ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Γκλάντυς Περλ Μπαίηκερ: η τραγική ζωή της μαμάς της Μονρόε, τα τραύματα και η αγάπη για τη Μέριλιν

Γκλάντυς Περλ Μπαίηκερ: η τραγική ζωή της μαμάς της Μονρόε, τα τραύματα και η αγάπη για τη Μέριλιν

Γνωρίζουμε καλά πως η παιδική ηλικία της Μέριλιν Μονρόε μόνο ρόδινη δεν ήταν. Νόθο παιδί της Γκλάντυς Περλ Μπαίηκερ και άγνωστου πατέρα έζησε σε ανάδοχες οικογένειες και σε ορφανοτροφείο ως παιδί, καθώς η μητέρα της νοσηλευόταν συχνά σε ψυχιατρικά ιδρύματα και δεν μπορούσε να την φροντίσει. Όμως πέρα από την απλοϊκή ταμπέλα της «τρέλας», η Γκλάντυς Περλ Μπαίηκερ έζησε πολύ δύσκολα, από παιδί μάλιστα κι εκείνη.

Η Γκλάντυς ήταν μόλις 7 ετών όταν έχασε τον μπαμπά της και η μητέρα της αναγκάστηκε να «διασκεδάζει» χήρους- κάτι που μάλλον ήταν η μόνη διέξοδος για να ανταπεξέλθει μια γυναίκα μόνη το 1909. Όταν η Γκλάντυς ήταν 10 χρονών, η μητέρα της ξαναπαντρεύτηκε, όμως ο πατριός της σύντομα έχασε τη δουλειά του και μαζί το σπίτι της οικογένειας. Στη συνέχεια η μητέρα βρήκε νέο σύντροφο.

Για να ξεφύγει από όλα αυτά η Γκλάντυς συνήθιζε να πηγαίνει βόλτα στις αποβάθρες του λιμανιού. Εκεί την είδε ο Τζάσπερ Νιούτον Μπέικερ, 25 ετών, και θέλησε να την παντρευτεί μολονότι η ίδια ήταν μόλις 14 ετών. Έτσι, ζήτησε την άδεια της μητέρας της, η οποία χωρίς δεύτερη σκέψη τού την έδωσε. Το ζεύγος παντρεύτηκε 10 μέρες πριν κλείσει η Γκλάντυς τα 15 και μέσα σε ένα χρόνο είχε γεννήσει τον γιο της Τζάκυ. Και έπειτα από έναν χρόνο την κόρη της Μπέρνις. Όμως ο συζυγός της ήταν βίαιος και σε ηλικία μόλις 21 ετών η Γκλάντυς στεκόταν μπροστά στους δικαστές και ζητούσε διαζύγιο. Πήρε λοιπόν διαζύγιο, όπως και την επιμέλεια των παιδιών, κάτι σπάνιο για την εποχή, αφού τα παιδιά θεωρούνταν ιδιοκτησία των πατεράδων.

Όμως, μια εβδομάδα μετά ο Τζάσπερ πήρε τα παιδιά για να τα δει και δεν τα επέστρεψε ποτέ, εξαφανίστηκε. Η Γκλάντυς πίστεψε ότι ίσως τα είχε πάει στο Κεντάκυ, τη γενέτειρά του, όμως δεν μπορούσε να τον κυνηγήσει, ούτε καν να πάει εκεί καθώς δεν είχε χρήματα. Έπιασε λοιπόν δουλειά ως μοντέζ και νοίκιασε ένα σπίτι μαζί με μια φίλη της προσπαθώντας να συγκεντρώσει χρήματα για να πάρει πίσω τα παιδιά της.

