ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Φιλιόμασταν στα χείλη». H εμμονική σχέση του αδελφού της Jane Birkin με τον Serge Gainsbourg

«Στην πορεία, εγώ ερωτεύτηκα τον Serge, ο Andrew ερωτεύτηκε τον Serge, ο Serge ερωτεύτηκε τον Andrew. Ήμασταν πλέον τρίο».

«Φιλιόμασταν στα χείλη». H εμμονική σχέση του αδελφού της Jane Birkin με τον Serge Gainsbourg

Η Jane Birkin συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον συνθέτη Serge Gainsbourg το 1968, όταν ήταν μόλις 22 χρονών. Το ζευγάρι, που αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα από τα πιο εμβληματικά στην ιστορία της παγκόσμιας σόουμπιζ, χώρισε οριστικά το 1980, παρόλα αυτά ακόμα και σήμερα δύσκολα θα διαβάσει κανείς κάποιο άρθρο ή έστω μία αναφορά στο όνομα της Jane χωρίς αυτό να βρίσκεται πλάι-πλάι με εκείνο το Gainsbourg.

Με αφορμή μία ολοκαίνουργια έκθεση φωτογραφίας που εγκαινιάζεται αυτές τις ημέρες στην πόλη Calais της βόρειας Γαλλίας, η εντυπωσιακή Γαλλίδα ηθοποιός, που αποτέλεσε πρότυπο για χιλιάδες γυναίκες την δεκαετία του '70, μίλησε ανοικτά για την σχέση της με τον άντρα που την καθόρισε όσο τίποτα άλλο στην ζωή της, δείχνοντας να καταλαβαίνει απόλυτα την φρενίτιδα που κρατάει ακόμα καλά 38 χρόνια μετά τον χωρισμό τους.

«Αυτό συμβαίνει όταν είσαι σε σχέση με έναν πραγματικά σπουδαίο άντρα,» δηλώνει με αφοπλιστική ειλικρίνεια η Birkin στη Guardian Culture. «Ήταν ένας αληθινά σπουδαίος άντρας. Εγώ ήμουν απλά όμορφη».

Με την ίδια ακριβώς ειλικρίνεια και ευκολία η τραγουδίστρια και ηθοποιός αποδέχεται και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της φήμης της εξακολουθεί να βασίζεται στους βουτηγμένους στον αισθησιαμό αναστεναγμούς που άφηνε ναζιάρικα να ακουστούν στο θρυλικό τραγούδι " Je t’aime ... moi non plus" το οποίο έγινε τεράστια παγκόσμια παρά το ότι απαγορεύτηκε σε αρκετές χώρες.

«Είναι κάπως αστείο να έχεις λογοκριθεί τόσο από το Βατικανό όσο και από το BBC για τον ίδιο ακριβώς λόγο,» θα παραδεχθεί σήμερα η ηθοποιός που υποστηρίζει χαμογελώντας πως το ότι εξακολουθεί να δίνει sold out συναυλίες οφείλεται στο συγκεκριμένο τραγούδι.

Οι φωτογραφίες που κοσμούν την συγκεκριμένη έκθεση έχουν τραβηχθεί από τον αδελφό της Jane, Αndrew Birkin, σκηνοθέτη και σεναριογράφου, ο οποίος τραβούσε μανιωδώς λήψεις της φωτογενούς αδελφής του από την εποχή της εφηβείας τους, όταν είχε αγοράσει για πρώτη φορά μία πάμφηνη φωτογραφική μηχανή. Μάλιστα το ζευγάρι έκανε πάρα πολύ στενή παρέα με τον Andrew, ο οποίος πήγαινε σχεδόν παντού μαζί τους και μοιάει να έχει απαθανατίσει πολλές σημαντικές στιγμές της σχέσης τους.

«Ο αδελφός μου γνώρισε τον Serge περίπου την ίδια περίοδο με εμένα καθώς δούλευε με τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ πάνω σε μία επικής διάρκειας ταινία για τον Ναπολέοντα που τελικά δεν γυρίστηκε ποτέ. Τότε του έγραφα γράμματα και τον παρακαλούσα να έρθει γρήγορα για να με γλιτώσει από την άθλια συντροφιά ενός φρικτού τύπου που με πείραζε και με κορόιδευε διαρκώς». Και ναι η Birkin αναφερόταν στον Gainsbourg. «Στην πορεία εγώ ερωτεύτηκα τον Serge, ο Andrew ερωτεύτηκε τον Serge, ο Serge ερωτεύτηκε τον Andrew. Ήμασταν πλέον τρίο».

Την εποχή που η Jane γνώρισε τον Serge ο Andrew δεν είχε σύντροφο, ούτε παιδιά, αλλά ούτε και σταθερή δουλεια. Έτσι ακολουθούσε το ζευγάρι στα ταξίδια του και ανάμεσα τους χτίστηκε σταδιακά μία ισχυρή χημεία. Ο αδελφός της Birkin λάτρευε τον Serge με έναν ξεχωριστό, σχεδόν εμμονικό τρόπο. «Δεν είχα γνωρίσει ποτέ μου κάποιον άλλον που να είναι όπως αυτός. Τον λάτρευα. Δεν ήταν σεξουαλικό, ωστόσο, αν και δεν είναι αυτό που θα σου πει οποιοσδήποτε ψυχίατρος και αν ρωτήσεις. Η αλήθεια είναι πως φιλιόμασταν συχνά στα χείλη,» λέει σήμερα ο Andrew Birkin αναπολώντας τις ευτυχισμένες μέρες με την αδελφή του και τον Gainsbourg.

