ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Γιάννης Στάνκογλου: «Δεν με απασχολεί καθόλου η εμπορικότητα αυτού που κάνω»

Ο Γιάννης Στάνκογλου θέλει να βλέπει γεμάτο το θέατρο αλλά έχει αποφασίσει να μην κατεβάσει τον πήχη.

Γιάννης Στάνκογλου: «Δεν με απασχολεί καθόλου η εμπορικότητα αυτού που κάνω»

Ο Γιάννης Στάνκογλου, λίγο πριν την εναρκτήρια παράσταση, «Επτά επί Θήβας», του φετινού Φεστιβάλ Επιδαύρου, στις 30 Ιουνίου και 1η Ιουλίου, μιλάει στη συγγραφέα Άντζελα Ζιούτη.

Φωτογραφίες: Ολυμπία Κρασαγάκη

-Καλησπέρα αγαπητέ κ. Στάνκογλου. Τελευταία σας είδαμε στον Καλιγούλα του σπουδαίου Αλμπέρ Καμύ* στον ρόλο του Ρωμαίου Αυτοκράτορα. Ο Καλιγούλας ιστορικά έχει το στίγμα του παρανοϊκού ηγεμόνα. Η δική σας εκδοχή του μοιάζει; Ή μήπως «γειτνιάζει» με την εκδοχή που προσδίδει στο πρόσωπο του ο Καμύ;

«Ακολουθήσαμε τη γραφή του Αλμπέρ Καμύ και μείναμε στα λόγια του. Θέλαμε μία παράσταση που να περνάει στο κοινό έναν καταπονημένο άνθρωπο όπως ήταν ο Καλιγούλας που μπροστά στο χαμό της αδελφής και ερωμένης του Δρουσίλλας του ένιωσε αδύναμος ως ανθρώπινη οντότητα. Και οδηγείται σύντομα στην παράνοια. Ήταν τότε που πρώτη φορά συνειδητοποιεί ότι οι άνθρωποι πεθαίνουν».

Γιάννης Στάνκογλου: «Δεν με απασχολεί καθόλου η εμπορικότητα αυτού που κάνω»
«Είχα πολλούς φίλους θυμάμαι τότε που τέλειωσα τη δραματική σχολή και μου άρεσε όλο αυτό. Άλλωστε διάβαζα και πολλά βιβλία εκείνη την εποχή».

-Τελικά ο θάνατος δεν εξαιρεί κανέναν. Ίσως εδώ φαίνεται η ισότητα των ανθρώπων απέναντι στον Θεό.

«Ακριβώς. Ο Καλιγούλας βέβαια έζησε μία διαφορετική ζωή, έτσι όπως την ήθελε αυτός»

Είναι ωραίο να σε βραβεύουν για τις δουλειές σου.

-Με τη σύζυγο σας Αλίκη Δανέζη – Κνούτσεν μετράτε πολλά χρόνια κοινής ζωής και έχετε αποκτήσει μαζί δύο παιδιά. Έχετε επίσης πολλές θεατρικές συνεργασίες, όπου σκηνοθετεί η ίδια. Πόσο εύκολη είναι αυτή η συνύπαρξη;

«Η αλήθεια είναι ότι δεν ξεκίνησε εύκολα, υπήρξε ανταγωνισμός. Στην πορεία μετά από πολλές δουλειές που κάναμε μαζί η συνεργασία μας γίνεται πιο δημιουργική αναγνωρίζοντας πλέον τις «ευκολίες» μεταξύ μας».

-Η ιδέα του να γίνετε ηθοποιός σιγοέκαιγε εντός σας χρόνια πριν ή ήταν μία παρόρμηση της στιγμής αφού όπως έχετε δηλώσει και ο ίδιος γίνατε ηθοποιός έχοντας αλλάξει διάφορες δουλειές και με τα χρήματα της αποζημίωσης που σας εξασφάλισε μία απόλυση αποφασίσατε να σπουδάσετε υποκριτική στη δραματική σχολή του Γιώργου Κιμούλη. Με άλλα λόγια ήταν η εσωτερική αναζήτηση που σας ώθησε ή απλά είστε οπαδός του «Carpe Diem»; Του «Αδραξε τη μέρα» δηλαδή;

«Είχα πολλούς φίλους θυμάμαι τότε που τέλειωσα τη δραματική σχολή και μου άρεσε όλο αυτό. Άλλωστε διάβαζα και πολλά βιβλία εκείνη την εποχή. Ήθελα πριν από όλα να εκφραστώ εγώ ο ίδιος. Να εξωτερικεύσω ότι είχα μέσα στο κεφάλι μου».

