ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Με αφορμή τον διωγμό της Άζια Αρτζέντο. Είμαστε σίγουροι ότι αυτό λέγεται πολιτική ορθότητα;

Ένα νέο είδος φονταμενταλισμού απειλεί την κοινή λογική, όπως είχε χαρακτηριστικά υποστηρίξει και ο Ουμπέρτο Έκο σχετικά με την εξάπλωση του όρου «πολιτικώς ορθό».

Με αφορμή τον διωγμό της Άζια Αρτζέντο. Είμαστε σίγουροι ότι αυτό λέγεται πολιτική ορθότητα;

Η ιστορία γνωστή. Κοπιάρει τον εαυτό της και ακολουθεί τη μόδα της εποχής, που θέλει τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις να φύονται και εκτός των ζεστών, υγρών κλιμάτων των παρασκηνίων της σόουμπιζ. Να φυτρώνουν και εκεί που δεν τις σπέρνουν. Πρόσφατα η Άζια Αρτζέντο, η 42χρονη ηθοποιός -κόρη του μετρ της σουρεαλιστικής παράνοιας, του σκηνοθέτη Ντάριο Αρτζέντο και σύντροφος του χαρισματικού σεφ, Άντονι Μπουρντέν, ο οποίος έδωσε τέλος στη ζωή του στα 61 του-, βρέθηκε στο μάτι του αλλήθωρου κυκλώνα, όταν ξέσπασε σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης με αυτήν πρωταγωνίστρια.

Η Άζια κατηγορήθηκε από το νεαρό συνάδελφό της, Τζίμι Μπένετ για σεξουαλική επίθεση, στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, Ritz Carlton, στην Καλιφόρνια το 2013, όταν εκείνος ήταν 17 ετών και εκείνη 37 ετών. Οι New York Times έγραψαν ότι η Αρτζέντο, η οποία, παρεμπιπτόντως, ήταν από τις πρώτες που κατήγγειλε τον παραγωγό του Χόλιγουντ, Χάρβεϊ Γουάινστιν για σεξουαλική κακοποίηση, κατέβαλε χρήματα στον Τζίμι Μπένετ. Η ιστορία πήρε διαστάσεις και το τηλεοπτικό δίκτυο, CNN, απέσυρε τα επεισόδια της εκπομπής του Άντονι Μπουρντέν, «Anthony Bourdain: Parts Unknown», στα οποία εμφανίζεται η Άζια. Έτσι για να αποδοθεί το δίκαιο. Και για να την βγάλουν κι από τη μέση. Τεχνηέντως; Δικαίως; Ποιος ξέρει; Ποιος δικαιούται να ξέρει;

Το γαϊτανάκι του αγνού παραλογισμού με τη μορφή της «εξωδικαστικής» τιμωρίας κρατεί καλά. Κάποιος, κάπου, κάποτε, ονομάζει ένα τυχαίο one night stand σεξουαλική παρενόχληση και ενώ συμμετάσχει με την ψυχή του σε αυτό και ενώ τα δίνει -όπως λέει και η έκφραση- όλα, κατόπιν ανακαλύπτει μια τρύπα στον τραπεζικό του λογαριασμό και μια έλλειψη αναγνώρισης και λέει «ας κάνω λίγο σαματά να βγάλω λεφτά, να ακουστεί και το όνομά μου».

Δεν έχουμε παραπάνω ενδείξεις για αυτό, αλλά η ταλαίπωρη η κοινή λογική, που τόσο έχει δοκιμαστεί τελευταία, υπό το ασταθές βάρος της πολιτικής ορθότητας, ζητάει εξηγήσεις. Δηλαδή, πόσο άσχημα να πέρασε ο μικρός Τζίμι με την Άζια, μια γυναίκα όμορφη, ποθητή και διάσημη; Οι φωτογραφίες που έχουν διαρρεύσει τους δείχνουν να ποζάρουν αγκαλιά, κοιτώντας και οι δυο με λάγνο βλέμμα το φακό. Δεν υποδηλώνουν καταπίεση, δεν εξιστορούν καμία τραπεζική ανισότητα μεταξύ τους.

Ως πολιτική ορθότητα αναφέρεται η αποφυγή εκφράσεων ή ενεργειών που πιστεύεται ότι αποκλείουν, περιθωριοποιούν ή προσβάλλουν ομάδες ανθρώπων που μειονεκτούν κοινωνικά ή γίνονται διακρίσεις εις βάρος τους. Χάρη στο κίνημα της πολιτικής ορθότητας αποκαταστάθηκαν κοινωνικές αδικίες. Ο εκφυλισμός και η εκτροπή αυτής της κίνησης προς μια μορφή ελέγχου της σκέψης που απειλεί την ελευθερία της έκφρασης και προς μια συμμόρφωση στις απαιτήσεις ομάδων πίεσης, παραμονεύει στη γωνία, όμως. Ο σοφός Ουμπέρτο Έκο επισήμανε ότι η πολιτική ορθότητα τείνει να εξελιχθεί σε μια νέα μορφή φονταμενταλισμού.

