ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

H εμμονή της Coco Chanel με τη σουίτα 302 του ξενοδοχείου Ritz και η αληθινή σχέση της με τους Ναζί

Η γυναίκα που κοιμήθηκε με τον εχθρό έζησε σχεδόν όλη τη ζωή της στη σουίτα 302 του Ritz. Τι συνέβη πραγματικά στο θρυλικό ξενοδοχείο της Γερμανικής Κατοχής

H εμμονή της Coco Chanel με τη σουίτα 302 του ξενοδοχείου Ritz και η αληθινή σχέση της με τους Ναζί

1 Σεπτεμβρίου 1939. Ο γερμανικός στρατός εισβάλει στην Πολωνία. Δύο μέρες αργότερα η Γαλλία και η Αγγλία κηρύττουν πόλεμο στη Γερμανία, δίνοντας το σύνθημα για το ξέσπασμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Άμεσα σχεδόν η πιο διάσημη σχεδιάστρια ρούχων στον κόσμο, η Gabrielle Bonheur "Coco" Chanel, ανακοινώνει το κλείσιμο όλων των καταστημάτων της στο Παρίσι, αφήνοντας άνεργες περίπου 3.000 γυναίκες, σε μία εποχή που είχαν περισσότερο από ποτέ ανάγκη για δουλειά. Η δικαιολογία πίσω από αυτή την ξαφνική απόφαση ήταν ότι εκείνη δεν ήταν «η κατάλληλη περίοδος για να ασχοληθούμε με τη μόδα». Με τις επιχειρήσεις της σε πλήρη αδράνεια η Coco Chanel είχε στη διάθεση της όλο τον χρόνο να ασχοληθεί με πολιτικά θέματα. Το προς το ποιου το όφελος λειτούργησε η έντονη δράση της παραμένει μέχρι σήμερα ζήτημα αμφιλεγόμενο.

H εμμονή της Coco Chanel με τη σουίτα 302 του ξενοδοχείου Ritz και η αληθινή σχέση της με τους Ναζί
Με την κύρηξη του πολέμου η Coco κλείνει αυτόματα όλες τις μπουτίκ της στο Παρίσι

Τον Ιούνιο του 1940 τα γερμανικά στρατεύματα επικρατούν στη Μάχη της Γαλλίας και οι Ναζί καταλαμβάνουν το Παρίσι. Κι ενώ μία ολόκληρη γαλλική πρωτεύουσα «παραπατούσε» ζαλισμένα ανάμεσα στην εξαθλίωση και την πείνα, η Coco Chanel συνέχιζε να ζει μέσα στην πολυτέλεια και τις ανέσεις, σε ένα από τα πιο εμβληματικά κτήρια του Παρισιού, εκεί όπου επέλεξαν να εγκατασταθούν τα υψηλότερα στελέχη της γερμανικής ηγεσίας. Το ξενοδοχείο Ritz στο νούμερο 15 της περίφημης Place Vendôme. Ανάμεσα στους γείτονες της σχεδιάστριας στο διάσημο ξενοδοχείο και οι Hermann Goering και Joseph Goebbls, στενότατοι και πολύ έμπιστοι συνεργάτες του ίδιου του Hilter.

Το μεγάλο παράθυρο της σουίτας βλέπει στην πανέμορφη Place Vendôme

Από νωρίς η Chanel φρόντισε να γίνει γνωστό στο νέο κοινωνικό της κύκλο η βαθιά της πεποίθηση ότι οι Εβραίοι είναι για την Ευρώπη απειλή αντίστοιχα «βαριά» και σοβαρή με εκείνη των Μπολσεβίκων. Έτσι, εκμεταλλευόμενη την στενή της σχέση με τα πιο υψηλά στελέχη του ναζιστικού καθεστώτος, αλλά και την ερωτική σχέση που είχε αναπτύξει με τον Γερμανό αριστοκράτη Gunther von Dincklage, απέκτησε πρόσβαση σε μεγάλες περιουσίες Εβραίων επιχειρηματιών (οι οποίες είχαν ήδη περάσει αυτόματα στα χέρια των ναζί μετά την επικράτηση τους στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης), και χρηματοδότησε με αυτές τα νέα επαγγελματικά της οράματα. Ανάμεσα τους και το ολοκαίνουργιο άρωμα Chanel No. 5, το θρυλικό και πολύ χαρακτηριστικό μπουκαλάκι του οποίου σχεδιάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορική σουίτα με το νούμερο 302. Με θέα την πανέμορφη Place Vendôme.

