Η Σέλμα Μπλερ γεννήθηκε σε μία εβραϊκή οικογένεια της ανώτερης μεσαίας τάξης στο Μίσιγκαν, και ενώ τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατα πλάκας είχαν εμφανιστεί από την παιδική της ακόμη ηλικία, δεν έλαβε ποτέ σωστή ιατρική γνωμάτευση.
Η μητέρας της ήταν δικαστής και φοβήθηκε ότι το μικρό της κορίτσι πάσχει από καρκίνο, αφού ήδη στα 7 της χρόνια είχε χάσει την λειτουργία του δεξιού ματιού, του αριστερού ποδιού και της ουροδόχου κύστης της.
Οι γιατροί θεώρησαν ότι η Μπλερ ήταν απλά ένα παιδί που αναζητά την προσοχή του περιβάλλοντός της, αλλά τελικά οι καταστροφές της αδιάγνωστης νεανικής σκλήρυνσης κατά πλάκας θα ήταν καθοριστικές για την μετέπειτα ζωή της.
"Αν είσαι αγόρι με αυτά τα συμπτώματα, κάνεις μαγνητική τομογραφία. Αν είσαι κορίτσι, σε λένε "τρελή", δήλωσε η ηθοποιός στην συνέντευξή της στην Vogue.
Οι δυσκολίες της νόσου
Όσο ήταν παιδί, η ηθοποιός ξυπνούσε μέσα στην νύχτα γελώντας υστερικά, ενώ ως ενήλικας αντίκρυσε την πιο σκοτεινή πλευρά, καθώς έκλαιγε ασταμάτητα χωρίς κανέναν προφανή λόγο.
"Απλώς νόμιζα ότι ήμουν ένα εξαιρετικά συναισθηματικό άτομο", εκμυστηρεύεται η γνωστή ηθοποιός για τις συνέπειες της πάθησής της. Στην πραγματικότητα, η σκλήρυνση κατά πλάκας που δεν είχε διαγνωστεί ποτέ, είχε καταστρέψει τον μετωπιαίο λοβό της και αυτό ήταν ισοδύναμο ενός εγκεφαλικού τραυματισμού.
"Τους έμοιαζα σαν ένα "κανονικό" κορίτσι, αλλά ήμουν ανάπηρη όλο αυτό το διάστημα". Η Σάλμα Μπλερ έμεινε χωρίς διάγνωση για περίπου 40 χρόνια, τα οποία ήταν βασανιστικά.
"Ως ενήλικη, η ατονία και το άγχος έγιναν τρομακτικά συναισθήματα για εμένα", παραδέχεται για τα κρυφά συμπτώματά της. " Έκανα λάθη. Ευχήθηκα να πεθάνω. Έκανα απόπειρα αυτοκτονίας, μερικές φορές. Ήμουν απελπισμένη".
Στην πρώτη δημόσια εμφάνισή της από τότε που ανακοίνωσε τη διάγνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας, στο Vanity Fair Oscar Party του 2019, η Σάλμα Μπλερ χρησιμοποίησε ένα μπαστούνι για να περπατήσει στο χαλί του event. Η κίνησή της προκάλεσε σοκ, αλλά σκοπός της ήταν να δώσει έμπνευση σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν το ίδιο αυτοάνοσο νόσημα.
"Έχω συναισθηματικό και σωματικό δέσιμο με το μπαστούνι. Τόσοι πολλοί νέοι έχουν αρχίσει να αγκαλιάζουν δημοσίως τα μπαστούνια τους μετά την εμφάνισή μου. Νομίζω ότι αυτή η εκπροσώπηση έχει σημασία. Αν μπορώ να βοηθήσω να μην νιώθουν τα άτομα αυτά στιγματισμένα τότε αυτό είναι υπέροχο", δηλώνει η ηθοποιός.
Μετά την πρώτη της δημόσια εμφάνιση, η Μπλερ ένιωσε έτοιμη να μοιραστεί πολλά άγνωστα κομμάτια της ζωής της, και στην πρόσφατη συνέντευξή της τόνισε ότι θέλει να γίνει η φωνή για τα άτομα με αναπηρία.
"Η υποδομή, επίσης, στους χώρους εργασίας εξακολουθεί να είναι ένα ζήτημα, έτσι δεν είναι; Μπάνια για άτομα με ειδικές ανάγκες. Ράμπες. Αλλά υπάρχουν άνθρωποι σε υψηλές θέσεις που επιβάλλουν την αλλαγή. Το ζήτημα είναι να αντιπροσωπεύονται τα άτομα με ειδικές ανάγκες και θέλω να το ενθαρρύνω αυτό".
Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram