ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ντόλι Πάρτον: "Δεν με ενοχλούν τα ανέκδοτα για τις ξανθιές γιατί ούτε χαζή είμαι, ούτε και ξανθιά"

Η Ντόλι Πάρτον είναι το απόλυτο Rebel Girl. Μουσικός, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος μας διδάσκει με τα dollyisms της πώς να επιτύχουμε στη ζωή.

«Δεν με ενοχλούν τα ανέκδοτα για τις ξανθιές γιατί ούτε χαζή είμαι, ούτε και ξανθιά»

Η Ντόλι Πάρτον μόλις κατέκτησε νέα ρεκόρ Γκίνες: έχει παραμείνει τις περισσότερες δεκαετίες (7) στο chart "Hot Country Songs" των ΗΠΑ και κατέχει πλέον το ρεκόρ των περισσότερων επιτυχιών Νο. 1 στο chart "Hot Country Songs" των ΗΠΑ από γυναίκα καλλιτέχνη, με συνολικά 25 επιτυχίες. Οι επιτυχίες αυτές έρχονται να προστεθούν σε μια χρυσή καριέρα που έχει επιβραβευτεί με 11 Grammy Awards (1 εκ των οποίων για τη συνολική προσφορά της στη μουσική) και 40 συνολικά υποψηφιότητες, 10 βραβεία Country Music Association, 5 βραβεία στον θεσμό των Academy of Country Music Awards και 3 στα American Music Awards, ενώ το 1999 εντάχθηκε στο "πάνθεον" των κάντρι μουσικών, το Country Music Hall of Fame. Και η λίστα δεν σταματάει. Περιλαμβάνει επίσης υποψηφιότητες στα Emmy Awards και Tony Awards. Ως ηθοποιός είχε κάνει αίσθηση στην ταινία "9 to 5", δίπλα στην Τζέιν Φόντα και τη Λίλι Τόμλιν όπως και στις "Ανθισμένες Μανόλιες", ταινία στην οποία υποδυόταν την κομμώτρια.

Όσοι μένουν στις εκκεντρικές της εμφανίσεις και στο πλούσιο μπούστο της θα αδικήσουν μια μουσικό -συνθέτρια, στιχουργό που ξέρει να παίζει πιάνο, κιθάρα, σαξόφωνο και έγχορδα μουσικά όργανα και που έχει συνθέσει ούτε λίγο ούτε πολύ 3.000 τραγούδια! Ανάμεσά τους και τα θρυλικά πλέον "Jolene" και "l will always love you", που όπως έχει πει η Ντόλι έγραψε το ίδιο βράδυ. Το I will always love you που έχουμε οι περισσότεροι ταυτίσει με τη Γούιτνεϊ Χιούστον και καταχωρίσει ως ερωτικό τραγούδι η Ντόλι Πάρτον το είχε γράψει για να εκφράσει την αγάπη και την εκτίμησή της για τον μέντορά της Πόρτερ Βάγκονερ. Η ίδια το ερμήνευσε το 1973 κι όταν αργότερα ενδιαφέρθηκε να το ερμηνεύσει ο "Βασιλιάς", Έλβις Πρίσλεϊ, στον οποίο όμως θα έπρεπε να παραχωρήσει το 50% των πνευματικών δικαιωμάτων, το τρομερό κορίτσι της κάντρι αρνήθηκε! Πολύ αργότερα όμως παραχώρησε το δικαίωμα στη Γούιτνεϊ Χιούστον να το τραγουδήσει κι εκείνη το ερμήνευσε με τον δικό της μοναδικό τρόπο στην ταινία "Ο Σωματοφύλακας" για να μείνει για 14 εβδομάδες στο ν. 1 στο Billbord Hot Chart!

Το περιοδικό Forbes έχει αναφέρει πως το τραγούδι μόνο τη δεκαετία του ‘90 απέφερε 10 εκ δολάρια στην Ντόλι Πάρτον που αστειευόμενη κάποτε δήλωσε πως με τα χρήματα που έχει κερδίσει από το τραγούδι θα μπορούσε να είχε αγοράσει ακόμα και το Graceland, το σπίτι όπου έζησε ο Έλβις. Αν είχε παραχωρήσει τότε τα πνευματικά δικαιώματα, σήμερα, δεν θα ήταν τόσο πλούσια επιχειρηματίας! Γιατί είναι και αυτό η Ντόλι που έχει δημιουργήσει τα θεματικά πάρκα "Dollywood" ανά την Αμερική, αλλά και πλείστα προϊόντα -όπως την κούκλα καθ’ εικόνα και ομοίωση της, ένα άρωμα, μπλουζάκια, αναμνηστικές τσάντες κ.ά. Μια ολόκληρη αυτοκρατορία στην ουσία που έχτισε η ίδια βήμα βήμα δουλεύοντας σκληρά επί δεκαετίες. Κατόρθωσε δε να επιβληθεί στον κόσμο του θεάματος σε μια εποχή που δεν ήταν οι πόρτες ανοιχτές για τις γυναίκες.

