
Εξηγήσεις για τις στιλιστικές της επιλογές στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης δίνει η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, με άρθρο της στην «Καθημερινή της Κυριακής».
Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» αναφέρεται -μεταξύ άλλων- στο άρθρο της και στις εμφανίσεις της με παραδοσιακές φορεσιές, που κέντρισαν το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επισκεπτών στην χώρα μας, την 25η Μαρτίου.
«Σε κάθε τόπο της Ελλάδας, υπάρχουν άνθρωποι κάθε ηλικίας, που με την πρώτη ευκαιρία ντύνονται με τις παραδοσιακές τους φορεσιές. Είναι φτιαγμένες σήμερα, με κόπο, γνώση και μεράκι, από σπουδαίους τεχνίτες, που στα χέρια τους βρίσκεται σωρευμένη τέχνη αιώνων. Και οι άνθρωποι τις φοράνε με χαρά και περηφάνια. Είναι το νήμα που τους συνδέει με τις προηγούμενες γενιές. Αυτό έγινε και σε όλα τα μέρη που επισκεφτήκαμε όλο το προηγούμενο διάστημα.
«Σε κάθε τόπο της Ελλάδας, υπάρχουν άνθρωποι κάθε ηλικίας, που με την πρώτη ευκαιρία ντύνονται με τις παραδοσιακές τους φορεσιές. Είναι φτιαγμένες σήμερα, με κόπο, γνώση και μεράκι, από σπουδαίους τεχνίτες».
»Ένα επετειακό έτος φορτωμένο με τόσους συμβολισμούς όσο το εφετινό προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να αναλογιστούμε με φρέσκια ματιά ποιοι είμαστε. Να κοιτάξουμε με ειλικρίνεια και θάρρος τη διαδρομή μας και να δούμε τα στοιχεία που διαμόρφωσαν την ταυτότητά μας και μας έδωσαν υπόσταση, διάρκεια και συνέχεια» τόνισε η κα Αγγελοπούλου.
«Μια πτυχή που, εκτός όλων των άλλων, μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη και να αποτελέσει πηγή εισοδήματος για τις τοπικές κοινωνίες. Αρκεί να σκεφτεί κανείς τις περίπου 15.000 μικρές επιχειρήσεις που ασχολούνται αυτή τη στιγμή με την ελληνική χειροτεχνία»
«Στο πλαίσιο της παρουσίας μου ως προέδρου της Επιτροπής "Ελλάδα 2021”, συνειδητά επιλέξαμε να συνδυάσω σύγχρονα και παραδοσιακά ενδύματα. Όχι για τη δημιουργία εντυπώσεων, αλλά για να φέρουμε στο προσκήνιο αυτή την παραγκωνισμένη, πολλές φορές, πτυχή της διαδρομής μας. Μια πτυχή που, εκτός όλων των άλλων, μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη και να αποτελέσει πηγή εισοδήματος για τις τοπικές κοινωνίες. Αρκεί να σκεφτεί κανείς τις περίπου 15.000 μικρές επιχειρήσεις που ασχολούνται αυτή τη στιγμή με την ελληνική χειροτεχνία» αναφέρει.
Και συμπληρώνει ότι «ένας από τους στόχους μας στην Επιτροπή "Ελλάδα 2021” είναι να ανοίξουμε μια συζήτηση για τον ανεκτίμητο λαϊκό μας πολιτισμό. Όχι ως μουσειακό είδος χρήσιμο για τη μελέτη του παρελθόντος, αλλά ως πηγή έμπνευσης, δημιουργικότητας και εξωστρέφειας για το μέλλον».
Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram
Φωτό: NDP