Ο δεύτερος γάμος της και η γέννηση της Νόρμα Τζιν (Μέριλιν)

Το 1924 η Γκλάντυς έκανε έναν ακόμη γάμο, με τον Νορβηγό Μάρτιν Μόρτενσεν, με τον οποίο χώρισαν έπειτα από έξι μήνες. Επέστρεψε στο σπίτι με τη φίλη της και συνέχισε να εργάζεται. Όμως, μετά από έναν χρόνο έμεινε και πάλι έγκυος χωρίς η ίδια να αποκαλύπτει ποιος ήταν ο πατέρας. Οι φήμες έλεγαν πως πατέρας του παιδιού ήταν το αφεντικό της στη δουλειά, όμως εκείνη κρατούσε το μυστικό επτασφράγιστο και δεν το αποκάλυπτε ούτε στη φίλη και συγκάτοικό της. Και ήρθε στη ζωή η Νόρμα Τζιν την 1η Ιουνίου του 1926. Στο ληξιαρχείο δήλωσε το επίθετο Μόρτενσον ως επίθετο του παιδιού, αν και ο πρώην σύζυγός της είχε φύγει εδώ και καιρό. Ίσως πάλι η ίδια περίμενε να φύγει πριν δηλώσει το παιδί προκειμένου να μην το διεκδικήσει ο πατέρας αυτή τη φορά. Κανείς δεν ξέρει, δεν έμαθε ποτέ.

Για επτά χρόνια προσπαθούσε να συντηρήσει μόνη της το παιδί, αλλά δεν μπορούσε και να εργάζεται και να προσέχει το παιδί. Το έδωσε λοιπόν στους Ίντα και Αλ Μπόλαντζερ που με 25 δολάρια τον μήνα μεγάλωναν το παιδί και εκείνη το επισκεπτόταν το σαββατοκύριακο. Λεγόντουσαν ιστορίες πως προσπαθούσε να πάρει το παιδί, το κρατούσε περισσότερο κ.ά- αλλά ποια μάνα δεν θα έκανε το ίδιο; Μια μέρα το παιδάκι προσφώνησε την Ίντα «μαμά» κι εκείνη το χαστούκισε λέγοντας πως μαμά της είναι η «κυρία με τα κόκκινα μαλλιά».

Η Γκλάντυς με τον καιρό κατόρθωσε να αγοράσει ένα μικρό σπίτι και πήρε επιτέλους μαζί και το κορίτσι της. Σταμάτησε να εργάζεται και για να εξασφαλίσει πόρους νοίκιαζε δωμάτια και μαγείρευε για τους ενοίκους. Όμως έτσι είχε επιτέλους τη μικρή κοντά της. Μια μέρα οι ένοικοι κάλεσαν την Αστυνομία, καθώς η σπιτονοικοκυρά τους είχε καταρρεύσει. Έκλαιγε και χτυπούσε τις γροθιές της στο πάτωμα, γιατί είχε μόλις μάθει πως ο γιος της, ο Τζάκυ πνίγηκε σ΄ένα ποτάμι, σε ηλικία 15 ετών. Έπειτα από καιρό έμαθε πως το παιδί πέθανε από φυματίωση, όχι από πνιγμό. Ωστόσο, την είχαν ήδη μεταφέρει σε ψυχιατρείο, όταν η Νόρμα Τζιν ήταν 9 ετών. Ήρθε λοιπόν και την πήρε η φίλη της Γκλάντυς, η Γκρέισι, στο σπίτι της. Η Γκρέισι ήταν όμως παντρεμένη με δύο παιδιά. Αποκαλύφθηκε λοιπόν αργότερα πως όταν ήταν η Νόρμα Τζιν ήταν μόλις 10 ετών, ο άντρας της Γκρέισι βίασε τη μικρή. Η Γκρέισι με άδεια δικαστηρίου έβαλε το παιδί σε ορφανοτροφείο.

