ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η Ρόμπιν Ράιτ ξεσπαθώνει για τις ανισότητες του Χόλιγουντ

Έδωσε μάχη για να έχει ίση αμοιβή με τον Κέβιν Σπέισι. Δεν είναι η μόνη. Οι γυναίκες του Χόλιγουντ ξεσπαθώνουν

Η Ρόμπιν Ράιτ ξεσπαθώνει για τις ανισότητες του Χόλιγουντ

Η Έλεν Μίρεν χαρακτήρισε το Χόλιγουντ σεξιστικό. Η Μέριλ Στριπβρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του σεξισμού και των διακρίσεων στην κινηματογραφική βιομηχανία, ήταν αυτή που σηκώθηκε για να χειροκροτήσει πρώτη όταν η Πατρίσια Αρκέτ κρατώντας το χρυσό αγαλματίδιο στα χέρια μίλησε για τα δικαιώματα των γυναικών στην βιομηχανία του θεάματος για πρώτη φορά μπροστά σε εκατομμύρια τηλεθεατές ανά τον κόσμο στην διασημότερη τελετή κινηματογραφικών βραβείων.

Το 2015 η Τζένιφερ Λόρενς καταφέρθηκε εναντίον των ανδρών που κερδίζουν περισσότερα από τις γυναίκες στην κινηματογραφική βιομηχανία. Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε. Οι πρωταγωνίστριες του Χόλιγουντ απαιτούν ισότητα αμοιβών και δικαιωμάτων. Τα αποτελέσματα της έρευνας της Ακαδημίας Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης πάνω σε ταινίες που κυκλοφόρησαν στην Αμερική από το 2007 έως το 2012, έδειξαν το ομολογουμένως φανερό: Ο αριθμός των αντρών σε σχέση με των γυναικών στην βιομηχανία του κινηματογράφου είναι 5 προς 1, οι μισθοί αντρών είναι σχεδόν διπλάσιοι των γυναικών ενώ οι γυναίκες αποκλείονται από αρκετές υψηλόβαθμες θέσεις στην βιομηχανία αλλά διαλέγονται πιο εύκολα για μικρούς ρόλους και κομπαρσιλίκια.

Η Ρόμπιν Ράιτ ξεσπαθώνει για τις ανισότητες του Χόλιγουντ
Μέριλ Στριπ, Πατρίτσια Αρκέτ, Έλεν Μίρεν και Τζένιφερ Λόρενς

«Στη δουλειά μας δεν έχουμε ίσες ευκαιρίες, ούτε ίση μεταχείριση, ούτε ίδιους μισθούς», λέει η Τζέσικα Τσαστέιν και η Κέιτ Μπλάνσετ άφησε άφωνους τους δημοσιογράφους λέγοντας: «Οι γυναίκες ηθοποιοί φωνάζουν για σεξισμό γιατί ο σεξισμός υφίσταται, αγαπητή μου. Δεν είναι μόδα, δεν είναι φάση, δεν πρέπει κι εσείς να τον μεταφέρετε μέσα από τα κείμενά σας ως trending topic. Ο τρόπος που σήμερα πρέπει να κάνουμε αυτόν τον διάλογο είναι εξαιρετικά σημαντικός. Ο τρόπος που εμείς οι γυναίκες θα δουλέψουμε τα επόμενα χρόνια σ΄ αυτή τη βιομηχανία -οι επιλογές μας, η στάση μας- είναι εξαιρετικά σημαντικός».

Είναι η σειρά της Ρόμπιν Ράιτ, της πιο επιτυχημένης γυναίκας σε τηλεοπτική σειρά με αδειάλειπτη παρουσία και στους πέντε κύκλους του House of Cards και ισότιμη παρουσία με τον συμπρωταγωνιστή της Κέβιν Σπέισι να δηλώσει ότι ότι έπρεπε να αγωνιστεί για την ίση αμοιβή και να απειλήσει ότι θα το βροντοφωνάξει δημοσίως. Η Wright έχει εμφανιστεί και στα 52 επεισόδια του House of Cards και τόσο η ίδια όσο και ο Σπέισι είναι εκτελεστικοί σύμβουλοι της πέμπτης σεζόν της σειράς.

House of Cards

Με μια κίνηση που θα έκανε την Claire Underwood υπερήφανη, η Ράιτ είπε σε ένα ακροατήριο στο Κέντρο Rockerfeller στη Νέα Υόρκη ότι έπρεπε να απειλήσει τα αφεντικά στούντιο για να πάρει ίση αμοιβή, πράγμα το οποίο έπραξαν.

«Ήταν το τέλειο παράδειγμα. Υπάρχουν πολύ λίγες ταινίες ή τηλεοπτικές εκπομπές, όπου το αρσενικό, ο πατριάρχης, και η γυναίκα είναι ίσες. Αυτό συμβαίνει στο House of Cards», είπε η Ράιτ.

