ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Μια στιγμή στην Ιστορία: η σπουδαία επέτειος 25 ετών ειρήνης στη Β. Ιρλανδία

Σαν σήμερα, στις 10 Απριλίου του 1998, Μ. Παρασκευή τότε, υπογράφηκε η συμφωνία ανάμεσα στους δημοκρατικούς που ήθελαν την επανένωση με την υπόλοιπη Ιρλανδία και στους ενωτικούς που ήθελαν η Β. Ιρλανδία να παραμένει στους κόλπους του Ην. Βασιλείου.

Η Βόρεια Ιρλανδία γιορτάζει σήμερα χωρίς τυμπανοκρουσίες την 25η επέτειο της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, η οποία έβαλε τέλος σε τρεις δεκαετίες βιαιοτήτων, και ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα επισκεφθεί τη χώρα με την ευκαιρία αυτή.

Στις 10 Απριλίου 1998, την ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής πριν από το Πάσχα των Καθολικών, οι δημοκρατικοί, που υποστηρίζουν την επανένωση με την Ιρλανδία, και οι ενωτικοί, που θέλουν την παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στους κόλπους του Ηνωμένου Βασιλείου, κατέληγαν σε μια ανέλπιστη συμφωνία ειρήνης έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις με συμμετοχή του Λονδίνου, του Δουβλίνου και της Ουάσινγκτον.

Η συμφωνία έβαλε τέλος σε τρεις δεκαετίες βιαιοτήτων που στοίχισαν τη ζωή σε 3.500 ανθρώπους, ανάμεσα στους ενωτικούς, κυρίως προτεστάντες, και τους δημοκρατικούς, στην πλειονότητά τους καθολικούς, με εμπλοκή του βρετανικού στρατού.

Ένα τέταρτο του αιώνα αργότερα, το πολιτικό αδιέξοδο και οι ανησυχίες για την ασφάλεια που επικρατούν, δεν προσφέρονται για εορτασμούς.

Καμιά μεγάλη εκδήλωση δεν προβλέπεται για σήμερα, όμως πολλές πολιτικές προσωπικότητες αναμένονται μέσα στη εβδομάδα, στην πρώτη γραμμή των οποίων ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει ιρλανδικές ρίζες και φθάνει αύριο, Τρίτη, το βράδυ στο Μπέλφαστ, όπου θα τον υποδεχθεί στο αεροδρόμιο ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

"Θυμόμαστε σήμερα την αρχή ενός νέου κεφαλαίου για την ιστορία του βορειοϊρλανδικού λαού", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ρίσι Σούνακ, ο οποίος ήταν μόλις 17 ετών όταν είχε υπογραφεί η συμφωνία.

Ταινίες όπως η εμβληματική "Εις το όνομα του Πατρός" (1993) με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις πραγματευόντουσαν την κατάσταση στη Β. Ιρλανδία, τη δράση του IRA και των βρετανικών δυνάμεων. Μάλιστα, η ταινία είναι βασισμένη στην αληθινή ιστορία των Τεσσάρων του Γκίλντφορντ, τεσσάρων ανθρώπων που καταδικάστηκαν άδικα για τις βομβιστικές επιθέσεις του IRA σε παμπ του Γκίλντφορντ στις οποίες σκοτώθηκαν τέσσερις Βρετανοί στρατιώτες και ένας πολίτης.

Επίσης οι ιστορίες στις ταινίες "Το Παιχνίδι των Λυγμών" (The Crying Game), o Μποξέρ και το '71 εκτυλίσσονται με φόντο τη Β. Ιρλανδία.

Το πολιτικό αδιέξοδο ωστόσο παραμένει

Ο Σούνακ δήλωσε πως η επέτειος είναι η ευκαιρία "για να τιμήσουμε αυτούς που πήραν δύσκολες αποφάσεις, αποδέχθηκαν συμβιβασμούς και επέδειξαν ηγετική ικανότητα".

Στα χρόνια που ακολούθησαν την ειρηνευτική συμφωνία, παραστρατιωτικές οργανώσεις αφοπλίσθηκαν, τα στρατιωτικά σημεία ελέγχου διαλύθηκαν και τα βρετανικά στρατεύματα αποχώρησαν. Όμως η επέτειος τιμάται χωρίς ενθουσιασμό, καθώς η ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία μοιάζει σήμερα πιο εύθραυστη απ' ό,τι σπάνια ήταν μετά το 1998.

