ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η Adele κάνει το marketing της μουσικής βιομηχανίας να παραμιλάει

Το φαινόμενο Adele γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα χωρίς καμία ιδιαίτερη προσπάθεια και κυρίως χωρίς σχεδιασμένες στρατηγικές marketing.

Η Adele κάνει το marketing της μουσικής βιομηχανίας να παραμιλάει
Τρεις νότες, ντο, φα, σολ δίεση και μετά μια ζεστή dark mezzo soprano φωνή να δηλώνει: Hello, it’s me. Η παγκόσμια λατρεία που ακολουθεί το φαινόμενο Adele από το 2006, τη χρονιά που ένας φίλος της ανέβασε ένα demo της στο Myspace, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Τα άλμπουμ της πωλούνται σε φρενήρεις ρυθμούς σαν ζεστά ψωμάκια, τα βραβεία, οι διακρίσεις (Grammy, American Music Awards, Brit Awards, Oscar, Golden Globe) αφήνουν πίσω της μεγαθήρια όπως οι Beatles, ενώ τα ρεκόρ και τα views σε Billboard, iTunes, Spotify, Shazam και YouTube δεν έχουν προηγούμενο.
Η επιστροφή της στη παγκόσμια μουσική σκηνή ύστερα από περίπου τρία χρόνια «μητρικής άδειας» με το single Hello και λίγες ημέρες μετά με την κυκλοφορία του τρίτου άλμπουμ της 25, επαναπροσδιορίζουν τον όρο pop star, γιγαντώνοντας ένα μουσικό φαινόμενο που εξαπλώθηκε χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια και σχεδιασμένες στρατηγικές marketing.
Η Adele είναι μια pop star που καταναλώνεται με βουλιμία από τους αμέτρητους, πιστούς θαυμαστές της, χωρίς να έχει καμία σχέση με όσους pop star δοξάστηκαν τα τελευταία χρόνια. Ενώ η Madonna έχτισε τον μύθο της με στοχευμένη μέθοδο, business wise κινήσεις, ατέλειωτες ώρες ορθοφωνίας, live εμφανίσεις-υποδείγματα οπτικοακουστικού μαξιμαλισμού και γραμμωμένο σώμα, που ανταγωνίζεται στα ίσια πρωταθλήτρια του στίβου, η Adele κινείται ακριβώς στον αντίποδα αυτής της εξουθενωτικά πειθαρχημένης καριέρας. Η 27χρονη Λονδρέζα ανεβαίνει στη σκηνή για να καθηλώσει το ακροατήριό της με ένα πιάνο, μια κυρίαρχη, διαυγή φωνή, κομψά φορέματα που καλύπτουν ένα αγύμναστο, στογγυλεμένο σώμα και μαύρο eye liner 60’s αισθητικής, μα κυρίως με μια συνέπεια μουσικής, στίχων και προσωπικής ζωής που κάνουν τους manager και συμβούλους προώθησης των υπολοίπων pop stars να σκίζουν τα μεταπτυχιακά τους.

Νομίζω ότι υπενθυμίζω στον καθένα λίγο από τον εαυτό του.