H ιστορία από αυτό το σημείο και πέρα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο. Μία από τις επικρατέστερες θεωρίες θέλουν τη Coco να εξελίσσεται από απλή ευνοούμενη σε πραγματική πράκτορα των Ναζί με την κωδική ονομασία Abwehr Agent 7124 ή απλά “Westminster”, ενώ μία άλλη την θέλει να παίζει το παιχνίδι σε διπλό ταμπλό, λειτουργώντας, κάτω από άκρα μυστικότητα, προς όφελος των Συμμαχικών Δυνάμεων κι ότι ίσως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν φυλακίστηκε, αλλά ούτε και αποκηρύχτηκε από την Γαλλική εξουσία μετά την λήξη του πολέμου.

Oι Hermann Goering και Joseph Goebbls ήταν κι εκείνοι ένοικοι του περίφημου ξενοδοχείου

Από την άλλη, Γάλλοι ιστορικοί απλώς εξηγούν ότι η συνείδηση της Γαλλικής κοινωνίας δεν ήταν σε καμία περίπτωση έτοιμη να δεχθεί την αποκαθήλωση μίας τόσο εμβληματικής και σπουδαίας προσωπικότητας, ισότιμης και την λάμψη και την ομορφιά της μόδας της ίδιας. Και ότι αυτή είναι η πραγματική αιτία που η σκοτεινή και εχθρική δράση της διάσημης σχεδιάστριας πέρασε «στα ψιλά». Το 1944 άλλωστε η Chanel παρουσιάστηκε πράγματι μπροστά στο Ανώτερο Γαλλικό Δικαστήριο και αντιμετώπισε βαριές κατηγορίες για κατασκοπική δράση, αλλά αφέθηκε ελεύθερη λόγω ελλιπών αποδεικτικών στοιχείων, κάτω από μία μυστηριώδη και ασαφή διαδικασία πολιτικών ερευνών.

Το 1944 η σχεδιάστρια παρουσιάστηκε στο Ανώτατο Γαλλικό Δικαστήριο αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για προδοσία και κατασκοπία

Στις 25 Αυγούστου του 1944 oι Ναζί βλέπουν τις δυνάμεις τους να υποχωρούν στα περισσότερα σημεία της Ευρώπης και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το Παρίσι, το οποίο καλωσορίζει μία νέα εποχή μεταπολεμικής απελευθέρωσης. Στο πολυτελές, πεντάστερο ξενοδοχείο Ritz ξημερώνει μία νέα ημέρα, τελείως διαφορετική από τις εκατοντάδες που προηγήθηκαν. Ένα πράγμα μόνο μένει σταθερό και αμετάβλητο. Η παντοτινή παρουσία της Coco Chanel στην σουίτα με τον αριθμό 302. Εκεί όπου έζησε μέχρι τον θάνατο της το 1971. Τα όσα συνέβησαν πραγματικά στους τοίχους αυτού του ιστορικού δωματίου, το οποίο μετά την ριζική ανακαίνιση του ξενοδοχείου του 2015, φέρει και επίσημα πλέον το όνομα της, θα παραμένουν πιθανόν για πάντα μυστήριο. Και γι αυτό είναι άλλωστε τόσο μυθικά γοητευτικά.

