ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Υποχρεωτική εκπαίδευση της ΕΛΑΣ για τα δικαιώματα των ζώων

"Κάθε ζωή έχει αξία. Η προστασία των ζώων είναι απόδειξη παιδείας και πολιτισμού μία κοινωνίας. Ως υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και Ελληνική Αστυνομία, εφαρμόζουμε τη σχετική νομοθεσία με επιμέλεια και την απαραίτητη αυστηρότητα. Ώστε να δίνουμε το παράδειγμα και να συμβάλλουμε στην ευαισθητοποίηση και τη διαπαιδαγώγηση της κοινωνίας, στην κατεύθυνση του σεβασμού των δικαιωμάτων των ζώων" λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος, με την αφορμή της ανακοίνωσης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, για πρώτη φορά, των στελεχών της ΕΛΑΣ σε θέματα δικαιωμάτων των ζώων.

Όπως αναφέρει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, "το πρώτο τετράμηνο του 2023 (Ιανουάριος-Απρίλιος), σχηματίστηκαν 705 δικογραφίες, συνελήφθησαν 138 άτομα και επιβλήθηκαν 659 πρόστιμα ύψους 3.317.800 ευρώ για παραβάσεις της νομοθεσίας προστασίας των ζώων".

Στην κατεύθυνση της εφαρμογής του νόμου και, ακόμα περισσότερο, της πρόληψης πριν το έγκλημα κοστίσει τη ζωή ενός ζώου, τουλάχιστον ένας αστυνομικός από κάθε αστυνομικό τμήμα επιστρέφει στα θρανία ώστε να αποκτήσει τις γνώσεις και τις δεξιότητες προκειμένου να αναλαμβάνει τις υποθέσεις που σχετίζονται με την κακοποίηση ζώων, είτε πρόκειται για αδέσποτα ζώα, είτε για δεσποζόμενα, ιπποειδή, παραγωγικά, εξωτικά ζώα κοκ.

Η υλοποίηση της εκπαίδευσης θα γίνει από τους καθηγητές και τα στελέχη της ακαδημίας Zero Stray και του οργανισμού Zero Stray Pawject, χωρίς κόστος για το ελληνικό Δημόσιο, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης και το Τμήμα Μετεκπαίδευσης της ΕΛΑΣ, στο πλαίσιο υλοποίησης μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογράφει μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.

"Κάθε συμπεριφορά κακοποίησης, βασανισμού και γενικότερα βάναυσης συμπεριφοράς σε βάρος των ζώων θα μας βρει απέναντι. Έχουμε θέσει σε εφαρμογή τη γραμμή 10410 στην οποία οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται, επώνυμα ή ανώνυμα, για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγείλουν περιστατικά κακοποίησης ζώων" υπογραμμίζει ο κ. Θεοδωρικάκος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Εκ μέρους του Zero Stray Pawject, η διευθύντρια της Ακαδημίας, Σταματίνα Σταματάκου, επισημαίνει τον "καθοριστικό" ρόλο της ΕΛΑΣ. "Ζούμε σε μια χώρα με εκατομμύρια αδέσποτα ζώα και καθημερινές -συχνά φρικτές- κακοποιήσεις" λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Σταματάκου, προσθέτοντας "ο νόμος 4830/2021 για την ευζωία των ζώων συντροφιάς γίνεται ομπρέλα προστασίας για όλα τα ζώα, καθώς κατοχυρώνονται οι πέντε ελευθερίες και αναφέρει ξεκάθαρα πως η κακοποίηση σε βαθμό πλημμελήματος ή κακουργήματος αφορά όλα τα είδη ζώων χωρίς καμία διάκριση. Μάλιστα, πλέον η αστυνομία μπορεί να αφαιρέσει προσωρινά ζώα σε κίνδυνο χωρίς εισαγγελική εντολή".

Μάθημα για τον συσχετισμό μεταξύ βίας εις βάρος ζώων και βίας εις βάρος ανθρώπων, ζητήματα μεθοδολογίας διενεργούμενων ελέγχων, πρώτες βοήθειες, η γλώσσα του σώματος των ζώων και βασική αξιολόγηση της φυσικής τους κατάστασης, καλές πρακτικές από αστυνομικά Σώματα του εξωτερικού, η ελληνική έννομη τάξη σχετικά με τα δικαιώματα των ζώων, αλλά και ξεχωριστή μνεία στα ιπποειδή, τα οποία ακόμα στην Ελλάδα παραμένουν εντελώς απροστάτευτα, είναι κάποια από τα μαθήματα που θα παρακολουθήσουν μέσω ηλεκτρονικής διδασκαλίας τα στελέχη της ΕΛΑΣ και στα οποία θα αξιολογηθούν με την ολοκλήρωση κάθε κύκλου.