'Επειτα, η μητέρα της Νόρμα Τζιν βγήκε από το ψυχιατρείο για να μάθει όσα είχαν συμβεί και να υποστεί ένα επεισόδιο. Ενδεχόμενο όχι παράλογο για μια μητέρα που είχε υποστεί τόσα ή για οποιαδήποτε μητέρα. Όμως εκείνη την εποχή ένα επεισόδιο αρκούσε για να σου φορέσει κανείς την ταμπέλα της «τρελής». Στο μεταξύ η Νόρμα Τζιν, στην εφηβεία πλέον, παντρεύτηκε και χώρισε. Μετά τον χωρισμό της έζησε και πάλι με τη μητέρα της. Είχε μόλις αρχίσει την πορεία της στον κινηματογράφο. Στη συνέχεια, η μητέρα της γνώρισε έναν νέο σύντροφο και πίστεψε πως επιτέλους είχε βρει τον άνθρωπο της ζωής της. Παντρεύτηκε ξανά, αλλά αποκαλύφθηκε πως εκείνος ήταν ήδη παντρεμένος και είχε παιδί. Κατέρρευσε και πάλι.

Γκλάντυς Περλ Μπαίηκερ: η τραγική ζωή της μαμάς της Μονρόε, τα τραύματα και η αγάπη για τη Μέριλιν
Splash News- Ideal

Όταν η 20th Century Fox προσέλαβε τη Νόρμα Τζιν αποφάσισε να αλλάξει το όνομά της σε... Μέριλιν Μονρόε και να ισχυριστούν πως ήταν ορφανή. Η ηθοποιός συναίνεσε καθώς το τελευταίο που ήθελε για τη μητέρα της ήταν να την κυνηγούν και οι παπαράτσι.

Splash News-Ideal

Στο μεταξύ, η Γκλάντυς ήταν καλά πλέον και εργαζόταν σε ένα γηροκομείο. Εκεί καμάρωνε την κόρη της και έλεγε στους συναδέλφους ότι επρόκειτο για το παιδί της, όμως κανείς δεν την πίστευε, αφού ήξεραν η επίσημη γραμμή του στούντιο ήταν πως η Μέριλιν ήταν ορφανή. Γελούσαν λοιπόν με την Γκλάντυς, πιστεύοντας ότι ήταν φαντασιόπληκτη. Μέχρι που η πληροφορία έφτασε στα αυτιά ενός δημοσιογράφου που έψαξε και αποκάλυψε την ιστορία με όλες τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Η Γκλάντυς χρειάστηκε να νοσηλευτεί ξανά.

Η χαριστική βολή για την Γκλάντυς ήταν ο θάνατος της Νόρμα Τζιν. Όταν λοιπόν πληροφορήθηκε τον θάνατο και του δεύτερου παιδιού της, θρυλείται πως πήρε τα τσιμπιδάκια από τα μαλλιά της και προσπαθούσε να καρφώσει με αυτά τις φλέβες της, ενώ ξέφυγε και από το άσυλο όπου νοσηλεύτηκε για να τη βρουν μια μέρα μετά μέσα σε μία εκκλησία. Ζεστά, κίτρινα νέα και πάλι για τον Τύπο.

Splash News-Ideal

Έπειτα, η Γκλάντυς μετακόμισε στο σπίτι της πρώτης της κόρης, της Μπέρνις, η οποία ζούσε στο Κεντάκι, όπου ζούσε με τα παιδιά της, έχοντας εγκαταλείψει τον σύζυγό της. Και στη συνέχεια, έζησε σ’ έναν οίκο ευγηρίας ως το 1984.

Σε μια εποχή που με δύο υπογραφές, κυριολεκτικά, μπορούσε να σε στείλει κανείς στο ψυχιατρείο, είναι πολύ εύκολο να αποκαλέσουμε κάποιον «τρελό», χωρίς καν να είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε έναν άνθρωπο να ανταπεξέλθει και να επουλώσει τα τραύματά του. Η τραγική ιστορία της Γκλάντυς και η εκ των πραγμάτων αστάθεια, έλλειψη φροντίδας, αγάπης και προστασίας που βίωσε η Μονρόε, μάλλον ήταν αναπόφευκτο να επηρεάσουν και τον δικό της ψυχισμό. Μάλιστα, κάποτε η μεγάλη σταρ είχε πει για τη ζωή της πως «Θα ήταν μια ανακούφιση εάν τελείωνε. Είναι σαν να βρίσκεσαι σε έναν αγώνα δρόμου, να φτάνεις κάπου κι έπειτα να ξαναρχίζεις από την αρχή».