Παρά το γεγονός ότι η Birkin χώρισε με τον συνθέτη το 1980, ο θαυμασμός και η φιλία που είχε αναπτυχθεί ανάμεσα στους δύο άντρες διατηρήθηκε το ίδιο έντονη και δυνατή μέχρι τον θάνατο του Serge του 1991. Μάλιστα ο Birkin τον συναντήθηκε μαζί του για τελευταία φορά μερικούς μήνες πριν τον θάνατο του στο διαμέρισμα του στο Παρίσι.

«Φιλιόμασταν στα χείλη». H εμμονική σχέση του αδελφού της Jane Birkin με τον Serge Gainsbourg
Φωτογραφία από βίντεο στο YouTube

Σήμερα η Jane Bikrin μπορεί να δώσει μία πιο ξεκάθαρη, πιο σαφή απάντηση γύρω από τους πραγματικούς λόγους που την έσπρωξαν στο να εγκαταλείψει τον άντρα που είδε στο πρόσωπο της την απόλυτη μούσα της ζωής του. «Η μελαγχολία του και η σχέση του με το αλκοόλ έκαναν αβάσταχτο το να ζεις μαζί του. Είναι παράξενο γιατί αφού χωρίσαμε είχαμε μία πιο υγιή, φιλική σχέση,» λέει η ηθοποιός. Kαι προσθέτει, αφού έχει πρώτα ρίξει μία κλεφτή ματιά στις κοινές φωτογραφίες τους «Ήταν πολύ πιο απλό να συζητάω πλέον μαζί του. Είχα πάψει να είμαι το δημιούργημα του».

Kεντρική φωτογραφία από βίντεο στο YouTube

Με πληροφορίες από την Guardian Culture.

Read Next

26 Φεβ 2024

"Η Τζόαν Κρόφορντ πέθανε. Ήταν το μόνο καλό που έκανε"

To ασίγαστο μίσος ανάμεσα στη Μπέτι Ντέιβις και την Τζόαν Κρόφορντ.

22 Φεβ 2024

"Νιώθαμε σαν μαϊμούδες σε νούμερο": Οι τραγικές λεπτομέρειες της ζωής των αδελφών Όλσεν

"Κοιτάω παλιές φωτογραφίες και δεν με συγκινούν καθόλου. Δεν θα ευχόμουν σε κανέναν να μεγαλώσει όπως εγώ".

Περισσότερα από

News

19 Ιαν 2024

"Βαριέμαι τη ρουτίνα": Η Έλενα Ναθαναήλ γεννήθηκε σαν σήμερα και έφυγε στα 61 της φροντίζοντας να σπάσει το καλούπι

Μοναδική, επιβλητική, ξεχωριστή φιγούρα του ελληνικού κινηματογράφου. Δείτε όσα είπε στην τελευταία της τηλεοπτική συνέντευξη.

04 Ιαν 2024

"1968 στη Μεγάλη Βρετανία": Η Έλλη Λαμπέτη μαζί με τον Κώστα Καρρά σε επίδειξη μόδας

Παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τη συλλογή ρούχων του Γιάννη Τσεκλένη στην Αθήνα μίας άλλης εποχής.

29 Σεπ 2023

Πώς η Μονρόε άνοιξε τον δρόμο στην Έλλα Φιτζέραλντ, θύμα κι εκείνη του ρατσισμού

"Μετά από αυτό δεν έπαιξα ποτέ σε μικρά τζαζ κλαμπ ξανά". Η Μέριλιν πολέμησε με τα δικά της όπλα τον ρατσισμό.

05 Σεπ 2023

Η Αρίθα Φράνκλιν έκανε το Respect φεμινιστικό ύμνο. Πριν, ήταν το ακριβώς αντίθετο.

Πριν τη δική της ερμηνεία, "Respect", ζητούσαν οι άντρες που γυρνούσαν σπίτι μετά τη δουλειά, από τις συζύγους τους.

01 Σεπ 2023

"Δε χώρισα για τον Ράσελ Κρόου, χώρισα γιατί ο γάμος μου ήταν χάλια"

Ο "παράνομος" δεσμός που σχεδόν κατέστρεψε την καριέρα της Μεγκ Ράιαν και το Χόλιγουντ που το 2000 είχε κάνει επίδειξη μισογυνισμού.

20 Ιουλ 2023

Κάποτε στη Βουλιαγμένη: Σπάνια φωτογραφία της Μπριζίτ Μπαρντό με μαγιό στην Ελλάδα το ‘69

"Τη συγκεκριμένη περίοδο βρίσκεται σε διάσταση με τον τρίτο σύζυγό της και κληρονόμο της αυτοκινητοβιομηχανίας "Opel" Γκίντερ Σακς".

12 Ιουλ 2023

Νικόλ Κίντμαν: "Εύχομαι να είχα γνωρίσει τον Κιθ πιο νωρίς στη ζωή μου"

Η Νικόλ Κίντμαν και ο Κιθ Έρμπαν είναι αχώριστοι από τις αρχές της δεκαετίας των 00’s και παραμένουν μαζί, ενωμένοι σε όλα τα σκαμπανεβάσματα της ζωής.

01 Ιουλ 2023

Η δολοφονία του αδερφού της, ο καρκίνος, τα δικαστήρια: Η μυθιστορηματική ζωή της Σοφία Βεργκάρα

"Βασικά ήθελα να γίνω οδοντίατρος, όχι ηθοποιός, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου φέρει η ζωή" έχει πει η "Γκλόρια" του "Modern Family".