ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Όταν η Σοφία Βέμπο ξυλοκόπησε δημόσια την Σπεράντζα Βρανά

Οι φωνές τους ακούστηκαν μέχρι τα καμαρίνια. Οι ηθοποιοί Νίκος Σταυρίδης και Κούλης Στολίγκας επενέβησαν για να τις χωρίσουν.

Όταν η Σοφία Βέμπο ξυλοκόπησε δημόσια την Σπεράντζα Βρανά

Το τραγούδι «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά» που εμψύχωνε τους φαντάρους στον ελληνοϊταλικό πόλεμο ήταν η αρχή της εκρηκτικής σχέσης της «τραγουδίστριας της νίκης» Σοφίας Βέμπο με τον στιχουργό Μίμη Τραϊφόρο. Από το 1940 έως το 1957, που παντρεύτηκαν, συζούσαν. Η σχέση τους όμως δεν ήταν εύκολη. Ο Τραϊφόρος δεν της ήταν πιστός και αυτό έκανε την Βέμπο να ζηλεύει και να δρα ακραία.

Κυνηγούσε όποια κοπέλα υποψιαζόταν ότι φλέρταρε με το σύντροφό της. Μια από αυτές ήταν και η ηθοποιός Σπεράντζα Βρανά, η οποία ξυλοκοπήθηκε άγρια από την τραγουδίστρια.

Στις αρχές της δεκαετίας του 50, η πληθωρική Σπεράντζα συμμετείχε στο θίασο της Σοφίας Βέμπο στην επιθεώρηση «Έχετε γεια βρυσούλες» στην Θεσσαλονίκη. Ο ρόλος της ήταν πολύ μικρός και αυτό την έκανε να στεναχωριέται. Η Βέμπο την κρατούσε σε απόσταση γιατί φοβόταν ότι ο Τραϊφόρος θα την προσέγγιζε. Άλλωστε έβλεπε ότι η νεαρή ηθοποιός δεν περνούσε απαρατήρητη. «Άρχισα να διαμαρτύρομαι αλλά όπως κατάλαβα η Βέμπο δεν με συμπαθούσε, ίσως επειδή ζήλευε τον Μίμη πάρα πολύ, και μ’ έβλεπε με άσχημο μάτι, ποιος ξέρει, ίσως φοβόταν μήπως συμβεί κάτι με μένα και τον Μίμη, άδικα όμως, διότι ποτέ δεν συνέβη τίποτα, ούτε κατά διάνοια», είχε γράψει η Σπεράντζα στη βιογραφία της.

Η επιθεώρηση έκανε περιοδεία. Όταν πήγαν στην Κωνσταντινούπολη, ένας νεαρός μηχανικός του θεάτρου είχε ερωτευτεί την Σπεράντζα παράφορα. Της έστελνε συνέχεια δώρα για να εκφράσει την αγάπη του. Η Σπεράντζα όμως δεν ανταποκρινόταν. Ο νεαρός μηχανικός έκανε δυο φορές απόπειρα να αυτοκτονήσει, κόβοντας τις φλέβες του. Όταν η Βέμπο έμαθε το περιστατικό, έγινε έξω φρενών και την φώναξε στο καμαρίνι της να της κάνει παρατήρηση. Έψαχνε συνέχεια αφορμές για να της φωνάζει.

Όταν η Σπεράντζα έκανε το μοιραίο λάθος να πάει στο καμαρίνι του Τραϊφόρου να τον ρωτήσει τι ώρα είχαν πρόβα την επόμενη μέρα, η Βέμπο προκάλεσε επεισόδιο φωνάζοντας «Άκου να σου πω, δεν έχεις καμία δουλειά με τον κύριο Μίμη, άλλη φορά να ρωτάς εμένα, το άκουσες;» Η Σπεράντζα τόλμησε να της απαντήσει ότι απευθύνθηκε στον Τραϊφόρο γιατί ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής. Η Βέμπο όμως δεν ήθελε να ακούσει τίποτα και έκλεισε την κουβέντα λέγοντάς της «Αυτό που σου λέω εγώ».

Ο άγνωστος τσακωμός των δύο γυναικών

Η ένταση μεταξύ τους κορυφώθηκε λίγες μέρες αργότερα. Ένα βράδυ η Σπεράντζα έβαλε στην επιθεώρηση ένα δικό της στενό φόρεμα. Η Βέμπο φαινόταν να έχει πολλά νεύρα. Η Σπεράντζα το κατάλαβε από τον τρόπο που έλεγε τα λόγια της στο «Έχετε γεια βρυσούλες» στο φινάλε της επιθεώρησης. Η νεαρή ηθοποιός όμως ήθελε να μάθει γιατί ήταν θυμωμένη. Ενώ η αυλαία έκλεισε και οι ηθοποιοί πήγαν στα καμαρίνια τους, η Σπεράντζα παρέμενε στην κουίντα, στο πλάι της σκηνής.