Όπως αναφέρει η κ. Σταματάκου, ο αστυνομικός είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός κρίκος "για τη διαχείριση και πρόληψη της ανανέωσης του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων, μιας και μπορεί να πραγματοποιήσει μαζικούς ελέγχους για την ηλεκτρονική σήμανση και τους κανόνες ευζωίας των δεσποζόμενων" καθώς τα αδέσποτα ζώα είναι ζώα συντροφιάς που βρέθηκαν στο δρόμο, "είτε γιατί εγκαταλείφθηκαν τα ίδια, είτε γιατί εγκαταλείφθηκαν τα κουτάβια/γατάκια τους. Αν όλα τα δεσποζόμενα είχαν ηλεκτρονική σήμανση, ιδίως με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που έχει τεθεί σε ισχύ, την επόμενη μέρα θα ήταν αδύνατο να εγκαταλείψει κάποιος το ζώο του ή τους απογόνους του χωρίς σοβαρές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις".

Η ίδια σημειώνει ότι "δεν είναι εύκολο, δεν είναι απλό, δεν έχουμε κανένα μαγικό ραβδί, αλλά με επιμονή και πολλή δουλειά πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε μία Ελλάδα zero stray", δηλαδή με μηδέν αδέσποτα.

"Κινούμαστε με αποφασιστικότητα, στη βάση ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου, με ειδικές αστυνομικές δράσεις, αλλά και πρωτοβουλίες ενημέρωσης των πολιτών" σχολιάζει σχετικά με την πρωτοβουλία της εκπαίδευσης της ΕΛΑΣ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

09 Ιουν 2023

Η 56χρονη Σάλμα Χάγιεκ ποζάρει χωρίς μακιγιάζ και δείχνει τα λευκά της μαλλιά

"Μου είχαν πει ότι θα σταματήσω να εργάζομαι ως ηθοποιός μόλις φτάσω τα 30! Το καταλαβαίνεις; Αλλά εγώ είμαι εδώ, είμαι ακόμη εδώ"

Περισσότερα από

News

09 Ιουν 2023

Λίαμ Νίσον- Έλεν Μίρεν: "ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά" έχει παραδεχθεί ο ηθοποιός

Ο Λίαμ Νίσον και η Έλεν Μίρεν, ήταν ζευγάρι τη δεκαετία του '80 κι ακόμα μιλάνε με τα καλύτερα λόγια ο ένας για τον άλλον.

09 Ιουν 2023

Σεΐχα Μόζα: η αινιγματική και πανίσχυρη σύζυγος του τέως Εμίρη εντυπωσιάζει και διχάζει

Η πανέμορφη και βαθύπλουτη Σεΐχα ασκεί soft politics προσπαθώντας να προωθήσει μια μοντέρνα εικόνα για το Κατάρ.

09 Ιουν 2023

Αυτά τα κορίτσια γεννήθηκαν σιαμαία πριν από 19 χρόνια: Πώς είναι σήμερα & τι είπαν στους γιατρούς που τις έσωσαν

Έρευνες δείχνουν πως μόνο το 60% των σιαμαίων που χωρίζονται κατορθώνουν να επιβιώσουν.

09 Ιουν 2023

Λέσβος: Το ανεξερεύνητο διαμάντι του B. Αιγαίου

Με ανοδικούς ρυθμούς κινείται ο τουρισμός στο νησί που αγάπησε ο Ελύτης.

09 Ιουν 2023

H Σάντι και η Έλι έκαναν τον γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες, στα 80 τους!

Δύο φίλες από το Τέξας έζησαν την απόλυτη περιπέτεια ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο σε 80 ημέρες. Υποκλινόμαστε.

08 Ιουν 2023

Καλεσμένη σε γάμο: Η formal εμφάνιση της Τατιάνας Μπλάτνικ με φόρεμα διά χειρός Celia Kritharioti

Η Τατιάνα Μπλάτνικ παρευρέθηκε σε έναν πολύ ξεχωριστό γάμο.

08 Ιουν 2023

Η Τζένιφερ Λόπεζ "υποχρέωσε" τον Μπεν Άφλεκ να ξεκινήσει σκληρό πρόγραμμα διατροφής και γυμναστικής

Eίναι γνωστή η αδυναμία του 50χρονου ηθοποιού για τα fast food αλλά τώρα έχουν "κοπεί" όλα μαχαίρι

08 Ιουν 2023

Ο Φοίβος Δεληβοριάς σε μία σπάνια, καλοκαιρινή φωτογραφία με την κόρη του Ιόλη

Μπαμπάς και κόρη φόρεσαν τα μαγιό τους, έκαναν το μπάνιο τους και έβγαλαν την πιο χαριτωμένη selfie.

08 Ιουν 2023

Τζένιφερ Άνιστον: "Ο Θεός να ευλογεί τους γονείς μου που δεν είναι πια μαζί μας, αλλά δεν ήταν και πρότυπα υγείας"

Οι φίλοι μου με φωνάζουν "Δρ. Άνιστον" έχει πει η ηθοποιός που φροντίζει το σώμα και την υγεία της.

08 Ιουν 2023

Κατερίνα Ζαρίφη: " Αυτά τα τύπου "αδυνάτισες κι είσαι καλή" είναι απαίσια"

Αποκάλυψε το μπούλιγνκ που δέχτηκε λόγω κιλών και μίλησε ανοιχτά για το ενδεχόμενο της μητρότητας στα 46 της χρόνια