ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Με αφορμή τις δύο κυρίες στη Μόστρα: Ο καρντασιανισμός και η λατρευτική πίστη στο κακόγουστο

Δεν είναι κακό να μπερδεύεις τη Μόστρα με την αγοραία φράση “φόρα μόστρα”, είναι όμως κακό να το κάνεις αυτό στη φωλιά του πιο σικ θεσμού στην ιστορία του dresscode

Με αφορμή τις δύο κυρίες στη Μόστρα: Ο καρντασιανισμός και η λατρευτική πίστη στο κακόγουστο

Λίγες μέρες πριν κυκλοφόρησαν στα μίντια οι πρώτες φωτογραφίες από τις επώνυμες να διασχίζουν το κόκκινο χαλί της Βενετίας και η καρδιά μας πήγε στη θέση της: ευτυχώς υπάρχει κι αυτή η γιορτή του κινηματογράφου, η χαρά του επίσημου γυναικείου ενδύματος, του στιλάτου διαβατηρίου προς τη χώρα της καλοδεχούμενης επιτήδευσης.

Φαίνεται ότι ο καρντασιανισμός, αυτή η νέα θρησκεία αισθητικής αποτελμάτωσης, έχει βαλθεί να κυριαρχήσει, κουβαλώντας τα χειρότερα χαρακτηριστικά των θρησκειών: φανατισμό, αποχαύνωση, μπαναλαρία και τυφλή πίστη.

Το φεστιβάλ Βενετίας δεν είναι τα Όσκαρ με τα πομπώδη γυναικεία στέρνα και τις τουαλέτες, που η ουρά τους συναγωνίζεται σε μήκος την αυτοπεποίθηση των κατόχων τους. Δεν είναι οι Κάννες με τις ντεμπιτάντ και την καραμελένια αχλή στους. Η Βενετία είναι η σύντμηση του μάντρα “ήρθα σε αυτή τη ζωή για να πω δυο λόγια και κυρίως για να μην περάσω απαρατήρητη”.

Δύο κυρίες όμως, προχθές, καινοτομώντας κυριολεκτικά, σε σχέση με την παράδοση του φεστιβάλ, έκαναν μια θεαματική (με την έννοια του σόου) εμφάνιση, στην πρεμιέρα της ταινίας του Τζουντ Λο, The Young Pope. Ένα γλυκόπικρο σάστισμα, σαν το αεράκι που ανέμισε τις ελλιπείς τουαλέτες τους -τόσο από άποψη καλαισθησίας, όσο και υφάσματος- ακολούθησε την πορεία τους στο κόκκινο χαλί.

Οι αιθέριες πορτοκαλί και φούξια, γνωστές με τα ονόματα Giulia Salemi και Dayane Mello, συνόδευσαν τον στιλίστα Matteo Manzini, με μια εντυπωσιακά ξεκρέμαστη υπερηφάνεια, αλλά χωρίς ίχνος προκατάληψης, στη Μόστρα. Αυτό ήταν: τη στιγμή που άναψε πάνω τους το πρώτο φλας και το δευτερόλεπτο που πατήθηκε το πρώτο κλικ στη φωτογραφία τους από κάποιον ενδεχομένως φιλομαθή χρήστη των σόσιαλ μίντια, ο ρους της ιστορίας του φεστιβάλ άλλαξε. Το σικ έγινε sick (άρρωστος στα αγγλικά) και άπαντες χάθηκαν στη μετάφραση αμαχητί. Τόσο αυτοί που λατρεύουν την περιφερόμενη, κεκαλυμμένη γύμνια της Κιμ Καρντάσιαν, όσο και οι άλλοι που μισούν την παρακατιανή γκλαμουριτέ της. Το αντι-ειδώλο των έλλογων, έχει διχάσει κοινό και κριτικούς αλλά έχει κερδίσει στα σημεία: στη δημοσιότητα και στο κύρος που προσδίδει αυτή.