Η Βέμπο την φώναξε και της είπε «Έλα δω, Βρανά. Δεν μου λες πού νομίζεις ότι βρίσκεσαι, σε μπουλούκι και κάνεις ό,τι θες». Και η Βρανά της απάντησε «Όχι σε μπουλούκι, κυρία Βέμπο, με πήρατε από το Ακροπόλ νομίζω». Τότε η Βέμπο την άρπαξε από το μαλλί και άρχισε να την χτυπάει.

Ο Τραϊφόρος προσπάθησε να την σταματήσει αλλά εκείνη νευρίασε πιο πολύ. «Μου είχε καταματώσει τα χέρια με τα νύχια της και το πρόσωπό μου ήταν στα μαύρα χάλια» είχε γράψει η Βρανά στην αυτοβιογραφία της. Έκλαιγε και προσπαθούσε να ξεφύγει. Οι φωνές τους ακούστηκαν μέχρι τα καμαρίνια. Οι ηθοποιοί Νίκος Σταυρίδης και Κούλης Στολίγκας επενέβησαν για να τις χωρίσουν.

Ο Σταυρίδης γύρισε και της είπε «Ε, ρε Σοφία, το παράκανες με το κοριτσάκι, τι σου έκανε στο κάτω κάτω και όλο μαζί της τα βάζεις;». Ο Στόλιγκας νευρίασε τόσο που της είπε «Τι είναι αυτά, κυρά μου, πού βρισκόμαστε σε στρατόπεδο; Μην τολμήσεις και ξανασηκώσεις χέρι απάνω της γιατί τότε θα σε δείρω εγώ». Από τότε η Βρανά κρυβόταν για να την ακούσει να τραγουδάει. Γιατί παρόλο που δεν είχαν καλή σχέση, την θαύμαζε πάρα πολύ.

Όταν πήγαν στην Κύπρο, η Σπεράντζα δέχτηκε πρόταση από τον Μπουρνέλη να συνεργαστούν στην επιθεώρηση «Πικραγγουριά». Αυτό ανέβασε την αυτοπεποίθηση της ηθοποιού και πήγε να κάνει παράπονα στην Βέμπο που δεν την άφηνε να παίξει. Η Βέμπο αποφάσισε να της δώσει ένα νούμερο την τελευταία εβδομάδα που θα ανέβαινε η παράσταση στην Κύπρο. Το νούμερο της Βρανά είχε μεγάλη επιτυχία.

Όπως φαίνεται η Βέμπο είχε μετανιώσει για τη συμπεριφορά της. Το τελευταίο βράδυ τους στην Κύπρο, πήγαν όλοι οι συντελεστές για φαγητό.

Η Βέμπο ζήτησε να κάνει πρόποση και είπε «Πίνω στην υγειά της Βρανά που είναι το καλύτερο κορίτσι του θιάσου και της εύχομαι "Καλή επιτυχία" τώρα που θα γυρίσει και καλή καριέρα γιατί της αξίζει»....

Η Βρανά την ευχαρίστησε και ξέχασε ό,τι είχε συμβεί μεταξύ τους

Στη αυτοβιογραφία της μιλούσε με τα καλύτερα λόγια για την τραγουδίστρια. «Η φωνή της ζεστή, γεμάτη, πλημμύριζε την αίθουσα και σε μάγευε. Δεν μπορούσες να ξεκολλήσεις τα μάτια σου από πάνω της. Τι τραγουδίστρια, τι γυναίκα. Τώρα τι να σου πω; Με ποια να την συγκρίνω; Με την Μοσχολιού; Με την Μαρινέλλα, Με την Χαρούλα Αλεξίου; ΜΕ ΚΑΜΙΑ. Και σου μιλάω τώρα για τραγουδίστριες σημερινές που μ’ αρέσουν πάρα πολύ. Ε, καμιά δεν είναι Βέμπο».

Και συνεχίζει «Το ταπεραμέντο είναι το κύριο χαρακτηριστικό της. Τραγούδαγε ή μίλαγε και παλλόταν ολόκληρη. Η Σοφία είχε ένα αυταρχικό ύφος που δεν σήκωνε κουβέντα σε ότι έλεγε. Και είχε πάντα δίκιο, εκτός από θέματα που αφορούσαν τον Τραϊφόρο που ήταν η μεγάλη της αδυναμία. Εκτός «Μίμη» ήταν μια γυναίκα γεμάτη καλοσύνη. Έκανε ό,τι μπορούσε για να τους ευχαριστήσει όλους και ιδιαίτερα τους δικούς της».

