ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

"Με έκανε να νιώθω λιγότερο μόνη": Όταν η Μαρίνα Αμπράμοβιτς βγήκε ραντεβού με τον Λέοναρντ Κόεν

"Δε θυμάμαι που πήγαμε ή τι φάγαμε. Με πήγε κάπου, ούτε ξέρω. Μιλούσαμε και μιλούσαμε, ο κόσμος γύρω μας είχε εξαφανιστεί".

«Με έκανε να νιώθω λιγότερο μόνη»: Όταν η Μαρίνα Αμπράμοβιτς βγήκε ραντεβού με τον Λέοναρντ Κόεν

"Με θυμάμαι να παραπανιέμαι για την ερωτική μου ζωή στον Ρούφους Γουαινράιτ και στον σύζυγό του, Γορν Γουάιζμπραντ, όταν εκείνοι είπαν "Γιατί δεν βγαίνεις με τον Λέοναρντ; Eίναι ελεύθερος"," είχε πει η Μαρίνα Αμπράμοβιτς για την γνωριμία της με τον Λέοναρντ Κόεν και για την μοναδική χημεία που αναπτύχθηκε από την πρώτη στιγμή ανάμεσα τους. Για εκείνο το πρώτο βράδυ που πέρασαν μαζί η σπουδαία καλλιτέχνις έγραψε το 2016 ένα εξομολογητικό άρθρο στο αμερικανικό περιοδικό Time.

Eκεί διαβάζουμε: "Ο Ρούφους ήξερε τον Κόεν, οπότε του τηλεφώνησε και το κανόνισε. Το επόμενο διάστημα τύχαινε να ταξιδεύω για δουλειά στο Λος Άντζελες όπου έμενε και ήταν η τέλεια συγκοιρία. Ο Λέοναρντ ήρθε στο ξενοδοχείο μου για να με πάρει. Θυμάμαι να κατεβαίνω στο lobby και να βλέπω αυτόν τον μικροσκοπικό άντρα, ντυμένο στα γκρι. Με ένα γκρι πουκάμισο και γκρίζο παντελόνι. Είπε με εκείνη την φωνή: "Πάμε για δείπνο", Και έτσι πήγαμε για δείπνο".

"Δε θυμάμαι που πήγαμε ή τι φάγαμε. Με πήγε κάπου, ούτε ξέρω. Μιλούσαμε και μιλούσαμε, ο κόσμος γύρω μας είχε εξαφανιστεί. Μου μίλησε για τις σκοτεινές εποχές μου βίωσε. Είχα ακούσει τόσο πολύ τη μουσική του και τους στίχους του. Ειδικά μετά τον χωρισμό μου είχα περάσει τόσο πολύ χρόνο, ακούγοντας σε βάθος το "Ι'm your man" και εκείνον τον στίχο που λέει "Τhere's a crack, a crack in everything, that's how the light gets in". Kαι τώρα να τος, στην αληθινή ζωή, να ενώνει τον πόνο του με τον δικό μου πόνο. Με έκανε να νιώσω λιγότερο μόνη. Ήξερα ότι είχε περάσει όσα εγώ, ίσως και περισσότερα" συνεχίζει η Μαρίνα Αμπράμοβιτς.

"Ήταν 80 ετών τότε, αλλά ό,τι έκανε είχε τόση ζωντάνια. Ακόμα και οι περιγραφές του για την κατάθλιψη ήταν ζωντανές. Μου είπε ότι είχε βρει έναν δάσκαλο διαλογισμού στο Λος Άντζελες, έναν πολύ ηλικιωμένο άνθρωπο, περίπου 100 χρονών, ο οποίος δεν είχε ακούσει ποτέ Λέοναρντ Κόεν στη ζωή του και δεν είχε ιδέα ποιος είναι. Πήγε μαζί του σε ένα μοναστήρι όπου έμεινε έναν ολόκληρο χρόνο. Όταν επέστρεψε στην παλιά του ζωή η κατάθλιψη έγινε ακόμα χειρότερη από πριν. Έτσι επέστρεψε στο μοναστήρι όπου έμεινε για 5 χρόνια. Κάθε πρωί ξυπνούσε στις 4 για να διαλογιστεί, να καθαρίσει το δωμάτιο του δασκάλου του και να του μαγειρέψει φαγητό. Κάθε μέρα, για πέντε χρόνια. "Μαρίνα," μου είπε "μία μέρα ξύπνησα και η κατάθλιψη είχε εξαφανιστεί".