Η πρωτοφανής επιτυχία της Adele -με τη μεγαλύτερη απήχηση, σε βαθμό λατρείας, στις γυναίκες- προφανώς οφείλεται στο γεγονός ότι προσφέρει χωρίς ιδιαίτερο κόπο έναν μεγάλο βαθμό οικειότητας στους πιστούς θαυμαστές της ανά τον κόσμο. Έχει τραγουδήσει τα βιώματά της κάνοντας τις θαυμάστριές της να ταυτιστούν απόλυτα μαζί της. Καταστροφικές ερωτικές σχέσεις-μελοδράματα με συντρόφους που την αγάπησαν, αλλά στο τέλος παντρεύτηκαν μιαν άλλη, με ολονύχτια κατανάλωση αλκοόλ και τσιγάρων για να τους ξεπεράσει. Δεν ιδρώνει με τις ώρες στα γυμναστήρια, δεν θα υποβληθεί σε εξουθενωτικές δίαιτες για να αρέσει στους διευθυντές των δισκογραφικών εταιριών και τους διάφορους παρατρεχάμενους, δεν κρύβει την προτίμησή της στα θερμιδούχα αναψυκτικά, στους υδατάνθρακες, το τσιγάρο και το αλκοόλ.
Αν και, με αφορμή την επιστροφή της στα μουσικά πράγματα, αποφάσισε ότι πρέπει να ξαναβρεί τη φόρμα της με λίγη δίαιτα και γυμναστική, «πράγμα πρωτόγνωρο για μένα» αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξή της στο περιοδικό Rolling Stone, «αφού ποτέ δεν έχω στερήσει τον εαυτό μου μέχρι πριν. Όχι βέβαια να φτάσω στο zero size ή κάτι τέτοιο».
Στην ίδια συνέντευξη τα λεγόμενά της αποκαλύπτουν τον μεγάλο βαθμό αυτοεκτίμησής της, ενώ δίνει μια απάντηση στο τρίπτυχο φωνή-γυμνό-σεξ-σκάνδαλα που επικρατεί στην pop μουσική σκηνή. «Θα έδειχνα περισσότερο το σώμα μου αν ήμουν πιο λεπτή; Μάλλον όχι, επειδή το σώμα μου είναι δικό μου. Αλλά από την άλλη, μερικές φορές είμαι περίεργη να μάθω, θα είχα κάνει επιτυχία αν δεν ήμουν plus size; Νομίζω ότι υπενθυμίζω στον καθένα λίγο από τον εαυτό του. Δε λέω ότι όλοι είναι στο νούμερό μου, αλλά οι περισσότεροι μπορούν να συσχετιστούν με εμένα μόνο και μόνο επειδή δεν είμαι τέλεια, παρόλο που στις μέρες μας πολλοί άνθρωποι απεικονίζονται ως τέλειοι, ανέγγιχτοι και απρόσιτοι». Και για να αποτελειώσει τον δημοσιογράφο στην ερώτησή του αν θα έκανε φωτογράφιση για το Playboy, απαντάει θυμωμένα: «Είναι γελοία αυτή η ερώτηση. Είναι επειδή είμαι γυναίκα ή επειδή είμαι χοντρή;».

Δεν θέλω το όνομά μου δίπλα σε οποιοδήποτε brand. Δεν θέλω ούτε να στιγματιστώ, ούτε να επηρεαστώ. Θεωρώ πως είναι ντροπή να ξεπουλάς τον εαυτό σου.

Ακόμη και σήμερα με τις εκατομμύρια πωλήσεις άλμπουμ, η Adele δείχνει να νιώθει εντελώς έξω από τα νερά της σε ό,τι έχει να κάνει με τους κανόνες της σόουμπιζ. Ύστερα από μήνες διαπραγματεύσεων, αρνήθηκε να είναι το νέο πρόσωπο της εταιρίας καλλυντικών L'Oréal, απορρίπτοντας χωρίς εξηγήσεις ένα συμβόλαιο αξίας 14 εκατομμυρίων ευρώ. Όμως ήδη από το 2011 είχε ξεκαθαρίσει: «Δεν θέλω το όνομά μου δίπλα σε οποιοδήποτε brand. Δεν θέλω ούτε να στιγματιστώ, ούτε να επηρεαστώ. Θεωρώ πως είναι ντροπή να ξεπουλάς τον εαυτό σου».
Η Adele μια ανύπαντρη μητέρα, σε straight σχέση και με στυλ normcore (σ.σ.: από τις λέξεις normal και hardcore, σημαίνει το μη στυλ και αφορά αυτόν που δεν ενδιαφέρεται για το τι στυλ ρούχων φοράει. Ο όρος που ήρθε να διαδεχθεί το Hipster), είναι τόσο γήινη και τρωτή όσο το κορίτσι που πασχίζει στη ζωή του για λίγη ευτυχία και δεν έχει υποκύψει στη νεύρωση του «πρέπει να είμαι μια τέλεια άλλη για να αρέσω». Με μια φωνή που πατάει πάνω σε soul αποχρώσεις, η Adele διαθέτει νεανική φρεσκάδα αλλά και μια vintage καλλιτεχνική στόφα, ωστόσο πολύ σύγχρονη και αληθινή για να θεωρηθεί εφήμερη ή να σβήσει τόσο γρήγορα όσο αναπάντεχα εμφανίστηκε.
Το διάσημο αμερικανικό τηλεοπτικό show Saturday Night Live, για να διακωμωδήσει την λατρεία για το single της Adele Hello, έφτιαξε ένα βίντεο δείχνοντας το θαύμα της Ημέρας των Ευχαριστιών, όταν μια οικογένεια τσακώνεται γύρω από το γιορτινό τραπέζι.
"A Thanksgiving Miracle"