Ας το ξανασκεφτούμε πριν αρχίσουμε τον αιματηρά αναίμακτο, ντίτζιταλ λιθοβολισμό και την υπεράσπιση της τάξης και της ηθικής. Της τάξης και της ηθικής, λέγω.

Με αφορμή τον διωγμό της Άζια Αρτζέντο. Είμαστε σίγουροι ότι αυτό λέγεται πολιτική ορθότητα;
(Photo by Vittorio Zunino Celotto/Getty Images for Kering)

Read Next

26 Φεβ 2024

"Η Τζόαν Κρόφορντ πέθανε. Ήταν το μόνο καλό που έκανε"

To ασίγαστο μίσος ανάμεσα στη Μπέτι Ντέιβις και την Τζόαν Κρόφορντ.

22 Φεβ 2024

"Νιώθαμε σαν μαϊμούδες σε νούμερο": Οι τραγικές λεπτομέρειες της ζωής των αδελφών Όλσεν

"Κοιτάω παλιές φωτογραφίες και δεν με συγκινούν καθόλου. Δεν θα ευχόμουν σε κανέναν να μεγαλώσει όπως εγώ".

Περισσότερα από

News

19 Ιαν 2024

"Βαριέμαι τη ρουτίνα": Η Έλενα Ναθαναήλ γεννήθηκε σαν σήμερα και έφυγε στα 61 της φροντίζοντας να σπάσει το καλούπι

Μοναδική, επιβλητική, ξεχωριστή φιγούρα του ελληνικού κινηματογράφου. Δείτε όσα είπε στην τελευταία της τηλεοπτική συνέντευξη.

04 Ιαν 2024

"1968 στη Μεγάλη Βρετανία": Η Έλλη Λαμπέτη μαζί με τον Κώστα Καρρά σε επίδειξη μόδας

Παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τη συλλογή ρούχων του Γιάννη Τσεκλένη στην Αθήνα μίας άλλης εποχής.

29 Σεπ 2023

Πώς η Μονρόε άνοιξε τον δρόμο στην Έλλα Φιτζέραλντ, θύμα κι εκείνη του ρατσισμού

"Μετά από αυτό δεν έπαιξα ποτέ σε μικρά τζαζ κλαμπ ξανά". Η Μέριλιν πολέμησε με τα δικά της όπλα τον ρατσισμό.

05 Σεπ 2023

Η Αρίθα Φράνκλιν έκανε το Respect φεμινιστικό ύμνο. Πριν, ήταν το ακριβώς αντίθετο.

Πριν τη δική της ερμηνεία, "Respect", ζητούσαν οι άντρες που γυρνούσαν σπίτι μετά τη δουλειά, από τις συζύγους τους.

01 Σεπ 2023

"Δε χώρισα για τον Ράσελ Κρόου, χώρισα γιατί ο γάμος μου ήταν χάλια"

Ο "παράνομος" δεσμός που σχεδόν κατέστρεψε την καριέρα της Μεγκ Ράιαν και το Χόλιγουντ που το 2000 είχε κάνει επίδειξη μισογυνισμού.

20 Ιουλ 2023

Κάποτε στη Βουλιαγμένη: Σπάνια φωτογραφία της Μπριζίτ Μπαρντό με μαγιό στην Ελλάδα το ‘69

"Τη συγκεκριμένη περίοδο βρίσκεται σε διάσταση με τον τρίτο σύζυγό της και κληρονόμο της αυτοκινητοβιομηχανίας "Opel" Γκίντερ Σακς".

12 Ιουλ 2023

Νικόλ Κίντμαν: "Εύχομαι να είχα γνωρίσει τον Κιθ πιο νωρίς στη ζωή μου"

Η Νικόλ Κίντμαν και ο Κιθ Έρμπαν είναι αχώριστοι από τις αρχές της δεκαετίας των 00’s και παραμένουν μαζί, ενωμένοι σε όλα τα σκαμπανεβάσματα της ζωής.

01 Ιουλ 2023

Η δολοφονία του αδερφού της, ο καρκίνος, τα δικαστήρια: Η μυθιστορηματική ζωή της Σοφία Βεργκάρα

"Βασικά ήθελα να γίνω οδοντίατρος, όχι ηθοποιός, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου φέρει η ζωή" έχει πει η "Γκλόρια" του "Modern Family".