ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Επαίσχυντη η Γιουνάιτεντ που έκανε τόσο χρόνο να φτιάξει γυναικεία ομάδα»

Η σταρ του γυναικείου ποδοσφαίρου και γνωστή ακτιβίστρια, Μέγκαν Ραπίνο, δε μάσησε τα λόγια της.

«Επαίσχυντη η Γιουνάιτεντ που έκανε τόσο χρόνο να φτιάξει γυναικεία ομάδα»

Η Μέγκαν Ραπίνο, δύο φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια με την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου και γνωστή ακτιβίστρια, χαρακτήρισε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ «επαίσχυντη» για το χρόνο που χρειάστηκε ο σύλλογος για να σχηματίσει μια επαγγελματική ομάδα γυναικών.

Η Γιουνάιτεντ δημιούργησε την ομάδα το 2018 και κέρδισε την άνοδο στην γυναικεία Super League την πρώτη σεζόν. Σήμερα καταλαμβάνει την κορυφή της βαθμολογίας της WSL μετά από έξι αγώνες.

«Νομίζω ότι το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Αγγλία είναι το ίδιο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι πολύ πίσω λόγω ότι έπρεπε να ξεπεράσουμε την έλλειψη επενδύσεων», δήλωσε στο BBC. «Είμαστε το 2020. Πόσο καιρό έχει περάσει στην Premier League; Ειλικρινά, είναι κρίμα. Είναι ντροπή.»
Αρκετές διεθνείς παίκτριες των ΗΠΑ προσχώρησαν στο WSL αυτή τη σεζόν με τις Τόμπιν Χερθ και Κρίστεν Πρες να υπογράφουν στην Γιουνάιτεντ, την Ρόουζ Λαβέλ και την Σαμ Μιούις για την Μάντσεστερ Σίτι και την Αλεξ Μόργκαν να πηγαίνει ως δανεική στην Τότεναμ.

Η Ραπίνο, νικήτρια της Ballon d'Or το 2019, μετά από μια καθοριστική χρονιά για την καριέρα της κατά την οποία κέρδισε τον δεύτερο τίτλο της στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αποχώρησε από τις διοργανώσεις του National Women's Soccer League φέτος. «Μερικές συμπαίκτριές μου πήγαν στο εξωτερικό και έπαιξαν, ενώ προπονούμαι και προσπαθώ να παραμείνω σε φόρμα με την ελπίδα ότι θα βγούμε από αυτήν την κόλαση το συντομότερο δυνατό», δήλωσε αναφερόμενη στην Covid-19.

«Είμαστε το 2020. Πόσο καιρό έχει περάσει στην Premier League; Ειλικρινά, είναι κρίμα. Είναι ντροπή»

Η Αμερικανίδα, γεννημένη στην Καλιφόρνια, έχει επίσης καταστήσει σαφές ότι δεν σκέφτεται να αποχωρήσει από την ενεργό δράση. «Θέλω να συνεχίσω να παίζω. Σίγουρα δεν είμαι καν κοντά στη συνταξιοδότηση, θέλω να είμαι στους Ολυμπιακούς».

Παρόλο που έχουν αρχίσει να ανατρέπονται τα στερεότυπα ακόμα και σε μέχρι πρότινος ανδροκρατούμενα σπορ όπως το ποδόσφαιρο, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μέχρι την ισότητα μεταξύ των φύλων. Μια ιστορική απόφαση, ωστόσο, πάρθηκε, το 2019, από ένα δικαστήριο της Καλιφόρνια για την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών στις ΗΠΑ. Οι αθλήτριες είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη διεκδικώντας ίσες αμοιβές με τους συναθλητές τους και τελικά δικαιώθηκαν, βήμα που χαρακτηρίστηκε ως «ιστορικό» από την εκπρόσωπό τους, Molly Levinson.

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένες που το δικαστήριο αναγνώρισε τις διακρίσεις ενάντια στις γυναίκες αθλήτριες» πρόσθεσε η Levinson. Μέχρι τώρα η αμερικανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου ισχυριζόταν ότι οι ανισότητες ανάμεσα στις αμοιβές των δύο φύλων οφείλονταν στις διαφορετικές συλλογικές συμβάσεις τους. Ωστόσο, ο δικαστής διαχώρισε τη θέση του από εκείνη της ομοσπονδίας, που είχε ως αποτέλεσμα μια αθλήτρια να εισπράττει τη μισή αμοιβή από τους άντρες συναθλητές της ακόμα και αν προπονείτο διπλάσιες ώρες.

