ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Δεν τον περιμέναμε λιγότερο γοητευτικό: Αλέκος Αλεξανδράκης στην πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση

Μια άγνωστη φωτογραφία του. Είχε προηγηθεί μια συμμετοχή του ως κομπάρσος στα «Χειροκροτήματα», με πρωταγωνιστή τον Αττίκ, σε ηλικία μόλις δεκαέξι ετών.

Δεν τον περιμέναμε λιγότερο γοητευτικό: Αλέκος Αλεξανδράκης στην πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση

Ένα από τα νέα ντοκουμέντα-θησαυροί που ανακάλυψε ο συλλέκτης και δημοσιογράφος Άρης Λουπάσης, από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, είναι μια φωτογραφία του Αλέκου Αλεξανδράκη από την πρώτη του, ουσιαστικά, κινηματογραφική εμφάνιση. Ήταν το 1949 στη δραματική ταινία «Δύο κόσμοι» αν και όπως γράφει στη λεζάντα, πέντε χρόνια νωρίτερα, σε ηλικία δεκαέξι ετών, ο γοητευτικός ηθοποιός είχε κάνει ένα ακόμα, γρήγορο πέρασμα από τη μεγάλη οθόνη, με τη συμμετοχή του ως κομπάρσος στην ταινία «Χειροκροτήματα» με πρωταγωνιστή τον θρυλικό συνθέτη Αττίκ.

Όπως περιγράφει στη συνέχεια ο Λουπάσης τη διαδρομή του Αλεξανδράκη:

«Το '44 θα εισαχθεί και στην Σχολή Δοκιμών του Ναυτικού, έπειτα όμως από παρότρυνση του φίλου του και ηθοποιού Νίκου Καζή και την ερμηνεία της Έλλης Λαμπέτη στον "Γυάλινο κόσμο" αποφασίζει να αφήσει την σχολή και να ασχοληθεί με την υποκριτική. Μια μαγική ερμηνεία που θα τον συγκλονίσει με κορύφωση την σκηνή μόλις δέκα δευτερολέπτων όπου σβήνει το κερί δίπλα στον κοιμισμένο αδερφό της και για την οποία θα κάνει ένα μήνα εντατικές πρόβες στο σπίτι της προκειμένου να τον αποδώσει με τέλειο και ποιητικό τρόπο. Εισάγεται πρώτος στις εξετάσεις του Εθνικού, με τον Δημήτρη Χορν να διακρίνει το μεγάλο ταλέντο του και στην πορεία των χρόνων να συνεργάζεται μαζί του σε μεγαλειώδεις ερμηνείες διατηρώντας μια βαθιά και πολύχρονη φιλία.

«Εισάγεται πρώτος στις εξετάσεις του Εθνικού, με τον Δημήτρη Χορν να διακρίνει το μεγάλο ταλέντο του»

»Το '49 αποτελεί μια χρονιά "σταθμό" στην καριέρα του καθώς μετά από πρόταση της Κατερίνας Ανδρεάδη θα ανέβει για πρώτη φορά στο σανίδι στην "Φθινοπωρινή παλίρροια" λαμβάνοντας πολύ καλές κριτικές ενώ παράλληλα πρωταγωνιστεί και στην πρώτη του ταινία έπειτα από παρότρυνση του Φίνου. Μετά την πρώτη θεατρική επιτυχία απορρίπτει προτάσεις σπουδαίων του χώρου όπως Λογοθετίδη και Κουν προκειμένου να μην αφήσει την Ανδρεάδη που πίστεψε στο ταλέντο του και με την οποία την περίοδο 1949-50 πραγματοποιεί μεγάλη περιοδεία σε όλο τον κόσμο.

»Η περιοδεία αυτή είναι και η αιτία της λήξης της σύντομης αλλά έντονης σχέσης του με την Έλλη Λαμπέτη κρατώντας για πάντα στην καρδιά του το μοναδικό και ξεχωριστό αυτό πλάσμα. Η πολύχρονη και επιτυχημένη καριέρα που θα ακολουθήσει θεατρικά και κιν/φικά θα τον καθιερώσει σε αστέρι πρώτου μεγέθους με μια μοναδική τεχνική και απίστευτη ευκολία να εναλλάσσεται με την ίδια ερμηνευτική επιτυχία και στο δράμα και την κωμωδία. Η απαράμιλλη γοητεία, η φυσική ευγένεια, το ήθος και το τεράστιο υποκριτικό του χάρισμα καταδεικνύουν το μεγαλείο του και ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης».