Η σουίτα με τον αριθμό 302 φέρει πλέον και επίσημα το όνομα της Coco Chanel

H ανακαίνιση του συγκεκριμένου δωματίου κόστισε 6.000.000 ευρώ

Το δωμάτιο είναι διάθεσιμο προς ελεύθερη ενοικίαση αλλά η λίστα αναμονής είναι τεράστια

Read Next

26 Φεβ 2024

"Η Τζόαν Κρόφορντ πέθανε. Ήταν το μόνο καλό που έκανε"

To ασίγαστο μίσος ανάμεσα στη Μπέτι Ντέιβις και την Τζόαν Κρόφορντ.

22 Φεβ 2024

"Νιώθαμε σαν μαϊμούδες σε νούμερο": Οι τραγικές λεπτομέρειες της ζωής των αδελφών Όλσεν

"Κοιτάω παλιές φωτογραφίες και δεν με συγκινούν καθόλου. Δεν θα ευχόμουν σε κανέναν να μεγαλώσει όπως εγώ".

Περισσότερα από

News

19 Ιαν 2024

"Βαριέμαι τη ρουτίνα": Η Έλενα Ναθαναήλ γεννήθηκε σαν σήμερα και έφυγε στα 61 της φροντίζοντας να σπάσει το καλούπι

Μοναδική, επιβλητική, ξεχωριστή φιγούρα του ελληνικού κινηματογράφου. Δείτε όσα είπε στην τελευταία της τηλεοπτική συνέντευξη.

04 Ιαν 2024

"1968 στη Μεγάλη Βρετανία": Η Έλλη Λαμπέτη μαζί με τον Κώστα Καρρά σε επίδειξη μόδας

Παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τη συλλογή ρούχων του Γιάννη Τσεκλένη στην Αθήνα μίας άλλης εποχής.

29 Σεπ 2023

Πώς η Μονρόε άνοιξε τον δρόμο στην Έλλα Φιτζέραλντ, θύμα κι εκείνη του ρατσισμού

"Μετά από αυτό δεν έπαιξα ποτέ σε μικρά τζαζ κλαμπ ξανά". Η Μέριλιν πολέμησε με τα δικά της όπλα τον ρατσισμό.

05 Σεπ 2023

Η Αρίθα Φράνκλιν έκανε το Respect φεμινιστικό ύμνο. Πριν, ήταν το ακριβώς αντίθετο.

Πριν τη δική της ερμηνεία, "Respect", ζητούσαν οι άντρες που γυρνούσαν σπίτι μετά τη δουλειά, από τις συζύγους τους.

01 Σεπ 2023

"Δε χώρισα για τον Ράσελ Κρόου, χώρισα γιατί ο γάμος μου ήταν χάλια"

Ο "παράνομος" δεσμός που σχεδόν κατέστρεψε την καριέρα της Μεγκ Ράιαν και το Χόλιγουντ που το 2000 είχε κάνει επίδειξη μισογυνισμού.

20 Ιουλ 2023

Κάποτε στη Βουλιαγμένη: Σπάνια φωτογραφία της Μπριζίτ Μπαρντό με μαγιό στην Ελλάδα το ‘69

"Τη συγκεκριμένη περίοδο βρίσκεται σε διάσταση με τον τρίτο σύζυγό της και κληρονόμο της αυτοκινητοβιομηχανίας "Opel" Γκίντερ Σακς".

12 Ιουλ 2023

Νικόλ Κίντμαν: "Εύχομαι να είχα γνωρίσει τον Κιθ πιο νωρίς στη ζωή μου"

Η Νικόλ Κίντμαν και ο Κιθ Έρμπαν είναι αχώριστοι από τις αρχές της δεκαετίας των 00’s και παραμένουν μαζί, ενωμένοι σε όλα τα σκαμπανεβάσματα της ζωής.

01 Ιουλ 2023

Η δολοφονία του αδερφού της, ο καρκίνος, τα δικαστήρια: Η μυθιστορηματική ζωή της Σοφία Βεργκάρα

"Βασικά ήθελα να γίνω οδοντίατρος, όχι ηθοποιός, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου φέρει η ζωή" έχει πει η "Γκλόρια" του "Modern Family".