ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Joanna Scanlan | Η νικήτρια του βραβείου BAFTA που μπορεί να μη γινόταν ποτέ ηθοποιός

Η Βρετανίδα καλλιτέχνις που κέρδισε τις εντυπώσεις με την ερμηνεία της στη δραματική ταινία "After Love".

Joanna Scanlan | Η νικήτρια του βραβείου BAFTA που μπορεί να μη γινόταν ποτέ ηθοποιός

Όσο κι αν η καριέρα της μετράει πάνω από 20 χρόνια, έχοντας στο βιογραφικό της μία σειρά από κωμωδίες, η Joanna Scanlan κέρδισε το πρώτο της BAFTA σε ηλικία 60 ετών και μάλιστα σε μία δραματική ταινία μικρής παραγωγής, αποκτώντας μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα στο ευρύ κοινό.

Με την ταινία "After Love" του Aleem Khan που έφερε στο προσκήνιο μία γυναίκα, η οποία σύμφωνα με τα στάνταρ του Hollywood δεν βρίσκεται σε παραγωγική ηλικία, φοράει μαντήλα ως μουσουλμάνα και όπως καταλαβαίνουμε δεν της δίνεται συχνά βήμα στον κινηματογράφο, η Scanlan κατάφερε να παραδώσει την καλύτερη ερμηνεία της ζωής της, όπως πολλές κριτικές επεσήμαναν.

Ο νευρικός κλονισμός

Και όμως, η καλλιτέχνις έφτασε πολύ κοντά στο να μην πραγματοποιήσει τα όνειρά της, αφού από την ηλικία των 20 είχε συμβιβαστεί με τη διδασκαλία της τέχνης, ενώ παράλληλα δεχόταν απανωτές απορρίψεις από τον χώρο. Τότε ήταν που έπαθε νευρικό κλονισμό εξαιτίας του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης, με το οποίο διαγνώστηκε. Συνεπώς, η καριέρα της διακόπηκε βίαια, αναγκάζοντάς την να επιστρέψει στο πατρικό της, για να μπορέσει να επανέλθει. "Δεν είχα ενέργεια. Και αυτό ήταν πνευματική, σωματική και συναισθηματική ενέργεια. Ήταν σαν μια ολοκληρωτική εξάντληση μπαταρίας", δήλωσε στην Guardian, προσθέτοντας πως το μόνο που μπορούσε να κάνει εκείνη την περίοδο ήταν να βγάζει τον σκύλο βόλτα, όποτε είχε διάθεση.

Ήταν ο γιατρός της που συνειδητοποίησε πως η υποκριτική ήταν εκείνο που θα την έφερνε ξανά στη ζωή κι ο οποίος της πρότεινε να επιστρέψει σε αυτό. Όπως είχε πει χαρακτηριστικά, ακόμα κι αν δεν τα κατάφερνε και δε γνώριζε τη μεγάλη επιτυχία, πάλι θα ήταν πιο ευτυχισμένη κάνοντας αυτό.

Έτσι, ξεκίνησε να δουλεύει ως διαχειρίστρια στο Συμβούλιο Τεχνών της Αγγλίας, ενώ παράλληλα έγραφε τα δικά της σενάρια. Σε ηλικία 34 ετών θα λάβει την πρώτη της δουλειά στην τηλεοπτική σειρά "Peak Practice", την οποία θα ακολουθήσουν κι άλλες συμμετοχές σε κωμωδίες και μικροί ρόλοι σε ταινίες.

Η πρώτη αναγνώριση

Η επιτυχημένη μαύρη κωμική σειρά "Getting On", στην οποία πρωταγωνιστούσε ενώ συνυπέγραφε και το σενάριο, αναφερόμενη στους γιατρούς και τους νοσοκόμους του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας, είναι εκείνη που θα της χαρίσει την πρώτη μεγάλη της "νίκη", ως υποψήφια για BAFTA. Πού να ήξερε πως περίπου 10 χρόνια αργότερα, θα στεκόταν μπροστά από εξίσου ταλαντούχους καλλιτέχνες, διαβάζοντας τον ευχαριστήριο λόγο της, μετά τη νίκη του βραβείου Α' Γυναικείου Ρόλου.