Φαίνεται ότι ο καρντασιανισμός, αυτή η νέα θρησκεία αισθητικής αποτελμάτωσης, έχει βαλθεί να κυριαρχήσει, κουβαλώντας τα χειρότερα χαρακτηριστικά των θρησκειών: φανατισμό, αποχαύνωση, μπαναλαρία και τυφλή πίστη. Κι όπως στους θρησκευόμενους ανθρώπους αρέσει να έχουν την ησυχία τους και αποφεύγουν να βασανίζουν το μυαλό τους με θεμελιώδη ερωτήματα, έτσι και στους καρντασιανιστές βασιλεύει η μακαριότητα. Και η απόλυτη σιγουριά στον εαυτό τους. Δυο στοιχεία που, ευτυχώς, προμηνύουν ένα άδοξο τέλος.

Read Next

26 Φεβ 2024

"Η Τζόαν Κρόφορντ πέθανε. Ήταν το μόνο καλό που έκανε"

To ασίγαστο μίσος ανάμεσα στη Μπέτι Ντέιβις και την Τζόαν Κρόφορντ.

22 Φεβ 2024

"Νιώθαμε σαν μαϊμούδες σε νούμερο": Οι τραγικές λεπτομέρειες της ζωής των αδελφών Όλσεν

"Κοιτάω παλιές φωτογραφίες και δεν με συγκινούν καθόλου. Δεν θα ευχόμουν σε κανέναν να μεγαλώσει όπως εγώ".

Περισσότερα από

News

19 Ιαν 2024

"Βαριέμαι τη ρουτίνα": Η Έλενα Ναθαναήλ γεννήθηκε σαν σήμερα και έφυγε στα 61 της φροντίζοντας να σπάσει το καλούπι

Μοναδική, επιβλητική, ξεχωριστή φιγούρα του ελληνικού κινηματογράφου. Δείτε όσα είπε στην τελευταία της τηλεοπτική συνέντευξη.

04 Ιαν 2024

"1968 στη Μεγάλη Βρετανία": Η Έλλη Λαμπέτη μαζί με τον Κώστα Καρρά σε επίδειξη μόδας

Παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τη συλλογή ρούχων του Γιάννη Τσεκλένη στην Αθήνα μίας άλλης εποχής.

29 Σεπ 2023

Πώς η Μονρόε άνοιξε τον δρόμο στην Έλλα Φιτζέραλντ, θύμα κι εκείνη του ρατσισμού

"Μετά από αυτό δεν έπαιξα ποτέ σε μικρά τζαζ κλαμπ ξανά". Η Μέριλιν πολέμησε με τα δικά της όπλα τον ρατσισμό.

05 Σεπ 2023

Η Αρίθα Φράνκλιν έκανε το Respect φεμινιστικό ύμνο. Πριν, ήταν το ακριβώς αντίθετο.

Πριν τη δική της ερμηνεία, "Respect", ζητούσαν οι άντρες που γυρνούσαν σπίτι μετά τη δουλειά, από τις συζύγους τους.

01 Σεπ 2023

"Δε χώρισα για τον Ράσελ Κρόου, χώρισα γιατί ο γάμος μου ήταν χάλια"

Ο "παράνομος" δεσμός που σχεδόν κατέστρεψε την καριέρα της Μεγκ Ράιαν και το Χόλιγουντ που το 2000 είχε κάνει επίδειξη μισογυνισμού.

20 Ιουλ 2023

Κάποτε στη Βουλιαγμένη: Σπάνια φωτογραφία της Μπριζίτ Μπαρντό με μαγιό στην Ελλάδα το ‘69

"Τη συγκεκριμένη περίοδο βρίσκεται σε διάσταση με τον τρίτο σύζυγό της και κληρονόμο της αυτοκινητοβιομηχανίας "Opel" Γκίντερ Σακς".

12 Ιουλ 2023

Νικόλ Κίντμαν: "Εύχομαι να είχα γνωρίσει τον Κιθ πιο νωρίς στη ζωή μου"

Η Νικόλ Κίντμαν και ο Κιθ Έρμπαν είναι αχώριστοι από τις αρχές της δεκαετίας των 00’s και παραμένουν μαζί, ενωμένοι σε όλα τα σκαμπανεβάσματα της ζωής.

01 Ιουλ 2023

Η δολοφονία του αδερφού της, ο καρκίνος, τα δικαστήρια: Η μυθιστορηματική ζωή της Σοφία Βεργκάρα

"Βασικά ήθελα να γίνω οδοντίατρος, όχι ηθοποιός, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου φέρει η ζωή" έχει πει η "Γκλόρια" του "Modern Family".