Γιατί είναι και αυτό η Ντόλι που έχει δημιουργήσει τα θεματικά πάρκα "Dollywood" ανά την Αμερική, αλλά και πλείστα προϊόντα -όπως την κούκλα καθ’ εικόνα και ομοίωση της, ένα άρωμα, μπλουζάκια, αναμνηστικές τσάντες κ.ά. Μια ολόκληρη αυτοκρατορία στην ουσία που έχτισε η ίδια βήμα βήμα δουλεύοντας σκληρά επί δεκαετίες. Κατόρθωσε δε να επιβληθεί στον κόσμο του θεάματος σε μια εποχή που δεν ήταν οι πόρτες ανοιχτές για τις γυναίκες.

Ντόλι Πάρτον: "Δεν με ενοχλούν τα ανέκδοτα για τις ξανθιές γιατί ούτε χαζή είμαι, ούτε και ξανθιά"

Η μεγαλύτερη όμως κατάκτησή της είναι η αγάπη του κόσμου, ανδρών και γυναικών. Κι ενώ θα περίμενε ενδεχομένως κανείς να δεχτεί κριτική από τις γυναίκες για τις εμφανίσεις και την δεδηλωμένη αύξηση του μπούστου της, οι γυναίκες τη λατρεύουν ακριβώς για το γεγονός ότι τολμάει να κάνει ό,τι θέλει χωρίς ενοχές και φόβο. Η Ντόλι είναι μια γυναίκα ανεξάρτητη και απελευθερωμένη που δεν διστάζει να τσαλακώνεται και να αυτοσαρκάζεται - "δεν με προσβάλλουν τα ανέκδοτα για τις χαζές ξανθές, γιατί ούτε χαζή είμαι και επίσης ξέρω πως δεν είμαι ούτε ξανθιά!" έχει δηλώσει η ίδια που δεν έχει κρύψει ποτέ το γεγονός πως έχει κάνει πλαστικές, σε μια εποχή που ήταν ακόμα ταμπού. Μάλιστα οι ατάκες της είναι τόσο διάσημες που λέγονται dollyisms!

Μυστικό της επιτυχίας της είναι πως κατορθώνει να παραμένει πάντα επίκαιρη ακολουθώντας το ρεύμα της εποχής. Ενεργή και δυναμική στα σόσιαλ μίντια (ακόμα και αν αυτό ίσως σημαίνει ενδεχομένως μια δυνατή ομάδα επικοινωνιολόγων) κάνει χιούμορ και αντικρούει ή αγκαλιάζει χαριτωμένα κάθε ηλεκτρονική μπάλα που θα της στείλουν. Φρόντισε δε να ποστάρει ακόμα και το meme που φτιάχτηκε για την Jolene, ένα τραγούδι στο οποίο μία γυναίκα παρακαλάει μια άλλη γυναίκα να μην της πάρει τον άντρα, σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε (είναι δε κλασικό πια το αστείο που ακούστηκε στην καραντίνα ότι η Jolene θα παρακαλάει τελικά την άλλη γυναίκα να πάρει τον άντρα της από το σπίτι). Με μία εκπομπή podcast στον αέρα, ένα σίριαλ 8 επεισοδίων στο Netflix που βασίζεται σε ιστορίες από τα τραγούδια της με εκείνη να κάνει σε κάθε επεισόδιο την εισαγωγή, αλλά και με συνεργασίες που ξαφνιάζουν- όπως τον ράπερ Mr. Probz η 74χρονη Ντόλι παραμένει πάντα μες στα πράγματα.

Με μία εκπομπή podcast στον αέρα, ένα σίριαλ 8 επεισοδίων στο Netflix που βασίζεται σε ιστορίες από τα τραγούδια της με εκείνη να κάνει σε κάθε επεισόδιο την εισαγωγή, αλλά και με συνεργασίες που ξαφνιάζουν- όπως τον ράπερ Mr. Probz η 74χρονη Ντόλι παραμένει πάντα μες στα πράγματα.