"Θυμάμαι ότι μιλούσαμε για ώρες ολόκληρες αλλά θα μπορούσε να είναι μόλις 30 δευτερόλεπτα. Ο χρόνος είχε εξαφανιστεί. Είχα μαγευτεί από τις αφηγήσεις του για τη ζωή στο μοναστήρι, μακριά από τη δουλειά του, μακριά από ολόκληρο τον κόσμο. Είχα μπει και εγώ σε αντίστοιχη απομόνωση για κάποια μικρή διαστήματα, για μία ή δύο εβδομάδες. Είχα ταξιδέψει στο Θιβέτ για 3 μήνες. Αλλά 5 χρόνια ήταν πολύ περισσότερα απ' όσα θα μπορούσε κανείς να φανταστεί. Είναι κάτι που δε νομίζω ότι θα ήμουν ποτέ ικανή να κάνω. "

"Ο Λέοναρντ μου εξομολογήθηκε ότι παρόλο που είχε φύγει από το μοναστήρι εξακολουθούσε να ξυπνάει κάθε πρωί στις 4 για να διαλογιστεί. Τότε άρχισα να τον καταλαβαίνω πραγματικά. Αυτό ήταν, λοιπόν, που έδινε αυτή τη ζωντάνια στα μάτια του, στην κίνηση των γοφών του. Ήταν σαν ένα μικρό πουλάκι, απλά πηδούσε. Δεν είχα συναντήσει κανένα άλλο ανθρώπινο πλάσμα σαν εκείνον".

"Όλη αυτή ζωντάνια δεν γίνεται να φύγει όταν φεύγει το σώμα. Ο Λέοναρντ έφυγε αλλά η ενέργεια και η ζωντάνια του θα είναι για πάντα εδώ, μαζί μας."

Ένα από τα ωραιότερα, ερωτικά τραγούδια του Λέοναρντ Κόεν, το "Death of a Ladie's Man" από τον ομόνυμο δίσκο που κυκλοφόρησε σε παραγωγή Φιλ Σπέκτορ.

*Ο Λέοναρντ Κόεν ή Κοέν ήταν Καναδός λογοτέχνης, συνθέτης και τραγουδιστής και γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1934.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

19 Απρ 2024

Η Μόνικα Μπελούτσι καθηλώνει με την ομορφιά της στα 59 της χρόνια: "Θέλω να γεράσω ήρεμα"

Η νέα φωτογράφιση μας και κυρίως όσα λέει μας θυμίζει γιατί το όνομα της είναι ταυτισμένο με την ιδανική γυναίκα.

19 Απρ 2024

20 χρόνια πριν: Η Τατιάνα Στεφανίδου σε σπάνιο κλικ με τον Νίκο Ευαγγελάτο και την κόρη τους, Λυδία

Σπάνιες οικογενειακές στιγμές από το διάσημο ζευγάρι της τηλεόρασης στη Χαλκίδα.

Περισσότερα από

News

19 Απρ 2024

Έλλη Στάη: "Έχουμε μπει σε έναν αιώνα που οι γυναίκες αρχίζουν να δείχνουν τα δόντια τους"

Δημοσιογράφος, anchorwoman, μητέρα, σήμερα γιαγιά. Η Έλλη Στάη επιστρέφει στο "σπίτι" της, στο Womantoc και μιλά για την πολιτική σκηνή, τα μίντια, τη μητέρα της και το χάρισμα που τη γοητεύει διαχρονικά στους ανθρώπους.

19 Απρ 2024

"Αγάπα όπως μία μαμά": Η νέα καμπάνια της Μέγκαν Μαρκλ για τη γιορτή της μητέρας

Για μία νέα πρωτοβουλία του "Alliance of Moms", η Μέγκαν Μάρκλ ένωσε τις δυνάμεις της με την πρώην συμπρωταγωνίστρια της στο "Suits", Abigail Spencer και την ιδρύτρια του οργανισμού Kelly McKee Zajfen.

19 Απρ 2024

Ρένα Βλαχοπούλου: Η τολμηρή φωτογράφιση με μαγιό την δεκαετία του ’50

Η Ρένα Βλαχοπούλου ήταν πάντα περήφανη για τη σιλουέτα της.

19 Απρ 2024

Τι ισχύει για το δώρο του Πάσχα και πότε θα καταβληθεί

H Επιθεώρηση εργασίας εξέδωσε ανακοίνωση.

19 Απρ 2024

Η πανέμορφη Αθηναία που ερωτεύτηκε ο Λόρδος Βύρων: "Ζωή μου, σ’ αγαπώ!"

Το άγνωστο ειδύλλιο που ενέπνευσε το διάσημο ποίημα του λογοτέχνη "Η κόρη των Αθηνών". Ο Λόρδος Βύρων απεβίωσε 19 Απριλίου 1824.

19 Απρ 2024

Ο Νικ Κέιβ συμφιλιώθηκε με καλλιτέχνες που τον έχουν "απογοητεύσει"

"Υποψιάζομαι ότι μέσα στη μουσική όλοι θα βρούμε ο ένας τον άλλον" είπε για την αφρόκρεμα των μουσικών που κατά καιρούς έχουν απογοητεύσει και τον ίδιο.

19 Απρ 2024

ΟΗΕ: Συστάσεις ειδικά για την Ελλάδα εξέδωσε ο Οργανισμός για την εξάλειψη της έμφυλης βίας

Η Επιτροπή του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW) αποφάσισε να κάνει 10 συγκεκριμένες συστάσεις στην Ελλάδα.

19 Απρ 2024

Ο Τομ Σέλεκ μιλάει για την "τυχερή του ζωή", "την κατά τύχη καριέρα του" και τη λατρεμένη του σύζυγο

Τον έχουμε αγαπήσει σε τόσες ταινίες και σειρές, ενώ πάντοτε θα τον θυμόμαστε ως τον μεγάλο έρωτα της Μόνικα στο Friends.