ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Οι γυναίκες του 2022 που τόλμησαν να αλλάξουν τον κόσμο

Ακτιβίστριες, αθλήτριες, πολιτικοί, γιατροί, επιστήμονες, καλλιτέχνες- γυναίκες που αλλάζουν κυριολεκτικά τον κόσμο με το θάρρος, την καρδιά και το μυαλό τους. Το BBC δημοσίευσε τη λίστα του.

Φέτος είναι η 10η χρονιά που το BBC τιμά τις γυναίκες που αλλάζουν με το έργο και το παράδειγμά τους τον κόσμο.

Έτσι και φέτος δημοσίευσε τη λίστα 100 επιδραστικών γυναικών από όλο τον κόσμο και τα πεδία που εργάζονται ακούραστα και άφοβα για ένα καλύτερο μέλλον- για την ανθρωπότητα και τον Πλανήτη.

Ακτιβίστριες, αθλήτριες, πολιτικοί, καλλιτέχνες, γιατροί, επιστήμονες. Ας γνωρίσουμε κάποιες από αυτές ενδεικτικά- αξίζει όμως να διαβάσετε αναλυτικά τη λίστα εδώ. Γυναίκες που αποτελούν όντως πρότυπα.

H γυναίκα που κόβει τα μαλλιά της- σύμβολο

Στο σύμβολο αυτό τιμώνται όλες οι γυναίκες που βγήκαν στους δρόμους του Ιράν και στα social media προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί που πέθανε κατά τη διάρκεια κράτησης της από την Αστυνομία των Ηθών στις 13 Σεπτεμβρίου του 2022. Έκτοτε ήταν οι γυναίκες που ηγήθηκαν μιας εξέγερσης που δεν λέει να κοπάσει, καθώς ο ιρανικός λαός ζητά σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, εκσυγχρονισμό και κοσμικό κράτος.

Το κόψιμο των μαλλιών ήταν μια συμβολική κίνηση των γυναικών της εξέγερσης που όχι μόνο έβγαλαν τα χιτζάμπ σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αλλά έκοψαν και τα μαλλιά τους.

Κίνηση που μιμήθηκαν διάσημες ηθοποιοί, πολιτικοί και γυναίκες που ασκούν επίδραση δηλώνοντας έτσι την συμπαράσταση στον αγώνα των αδελφών μας.

Dr Dilek Gürsoy, Γερμανία

Γεννήθηκε στη Γερμανία από Τούρκους μετανάστες και σήμερα είναι μία από τις κορυφαίες καρδιοχειρουργούς στην Ευρώπη και ειδικεύεται στις τεχνητές καρδιές. Το περιοδικό Forbes την τίμησε φιλοξενώντας την στο εξώφυλλό του ως την πρώτη γυναίκα χειρουργό στην Ευρώπη που έκανε μεταμόσχευση με τεχνητή καρδιά. Μελετά τις εν λόγω μεταμοσχεύσεις περισσότερο από μία δεκαετία καθώς τα ποσοστά δωρεάς οργάνων κινούνται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα στη Γερμανία. Η Dr Dilek Gürsoy ειδικεύεται στη γυναικεία ανατομία. Έχει γράψει μια αυτοβιογραφία και τώρα σχεδιάζει να δημιουργήσει τη δική της καρδιοχειρουγική κλινική.


Alice Pataxó, Βραζιλία

Ακτιβίστρια για το περιβάλλον, δημοσιογράφος και influencer η Alice Pataxó εργάζεται για την ενημέρωση του κόσμου σχετικά με την πολιτική των Κυβερνήσεων της Βραζιλίας για το περιβάλλον και τη γεωργία στην γη των αυτόχθονων φυλών. Φωνή της φυλής των Pataxó η Alice θέλει να ρίξει φως στη ζωή των αυτόχθονων αλλά και στις δολοφονίες των ακτιβιστών που υπερασπίζονται το περιβάλλον. Ως δημοσιογράφος επιμελείται σχετικά βίντεο στο κανάλι του YouTube Nuhé.

Victoria Baptiste, ΗΠΑ

Νοσοκόμα στο Μέριλαντ η Victoria Baptiste ενημερώνει τον κόσμο σχετικά με τα εμβόλια. Η ίδια αντιλαμβάνεται γιατί η κοινότητα των μαύρων πολιτών είναι τόσο καχύποπτη με τις ιατρικές παρεμβάσεις, καθώς είναι απόγονος της Henrietta Lacks, της πρώτης γυναίκας που πέθανε από καρκίνο του τραχήλου το 1951, τα κύτταρα της οποίας πήραν χωρίς τη συγκατάθεσή της για να πολλαπλασιαστούν στο εργαστήριο. Γνωστά ως HeLa cells τα χρησιμοποιούσαν στην ιατρική έρευνα για δεκαετίες, χωρίς να το γνωρίζει η οικογένειά της. Η Victoria Baptiste είναι Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως του ΟΗΕ για την εξάλειψη του καρκίνου του τράχηλου.

