ να βρουν άμεσα λύση για το πώς μπορεί να λυθεί το ζήτημα χωρίς να πληγεί σοβαρά ο θεσμός της βασιλίας. Το θέμα με την Ελισάβετ είναι πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά στη ζωή της που βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τόσο ασυνήθιστο πρόβλημα. Το 1936 ο θείος της, Εδουάρδος ο 6ος, επέλεξε να παραιτηθεί από τον θρόνο της Μεγάλης Βρετανίας, προκειμένου να παντρευτεί την αγαπημένη του Γουίλις Σίμπσον, σε μία εποχή που ο γάμος ενός υψηλού μέλους της βασιλικής οικογένειας και μίας κοινής θνητής δεν ήταν κάτι το επιτρεπτό. Στον 21ο αιώνα πάντως,και σε αντίθεση με τον θείο του, ο Χάρι κατάφερε να παντρευτεί τη γυναίκα που αγαπούσε και αυτό στο μυαλό και τη συνείδηση της Ελισάβετ, η οποία, παρά τις όποιες δυσκολίες, πέρασε μία ολόκληρη ζωή πιστή στον θεσμό του στέμματος, είναι μία τεράστια υποχώρηση. Φυσικά η παραχώρηση αυτή δεν ήρθε χωρίς προσωπικό συμφέρον, αφού η μονάρχης πόνταρε στο ότι το νεαρό, μοντέρνο ζευγάρι θα έφερνε έναν φρέσκο αέρα στο κουρασμένο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

H Κέιτ και η Μέγκαν τις εποχές που οι σχέσεις των δύο ζευγαριών δεν είχαν ακόμα καταρρεύσει.

Οι συντηρητικοί ουρλιάζουν πως ο Χάρι θα το μετανιώσει και θα γυρίσει πίσω ζητώντας συγγώμη, οι προοδευτικοί και σύγχρονοι άνθρωποι που νιώθουν ότι είναι αστείο και μόνο να ασχολούμαστε με τίτλους, βασιλιάδες και ευγενείς κάνουν λόγο για μία ουσιαστική, γενναία απόφαση. Τι σημαίνει όμως στα αλήθεια η παραίτηση των Χάρι και Μέγκαν; Καθώς στη σύγχρονη εποχή, και ειδικά στον καιρό του ίντερνετ, δεν έχει σημειωθεί άλλο τέτοιο περιστατικό, τα ερωτημάτα που δημιουργούνται είναι πολλά και διάφορα.

1. Θα χάσουν ο Χάρι και η Μέγκαν τον τίτλο της Δούκισσας και του Δούκα του Σάσεξ;

Aπ' ότι φαίνεται όχι. Από τη στιγμή που ο τίτλος τους δόθηκε με επίσημο έγγραφο της Βρετανικής Κοινοπολιτείας και εφόσον οι ίδιοι έχουν υπογράψει επίσημα έγγραφα του κράτους με αυτόν τον τίτλο, το Δουκάτο δεν γίνεται να τους αφαιρεθεί.

Το 1936 ο θείος της, Εδουάρδος ο 6ος, επέλεξε να παραιτηθεί από τον θρόνο της Μεγάλης Βρετανίας, προκειμένου να παντρευτεί την αγαπημένη του Γουίλις Σίμπσον, σε μία εποχή που ο γάμος ενός υψηλού μέλους της βασιλικής οικογένειας και μίας κοινής θνητής δεν ήταν κάτι το επιτρεπτό. Στον 21ο αιώνα πάντως,και σε αντίθεση με τον θείο του, ο Χάρι κατάφερε να παντρευτεί τη γυναίκα που αγαπούσε. Επίσημη φωτογραφία από τον αρραβώνα του ζευγαριού.

2. Θα χάσουν ο Χάρι και η Μέγκαν τα τεράστια ποσά που εισέπρατταν κάθε χρόνο από το βρετανικό κράτος;

Σίγουρα ο «μισθός» του πρίγκιπα και της πριγκίπισσας θα πάψει να μπαίνει κάθε μήνα στον τραπεζικό τους λογαριασμό, από τη στιγμή που θα πάψουν να προσφέρουν έργο για λογαριασμό του βασιλείου. Επίσης τα χρήματα που έδινε κάθε χρόνο ο Κάρολος τον Χάρι (ένα τεράστιο χρηματικό ποσό) κατά πάσα πιθανότητα θα χαθούν. Ωστόσο ο ίδιος ο κοκκινομάλλης πρίγκιπας έχει προσωπικά περιουσία 40 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ και η Μαρκλ έχει περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια στον προσωπικό της λογαριασμό, κυρίως χάρη στις τεράστιες αμοιβές της από την τηλεοπτική σειρά Suits.

