ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Οι σεξουαλικές κακοποιήσεις γίνονται εν κρυπτώ. Δεν μπορώ να υπερασπιστώ ή να κατηγορήσω»

Για πρώτη φορά μετά το κύμα καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση στον χώρο του θεάτρου, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης παίρνει θέση για όσα ακούγονται.

Οι σεξουαλικές κακοποιήσεις γίνονται εν κρυπτώ. Δεν μπορώ να υπερασπιστώ ή να κατηγορήσω»

Για πρώτη φορά μετά από το τεράστιο ξέσπασμα των καταγγελιών στον χώρο του θεάτρου ένας από τους πιο δημοφιλείς ηθοποιούς του ελληνικού θεμάτος τοποθετείται πάνω στο ζήτημα, καταθέτοντας την δική του άποψη για τα όσα βλέπουμε και ακούμε το τελευταίο διάστημα.

Ο Κωνσταντινός Μαρκουλάκης, μιλώντας αρχικά στην Καθημερινή υποστήριξη πως αν κάποια στιγμή στη ζωή του είχε υπάρξει μάρτυρας ενός τέτοιου περιστατικού θα είχε βρει το θάρρος να το καταγγείλει στις αρχές.

«Αυτά τα πράγματα, οι σεξουαλικές δηλαδή κακοποιήσεις, γίνονται κυρίως εν κρυπτώ, οπότε είναι δύσκολο να κατηγορήσεις ή να υπερασπιστείς κάποιον με απόλυτο τρόπο» συνέχισε, περιγράφοντας πως κάποτε μια συνάδελφός του, ηθοποιός, του μετέφερε μια ιστορία άσχημης συμπεριφοράς από σκηνοθέτη.

Και εξηγεί: «Όταν μπήκα στη μέση, το ίδιο το άτομο μου είπε να μην ανακατευτώ. Όπως και για τους καταγγέλλοντες υπήρχε δυσκολία να μιλήσουν για διάφορους λόγους, έτσι δεν είναι απλό και για τους τρίτους», συνεχίζει.

Για τον ηθοποιό «η πραγματική δικαίωση των ανθρώπων που υπέφεραν και υποφέρουν είναι η αλλαγή που επέρχεται. Για εμένα προσωπικά μαθαίνω πως ακούγονται διάφορα ψέματα, όπως το ότι έκλεισα τα κοινωνικά μου δίκτυα όταν ξέσπασε αυτή η ιστορία, ενώ τα έχω κλείσει από τις 12 Ιανουαρίου. Επειδή αυτό το θέμα είναι σπουδαίο, είναι καλό να προσέχουμε από πού και πώς ενημερωνόμαστε».

Καθώς οι καταγγελίες για επιφανή ονόματα του θεάτρου πληθαίνουν, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης τονίζει: «Όσο για το θέατρο, στο οποίο ανήκω εδώ και 30 χρόνια, θέλω να ξεκαθαρίσω πως η εικόνα του συνολικά δεν είναι έτσι. Στην πραγματικότητα, το ποσοστό όσων καταγγέλλονται είναι πολύ μικρότερο από εκείνους που δεν παραβατούν. Σας διαβεβαιώνω ότι το θέατρο είναι γεμάτο από ανθρώπους με ταλέντο και ψυχικά χαρίσματα. Από την άλλη, όπως συμβαίνει παντού στην κοινωνία, υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν εννοήσει τη θέση τους στην κοινότητα διαφορετικά από ό,τι θα έπρεπε, που συμπεριφέρονται κακοποιητικά».

Για το ίδιο ακριβώς θέμα και με αφορμή την κυκλοφορία της νέας ταινίας στην οποία πρωταγωνιστεί, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης μίλησε και στην ιστοσελίδα Flix.gr, επικροτώντας την πράξη των θυμάτων που βγήκαν να μιλήσουν για τα περιστατικά βίας και παρενόχλησης.

«Πρώτα από όλα: επικροτώ τη στάση των θυμάτων. Η στάση των θυμάτων χρειάστηκε μεγάλη γενναιότητα. Από εμάς τους υπόλοιπους όμως χρειάζεται ψυχραιμία. Όλο αυτό που συμβαίνει είναι σπουδαίο. Οδηγεί σε μια νέα εποχή, χωρίς φόβο, όπου οι κακοποιητικές συμπεριφορές δε θα γίνονται ανεκτές -μέσα από θεσμούς και κανόνες. Αυτή είναι η στιγμή για αλλαγές», λέει.

«Πιστεύω ότι η μόνη οδός είναι η θεσμική οδός (το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, που οργανώνεται εξαιρετικά, ο εισαγγελέας) κι όχι οι καταγγελίες στα κοινωνικά δίκτυα και τα κανάλια. Με όνομα και επώνυμο. Αυτή άλλωστε είναι και η ιδέα τού ''δε φοβάμαι πια''».