Δείτε την Μέγκαν Ραπίνο και την Άλεξ Μόργκαν στον Τζίμι Κίμελ να μιλούν για τις ίσες αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών στο ποδόσφαιρο:

*Με στοιχεία και φωτό από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

26 Φεβ 2024

"Η Τζόαν Κρόφορντ πέθανε. Ήταν το μόνο καλό που έκανε"

To ασίγαστο μίσος ανάμεσα στη Μπέτι Ντέιβις και την Τζόαν Κρόφορντ.

22 Φεβ 2024

"Νιώθαμε σαν μαϊμούδες σε νούμερο": Οι τραγικές λεπτομέρειες της ζωής των αδελφών Όλσεν

"Κοιτάω παλιές φωτογραφίες και δεν με συγκινούν καθόλου. Δεν θα ευχόμουν σε κανέναν να μεγαλώσει όπως εγώ".

Περισσότερα από

News

19 Ιαν 2024

"Βαριέμαι τη ρουτίνα": Η Έλενα Ναθαναήλ γεννήθηκε σαν σήμερα και έφυγε στα 61 της φροντίζοντας να σπάσει το καλούπι

Μοναδική, επιβλητική, ξεχωριστή φιγούρα του ελληνικού κινηματογράφου. Δείτε όσα είπε στην τελευταία της τηλεοπτική συνέντευξη.

04 Ιαν 2024

"1968 στη Μεγάλη Βρετανία": Η Έλλη Λαμπέτη μαζί με τον Κώστα Καρρά σε επίδειξη μόδας

Παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τη συλλογή ρούχων του Γιάννη Τσεκλένη στην Αθήνα μίας άλλης εποχής.

29 Σεπ 2023

Πώς η Μονρόε άνοιξε τον δρόμο στην Έλλα Φιτζέραλντ, θύμα κι εκείνη του ρατσισμού

"Μετά από αυτό δεν έπαιξα ποτέ σε μικρά τζαζ κλαμπ ξανά". Η Μέριλιν πολέμησε με τα δικά της όπλα τον ρατσισμό.

05 Σεπ 2023

Η Αρίθα Φράνκλιν έκανε το Respect φεμινιστικό ύμνο. Πριν, ήταν το ακριβώς αντίθετο.

Πριν τη δική της ερμηνεία, "Respect", ζητούσαν οι άντρες που γυρνούσαν σπίτι μετά τη δουλειά, από τις συζύγους τους.

01 Σεπ 2023

"Δε χώρισα για τον Ράσελ Κρόου, χώρισα γιατί ο γάμος μου ήταν χάλια"

Ο "παράνομος" δεσμός που σχεδόν κατέστρεψε την καριέρα της Μεγκ Ράιαν και το Χόλιγουντ που το 2000 είχε κάνει επίδειξη μισογυνισμού.

20 Ιουλ 2023

Κάποτε στη Βουλιαγμένη: Σπάνια φωτογραφία της Μπριζίτ Μπαρντό με μαγιό στην Ελλάδα το ‘69

"Τη συγκεκριμένη περίοδο βρίσκεται σε διάσταση με τον τρίτο σύζυγό της και κληρονόμο της αυτοκινητοβιομηχανίας "Opel" Γκίντερ Σακς".

12 Ιουλ 2023

Νικόλ Κίντμαν: "Εύχομαι να είχα γνωρίσει τον Κιθ πιο νωρίς στη ζωή μου"

Η Νικόλ Κίντμαν και ο Κιθ Έρμπαν είναι αχώριστοι από τις αρχές της δεκαετίας των 00’s και παραμένουν μαζί, ενωμένοι σε όλα τα σκαμπανεβάσματα της ζωής.

01 Ιουλ 2023

Η δολοφονία του αδερφού της, ο καρκίνος, τα δικαστήρια: Η μυθιστορηματική ζωή της Σοφία Βεργκάρα

"Βασικά ήθελα να γίνω οδοντίατρος, όχι ηθοποιός, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου φέρει η ζωή" έχει πει η "Γκλόρια" του "Modern Family".