Οι τοπικοί θεσμοί -που δημιουργήθηκαν ως επακόλουθο της συμφωνίας και υποτίθεται ότι συνδέουν τις κοινότητες- έχουν παραλύσει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο εξαιτίας διαφωνιών οι οποίες συνδέονται με τις συνέπειες της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ενωτικό κόμμα DUP -βαθιά προσηλωμένο στην παραμονή της επαρχίας στο Ηνωμένο Βασίλειο- αρνείται να συμμετάσχει στην κυβέρνηση όσο εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις μετά το Brexit (τελωνειακοί έλεγχοι, εφαρμογή ορισμένων ευρωπαϊκών κανονισμών...) που έχουν στόχο την αποφυγή της επιστροφής ενός φυσικού συνόρου με την Ιρλανδία.

Μια επαναδιαπραγμάτευση του πρωτοκόλλου ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, που υποτίθεται ότι θα απαντούσε στις ανησυχίες των ενωτικών, απορρίφθηκε τις τελευταίες εβδομάδες από το DUP.

Μέσα σ' αυτό το ήδη δύσκολο πλαίσιο καθώς πλησιάζε η επέτειος, η Βόρεια Ιρλανδία αύξησε το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής μετά την απόπειρα δολοφονίας ενός αστυνομικού το Φεβρουάριο, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν μέλη μιας διαφωνούσας οργάνωσης των δημοκρατικών.

Για την άφιξη του Τζο Μπάιντεν στην επαρχία, αναμένεται να κινητοποιηθούν περισσότεροι από 300 πράκτορες που θα φθάσουν εκεί από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

"Διεθνής υποστήριξη"

Μολονότι "τα 25 τελευταία χρόνια είχαν σκαμπανεβάσματα", παραδέχθηκε ο Τζέρι Άνταμς, πρώην ηγέτης του κόμματος των δημοκρατικών Σιν Φέιν, "ένα πράγμα είναι βέβαιο, βρισκόμαστε όλοι σε μια καλύτερη κατάσταση" σήμερα.

Η συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, "όπως θα διαπιστώσουμε κατά την επίσκεψη του προέδρου Μπάιντεν αυτή την εβδομάδα, συνεχίζει να χαίρει σημαντικής διεθνούς υποστήριξης από την πλευρά των πιο στενών συμμάχων μας", υπενθύμισε επίσης ο Σούνακ.

Ο πρωθυπουργός πρόκειται να οργανώσει για την περίσταση ένα "επίσημο δείπνο" και να συμμετάσχει σε ένα εορταστικό συνέδριο στο πανεπιστήμιο Queen's του Μπέλφαστ.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον -της οποίας ο σύζυγος Μπιλ Κλίντον διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στην ειρηνευτική συμφωνία όταν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ- πρόκειται επίσης να συμμετάσχει σ' αυτό το τριήμερο συνέδριο.

Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν θέλει να επωφεληθεί από την επίσκεψή του για να "σηματοδοτήσει τις σημαντικές προόδους που έχουν επιτευχθεί μετά την υπογραφή της συμφωνίας" και να υπενθυμίσει "τη βούληση των Ηνωμένων Πολιτειών να υποστηρίξουν το μεγάλο οικονομικό δυναμικό της Βόρειας Ιρλανδίας", σύμφωνα με το Λευκό Οίκο.

Ο αμερικανός πρόεδρος θα μεταβεί στη συνέχεια στην Ιρλανδική Δημοκρατία, στην πρωτεύουσα Δουβλίνο, αλλά επίσης στις κομητείες του Λουθ (ανατολικά) και του Μάγιο (δυτικά), απ' όπου κατάγονταν οι πρόγονοί του, οι οποίοι μετανάστευσαν στα μέσα του 19ου αιώνα, διαφεύγοντας, όπως και τόσοι άλλοι, από μια Ιρλανδία που μάστιζε ο λιμός, για να εγκατασταθούν τελικά στην Πενσιλβάνια.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Womantoc στο Ιnstagram

Read Next

27 Μαϊ 2023

Κάννες 2023: Η Τζέιν Φόντα σε 90 λεπτά αποκάλυψε τις πιο σκληρές αλήθειες για το Χόλιγουντ

Στα γυρίσματα της Barbarella ήμουν μεθυσμένη, Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ δεν ήθελε να φιλάει, η Κάθριν Χέμπορν ήταν ανταγωνιστική και ο Ζαν Λυκ Γκοντάρ έλεγε μ@κιες.

