ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Eiffela: Το "κορίτσι" του Πύργου του Άιφελ εντυπωσιάζει στο Παρίσι

Ο Πύργος του Άιφελ μόλις απέκτησε παρέα: ένα αντίγραφο, μικρότερο ωστόσο από εκείνον.

"Μην ανησυχείτε δεν έχετε μεθύσει, βλέπετε καθαρά" έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter o Δήμος του Παρισιού. Κι αυτό γιατί μια μεγάλη έκπληξη περίμενε τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης του Φωτός: ένας ακόμη Πύργος του Άιφελ!

Πώς; Βεβαίως. Μάλιστα δεν βοήθησε που τα αποκαλυπτήρια έγιναν την Πρωταπριλιά και κάποιοι το εξέλαβαν για αστείο. Δεν είναι. Ο νέος Πύργος φιλοτεχνήθηκε από τον καλλιτέχνη Φιλίπ Μεντρόν, ο οποίος θαυμάζει τον Γουστάβο Άιφελ, αρχιτέκτονα και μηχανικό. Φέτος, το έτος έχει αφιερωθεί σ' εκείνον που χάρισε στην πόλη το σύμβολό της.

Ο νέος Πύργος είναι 33 μ. σε ύψος και ζυγίζει 32 τόνους. Έχει φτιαχτεί σε κλίμακα 1:10 που σημαίνει πως είναι πολύ μικρότερος από τον αυθεντικό. Έτσι, στα 134 του χρόνια ο Πύργος του Άιφελ αποκτά συντροφιά, αλλά όχι για πολύ. Η εγκατάσταση θα παραμείνει ως τις 10 Απριλίου.

Διπλός ΆιφελReuters

Διπλός ΆιφελReuters

Οι Παριζιάνοι έχουν σχέση λατρείας- μίσους με το σύμβολό τους

Ο Πύργος του Άιφελ αποκαλύφθηκε στις 31 Μαρτίου του 1889 στη Διεθνή Έκθεση της πόλης. Ο Πύργος δεν ήταν τίποτα άλλο από το κεντρικό αξιοθέατο μέσα από το οποίο περνούσε το κοινό για να μπει στην Έκθεση. Όμως, ήρθε για να μείνει. Σε μια πόλη που μπορεί να κομπάζει αν θελήσει για τα κτίρια απαράμιλλης ομορφιάς και αισθητικής, ένας πύργος φτιαγμένος από σίδερο φάνταζε παράταιρος.

Μάλιστα οι καλλιτέχνες της εποχής τον απεχθανόντουσαν τόσο που είχαν συντάξει μια κοινή επιστολή που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Le Temps το 1887: "Εμείς, συγγραφείς, ζωγράφοι, γλύπτες, αρχιτέκτονες, παθιασμένοι λάτρεις της ομορφιάς - της μέχρι τώρα ανέπαφης - του Παρισιού, διαμαρτυρόμαστε με όλη μας τη δύναμη, με όλη μας την αγανάκτηση, στο όνομα του γαλλικού γούστου που δεν αναγνωρίζεται, στο όνομα της γαλλικής τέχνης και Ιστορίας υπό την απειλή της κατασκευή, στην καρδιά της πρωτεύουσάς μας, του άχρηστου και τερατώδους Πύργου του Άιφελ".

Ο Πύργος του Άιφελ όχι μόνο μακροημέρευσε, αλλά επιβλήθηκε, υμνήθηκε, έγινε σύμβολο και τώρα απέκτησε και αντίγραφο!

Δείτε και το ρεπορτάζ του Euronews:

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024
25 Απρ 2024

Μπρους Γουίλις και της Ντέμι Μουρ: Κόρες και εγγονή ποζάρουν με ροζ μαγιό

Οι κόρες των διάσημων σταρ, μοιράστηκαν στιγμιότυπα από τις οικογενειακές τους διακοπές.

Περισσότερα από

News

25 Απρ 2024

Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου - Η περιπέτεια για ένα κρεβάτι ΜΕΘ και οι καταγγελίες του βουλευτή

Ο Γιάννης Καλλιάνος είχε περιγράψει τη σοβαρότητα της κατάστασης του πατέρα του, εκφράζοντας μάλιστα και τα παράπονά του για τον τρόπο που αντιμετώπισαν την οικογένεια στο νοσοκομείο.

25 Απρ 2024

Όταν οι εκπαιδευτικοί μας σώζουν κυριολεκτικά τη ζωή των μαθητών τους

Βράβευση εκπαιδευτικών που έσωσαν τη ζωή παιδιών εν ώρα υπηρεσίας από τον Υπουργό Παιδείας.

25 Απρ 2024

Θεσσαλονίκη: Λαμπάδες όλο τρέλα- από σούσι ως τενεκέ ελαιόλαδου

Λαμπάδες πιτόγυρο; Γίνεται. Ελαιόλαδο; Γίνεται. Σούσι; Και βέβαια. Φαίνεται πως στην Ελλάδα το φαγητό είναι το Ν.1 σε ζήτηση.

25 Απρ 2024

Κατερίνα Βρανά: "Κλείνω 7 χρόνια φέτος από την ημέρα που δεν πέθανα"

Αυτή είναι η "εορταστκή εβδομάδα επιβίωσης" όπως λέει χαρακτηριστικά η ίδια που 7 χρόνια πριν έδωσε μάχη για τη ζωή της.

24 Απρ 2024

"Προσκυνητής" στο Πανεπιστήμιο Columbia o Αλκίνοος Ιωαννίδης- η ομιλία του και η ακύρωση της συναυλίας

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης βρίσκεται στο πλευρό των φοιτητών αμερικανικών πανεπιστημίων που μάχονται για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των παλαιστινιακών εδαφών. Τοὺς τραγούδησε τον "Προσκυνητή".

24 Απρ 2024

Κάρις Ζέτα Ντάγκλας: Έκλεισε τα 21 με ένα iconic φόρεμα της μαμάς της - Το είχε φορέσει πριν από 25 χρόνια

Το μεταξωτό ροζ φόρεμα Ungaro με τη δαντέλα που είχε φορέσει η Κάθριν Ζέτα Τζόουνς το 1999, όταν βραβεύτηκε για τον ρόλο της στην ταινία "Η μάσκα του Ζορρό".

24 Απρ 2024

Βίκυ Καγιά: "Καλό ταξίδι μπαμπά μου. Σ’αγαπώ"

Πέθανε ο πατέρας της Βίκυς Καγιά: Το συγκινητικό αντίο.