
Καλεσμένη του Νίκου Χατζηνικολάου η Ελένη Φουρέιρα, στο «Ενώπιος Ενωπίω», μίλησε μεταξύ άλλων για την εμπειρία της μετανάστευσής της, ως παιδί, από την Αλβανία στην Ελλάδα, αλλά και τα δύσκολα σχολικά χρόνια όταν ήρθε για πρώτη φορά αντιμέτωπη με τον ρατσισμό.
«Η Ελλάδα είναι η πατρίδα μου. Στο Λος Άντζελες έλεγα, έχω γεννηθεί στην Αλβανία, είμαι Ελληνίδα» σχολίασε στον παρουσιαστή και σε ερώτησή του αν έπεσε θύμα bullying στο σχολείο, ξεκίνησε μιλώντας για τις πρώτες, μαγικές εμπειρίες της από την Ελλάδα, για να επεκταθεί στα σχολικά της χρόνια: «Μόλις άνοιξα τα μάτια μου, μετά από ένα πολύ μεγάλο ταξίδι, άρχισα να βλέπω πολλά φώτα, εκεί που ζούσαμε δεν ήταν έτσι. Συνειδητοποίησα ότι ήρθα στη μαγική χώρα. Αυτό που θυμάμαι είναι ότι το ψωμί είχε άλλη γεύση. Ήμουν πολύ χαρούμενη που ήρθαμε εδώ».
«Μόλις άνοιξα τα μάτια μου, μετά από ένα πολύ μεγάλο ταξίδι, άρχισα να βλέπω πολλά φώτα, εκεί που ζούσαμε δεν ήταν έτσι. Συνειδητοποίησα ότι ήρθα στη μαγική χώρα»
Η αρχική χαρά έδωσε τη θέση της, ωστόσο, στην απογοήτευση και την ανασφάλεια, όταν η μητέρα της την έστειλε στο σχολείο, μαζί με τον αδερφό της, με τον οποίο έχουν ελάχιστη διαφορά ηλικίας, για να μη χάσουν τη χρονιά: «Στο σχολείο ήμασταν δύο παιδιά από την Αλβανία, εγώ και ο αδερφός μου. Ήταν δύσκολο να καταλάβω γιατί ήμουν δακτυλοδειχτούμενη τότε, δεν μπορούσα σαν παιδί να καταλάβω τι είναι ο ρατσισμός, δεν το είχα νιώσει μέχρι τότε. Όπως και τα παιδιά που έκαναν, σε εισαγωγικά, bullying, δεν νομίζω να καταλάβαιναν και τα ίδια γιατί το έκαναν. Κανένα παιδί δεν έχει γεννηθεί με το να διακρίνει τους ανθρώπους είτε από τη φυλή είτε από το χρώμα είτε από την καταγωγή τους».
«Ήταν δύσκολο να καταλάβω γιατί ήμουν δακτυλοδειχτούμενη τότε, δεν μπορούσα σαν παιδί να καταλάβω τι είναι ο ρατσισμός, δεν το είχα νιώσει μέχρι τότε»
Ήταν μια εποχή ακόμα πιο δύσκολη για τους μετανάστες και ειδικά όσους είχαν έρθει από την Αλβανία: «Δεν ήταν, δυστυχώς, οι Αλβανοί αποδεκτοί από την κοινωνία τότε, δεν καταλάβαινα το γιατί. Τώρα το καταλαβαίνω. Ένα εκατομμύριο Αλβανοί, σε μια χώρα που δεν ήταν έτοιμη να το δεχτεί, ήταν πολύ δύσκολο για τον κόσμο. Το κράτος δεν ήταν έτοιμο να δεχτεί τόσο πολλούς μετανάστες. Τότε όμως ήταν πολύ δύσκολο για μένα να το καταλάβω και έλεγα ότι έχω κάτι κάνει. Οι ανασφάλειές μου φτάσανε από το 5 στο 80. Όταν είσαι παιδί και δεν έχεις σταθεί στα πόδια σου και είσαι μη αποδεκτός από την κοινωνία για την καταγωγή σου, νιώθεις πάρα πολύ αδύναμος, αν δεν γνωρίσει ο κόσμος ποια είσαι και την αξία σου».
«Δεν ήταν, δυστυχώς, οι Αλβανοί αποδεκτοί από την κοινωνία τότε, δεν καταλάβαινα το γιατί. Τώρα το καταλαβαίνω. Ένα εκατομμύριο Αλβανοί, σε μια χώρα που δεν ήταν έτοιμη να το δεχτεί, ήταν πολύ δύσκολο για τον κόσμο»
Για χρόνια λοιπόν δεν είχε τη δύναμη να αποκαλύψει την καταγωγή της, την έκρυβε. «Όταν ένιωσα δυνατή, ότι ο κόσμος αγαπάει τον καλλιτέχνη Ελένη, είπα ότι έχω βιώσει bullying, ρατσισμό».
Το πραγματικό της όνομα, όπως αποκάλυψε στον Χατζηνικολάου, είναι Εντέλα Φουρεράι, αν και επέλεξε το Φουρέιρα γιατί είναι οι αληθινές ρίζες του πατρικού της ονόματος. Σήμερα, τα πράγματα για την ίδια είναι πολύ διαφορετικά: «Είμαι πολίτης του κόσμου, του πλανήτη, δεν πιστεύω στα σύνορα. Κάθε άνθρωπος έχει τις συνήθειες της κοινωνίας όπου μεγαλώνει και όλοι οι Αλβανοί της δικής μου γενιάς είναι μέρος της ελληνικής κοινωνίας».
Δείτε το απόσπασμα της συνέντευξης της Ελένης Φουρέιρα:
Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram
Φωτό: Glomex