ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Αυτό που σε κάνει διαφορετικό ή αλλόκοτο, αυτό είναι η δύναμή σου»

Η Μέριλ Στριπ στα 71 της έχει πολλά να πει γιατί έχει ζήσει πολλά, χωρίς ποτέ να σταματήσει να εμπνέεται και να εμπνέει.

«Αυτό που σε κάνει διαφορετικό ή αλλόκοτο, αυτό είναι η δύναμή σου»

Η Στριπ γεννήθηκε με το όνομα Μέρι Λουίζ Στριπ στο Σάμιτ του Νιου Τζέρσεϊ και ήταν κόρη της εικονογράφου Μέρι Γουλφ και του διοικητικού υπαλλήλου φαρμακευτικής Χάρι Γουίλιαμ Στριπ Τζούνιορ. Έχει δύο αδέρφια, τους Ντέινα Ντέιβιντ και Χάρι Γουίλιαμ ΙΙΙ. Μεγάλωσε στο Μπέρναρντσβιλ όπου και φοίτησε στο λύκειο Μπέρναρντς. Μετά το λύκειο σπούδασε δραματική τέχνη στο Βάσαρ, στο Ντάρτμουθ και στο Γέιλ, όπου εμφανίστηκε σε πάνω από 30 θεατρικές παραγωγές.

Τα νούμερα και οι αριθμοί κινούνται στη σφαίρα των ρεκόρ για την Στριπ. Έχει λάβει συνολικά 21 υποψηφιότητες για Όσκαρ, κερδίζοντας τρία χρυσά αγαλματίδια, και 32 υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα, κερδίζοντας οκτώ. Είναι η ηθοποιός με τις περισσότερες υποψηφιότητες για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα στην ιστορία του κινηματογράφου. Έχει επίσης βραβευθεί με δύο Βραβεία Έμμυ, δύο Βραβεία Σωματείου Ηθοποιών, δύο BAFTA, ένα βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού στο Φεστιβάλ Καννών, το Τιμητικό βραβείο της Χρυσής Άρκτου για το 2012, ενώ έχει λάβει και πέντε υποψηφιότητες για Βραβείο Γκράμι Το 2004 βραβεύθηκε με το Life Achievement Award από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.

«Αυτό που σε κάνει διαφορετικό ή αλλόκοτο, αυτό είναι η δύναμή σου»

Η Μέριλ Στριπ ήταν αρραβωνιασμένη με τον ηθοποιό Τζον Καζάλ μέχρι τον θάνατό του από καρκίνο στους πνεύμονες τον Μάρτιο του 1978. Μαζί του έζησε έναν μεγάλο έρωτα, που της άλλαξε τη ζωή. Στη συνέχεια, παντρεύτηκε τον γλύπτη Ντον Γκάμερ στις 30 Σεπτεμβρίου 1978 και απέκτησαν τέσσερα παιδιά: Τον Χένρι «Χανκ» Γουλφ Γκάμερ, τη Μέρι Γουίλα «Μάμι» Γκάμερ, την Γκρέις Τζέιν Γκάμερ και τη Λουίζα Τζέικομπσον Γκάμερ. Ο έρωτάς τους ξεκίνησε όταν η Μέριλ ήταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, μετά τον χαμό του Καζάλ και νοίκιασε το διαμέρισμα του Ντον για να αλλάξει σπίτι. Ευτυχώς, αυτή η κίνηση αποδείχθηκε σωτήρια, της άλλαξε τη ζωή.

Η Μέριλ Στριπ με τον Τζον Καζάλ

Η Μέριλ Στριπ με τον Ντον Γκάμερ είναι μαζί πάνω από 40 χρόνια

Το όνομα της Μέριλ Στριπ βρέθηκε σε τίτλους δημοσιευμάτων που αφορούσαν το «σκάνδαλο Γουάινστιν», το 2017. Η ηθοποιός κλήθηκε να απαντήσει στις αφίσες της ντροπής που την ήθελαν να γνωρίζει τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις του αμερικανού παραγωγού του Χόλιγουντ.