-Έχετε διανύσει πολλά χιλιόμετρα σε Θέατρο, Κινηματογράφο και τηλεόραση. Αγαπημένος ρόλος;

«Θα ήταν άδικο να ξεχωρίσω κάποιον ρόλο διότι όλους τους ερμήνευσα το ίδιο ισχυρά και με την ίδια δύναμη. Αυτό βέβαια που είναι σημαντικό για μένα είναι οι ατελείωτες ώρες που πέρασα με τα συνεργεία και οι συνεργασίες με σπουδαία ονόματα που είχα τόσο στην τηλεόραση όσο και στο κινηματογράφο. Αναφέρω κάποια: Θόδωρος Τερζόπουλος, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Θοδωρής Παπαδουλάκης».

«Με απασχολεί πρωτίστως να επικοινωνήσω τη δουλειά μου στο κοινό. Φυσικά είναι πολύ ευχάριστο να βλέπει κανείς ένα γεμάτο θέατρο».

-Πρόσφατα κερδίσατε το Βραβείο Καλύτερου ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Φλωρεντίας για το ρόλο σας στην ταινία «Invisible» του Δημήτρη Αθανίτη. Το χαρήκατε;

«Ναι, φυσικά το χάρηκα, αυτό είναι αλήθεια αν και δεν το παρέλαβα ακόμη. Είναι ωραίο να σε βραβεύουν για τις δουλειές σου. Είναι μία αναγνώριση του κοινού. Α, να σας πω ότι τελευταία υπήρξαν και κάποια βραβεία ακόμη. Βραβείο ερμηνείας για την ίδια ταινία στο Φεστιβάλ κινηματογράφου του Δουβλίνου και επίσης βραβείο ερμηνείας για την ταινία America Square, στο Πεκίνο».

Από την επιτυχία πριτιμώ την ευτυχία. Αν και αυτά τα δύο δεν είναι μόμιμα σταθερά.

-Κάπου έχω διαβάσει ότι θεωρείστε ο καλύτερος ηθοποιός της γενιάς σας.

«Βγαίνουν και άλλοι (γέλια)»

-Η αναμέτρηση δε σταματά ποτέ. Η αναμέτρηση ωστόσο με τον ίδιο μας τον εαυτό έχει τη μεγαλύτερη σημασία.

«Συμφωνώ».

-Έχετε άγχος σε μια παράσταση αν «θα κόψει εισιτήρια»; Με άλλα λόγια πόσο σημαντική είναι για εσάς η εμπορικότητα μιας δουλειάς;

«Ασφαλώς και όχι. Δεν με απασχολεί καθόλου η εμπορικότητα αυτού που κάνω. Με απασχολεί πρωτίστως να επικοινωνήσω τη δουλειά μου στο κοινό. Φυσικά είναι πολύ ευχάριστο να βλέπει κανείς ένα γεμάτο θέατρο».

-Η οικονομική κρίση και η ανασφάλεια επηρέασε τη τέχνη;

«Σίγουρα την επηρέασε. Ωστόσο μένω στο γεγονός ότι έχουμε δει σημαντικές δουλειές την τελευταία πενταετία κυρίως στον κινηματογράφο που έξω πάνε πολύ καλά».

-Επιτυχία ή ευτυχία εν κατακλείδει;

«Ευτυχία! Αν και αυτά τα δύο δεν είναι μόνιμα και σταθερά».

-Θυμίζουν εναλασσόμενο ρεύμα, υπό μία έννοια

«Ναι ακριβώς έτσι. Ας έρχονται και ας φεύγουν και τα δύο».

«Μένω στο γεγονός ότι έχουμε δει σημαντικές δουλειές την τελευταία πενταετία κυρίως στον κινηματογράφο που έξω πάνε πολύ καλά».

*Ο Γιάννης Στάνκογλου αυτό το καλοκαίρι:

«Επτά επί Θήβας»: Η εξαιρετικά δυνατή πολιτική τραγωδία του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία του διεθνούς φήμης Λιθουανού Τσέζαρις Γκραουζίνις και σε μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα, θα αποτελέσει την εναρκτήρια παράσταση του φετινού Φεστιβάλ Επιδαύρου, στις 30 Ιουνίου και 1η Ιουλίου 2017.

Ο Γιάννης Στάνκογλου ερμηνεύει τον ρόλο του Ετεοκλή, η Κλειώ Δανάη Οθωναίου την Αντιγόνη, η Ιώβη Φραγκάτου την Ισμήνη, ο Γιώργος Καύκας τον Άγγελο, ο Αλέξανδρος Τσακίρης τον Κήρυκα, ο Γιώργος Παπανδρέου τον Πολυνείκη και μαζί τους ένας 14μελής χορός ηθοποιών.