Δείτε την ανάρτηση:


Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Κεντρική φωτό:


Read Next

26 Φεβ 2024

"Η Τζόαν Κρόφορντ πέθανε. Ήταν το μόνο καλό που έκανε"

To ασίγαστο μίσος ανάμεσα στη Μπέτι Ντέιβις και την Τζόαν Κρόφορντ.

22 Φεβ 2024

"Νιώθαμε σαν μαϊμούδες σε νούμερο": Οι τραγικές λεπτομέρειες της ζωής των αδελφών Όλσεν

"Κοιτάω παλιές φωτογραφίες και δεν με συγκινούν καθόλου. Δεν θα ευχόμουν σε κανέναν να μεγαλώσει όπως εγώ".

Περισσότερα από

News

19 Ιαν 2024

"Βαριέμαι τη ρουτίνα": Η Έλενα Ναθαναήλ γεννήθηκε σαν σήμερα και έφυγε στα 61 της φροντίζοντας να σπάσει το καλούπι

Μοναδική, επιβλητική, ξεχωριστή φιγούρα του ελληνικού κινηματογράφου. Δείτε όσα είπε στην τελευταία της τηλεοπτική συνέντευξη.

04 Ιαν 2024

"1968 στη Μεγάλη Βρετανία": Η Έλλη Λαμπέτη μαζί με τον Κώστα Καρρά σε επίδειξη μόδας

Παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τη συλλογή ρούχων του Γιάννη Τσεκλένη στην Αθήνα μίας άλλης εποχής.

29 Σεπ 2023

Πώς η Μονρόε άνοιξε τον δρόμο στην Έλλα Φιτζέραλντ, θύμα κι εκείνη του ρατσισμού

"Μετά από αυτό δεν έπαιξα ποτέ σε μικρά τζαζ κλαμπ ξανά". Η Μέριλιν πολέμησε με τα δικά της όπλα τον ρατσισμό.

05 Σεπ 2023

Η Αρίθα Φράνκλιν έκανε το Respect φεμινιστικό ύμνο. Πριν, ήταν το ακριβώς αντίθετο.

Πριν τη δική της ερμηνεία, "Respect", ζητούσαν οι άντρες που γυρνούσαν σπίτι μετά τη δουλειά, από τις συζύγους τους.

01 Σεπ 2023

"Δε χώρισα για τον Ράσελ Κρόου, χώρισα γιατί ο γάμος μου ήταν χάλια"

Ο "παράνομος" δεσμός που σχεδόν κατέστρεψε την καριέρα της Μεγκ Ράιαν και το Χόλιγουντ που το 2000 είχε κάνει επίδειξη μισογυνισμού.

20 Ιουλ 2023

Κάποτε στη Βουλιαγμένη: Σπάνια φωτογραφία της Μπριζίτ Μπαρντό με μαγιό στην Ελλάδα το ‘69

"Τη συγκεκριμένη περίοδο βρίσκεται σε διάσταση με τον τρίτο σύζυγό της και κληρονόμο της αυτοκινητοβιομηχανίας "Opel" Γκίντερ Σακς".

12 Ιουλ 2023

Νικόλ Κίντμαν: "Εύχομαι να είχα γνωρίσει τον Κιθ πιο νωρίς στη ζωή μου"

Η Νικόλ Κίντμαν και ο Κιθ Έρμπαν είναι αχώριστοι από τις αρχές της δεκαετίας των 00’s και παραμένουν μαζί, ενωμένοι σε όλα τα σκαμπανεβάσματα της ζωής.

01 Ιουλ 2023

Η δολοφονία του αδερφού της, ο καρκίνος, τα δικαστήρια: Η μυθιστορηματική ζωή της Σοφία Βεργκάρα

"Βασικά ήθελα να γίνω οδοντίατρος, όχι ηθοποιός, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου φέρει η ζωή" έχει πει η "Γκλόρια" του "Modern Family".