«Ήξερε». Αυτό ήταν το μήνυμα που αναγραφόταν πάνω στις αφίσες, που ήταν παντού, τοιχοκολλημένες στους δρόμους του Λος Αντζελες. Σε αυτές φαινόταν μια φωτογραφία της Μέριλ Στριπ δίπλα στον Χάρβεϊ Γουάνστιν. Όπως είναι γνωστό οι δυο τους έκαναν κολλητή παρέα. Αφίσες με το μήνυμα «She knew» εντοπίστηκαν δε κοντά στο σπίτι της ηθοποιού. Άγνωστο ποιος κρυβόταν πίσω από την συγκεκριμένη street art πράξη που είχε τη μορφή guerilla ακτιβισμού, αλλά το μήνυμα ήταν αρκετά σαφές: Η 68χρονη (τότε) ηθοποιός κατηγορήθηκε ότι ήξερε, πράγμα που κατ” επέκταση σημαίνει ότι επέτρεπε να συμβαίνουν όλα αυτά τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και επίθεσης για τα οποία ευθυνόταν ο Γουάινστιν.

Η ίδια, απαντώντας στην ηθοποιό Ρόουζ Μακ Γκάουαν που ήταν αυτή που πρώτη την κατηγόρησε ανοιχτά ότι γνώριζε και αποσιώπησε την συμπεριφορά του αμερικανού παραγωγού, αρήθηκε ότι είχε την παραμικρή ιδέα και ανάμειξη σε όλα αυτά.

Κατά τη διάρκεια των χρόνων της καριέρας της, η Στριπ είχε φωτογραφηθεί πολλές φορές στο πλευρό του Γουάινσταϊν, ενώ έχει συνεργαστεί μαζί του σε πολλές ταινίες. Από τον Οκτώβριο του 2017, που ξέσπασε το σκάνδαλο δήλωσε ανοιχτά την αποστροφή της.

«Θέλω να ενημερώσω την Ρόουζ Μακ Γκάουαν πως δεν γνώριζα για τα εγκλήματα του Γουάινστιν, ούτε τη δεκαετία του '90 όταν της επιτέθηκε, ούτε στις επόμενες όταν έκανε το ίδιο σε άλλες γυναίκες. Δεν είχα σκοπό να το αποσιωπήσω. Δεν γνώριζα. Δεν εγκρίνω σιωπηλά τον βιασμό. Δεν γνώριζα. Δεν μου αρέσει να επιτίθενται σε νεαρές γυναίκες. Δεν γνώριζα πως συνέβαινε όλο αυτό», είπε η Μέριλ Στριπ.

Στη συνέχεια εξήγησε πως ο Γουάινστιν τα κρατούσε όλα κρυφά επειδή «με χρειαζόταν περισσότερο από όσο εγώ εκείνον», ενώ ανέφερε πως έδωσε το τηλέφωνό της σε μια φίλη της Ρόουζ Μακ Γκάουαν ελπίζοντας πως θα της τηλεφωνήσει για να τα βρουν. «Η Ρόουζ υπέθεσε και μετέδωσε κάτι ψευδές για μένα και ήθελα να ξέρει την αλήθεια. έσω κοινών φίλων, της έδωσα το τηλέφωνό μου αμέσως μόλις διάβασα τα πρωτοσέλιδα. Κάθισα δίπλα στο τηλέφωνο όλη μέρα χτες και σήμερα ελπίζοντας να μου δώσει την ευκαιρία να της πω πόσο την θαυμάζω που ξεσκεπάζει τέτοια τέρατα ανάμεσά μας. Δεν με κάλεσε ποτέ, αλλά ελπίζω να διαβάσει αυτό», είπε η ηθοποιός.