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια της Ντόλι

Η Ντόλι γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1946 και είναι το τέταρτο από τα δώδεκα παιδιά της οικογένειας που ζούσε στα Great Smoky Mountains σ’ ‘ένα φτωχικό σπίτι χωρίς νερό. Δεν είχε πρόσβαση σε τηλεόραση και σπάνια έβλεπε περιοδικά, η αίσθηση του γκλάμουρ προέκυπτε μόνο μέσα από ιστορίες που άκουγε. Από μικρή έφτιαχνε τραγουδάκια που σημείωνε πρόχειρα η μαμά της για να μην τα ξεχάσουν και βέβαια τραγουδούσε. Σε ηλικία 10 ετών ξεκίνησε να εμφανίζεται σε τηλεοπτική εκπομπή και τη μέρα που αποφοίτησε από το Γυμνάσιο έφυγε για το Nasville αναζητώντας την τύχη της. Η μεγάλη ευκαιρία παρουσιάστηκε όταν η Νόρμα Τζιν, η τραγουδίστρια στο σόου του Πόρτερ Βάγκονερ έπρεπε να φύγει γιατί ήθελε να παντρευτεί. Τη θέση της πήρε η Ντόλι. Και παρότι τις πρώτες φορές τη γιούχαραν, καθώς ο κόσμος αγαπούσε πολύ την προκάτοχό της, η Ντόλι κατάφερε να επιβληθεί.

Εξάλλου η αυτοπεποίθηση που αποπνέει δεν χτίστηκε εν μια νυκτί. Πάλεψε με τα φαντάσματα και τις πληγές της, γράφοντας τραγούδια για αυτά, όπως για παράδειγμα το Coat of Many Colors, στο οποίο αφηγείται πώς η μητέρα της τής είχε φτιάξει ένα παλτό ράβοντας κουρελάκια και πώς τα άλλα παιδιά στο σχολείο την κορόιδευαν για αυτό. "Δεν έχω σκληρύνει την καρδιά μου, γιατί θέλω να παραμείνω ανοιχτή και να αισθάνομαι πράγματα. Έτσι όταν πονάω, πονάω παντού. Όταν θυμώνω, γίνομαι έξαλλη, είμαι απλώς ένας άνθρωπος. Και μου αρέσει να βιώνω τα συναισθήματά μου και ό,τι περνάω".

Το φιλανθρωπικό της έργο

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί είναι το πλούσιο φιλανθρωπικό της έργο. "Η κυρία με τα βιβλία" είναι το παρατσούκλι που της έχουν χαρίσει τα παιδιά, αφού η Ντόλι Πάρτον έχει ιδρύσει την οργάνωση Dolly Parton’s Imagination Library που έχει δωρίσει μέχρι στιγμής 171 εκ βιβλία σε παιδιά! Με σχεδόν 2 εκ παιδιά να έχουν εγγραφεί από την Αμερική, τον Καναδά, τη Μ. Βρετανία, την Ιρλανδία και την Αυστραλία. Και αυτό γιατί όταν ήταν εκείνη μικρή δεν υπήρχαν καθόλου βιβλία στο σπίτι, ούτε από την τοπική βιβλιοθήκη, αφού υπήρχε ο κίνδυνος να τα χαλάσουν τα μικρότερα παιδιά και η οικογένεια δεν είχε λεφτά να τα αντικαταστήσει, ενώ ο πατέρας της, ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος σύμφωνα με την ίδια, δεν κατάφερε να μάθει να διαβάζει. Για εκείνη είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να φτάνει κάθε τόσο ένα δέμα με το όνομα του παιδιού πάνω και εκείνο να ξέρει πως αυτά τα βιβλία είναι μόνο δικά του και πως τώρα, θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να μάθει να διαβάζει.

Η δωρεά βιβλίων εντάσσεται στο Dollywood Foundation που υποστηρίζει επίσης νοσοκομεία, έρευνες, τον Ερυθρό Σταυρό και πρωτοβουλίες για τον HIV, ενώ πρόσφατα δώρισε 1 εκ δολάρια για την έρευνα των εμβολίων κατά του Covid-19 στις αρχές της πανδημίας.

Και μερικά Dollyisms...