Η προσωπική της ζωή

Η ηθοποιός είναι παντρεμένη από το 2009 με τον λογιστή Neil Bicknell, τον οποίο γνώρισε όταν ήταν 46 ετών σε ένα φεστιβάλ γιόγκα. Μάλιστα, κατά τον λόγο της, κερδίζοντας το BAFTA, δεν παρέλειψε να τον ευχαριστήσει, δηλώνοντας πως είναι η ζωντανή απόδειξη ότι δεν υπάρχει αυτό που λέμε μετά την αγάπη, συνδέοντάς το με την ταινία της "After Love".

Φωτο: Splash News / Ideal Image

Read Next

26 Φεβ 2024

"Η Τζόαν Κρόφορντ πέθανε. Ήταν το μόνο καλό που έκανε"

To ασίγαστο μίσος ανάμεσα στη Μπέτι Ντέιβις και την Τζόαν Κρόφορντ.

22 Φεβ 2024

"Νιώθαμε σαν μαϊμούδες σε νούμερο": Οι τραγικές λεπτομέρειες της ζωής των αδελφών Όλσεν

"Κοιτάω παλιές φωτογραφίες και δεν με συγκινούν καθόλου. Δεν θα ευχόμουν σε κανέναν να μεγαλώσει όπως εγώ".

Περισσότερα από

News

19 Ιαν 2024

"Βαριέμαι τη ρουτίνα": Η Έλενα Ναθαναήλ γεννήθηκε σαν σήμερα και έφυγε στα 61 της φροντίζοντας να σπάσει το καλούπι

Μοναδική, επιβλητική, ξεχωριστή φιγούρα του ελληνικού κινηματογράφου. Δείτε όσα είπε στην τελευταία της τηλεοπτική συνέντευξη.

04 Ιαν 2024

"1968 στη Μεγάλη Βρετανία": Η Έλλη Λαμπέτη μαζί με τον Κώστα Καρρά σε επίδειξη μόδας

Παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τη συλλογή ρούχων του Γιάννη Τσεκλένη στην Αθήνα μίας άλλης εποχής.

29 Σεπ 2023

Πώς η Μονρόε άνοιξε τον δρόμο στην Έλλα Φιτζέραλντ, θύμα κι εκείνη του ρατσισμού

"Μετά από αυτό δεν έπαιξα ποτέ σε μικρά τζαζ κλαμπ ξανά". Η Μέριλιν πολέμησε με τα δικά της όπλα τον ρατσισμό.

05 Σεπ 2023

Η Αρίθα Φράνκλιν έκανε το Respect φεμινιστικό ύμνο. Πριν, ήταν το ακριβώς αντίθετο.

Πριν τη δική της ερμηνεία, "Respect", ζητούσαν οι άντρες που γυρνούσαν σπίτι μετά τη δουλειά, από τις συζύγους τους.

01 Σεπ 2023

"Δε χώρισα για τον Ράσελ Κρόου, χώρισα γιατί ο γάμος μου ήταν χάλια"

Ο "παράνομος" δεσμός που σχεδόν κατέστρεψε την καριέρα της Μεγκ Ράιαν και το Χόλιγουντ που το 2000 είχε κάνει επίδειξη μισογυνισμού.

20 Ιουλ 2023

Κάποτε στη Βουλιαγμένη: Σπάνια φωτογραφία της Μπριζίτ Μπαρντό με μαγιό στην Ελλάδα το ‘69

"Τη συγκεκριμένη περίοδο βρίσκεται σε διάσταση με τον τρίτο σύζυγό της και κληρονόμο της αυτοκινητοβιομηχανίας "Opel" Γκίντερ Σακς".

12 Ιουλ 2023

Νικόλ Κίντμαν: "Εύχομαι να είχα γνωρίσει τον Κιθ πιο νωρίς στη ζωή μου"

Η Νικόλ Κίντμαν και ο Κιθ Έρμπαν είναι αχώριστοι από τις αρχές της δεκαετίας των 00’s και παραμένουν μαζί, ενωμένοι σε όλα τα σκαμπανεβάσματα της ζωής.

01 Ιουλ 2023

Η δολοφονία του αδερφού της, ο καρκίνος, τα δικαστήρια: Η μυθιστορηματική ζωή της Σοφία Βεργκάρα

"Βασικά ήθελα να γίνω οδοντίατρος, όχι ηθοποιός, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου φέρει η ζωή" έχει πει η "Γκλόρια" του "Modern Family".