3. Τι εννοούν όταν λένε «θα δουλέψουν για να είναι οικονομικά ανεξάρτητοι»;

Ίσως κάποιος φαντάζεται το ζευγάρι να μπαίνει στο Linkedin και να αναζητά πενθήμερη εργασία 9 με 5, ωστόσο μάλλον δεν μιλάμε για μία τέτοια περίπτωση. Αυτή τη στιγμή, ως ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας ο Χάρι και η Μέγκαν δεν επιτρέπεται να εισπράξουν χρηματικά ποσά για τις φιλανθρωπικές δράσεις τους και τις ομιλίες που δίνουν σε μεγάλους διεθνείς οργανισμους. Κάτι που θα αλλάξει άρδην από τη στιγμή που παραιτήθηκαν.

4. Ο Άρτσι θα κληρονομήσει τον τίτλο του πατέρα του;

Κατά πάσα πιθανότητα όχι. Μετά τον θάνατο του Χάρι ο Άρτσι δεν θα γίνει πρίγκιπας της Αγγλίας, ωστόσο υπάρχει ακόμα περίπτωση να κληρονομήσει το Δουκάτο με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Δείτε το βίντεο ποιες θα είναι οι υπόλοιπες συνέπειες που θα αντιμετωπίσουν οι Χάρι και Μέγκαν μετά την παραίτηση τους.

Κεντρική φωτογραφία: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

26 Φεβ 2024

"Η Τζόαν Κρόφορντ πέθανε. Ήταν το μόνο καλό που έκανε"

To ασίγαστο μίσος ανάμεσα στη Μπέτι Ντέιβις και την Τζόαν Κρόφορντ.

22 Φεβ 2024

"Νιώθαμε σαν μαϊμούδες σε νούμερο": Οι τραγικές λεπτομέρειες της ζωής των αδελφών Όλσεν

"Κοιτάω παλιές φωτογραφίες και δεν με συγκινούν καθόλου. Δεν θα ευχόμουν σε κανέναν να μεγαλώσει όπως εγώ".

Περισσότερα από

News

19 Ιαν 2024

"Βαριέμαι τη ρουτίνα": Η Έλενα Ναθαναήλ γεννήθηκε σαν σήμερα και έφυγε στα 61 της φροντίζοντας να σπάσει το καλούπι

Μοναδική, επιβλητική, ξεχωριστή φιγούρα του ελληνικού κινηματογράφου. Δείτε όσα είπε στην τελευταία της τηλεοπτική συνέντευξη.

04 Ιαν 2024

"1968 στη Μεγάλη Βρετανία": Η Έλλη Λαμπέτη μαζί με τον Κώστα Καρρά σε επίδειξη μόδας

Παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τη συλλογή ρούχων του Γιάννη Τσεκλένη στην Αθήνα μίας άλλης εποχής.

29 Σεπ 2023

Πώς η Μονρόε άνοιξε τον δρόμο στην Έλλα Φιτζέραλντ, θύμα κι εκείνη του ρατσισμού

"Μετά από αυτό δεν έπαιξα ποτέ σε μικρά τζαζ κλαμπ ξανά". Η Μέριλιν πολέμησε με τα δικά της όπλα τον ρατσισμό.

05 Σεπ 2023

Η Αρίθα Φράνκλιν έκανε το Respect φεμινιστικό ύμνο. Πριν, ήταν το ακριβώς αντίθετο.

Πριν τη δική της ερμηνεία, "Respect", ζητούσαν οι άντρες που γυρνούσαν σπίτι μετά τη δουλειά, από τις συζύγους τους.

01 Σεπ 2023

"Δε χώρισα για τον Ράσελ Κρόου, χώρισα γιατί ο γάμος μου ήταν χάλια"

Ο "παράνομος" δεσμός που σχεδόν κατέστρεψε την καριέρα της Μεγκ Ράιαν και το Χόλιγουντ που το 2000 είχε κάνει επίδειξη μισογυνισμού.

20 Ιουλ 2023

Κάποτε στη Βουλιαγμένη: Σπάνια φωτογραφία της Μπριζίτ Μπαρντό με μαγιό στην Ελλάδα το ‘69

"Τη συγκεκριμένη περίοδο βρίσκεται σε διάσταση με τον τρίτο σύζυγό της και κληρονόμο της αυτοκινητοβιομηχανίας "Opel" Γκίντερ Σακς".

12 Ιουλ 2023

Νικόλ Κίντμαν: "Εύχομαι να είχα γνωρίσει τον Κιθ πιο νωρίς στη ζωή μου"

Η Νικόλ Κίντμαν και ο Κιθ Έρμπαν είναι αχώριστοι από τις αρχές της δεκαετίας των 00’s και παραμένουν μαζί, ενωμένοι σε όλα τα σκαμπανεβάσματα της ζωής.

01 Ιουλ 2023

Η δολοφονία του αδερφού της, ο καρκίνος, τα δικαστήρια: Η μυθιστορηματική ζωή της Σοφία Βεργκάρα

"Βασικά ήθελα να γίνω οδοντίατρος, όχι ηθοποιός, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου φέρει η ζωή" έχει πει η "Γκλόρια" του "Modern Family".