Selma Blair

Η Selma Blair γνωστή από τις ταινίες στις οποίες έχει πρωταγωνιστήσει και από τηλεοπτικές παραγωγές έχει προσφέρει πολλά όσον αφορά την ενημέρωση και την προσπάθεια εξάλειψης του στίγματος για την σκλήρυνση κατά πλάκας. Η ίδια διαγνώστηκε το 2018. "Είμαι μια γυναίκα με δύσκολο παρελθόν, μια γυναίκα που μπορεί κανείς να την κρίνει για πολλά πράγματα, μια γυναίκα που η δύναμή της μπορεί να διαλυθεί εύκολα και πρέπει να πως ότι είμαι εδώ χάρη στην υποστήριξη άλλων γυναικών" έχει δηλώσει η ίδια. Φέτος κυκλοφόρησε το βιβλίο της Mean Baby, ενώ συνεργάστηκε με brand καλλυντικών ώστε να φτιάξουν μια σειρά εργονομικών προϊόντων που θα μπορούν να χρησιμοποιούν όλοι.

Sneha Jawale, Ινδία

Read Next

18 Απρ 2024
18 Απρ 2024

Σοφία Μπεκατώρου: "Ελπίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει την κίνηση που πρέπει" είπε για τον Παπανώτα

Σφοδρές αντιδράσεις από τη δήλωση Παπανώτα για τις κακοποιημένες γυναίκες.

Περισσότερα από

News

18 Απρ 2024

Νίκος Αλιάγας: Η φωτογραφία τουγια την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας που κάνει το γύρο του διαδικτύου

Ο Νίκος Αλιάγας ήταν ο οικοδεσπότης της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας που έγινε στην Αρχαία Ολυμπία.

18 Απρ 2024

Μάρα Δαρμουσλή: "Με ρώτησαν μέχρι πότε θα θηλάζω, έλαβα σεξιστικά σχόλια"

Η Μάρα Δαρμουσλή μίλησε για τη σχέση με την οικογένειά της, για τις δυσκολίες με τα παιδιά της αλλά και για τη διατροφική διαταραχή που πέρασε.

18 Απρ 2024

Η Ελένη Μενεγάκη αποχωρεί από το MEGA-Το παρασκήνιο της αποχώρησης

Τέλος εποχής για την Ελένη Μενεγάκη και το Mega στο τέλος της τηλεοπτικής σεζόν.

18 Απρ 2024

Τατιάνα Στεφανίδου, 24 χρόνια πριν και σχεδόν αγνώριστη

Η ρετρό εμφάνιση με κόκκινα μαλλιά από τηλεοπτική εκπομπή του 2000.

18 Απρ 2024

ZAF: "Ο πατέρας μου πέθανε πριν γεννηθώ"

O γνωστός καλλιτέχνης, κατά κόσμον Γιάννης Ζαφειρίου, μίλησε για την πορεία του στην μουσική και τα δύσκολα παιδικά χρόνια.

18 Απρ 2024

Τέμπη: "Ο σταθμάρχης ήταν με ιερόδουλη μέσα στο σταθμαρχείο τη μοιραία νύχτα" - Περίεργη καταγγελία από τον Νίκο Πλακιά

Σε μια καταγγελία που προκαλεί αίσθηση προχώρησε ο Νίκος Πλακιάς, που έχασε τις δίδυμες κόρες του και την ανιψιά του, τη μοιραία νύχτα της φονικής σύγκρουσης στα Τέμπη.

18 Απρ 2024

Τα γλυπτά του Παρθενώνα ενέπνευσαν τη σχεδιάστρια Δάφνη Βαλέντε

"Επειδή η μόδα έχει φωνή -από τη στιγμή που ελκύει δημοσιότητα, είναι ένας άλλος τρόπος να περάσουμε ένα τρανταχτό μήνυμα ότι θέλουμε επιτέλους αυτό που μας ανήκει, που είναι τα γλυπτά μας πίσω" είπε η σχεδιάστρια.

18 Απρ 2024

Η Σία Κοσιώνη με το must have κοστούμι της άνοιξης

Ένα κοστούμι όπως αυτό της Σίας Κοσιώνη πρόκειται να ανανεώσει το ανοιξιάτικο office style σου.

18 Απρ 2024

Η εκδίκηση των "nerds": Όταν σταρ του Χόλιγουντ σπεύδουν να είναι εκεί στην απονομή Βραβείων επιστήμης

Από τον Έλον Μασκ ως την Κιμ Καρντάσιαν όλοι ήταν εκεί για να τιμήσουν 8 επιστήμονες στα "Όσκαρ της Επιστήμης" όπως αποκαλούνται τα Βραβεία Breakthrough.