Read Next

26 Φεβ 2024

"Η Τζόαν Κρόφορντ πέθανε. Ήταν το μόνο καλό που έκανε"

To ασίγαστο μίσος ανάμεσα στη Μπέτι Ντέιβις και την Τζόαν Κρόφορντ.

22 Φεβ 2024

"Νιώθαμε σαν μαϊμούδες σε νούμερο": Οι τραγικές λεπτομέρειες της ζωής των αδελφών Όλσεν

"Κοιτάω παλιές φωτογραφίες και δεν με συγκινούν καθόλου. Δεν θα ευχόμουν σε κανέναν να μεγαλώσει όπως εγώ".

Περισσότερα από

News

19 Ιαν 2024

"Βαριέμαι τη ρουτίνα": Η Έλενα Ναθαναήλ γεννήθηκε σαν σήμερα και έφυγε στα 61 της φροντίζοντας να σπάσει το καλούπι

Μοναδική, επιβλητική, ξεχωριστή φιγούρα του ελληνικού κινηματογράφου. Δείτε όσα είπε στην τελευταία της τηλεοπτική συνέντευξη.

04 Ιαν 2024

"1968 στη Μεγάλη Βρετανία": Η Έλλη Λαμπέτη μαζί με τον Κώστα Καρρά σε επίδειξη μόδας

Παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τη συλλογή ρούχων του Γιάννη Τσεκλένη στην Αθήνα μίας άλλης εποχής.

29 Σεπ 2023

Πώς η Μονρόε άνοιξε τον δρόμο στην Έλλα Φιτζέραλντ, θύμα κι εκείνη του ρατσισμού

"Μετά από αυτό δεν έπαιξα ποτέ σε μικρά τζαζ κλαμπ ξανά". Η Μέριλιν πολέμησε με τα δικά της όπλα τον ρατσισμό.

05 Σεπ 2023

Η Αρίθα Φράνκλιν έκανε το Respect φεμινιστικό ύμνο. Πριν, ήταν το ακριβώς αντίθετο.

Πριν τη δική της ερμηνεία, "Respect", ζητούσαν οι άντρες που γυρνούσαν σπίτι μετά τη δουλειά, από τις συζύγους τους.

01 Σεπ 2023

"Δε χώρισα για τον Ράσελ Κρόου, χώρισα γιατί ο γάμος μου ήταν χάλια"

Ο "παράνομος" δεσμός που σχεδόν κατέστρεψε την καριέρα της Μεγκ Ράιαν και το Χόλιγουντ που το 2000 είχε κάνει επίδειξη μισογυνισμού.

20 Ιουλ 2023

Κάποτε στη Βουλιαγμένη: Σπάνια φωτογραφία της Μπριζίτ Μπαρντό με μαγιό στην Ελλάδα το ‘69

"Τη συγκεκριμένη περίοδο βρίσκεται σε διάσταση με τον τρίτο σύζυγό της και κληρονόμο της αυτοκινητοβιομηχανίας "Opel" Γκίντερ Σακς".

12 Ιουλ 2023

Νικόλ Κίντμαν: "Εύχομαι να είχα γνωρίσει τον Κιθ πιο νωρίς στη ζωή μου"

Η Νικόλ Κίντμαν και ο Κιθ Έρμπαν είναι αχώριστοι από τις αρχές της δεκαετίας των 00’s και παραμένουν μαζί, ενωμένοι σε όλα τα σκαμπανεβάσματα της ζωής.

01 Ιουλ 2023

Η δολοφονία του αδερφού της, ο καρκίνος, τα δικαστήρια: Η μυθιστορηματική ζωή της Σοφία Βεργκάρα

"Βασικά ήθελα να γίνω οδοντίατρος, όχι ηθοποιός, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου φέρει η ζωή" έχει πει η "Γκλόρια" του "Modern Family".