
Όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών η Χίλαρι Κλίντον ρωτήθηκε γιατί νομίζει ότι είναι μια φιγούρα που εμπνέει τόσες πολλές γυναίκες. «Μπορεί εν μέρει να οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι αισθάνονται σαν να με γνωρίζουν» είπε στη Vogue το 2009. «Έχουν δει τα πάνω και τα κάτω μου. Έχουν δει τα καλύτερά μου και τα χειρότερά μου. Έχουν δει τα κοινωνικά μου και τα ιδιωτικά μου. Έχουν δει τα πάντα». Η Vogue συγκέντρωσε μερικά στοιχεία και γεγονότα που πιθανότατα δεν γνωρίζατε μέχρι τώρα.
Τα πέντε πράγματα που μπορεί να μην γνωρίζετε για τη Χίλαρι Κλίντον.
1. Η Χίλαρι Κλίντον σχεδόν απέρριψε τη θέση της γραμματέος του κράτους. «Έμεινα έκπληκτη όταν μετά τις εκλογές, ο Πρόεδρος Ομπάμα μου ζήτησε να εξετάσω το ενδεχόμενο αυτό», είπε η Χίλαρι. «Αλλά τότε ένας φίλος μού τηλεφώνησε και ουσιαστικά είπε: «Πώς θα ένιωθες αν είχες εκλεγεί εσύ και τον καλούσες να κάνει το ίδιο; Και αυτό μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Πώς θα μπορούσα να αρνηθώ; Και έτσι να μαι». Στο γραφείο της έχει μια πλάκα με χαραγμένα τα διάσημα λόγια του Ουίνστον Τσώρτσιλ: “Never, never, never give up.”

«Ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια που εκκρεμούν στην ανθρώπινη ιστορία,είναι η χειραφέτηση των γυναικών. Να είναι σε θέση να σταθούν και να υπερασπιστούν τον εαυτό τους»
2. Ο γάμος των Χίλαρι και Μπιλ Κλίντον έγινε στο σαλόνι του ζεύγους στην πρώην κατοικία τους στο Fayetteville του Αρκάνσας, το 1975 μετά από μόλις μιας εβδομάδας αρραβώνα. «Φόρεσα ένα βικτοριανό φόρεμα με δαντέλα και μουσελίνα που είχα ψωνίσει με τη μητέρα μου το προηγούμενο βράδυ» έγραψε το 2014 στα απομνημονεύματά της, που έχουν τίτλο "Δσκολες Επιλογές". Το ζευγάρι συναντήθηκε για πρώτη φορά το 1971 στη Νομική Σχολή του Γέιλ, μετά από αρκετές έντονες ματιές στη βιβλιοθήκη. Ήταν εκείνη που τον πλησίασε. «Αν πρόκειται να συνεχίσεις να με κοιτάζεις, θα κάνω το ίδιο κι εγώ ή απλά μπορούμε να συστηθούμε. Είμαι η Χίλαρι Ρόνταμ» γράφει η κ Κλίντον.

3. Ο κωμικός Louis Ο.Κ. είπε ότι θα ψηφίσει την Χίλαρι Κλίντον, κυρίως επειδή είναι μητέρα. «Είναι πολύ συναρπαστικό να έχουμε την πρώτη μητέρα στο Λευκό Οίκο», είπε σε ένα επεισόδιο. «Επειδή μια μητέρα, το έχει. Μια μητέρα το κάνει. Μας τρέφει και μας διδάσκει. Μας προστατεύει. Μας φροντίζει όταν πέφτουμε στα σκατά». Πράγματι, η κ Κλίντον έκανε ακριβώς αυτό όταν ο συντάκτης της Vogue, Jonathan Van Meter έπαθε τροφική δηλητηρίαση, ενώ βρισκόταν σε αποστολή με την Χίλαρι στη Λιβερία, μία από τις επτά χώρες που επισκέφθηκε στο διπλωματικό ταξίδι της στην υποσαχάρια Αφρική. Ο Van Meter είχε αποσυρθεί στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του, όταν έλαβε ένα τηλεφώνημα: «H Γραμματέας θα ήθελε να σας φέρει Cipro (αντιβίωση)». Η Κλίντον είχε στείλει γιατρό και τον βοηθό της ο οποίος κρατούσε μια Sprite και αρκετές φέτες άσπρο ψωμί.
4. Η Κλίντον είναι νικήτρια των βραβείων Grammy. Το 1996, κατά την πρώτη θητεία της ως Πρώτη Κυρία, η Κλίντον δημοσίευσε το της βιβλίο,It Takes a Village: And Other Lessons Children Teach Us. Το βιβλίο έμεινε στη λίστα των New York Times με τα best-seller για 18 εβδομάδες. Τότε ο εκδότης της τη "στρατολόγησε" να αφηγηθεί την έκδοση σε audiobook (ακουστικό άλμπουμ), που της χάρισε το βραβείο Grammy το 1997 για την καλύτερη αφήγηση μη-μουσικού άλμπουμ. «Δεν ήξερα καν ότι οι άνθρωποι που δεν μπορούν να τραγουδήσουν και να ακολουθήσουν κάποιον τόνο θα μπορούσαν ποτέ να κερδίσουν Grammy» αστειεύτηκε. Τρεις πρόεδροι των ΗΠΑ μοιράζονται την ίδια διάκριση: Ο Τζίμι Κάρτερ, ο Μπαράκ Ομπάμα, και ο σύζυγός της, Μπιλ Κλίντον, ο οποίος είναι δύο φορές νικητής.

5. Όταν η Χίλαρι Κλίντον ήταν έφηβη, είχε ελπίδες να γίνει η πρώτη γυναίκα στο διάστημα. «Όταν ήμουν περίπου 13 ετών, έγραψα στη NASA και ρώτησα τι έπρεπε να κάνω για να γίνω αστροναύτης. Η NASA μου απάντησε πως δεν υπήρχαν γυναίκες αστροναύτες. Και ήμουν απίστευτα απογοητευμένη από το γεγονός». Η κ Κλίντον ωστόσο έχει χρησιμοποιήσει την εμπειρία για να υπερπηδήσει παρόμοια εμπόδια. «Ασχολούμαι με υποθέσεις για τις γυναίκες» είπε στη Vogue το 2009. «Ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια που εκκρεμούν στην ανθρώπινη ιστορία,είναι η χειραφέτηση των γυναικών. Να είναι σε θέση να σταθούν και να υπερασπιστούν τον εαυτό τους»