Κεντρική εικόνα: Splash News- Ideal

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

28 Μαϊ 2022

Πόσα χρήματα 'έβγαλε' ο οίκος Dolce & Gabbana από τον γάμο της Kόρτνει Καρντάσιαν και του Tράβις Μπάρκερ;

Ο γάμος του ζευγαριού στην Ιταλία είχε πολλούς διάσημους καλεσμένους.

28 Μαϊ 2022

Η σειρά γραμματοσήμων των ΕΛΤΑ για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα

"Reunite Parthenon" ονομάζεται η σειρά γραμματοσήμων που παρουσιάσαν τα ΕΛΤΑ στηρίζοντας την καμπάνια της Ελλάδας.

Περισσότερα από

News

28 Μαϊ 2022

Aμάλ Κλούνει: Η σπάνια εμφάνιση με τη μητέρα της στα βραβεία του φιλανθρωπικού οργανισμού του πρίγκιπα Καρόλου

Το εντυπωσιακό φόρεμα της Βρετανίδας δικηγόρου που συγκέντρωσε τα φωτογραφικά κλικ.

28 Μαϊ 2022

Η Σιμόν Άσλεϊ στο χρώμα της σαμπάνιας

Υπόδειγμα κομψότητας η Σιμόν Άσλεϊ σε μια εκπληκτική εμφάνιση που δεν συνέλεβαν οι φακοί των δημοσιογράφων.

28 Μαϊ 2022

Ισπανία: οποιοδήποτε σεξουαλική πράξη χωρίς συναίνεση είναι βιασμός

Η κάτω βουλή της Ισπανίας ενέκρινε ένα ακόμα πρωτοποριακό νομοσχέδιο, μετά την οργή που προκλήθηκε στη χώρα πριν έξι χρόνια από μια υπόθεση ομαδικού βιασμού.

28 Μαϊ 2022

Ο Πειραιάς γιορτάζει με 100 και πλέον εκδηλώσεις ως τις 5 Ιουνίου

Για 8η χρονιά διοργανώνεται η γιορτή "Ημέρες Θάλασσας" στο "Πόρτο Λεόνε", όπως λεγόταν κάποτε το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

27 Μαϊ 2022

Δήμητρα Παπαδοπούλου: Η επιτυχία των "Απαράδεκτων" έφερε την ψυχοθεραπεία στη ζωή της

"Ήταν ένα πολύ μεγάλο δώρο για να μπορέσω να το διαχειριστώ" δήλωσε η γνωστή ηθοποιός στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

27 Μαϊ 2022

Τομ Κρουζ: Ο άνθρωπος και ο θρύλος που ξεπερνά τα όρια του σινεμά

Το "Top Gun: Maverick" αποδεικνύει εμφατικά πως ο Αμερικανός ηθοποιός παραμένει πολύ σκληρός για να πεθάνει στη μεγάλη οθόνη.

27 Μαϊ 2022

Για ποιο λόγο η Πρωθυπουργός της Φινλανδίας επισκέφθηκε την Ουκρανία;

"Σημείο καμπής για ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικογένεια και για ολόκληρο τον κόσμο" χαρακτήρισε η Φινλανδή Πρωθυπουργός τις ενέργειες της Ρωσίας.

27 Μαϊ 2022

"Με το φακό των γυναικών": Αφιέρωμα σε γυναίκες- διευθύντριες φωτογραφίας

Το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου επανέρχεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και αναδεικνύει φέτος τη δουλειά και τη ματιά των γυναικών.

26 Μαϊ 2022

Η Ελένη Φουρέιρα στην παγκόσμια καμπάνια της Puma για την ενδυνάμωση των γυναικών

Η Ελένη Φουρέιρα είναι η πρώτη ambassador της Puma και του "She Moves Us" στην Ελλάδα.