«Αν δεν είσαι συνέχεια στην αγορά και δε γυρίζεις τέσσερις ταινίες το χρόνο, αν δεν είσαι με πλήρες ωράριο, αλλά έχεις επιλέξει να μεγαλώσεις και τα παιδιά σου, αν δεν οικοδομήσεις το προφίλ σου δουλεύοντας συνεχώς, δεν είσαι στο παιχνίδι. Δεν είσαι χρήσιμο υλικό του box office», υποστηρίζει.

Η 50χρονη σήμερα Ρόμπιν Ράιτ έκανε το πιο εντυπωσιακό άλμα στην καριέρα της με την σειρά House of Cards που ξεκίνησε το 2013 όταν η Ράιτ ήταν 47 ετών.

Read Next

26 Φεβ 2024

"Η Τζόαν Κρόφορντ πέθανε. Ήταν το μόνο καλό που έκανε"

To ασίγαστο μίσος ανάμεσα στη Μπέτι Ντέιβις και την Τζόαν Κρόφορντ.

22 Φεβ 2024

"Νιώθαμε σαν μαϊμούδες σε νούμερο": Οι τραγικές λεπτομέρειες της ζωής των αδελφών Όλσεν

"Κοιτάω παλιές φωτογραφίες και δεν με συγκινούν καθόλου. Δεν θα ευχόμουν σε κανέναν να μεγαλώσει όπως εγώ".

Περισσότερα από

News

19 Ιαν 2024

"Βαριέμαι τη ρουτίνα": Η Έλενα Ναθαναήλ γεννήθηκε σαν σήμερα και έφυγε στα 61 της φροντίζοντας να σπάσει το καλούπι

Μοναδική, επιβλητική, ξεχωριστή φιγούρα του ελληνικού κινηματογράφου. Δείτε όσα είπε στην τελευταία της τηλεοπτική συνέντευξη.

04 Ιαν 2024

"1968 στη Μεγάλη Βρετανία": Η Έλλη Λαμπέτη μαζί με τον Κώστα Καρρά σε επίδειξη μόδας

Παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τη συλλογή ρούχων του Γιάννη Τσεκλένη στην Αθήνα μίας άλλης εποχής.

29 Σεπ 2023

Πώς η Μονρόε άνοιξε τον δρόμο στην Έλλα Φιτζέραλντ, θύμα κι εκείνη του ρατσισμού

"Μετά από αυτό δεν έπαιξα ποτέ σε μικρά τζαζ κλαμπ ξανά". Η Μέριλιν πολέμησε με τα δικά της όπλα τον ρατσισμό.

05 Σεπ 2023

Η Αρίθα Φράνκλιν έκανε το Respect φεμινιστικό ύμνο. Πριν, ήταν το ακριβώς αντίθετο.

Πριν τη δική της ερμηνεία, "Respect", ζητούσαν οι άντρες που γυρνούσαν σπίτι μετά τη δουλειά, από τις συζύγους τους.

01 Σεπ 2023

"Δε χώρισα για τον Ράσελ Κρόου, χώρισα γιατί ο γάμος μου ήταν χάλια"

Ο "παράνομος" δεσμός που σχεδόν κατέστρεψε την καριέρα της Μεγκ Ράιαν και το Χόλιγουντ που το 2000 είχε κάνει επίδειξη μισογυνισμού.

20 Ιουλ 2023

Κάποτε στη Βουλιαγμένη: Σπάνια φωτογραφία της Μπριζίτ Μπαρντό με μαγιό στην Ελλάδα το ‘69

"Τη συγκεκριμένη περίοδο βρίσκεται σε διάσταση με τον τρίτο σύζυγό της και κληρονόμο της αυτοκινητοβιομηχανίας "Opel" Γκίντερ Σακς".

12 Ιουλ 2023

Νικόλ Κίντμαν: "Εύχομαι να είχα γνωρίσει τον Κιθ πιο νωρίς στη ζωή μου"

Η Νικόλ Κίντμαν και ο Κιθ Έρμπαν είναι αχώριστοι από τις αρχές της δεκαετίας των 00’s και παραμένουν μαζί, ενωμένοι σε όλα τα σκαμπανεβάσματα της ζωής.

01 Ιουλ 2023

Η δολοφονία του αδερφού της, ο καρκίνος, τα δικαστήρια: Η μυθιστορηματική ζωή της Σοφία Βεργκάρα

"Βασικά ήθελα να γίνω οδοντίατρος, όχι ηθοποιός, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου φέρει η ζωή" έχει πει η "Γκλόρια" του "Modern Family".