-"Μην είστε τόσο απασχολημένοι να βγάλετε τα προς το ζην και ξεχάσετε να ζείτε"

-"Είμαι πολύ αληθινή εκεί που πραγματικά μετράει, μέσω μουσικής"

-"Βρες αυτό που είσαι και καν’ το επίτηδες μετά"

-"Δεν θα περιορίσω τον εαυτό μου γιατί οι άλλοι δεν μπορούν να αποδεχτούν ότι κάνω κάτι διαφορετικό"

-"Το να είσαι σταρ δεν σημαίνει πως βρήκες ένα το δικό σου ιδιαίτερο σημείο, αλλά πως λάμπεις εκεί που είσαι"

-"Όλοι με ρωτάνε πώς θα ήθελα να με θυμάται ο κόσμος μετά από 100 χρόνια, θέλω λοιπόν να λένε "γουάου, κρατιέται πολύ καλά για την ηλικία της, ε;"

-"Δεν θα κάνεις και πολλά αν δεν είσαι αρκετά θαρραλέος για να δοκιμάσεις"

-"Άσε κάτι καλό πίσω σου κάθε μέρα"

-"Έτσι όπως το βλέπω εγώ, αν θες το ουράνιο τόξο θα πρέπει να τα αντέξεις τη βροχή"

Kεντρική εικόνα: Instagram από τον προσωπικό λογαριασμό @dollyparton

Read Next

26 Φεβ 2024

"Η Τζόαν Κρόφορντ πέθανε. Ήταν το μόνο καλό που έκανε"

To ασίγαστο μίσος ανάμεσα στη Μπέτι Ντέιβις και την Τζόαν Κρόφορντ.

22 Φεβ 2024

"Νιώθαμε σαν μαϊμούδες σε νούμερο": Οι τραγικές λεπτομέρειες της ζωής των αδελφών Όλσεν

"Κοιτάω παλιές φωτογραφίες και δεν με συγκινούν καθόλου. Δεν θα ευχόμουν σε κανέναν να μεγαλώσει όπως εγώ".

Περισσότερα από

News

19 Ιαν 2024

"Βαριέμαι τη ρουτίνα": Η Έλενα Ναθαναήλ γεννήθηκε σαν σήμερα και έφυγε στα 61 της φροντίζοντας να σπάσει το καλούπι

Μοναδική, επιβλητική, ξεχωριστή φιγούρα του ελληνικού κινηματογράφου. Δείτε όσα είπε στην τελευταία της τηλεοπτική συνέντευξη.

04 Ιαν 2024

"1968 στη Μεγάλη Βρετανία": Η Έλλη Λαμπέτη μαζί με τον Κώστα Καρρά σε επίδειξη μόδας

Παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τη συλλογή ρούχων του Γιάννη Τσεκλένη στην Αθήνα μίας άλλης εποχής.

29 Σεπ 2023

Πώς η Μονρόε άνοιξε τον δρόμο στην Έλλα Φιτζέραλντ, θύμα κι εκείνη του ρατσισμού

"Μετά από αυτό δεν έπαιξα ποτέ σε μικρά τζαζ κλαμπ ξανά". Η Μέριλιν πολέμησε με τα δικά της όπλα τον ρατσισμό.

05 Σεπ 2023

Η Αρίθα Φράνκλιν έκανε το Respect φεμινιστικό ύμνο. Πριν, ήταν το ακριβώς αντίθετο.

Πριν τη δική της ερμηνεία, "Respect", ζητούσαν οι άντρες που γυρνούσαν σπίτι μετά τη δουλειά, από τις συζύγους τους.

01 Σεπ 2023

"Δε χώρισα για τον Ράσελ Κρόου, χώρισα γιατί ο γάμος μου ήταν χάλια"

Ο "παράνομος" δεσμός που σχεδόν κατέστρεψε την καριέρα της Μεγκ Ράιαν και το Χόλιγουντ που το 2000 είχε κάνει επίδειξη μισογυνισμού.

20 Ιουλ 2023

Κάποτε στη Βουλιαγμένη: Σπάνια φωτογραφία της Μπριζίτ Μπαρντό με μαγιό στην Ελλάδα το ‘69

"Τη συγκεκριμένη περίοδο βρίσκεται σε διάσταση με τον τρίτο σύζυγό της και κληρονόμο της αυτοκινητοβιομηχανίας "Opel" Γκίντερ Σακς".

12 Ιουλ 2023

Νικόλ Κίντμαν: "Εύχομαι να είχα γνωρίσει τον Κιθ πιο νωρίς στη ζωή μου"

Η Νικόλ Κίντμαν και ο Κιθ Έρμπαν είναι αχώριστοι από τις αρχές της δεκαετίας των 00’s και παραμένουν μαζί, ενωμένοι σε όλα τα σκαμπανεβάσματα της ζωής.

01 Ιουλ 2023

Η δολοφονία του αδερφού της, ο καρκίνος, τα δικαστήρια: Η μυθιστορηματική ζωή της Σοφία Βεργκάρα

"Βασικά ήθελα να γίνω οδοντίατρος, όχι ηθοποιός, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου φέρει η ζωή" έχει πει η "Γκλόρια" του "Modern Family".