27 Μαϊ 2023

Κάννες 2023: Η ελληνική συμπαραγωγή "How to Have Sex", έλαβε το Μεγάλο Βραβείο Un Certain Regard

Η ταινία έχει Ελληνα συμπαραγωγό, την Heretic, σχεδόν εξ ολοκλήρου ελληνικό συνεργείο και είναι γυρισμένη στην Κρήτη.

Περισσότερα από

News

27 Μαϊ 2023

Κάνες: Η εντυπωσιακή εμφάνισή της στο φεστιβάλ και η selfie με τον Μάρτιν Σκορσέζε

Η Τάμτα δήλωσε κατενθουσιασμένη από όσα έζησε στο Φεστιβάλ Καννών.

27 Μαϊ 2023

Η Τατιάνα Μπλάτνικ εντυπωσιακή με καφτάνι με τον Νικόλαο Γκλίξμπουργκ και την μητέρα της

Κομψή και πολύ καλοκαιρινή η σύζυγος του Νικόλαου Γκλίξμπουργκ κέρδισε τις εντυπώσεις.

27 Μαϊ 2023

Εταιρία αγκαλιάς: Μια εταιρία στη Ν. Αφρική προσφέρει συνεδρίες αγκαλιάς

Το αντίδοτο της μοναξιάς και της ανασφάλειας προσφέρει η εταιρία Pro Cuddling SA.

27 Μαϊ 2023

Olivia Travels : κρουαζιέρες και ταξίδια μόνο για λεσβίες

Οι επιχείρηση Olivia ξεκίνησε ως δισκογραφική εταιρία που στήριζε λεσβίες δημιουργούς για να μετεξελιχθεί σε επιτυχημένο τουριστικό οργανισμό.

26 Μαϊ 2023

Άντι Μακ Ντάουελ: "Στο Χόλιγουντ είναι πιο δύσκολο να είσαι 40 παρά 60"

"Λατρεύω να μεγαλώνω. Και δεν αισθάνομαι λιγότερο σέξι", είπε η 65χρονη σταρ μετά από μια (ακόμη) εντυπωσιακή εμφάνισή της στις Κάννες

26 Μαϊ 2023

Θάλεια Ματίκα: " Είμαι ευθυνόφοβη. Δεν ήθελα να κάνω παιδιά, δεν ηθελα να παντρευτώ."

"Του Τάσου αν του έλεγα να κάνουμε 5 παιδιά, θα έλεγε ναι", εξομολογήθηκε η ηθοποιός.

26 Μαϊ 2023

Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο μιλά ελληνικά: "Σε λατρεύω! Σε αγαπώ κούκλα μου, αγάπη μου"

Ο 79χρονος ηθοποιός λατρεύει την Ελλάδα και την έχει επισκεφτεί ουκ ολίγες φορές.

26 Μαϊ 2023

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο τα "σπάει" χορεύοντας ως άλλος Μάικλ Τζάκσον το Billie Jean

O σούπερ σταρ αθλητής βρέθηκε σε μουσείο κέρινων ομοιωμάτων και φαίνεται να το διασκέδασε πολύ.

26 Μαϊ 2023

O Άρης Καβατζίκης συγκίνησε μιλώντας για το πένθος του

Ο δημοσιογράφος μοιράστηκε τις σκέψεις και τα συναισθήματα του για την ξαφνική απώλεια του αδερφού του και έπειτα της μητέρας του.

26 Μαϊ 2023

Ραουντάχ Μοχάμεντ: Το καμένο φόρεμα στο κόκκινο χαλί και το δυνατό μήνυμα για τις γυναίκες του Ισλάμ

Ποιος πίστευε ότι ένα καμμένο φόρεμα θα ταίριαζε τόσο πολύ με το κόκκινο χαλί; Η Ραουντάχ Μοχάμεντ απέδειξε πως γίνεται.