Πηγή: topontiki.gr

Πηγή: mixanitouxronou.gr, αυτοβιογραφίες της Σπεράντζας Βρανά «Τολμώ» και «Τα μπουλούκια, το θέατρο και εγώ».

Read Next

10 Σεπ 2022

"Η κόρη μου με σύνδρομο Down γέμισε τη ζωή μας καλοσύνη": Η συγκινητική δήλωση μιας ηθοποιού

"Είναι τέλεια, σαν εμένα κι εσένα": Η Κατερίνα Σκορσόνε του "Grey's Anatomy" περιέγραψε εμπνευστικά το πώς είναι να μεγαλώνεις ένα "διαφορετικό" παιδί.

09 Σεπ 2022
Περισσότερα από

News

07 Σεπ 2022

"Έκανα μια έκφυλη πράξη και ζητώ συγγνώμη": Ο Χιου Γκραντ & η Λιζ Χάρλεϊ έζησαν έναν παράφορο έρωτα

Ο πρωταγωνιστής του μεγαλύτερου σκανδάλου των 90s, έζησε μια ιστορία αγάπης με απιστίες, σκάνδαλα & τρελό έρωτα

06 Σεπ 2022

"Ο τελευταίος playboy": O Ζάχος Χατζηφωτίου σε λαμπερό πάρτι στη Μύκονο της δεκαετίας του '70

"Δεν ξέρω αν ανακάλυψα εγώ τη Μύκονο. Ξέρω όμως ότι πήγα για πρώτη φορά σε ηλικία 17 ετών". Ο γνώστος δημοσιογράφος λάτρεψε το νησί των Ανέμων.

02 Σεπ 2022

Το βράδυ που ο Ρίτσαρντ Γκιρ και ο Σιλβέστερ Σταλόνε τσακώθηκαν για την πριγκίπισσα Νταϊάνα

Μία πολύ πικάντικη ιστορία από τα παλιά αφηγήθηκε με μεγάλη νοσταλγία ο κολλητός φίλος της Νταϊάνα, Έλτον Τζον.

31 Αυγ 2022

Η νύχτα που σκοτώθηκε η Νταϊάνα: Στις 31 Αυγούστου του 1997 πέθανε η πιο διάσημη γυναίκα στον κόσμο

Η στιγμή που παιδιά και έφηβοι εκείνης της εποχής συνειδητοποιήσαμε ότι μπροστά στην τραγική πιθανότητα ενός σοκαριστικού, ξαφνικού θανάτου είμαστε όλοι ίσοι.

29 Αυγ 2022

Δημήτρης Παπαμιχαήλ: Η σχέση του πριν την Αλίκη που κατέληξε σε σκάνδαλο

Έζησαν μαζί 7 χρόνια, μέχρι τη μέρα που ο Δημήτρης πήρε την απόφαση να παντρευτεί την Αλίκη. Λέγεται ότι η Δέσπω Διαμαντίδου έμαθε για τη σχέση τους από τις εφημερίδες.

21 Αυγ 2022

Κάποτε στη Βουλιαγμένη: Σπάνια φωτογραφία της Μπριζίτ Μπαρντό με μαγιό στην Ελλάδα το ‘69

"Τη συγκεκριμένη περίοδο βρίσκεται σε διάσταση με τον τρίτο σύζυγό της και κληρονόμο της αυτοκινητοβιομηχανίας "Opel" Γκίντερ Σακς".

18 Αυγ 2022

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".

14 Αυγ 2022

Το 1967 η Ζωή Λάσκαρη με το μπικίνι της φωτογραφήθηκε για το εξώφυλλο βελγικού περιοδικού

Τότε ο διεθνής Τύπος έκανε λόγο για το "πιο λαμπρό αστέρι του ελληνικού σινεμά".

14 Αυγ 2022

"Μα, χρυσή μου πώς παίζεις τη μάνα της Ζωΐτσας;"

Όταν η Τζένη Καρέζη "μάλωσε" τη Μαίρη Χρονοπούλου για τον ρόλο της στην ταινία "Δάκρυα για την Ηλέκτρα".

12 Αυγ 2022

Λορίν Μπακόλ: "Εύχομαι ο Φρανκ Σινάτρα να μπορούσε απλά να σκάσει και να αρχίσει να τραγουδάει"

Ο Μπόγκαρτ την έλεγε "μωρό" το υπόλοιπο Χόλιγουντ "το βλέμμα". Η Λορίν Μπακόλ έφυγε σαν σήμερα το 2014 αλλά παραμένει ίνδαλμα.