Σύμφωνα με τον ηθοποιό, «η ηθική δικαίωση των θυμάτων, όταν συχνά ο θύτης δεν μπορεί να υποστεί καμία ποινή ή τιμωρία, είναι πως θα συντελέσουν για αυτό που θα γίνει από δω και πέρα: να θεσπίσουμε νόμους, κανόνες, να φτιάξουμε το πλαίσιο που θα επιτρέψει στους νεότερους να μη ζήσουν ποτέ τέτοιες εμπειρίες».


Αυτός είναι και ο λόγος που «δεν «πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία», όπως λέει ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. «Είναι κρίμα, μέσα στην ονοματολαγνεία, να χαθεί η ευκαιρία να προχωρήσει το μαχαίρι σ’ όλους τους χώρους εργασίας -το θέατρο, που προσφέρει θέαμα, είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου», αναφέρει.

Όσο για την αποκαθήλωση αγαπημένων ηθοποιών και καλλιτεχνών, που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις καταγγελίες των τελευταίων ημερών, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης σημειώνει. «Θεωρώ την καλoσύνη σημαντικότερη αρετή απ’ το ταλέντο ή την ευφυΐα -για τη δική μου ζωή. Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως κάθε άνθρωπος θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του».

Μία παλαιότερη συνέντευξη του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη:


Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

26 Φεβ 2024

"Η Τζόαν Κρόφορντ πέθανε. Ήταν το μόνο καλό που έκανε"

To ασίγαστο μίσος ανάμεσα στη Μπέτι Ντέιβις και την Τζόαν Κρόφορντ.

22 Φεβ 2024

"Νιώθαμε σαν μαϊμούδες σε νούμερο": Οι τραγικές λεπτομέρειες της ζωής των αδελφών Όλσεν

"Κοιτάω παλιές φωτογραφίες και δεν με συγκινούν καθόλου. Δεν θα ευχόμουν σε κανέναν να μεγαλώσει όπως εγώ".

Περισσότερα από

News

19 Ιαν 2024

"Βαριέμαι τη ρουτίνα": Η Έλενα Ναθαναήλ γεννήθηκε σαν σήμερα και έφυγε στα 61 της φροντίζοντας να σπάσει το καλούπι

Μοναδική, επιβλητική, ξεχωριστή φιγούρα του ελληνικού κινηματογράφου. Δείτε όσα είπε στην τελευταία της τηλεοπτική συνέντευξη.

04 Ιαν 2024

"1968 στη Μεγάλη Βρετανία": Η Έλλη Λαμπέτη μαζί με τον Κώστα Καρρά σε επίδειξη μόδας

Παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τη συλλογή ρούχων του Γιάννη Τσεκλένη στην Αθήνα μίας άλλης εποχής.

29 Σεπ 2023

Πώς η Μονρόε άνοιξε τον δρόμο στην Έλλα Φιτζέραλντ, θύμα κι εκείνη του ρατσισμού

"Μετά από αυτό δεν έπαιξα ποτέ σε μικρά τζαζ κλαμπ ξανά". Η Μέριλιν πολέμησε με τα δικά της όπλα τον ρατσισμό.

05 Σεπ 2023

Η Αρίθα Φράνκλιν έκανε το Respect φεμινιστικό ύμνο. Πριν, ήταν το ακριβώς αντίθετο.

Πριν τη δική της ερμηνεία, "Respect", ζητούσαν οι άντρες που γυρνούσαν σπίτι μετά τη δουλειά, από τις συζύγους τους.

01 Σεπ 2023

"Δε χώρισα για τον Ράσελ Κρόου, χώρισα γιατί ο γάμος μου ήταν χάλια"

Ο "παράνομος" δεσμός που σχεδόν κατέστρεψε την καριέρα της Μεγκ Ράιαν και το Χόλιγουντ που το 2000 είχε κάνει επίδειξη μισογυνισμού.

20 Ιουλ 2023

Κάποτε στη Βουλιαγμένη: Σπάνια φωτογραφία της Μπριζίτ Μπαρντό με μαγιό στην Ελλάδα το ‘69

"Τη συγκεκριμένη περίοδο βρίσκεται σε διάσταση με τον τρίτο σύζυγό της και κληρονόμο της αυτοκινητοβιομηχανίας "Opel" Γκίντερ Σακς".

12 Ιουλ 2023

Νικόλ Κίντμαν: "Εύχομαι να είχα γνωρίσει τον Κιθ πιο νωρίς στη ζωή μου"

Η Νικόλ Κίντμαν και ο Κιθ Έρμπαν είναι αχώριστοι από τις αρχές της δεκαετίας των 00’s και παραμένουν μαζί, ενωμένοι σε όλα τα σκαμπανεβάσματα της ζωής.

01 Ιουλ 2023

Η δολοφονία του αδερφού της, ο καρκίνος, τα δικαστήρια: Η μυθιστορηματική ζωή της Σοφία Βεργκάρα

"Βασικά ήθελα να γίνω οδοντίατρος, όχι ηθοποιός, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου φέρει η ζωή" έχει πει η "Γκλόρια" του "Modern Family".