Η Ρόουζ Μακ Γκάουαν κατέκρινε μέσω τουίτερ τη Μέριλ Στριπ επειδή στην τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών θα ήταν ανάμεσα στις διάσημες που θα εμφανίζονταν στο κόκκινο χαλί φορώντας μαύρα ρούχα, σε μια κίνηση διαμαρτυρίας απέναντι στα δεκάδες περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης που κλυδώνισαν το Χόλιγουντ. «Ηθοποιοί όπως η Μέριλ Στριπ που με χαρά τους συνεργάστηκαν με το Τερατώδες Γουρούνι θα φορούν μαύρα στις Χρυσές Σφαίρες σε μια κίνηση σιωπηλής διαμαρτυρίας. Η ΣΙΩΠΗ σας είναι ΤΟ πρόβλημα. Σιχαίνομαι την υποκρισία σας», έγραψε στο μήνυμά της.

Ευτυχώς, αυτή η σκιά της σχέσης της με τον Γουάινστιν δεν επηρρέασε καθόλου τη φήμη της σπουδαίας Μέριλ -άλλωστε το χτύπημα στο πρόσωπό της ήταν μονομερές και αναπόδεικτο. Ο χαρακτήρας της είναι τόσο ισχυρός, οι αξίες της τόσο δομημένες, το ταλέντο της τόσο πηγαίο που τίποτα δε μπορεί να τη φέρει στον ρόλο του θύτη. Ούτε καν του θύματος.

Ο χαρακτήρας της είναι τόσο ισχυρός, οι αξίες της τόσο δομημένες, το ταλέντο της τόσο πηγαίο που τίποτα δε μπορεί να τη φέρει στον ρόλο του θύτη. Ούτε καν του θύματος.

Τον επόμενο χρόνο, το 2918, η στιγμή που η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ δέχεται τα συγχαρητήρια της Μέριλ Στριπ, στα 90ά Όσκαρ, βάζει πολλά πράγματα στη θέση τους.

Τον επόμενο χρόνο, το 2918, η στιγμή που η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ δέχεται τα συγχαρητήρια της Μέριλ Στριπ, στα 90ά Όσκαρ, βάζει πολλά πράγματα στη θέση τους. Ένα ενσταντανέ αμοιβαίας αποδοχής και ανταποδοτικής εκτίμησης. Υπάρχει κάτι συγκινητικά ταπεινό και κάτι ενθαρρυντικά υπερήφανο σε αυτή την εικόνα. Υπάρχει η φανερή, η απροκάλυπτη, η καλπάζουσα δύναμη του πνεύματος. Δύο έξυπνες γυναίκες της βιομηχανίας του θεάματος πανηγυρίζουν. Κι ενώ το etiquette της λαμπερής συντεχνίας τους επιτρέπει της αλαλάζουσες κραυγές, τα θεατρικά ακκίσματα και τις φίλεχθρες ατάκες, αυτές αρκούνται σε έναν μετωπιαίο χαιρετισμό -στο σημείο που συναντιέται το τρίτο μάτι με τη γοητεία-, αρχέγονο και ζωώδη, ένα εκστατικό σιωπηλό παραλήρημα ικανοποίησης, έναν αθόρυβο σαματά. Επιβραβεύει η μία την άλλη κατάματα, με ένα ατενές βλέμμα. «Ξέρω ότι φλέγεσαι, ότι είσαι θεριό ανήμερο» μοιάζει να φωνάζουν, ταυτόχρονα.

Στην καραντίνα του Covid-19 που βίωσε ολόκληρος ο πλανήτης η Μέριλ έδειξε για ακόμα μια φορά το υπερβατικό πνεύμα της ανεβάζοντας βίντεο στα σόσιαλ, τα οποία τη δείχνουν να διασκεδάζει μόνη της και να απολαμβάνει τη ζωή ακόμα και υπό περιορισμό. Αυτή είναι η Μέριλ που αγαπάμε. Όλοι.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

26 Φεβ 2024

"Η Τζόαν Κρόφορντ πέθανε. Ήταν το μόνο καλό που έκανε"

To ασίγαστο μίσος ανάμεσα στη Μπέτι Ντέιβις και την Τζόαν Κρόφορντ.

