ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Νέες μελέτες δείχνουν πως οι γυναίκες είναι καλύτερες χειρουργοί από τους άντρες

Πολυετείς έρευνες στον Καναδά και στη Σουηδία έδειξαν πως οι ασθενείς των γυναικών είχαν μικρότερα ποσοστά θανάτου και επιπλοκών μετά την εγχείρηση.

Δύο νέες μελέτες από τον Καναδά και τη Σουηδία δείχνουν ότι οι ασθενείς που χειρουργήθηκαν από γυναίκες χειρουργούς έχουν λιγότερες πιθανότητες να χρειαστούν περίθαλψη που σχετίζεται με επιπλοκές της επέμβασης, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου εντός της περιόδου των 12 μηνών μετά την επέμβαση.

Η πρώτη μελέτη δημοσιεύθηκε από το μηνιαίο περιοδικό JAMA Surgery της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας και διεξήχθη σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο ενήλικες ασθενείς στο Οντάριο του Καναδά μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου 2007 και της 31ης Δεκεμβρίου 2019, εξέτασε τα χειρουργικά αποτελέσματα των ασθενών που υποβλήθηκαν σε μία από τις 25 κοινές εκλεκτικές ή επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις.

Η ανάλυση έδειξε ότι στις 90 ημέρες μετά το χειρουργείο, το 13,9% των ασθενών που χειρουργήθηκαν από άνδρα χειρουργό παρουσίασαν "δυσμενή μετεγχειρητικά αποτελέσματα", συμπεριλαμβανομένου του θανάτου, της επανεισαγωγής σε ιατρική μονάδα ή των μετεγχειρητικών επιπλοκών, ενώ κατά την ίδια περίοδο, το 12,5% των ασθενών που χειρουργήθηκαν από γυναίκα χειρουργό παρουσίασαν δυσμενείς αντιδράσεις μετά το χειρουργείο. Αντιστοίχως, 1 χρόνο μετά την επέμβαση το ποσοστό διαμορφώθηκε σε 25% για τους ασθενείς των ανδρών και σε 20.7 για τους ασθενείς των γυναικών.

Η έρευνα στον Καναδά

Η μελέτη του Οντάριο συνέκρινε επίσης τα ποσοστά θνησιμότητας εντός της ίδιας ομάδας, σημειώνοντας ότι 12 μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση, το 2,4% των ασθενών που χειρουργήθηκαν από άνδρα χειρουργό πέθαναν εντός ενός έτους από τη χειρουργική επέμβαση, σε σύγκριση με το 1,6% των ασθενών που βρίσκονταν υπό τη φροντίδα γυναίκας χειρουργού.

Ο Dr. Christopher Wallis, ουρολογικός ογκολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και στο Mount Sinai, ο οποίος ήταν συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε στην εφημερίδα Guardian: "Ως άνδρας χειρουργός, νομίζω ότι αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να κάνουν εμένα και τους συναδέλφους μου να σταματήσουμε και να σκεφτούμε γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό".

Η έρευνα στη Σουηδία

Μια δεύτερη μελέτη που δημοσιεύθηκε επίσης από το JAMA Surgery επικεντρώθηκε σε 150.000 ασθενείς στη Σουηδία που υποβλήθηκαν σε χολοκυστεκτομή ή χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης. Η μελέτη, η οποία βασίστηκε σε δεδομένα από το Σουηδικό Μητρώο Χειρουργικής Χοληδόχου Πέτρας, αποτελούνταν από 849 (33,3%) γυναίκες χειρουργούς και 1.704 (67,7%) άνδρες χειρουργούς.

Η σουηδική μελέτη διαπίστωσε ότι οι ασθενείς υπό τη φροντίδα των γυναικών χειρουργών παρουσίασαν "λιγότερες χειρουργικές επιπλοκές", συμπεριλαμβανομένων των τραυματισμών του χοληδόχου πόρου σε εκλεκτικές χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ έκαναν επίσης "πολύ περισσότερο χρόνο στη χειρουργική επέμβαση", σύμφωνα με τη μελέτη JAMA, από τους άνδρες συναδέλφους τους.

Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες χειρουργοί που χειρουργούσαν πιο αργά, ήταν λιγότερο πιθανό να μεταπηδήσουν από λαπαροσκοπική, ή σε ανοικτή χειρουργική επέμβαση, ενώ οι ασθενείς τους παρέμειναν λιγότερο στο νοσοκομείο.

Ο Δρ. My Blohm του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, ο οποίος συνέγραψε τη σουηδική μελέτη, υποστήριξε ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η χειρουργική τεχνική και οι συμπεριφορές όσον αφορά το ρίσκο μπορούν να εξηγήσουν ορισμένες από τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων που παρατηρούνται στα χειρουργικά αποτελέσματα.

"Σε ορισμένες χώρες, υπάρχει η γενική πεποίθηση ότι οι άνδρες χειρουργοί είναι ανώτεροι από τις γυναίκες χειρουργούς", έγραψε ο Blohm στο JAMA Surgery. "Είναι ενδιαφέρον ότι οι περισσότερες προηγουμένως δημοσιευμένες μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες χειρουργοί είναι τουλάχιστον εξίσου καλοί με τους άνδρες χειρουργούς, ή όπως στην προκειμένη περίπτωση ακόμη και ελαφρώς καλύτεροι".

Ο Wallis υποστήριξε ότι ενώ οι άνδρες και οι γυναίκες διαφέρουν στον τρόπο άσκησης της ιατρικής, "η υιοθέτηση ή η υιοθέτηση ορισμένων πρακτικών" που χρησιμοποιούνται συνήθως από τις γυναίκες χειρουργούς είναι "πιθανό να βελτιώσει τα αποτελέσματα" για τους ασθενείς που βρίσκονται υπό τη φροντίδα ανδρών γιατρών.

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

Περισσότερα από

News

22 Σεπ 2023
22 Σεπ 2023

Λακής Γαβαλάς: "Σε ένα πάρτι ο Στέφανος Κασσελάκης πήγε με φούστα και γόβες και ήταν εξαιρετικός"

Ο Λάκη Γαβαλάς παρευρέθηκε σε θεματικό πάρτι με τον Στέφανο Κασσελάκη.

22 Σεπ 2023

Η Σίντι Κρόφορντ ξέρει τι κατέστρεψε τον γάμο της με τον Ρίτσαρντ Γκιρ και παίρνει την ευθύνη πάνω της

Το supermodel και ο πιο περιζήτητος εργένης της εποχής παντρεύτηκαν όταν εκείνη ήταν μόλις 26 ετών και αυτός 42. Ο γάμος τους δεν κράτησε για πολύ.

22 Σεπ 2023

Viral: Ο γάτος "Pepper" πέρασε μια βόλτα και από το στούντιο του Skai

Έτυχε να επισκεφθεί το στούντιο όταν ήταν καλεσμένος ο Νίκος Φίλης για να συζητήσουν όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

22 Σεπ 2023

Οικογένεια κάνει μήνυση στην Google για τον πνιγμό 47χρονου

Τα γενέθλια της κόρης του άτυχου άντρα μετατράπηκαν σε μια αληθινή οικογενειακή τραγωδία.

22 Σεπ 2023

Ντέμι Μουρ: Η εμφάνιση- έκπληξη στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου

Το Fendi σύνολο που κέρδισε τις εντυπώσεις.

22 Σεπ 2023

Πόσα ρούχα χρειάζεται μια γυναίκα τον χρόνο;

Πόσα ρούχα είναι τελικά απαραίτητα για έναν άνθρωπο; Μια έρευνα απαντά.

22 Σεπ 2023

Ναόμι Κάμπελ: " Σκότωνα τον εαυτό μου σιγά- σιγά"

Ο θρύλος της πασαρέλας σε μία άκρως προσωπική εξομολόγηση.

21 Σεπ 2023

Τζούλιαν Μουρ: Στα 62 χωρίς ίχνος μακιγιάζ

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός ακολουθεί πιστά το " less is more" στο street style.