Read Next

12 Νοε 2022

Γκρέις Κέλι: Ήξερα ότι ο σύζυγος μου έχει εξωσυζυγικές σχέσεις κάτι που με πλήγωσε πολύ"

Η σκληρή αλήθεια πίσω από τον "παραμυθένιο" γάμο της Γκρέις Κέλι της γυναίκας που έμεινε στην ιστορία για το αρχοντιά το iconic στυλ της και γεννήθηκε σαν σήμερα.

06 Νοε 2022

Χριστόφορος Παπακαλιάτης όπως Τζέιμς Ντιν: Μία εντυπωσιακή φωτογραφία τραβηγμένη 23 χρόνια πριν

Την εποχή των μεγάλων τηλεοπτικών επιτυχιών ο διάσημος ηθοποιός ήταν ο νούμερο ένα πόθος των γυναικών.

Περισσότερα από

News

01 Νοε 2022

Η ακραία δήλωση του Καρόλου εξόργισε την Νταϊάνα, όταν γεννήθηκε ο πρίγκιπας Harry

"Tη νύχτα που έφερε στον κόσμο τον Harry, η Νταϊάνα έκλαιγε τόσο πολύ, μέχρι που αποκοιμήθηκε" αποκαλύπτει ο πρώην μπάτλερ της, Paul Burrell.

30 Οκτ 2022

Άγνωστη, λαμπερή φωτό με Μαρία Ιωαννίδου και Φρέντυ Γερμανό: "Νυχτερινή έξοδος τη δεκαετία του ‘70"

Το ζευγάρι γνωρίστηκε στην εκπομπή "Αλάτι και Πιπέρι" και έμεινε μαζί μέχρι τον θάνατο του δημοσιογράφου το 1999.

29 Οκτ 2022

Η μελαχρινή Ζέτα Μακρυπούλια ποζάρει με μαγιό σε ηλικία 17 ετών

Η παρουσιάστρια και ηθοποιός έκανε ντεμπούτο στην ελληνική τηλεόραση μόλις στα 15 της.

29 Οκτ 2022

Το αιώνιο fashion icon Τζάκι Κένεντι έκρυβε ένα μικρό μυστικό στις σόλες των παπουτσιών της

Ίσως αυτή η λεπτομέρεια την έκανε να μοιάζει τόσο αψεγάδιαστη.

28 Οκτ 2022

"Στις 28 Οκτωβρίου του 1967. Μέρα του ΟΧΙ εγώ είπα ναι. Και ακόμη με ανέχεται το κορίτσι μου"

Η σπάνια, ρετρό φωτογραφία του Διονύση Σαββόπουλου με τη σύζυγό του, Άσπα: 55 χρόνια μαζί.

26 Οκτ 2022

Ο άντρας της πέθανε 5 μήνες μετά από αυτήν. Η τραγική ιστορία της Μπρίτανι Μέρφι που έφυγε στα 32

Στις 20 Δεκεμβρίου 2009 βρέθηκε νεκρή στην μπανιέρα του σπιτιού της, το οποίο είχε αγοράσει από την Μπρίτνεϊ Σπίαρς και το μισούσε. Το θεωρούσε κακότυχο.

24 Οκτ 2022

Μια σπάνια φωτογραφία από το διαμέρισμα του Μπίλι Μπο, στο Κολωνάκι, στα μέσα της δεκαετίας του '80

'Όταν το αστέρι του μεσουρανούσε στην Ελλάδα και αυτός προετοίμαζε το κατάστημα του στην 5th Avenue στη Νέα Υόρκη.

20 Οκτ 2022

Η συγκλονιστική ζωή της γιαγιάς των Καρντάσιαν

Η γιαγιά των Καρντάσιαν στα 87 της είναι μια γυναίκα με το δυναμικό D.N.A των Καρντάσιαν

06 Οκτ 2022

Μονσερά Καμπαγιέ: Η γυναίκα που αγάπησε ο Φρέντι Μέρκιουρι

Μονσερά Καμπαγιέ-Η κορυφαία Ισπανίδα υψίφωνος που ο Φρέντι Μέρκιουρι θεωρούσε ότι είχε την ωραιότερη φωνή έφυγε σαν σήμερα

14 Σεπ 2022

Ειρήνη Παππά: Η "τελευταία Καρυάτιδα"

Από το Χιλιομόδι στην κορυφή του κόσμου και της Τέχνης. H Ελληνίδα ηθοποιός που διέπρεψε στο εξωτερικό "έφυγε" στα 96 της.