22 Φεβ 2024

"Νιώθαμε σαν μαϊμούδες σε νούμερο": Οι τραγικές λεπτομέρειες της ζωής των αδελφών Όλσεν

"Κοιτάω παλιές φωτογραφίες και δεν με συγκινούν καθόλου. Δεν θα ευχόμουν σε κανέναν να μεγαλώσει όπως εγώ".

Περισσότερα από

News

19 Ιαν 2024

"Βαριέμαι τη ρουτίνα": Η Έλενα Ναθαναήλ γεννήθηκε σαν σήμερα και έφυγε στα 61 της φροντίζοντας να σπάσει το καλούπι

Μοναδική, επιβλητική, ξεχωριστή φιγούρα του ελληνικού κινηματογράφου. Δείτε όσα είπε στην τελευταία της τηλεοπτική συνέντευξη.

04 Ιαν 2024

"1968 στη Μεγάλη Βρετανία": Η Έλλη Λαμπέτη μαζί με τον Κώστα Καρρά σε επίδειξη μόδας

Παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τη συλλογή ρούχων του Γιάννη Τσεκλένη στην Αθήνα μίας άλλης εποχής.

29 Σεπ 2023

Πώς η Μονρόε άνοιξε τον δρόμο στην Έλλα Φιτζέραλντ, θύμα κι εκείνη του ρατσισμού

"Μετά από αυτό δεν έπαιξα ποτέ σε μικρά τζαζ κλαμπ ξανά". Η Μέριλιν πολέμησε με τα δικά της όπλα τον ρατσισμό.

05 Σεπ 2023

Η Αρίθα Φράνκλιν έκανε το Respect φεμινιστικό ύμνο. Πριν, ήταν το ακριβώς αντίθετο.

Πριν τη δική της ερμηνεία, "Respect", ζητούσαν οι άντρες που γυρνούσαν σπίτι μετά τη δουλειά, από τις συζύγους τους.

01 Σεπ 2023

"Δε χώρισα για τον Ράσελ Κρόου, χώρισα γιατί ο γάμος μου ήταν χάλια"

Ο "παράνομος" δεσμός που σχεδόν κατέστρεψε την καριέρα της Μεγκ Ράιαν και το Χόλιγουντ που το 2000 είχε κάνει επίδειξη μισογυνισμού.

20 Ιουλ 2023

Κάποτε στη Βουλιαγμένη: Σπάνια φωτογραφία της Μπριζίτ Μπαρντό με μαγιό στην Ελλάδα το ‘69

"Τη συγκεκριμένη περίοδο βρίσκεται σε διάσταση με τον τρίτο σύζυγό της και κληρονόμο της αυτοκινητοβιομηχανίας "Opel" Γκίντερ Σακς".

12 Ιουλ 2023

Νικόλ Κίντμαν: "Εύχομαι να είχα γνωρίσει τον Κιθ πιο νωρίς στη ζωή μου"

Η Νικόλ Κίντμαν και ο Κιθ Έρμπαν είναι αχώριστοι από τις αρχές της δεκαετίας των 00’s και παραμένουν μαζί, ενωμένοι σε όλα τα σκαμπανεβάσματα της ζωής.

01 Ιουλ 2023

Η δολοφονία του αδερφού της, ο καρκίνος, τα δικαστήρια: Η μυθιστορηματική ζωή της Σοφία Βεργκάρα

"Βασικά ήθελα να γίνω οδοντίατρος, όχι ηθοποιός, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου φέρει η ζωή" έχει πει η "Γκλόρια" του "Modern Family".