ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τζέιμι Λι Κέρτις: "Η απεξάρτησή είναι το μεγαλύτερο μου επίτευγμα"

"Πάντα ένιωθα σαν outsider που κοιτάζει μέσα στα Όσκαρ"

"Πάντα ένιωθα σαν outsider που κοιτάζει μέσα στα Όσκαρ και όμως πάντα τόσο ευγνώμων για όλες τις ευκαιρίες που είχα", είχε γράψει η Τζέιμι Λι Κέρτις στα social media της όταν έγινε γνωστή πριν λίγο καιρό η υποψηφιότητά της στην κατηγορία του Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία "Τα πάντα όλα”.

Και από τα ξημερώματα της Κυριακής η πιο αντισυμβατική κυρία του Χόλιγουντ, κρατάει στα χέρια της το πρώτο της Όσκαρ. Το πρώτο Όσκαρ της οικογένειας Κέρτις – Λι. Γι’ αυτό και στην ομιλία της, η 64χρονη ηθοποιός το αφιέρωσε στους γονείς της.

Ο πατέρας της, Τόνι Κέρτις αν και υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς του Χόλιγουντ, πρωταγωνιστώντας σε σπουδαίες ταινίες, δεν κατέκτησε ποτέ το Όσκαρ. Υπήρξε υποψήφιος μονάχα μια φορά, για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία, "Όταν Σπάσαμε τις Αλυσίδες", του Στάνλεϊ Κράμερ, όμως τότε είχε χάσει από τον Τσάρλτον Ίστον. Και η μητέρα της, Τζάνετ Λι, αν και ήταν υποψήφια – στην ίδια κατηγορία με την κόρη της – για το Β’ Γυναικείο Ρόλο στην ταινία, "Ψυχώ”, δεν πήρε το Όσκαρ εκείνη τη χρονιά.

Τα κατάφερε, όμως, η κόρη τους και ας χρειάστηκε να φτάσει στα 64 της χρόνια για να αισθανθεί δικαίωση ως ηθοποιός.Και μάλιστα για μια ταινία σημαντική για την ίδια όχι μόνο επαγγελματικά, αλλά και προσωπικά.

"Αφού αυτή είναι μια ταινία για μια οικογένεια μεταναστών και τους αγώνες της στη ζωή, αμέσως σκέφτομαι τους γονείς μου, παιδιά μεταναστών από την Ουγγαρία και τη Δανία, των οποίων οι οικογένειες ήρθαν εδώ και θυσιάστηκαν για τα παιδιά τους για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους”, είχε δηλώσει.

Η "καλογυμνασμένη εικόνα" και οι θυσίες

Υπήρξε fitness icon σε όλη τη δεκαετία του 80. Έβγαλε βιντεοκασέτες γυμναστικής και σε όλη της τη ζωή αλλά και στο κινηματογράφο προωθούσε την άψογη εικόνα της. Κόρη των διάσημων ηθοποιών Janet Lee και Tony Curtis έκανε τεράστιες επιτυχίες με όπλο πάντα και το καλογυμνασμένο της κορμί. Ποιος δεν θυμάται τις γυμνές της σκηνές στο "Ένα Ψάρι που το Ελεγαν Γουάντα”, αλλά και το πλέον εμβληματικό στριπτίζ στην ιστορία του κινηματογράφου στην ταινία "Αληθινά Ψέματα", στο πλευρό του Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ, το 1994;

Σήμερα, 26 χρόνια μετά, διατηρεί το επιβλητικό παρουσιαστικό και την αδιαμφισβήτητη γοητεία της, αλλά πλέον έχει αποδεχτεί και το σώμα και τα χρόνια της. Πάντα γενναία και αντισυμβατική δεν δίστασε ποτέ να υψώσει το ανάστημά της στο συντηρητικό Χόλιγουντ.

Τόλμησε μάλιστα να κατακρίνει και το συντηρητικό νομοσχέδιο των ΗΠΑ, για τα διεμφυλικά άτομαμε με ανάρτησή της στο Instagram

Πέρυσι τέτοια εποχή η ηθοποός μοιράστηκε ένα πολύ δυνατό μήνυμα με τους followers της στο Instagram με αφορμή τη ταινία ‘Everything Everywhere All at Once‘ που σάρωσε τα Όσκαρ. Τότε η 64χρονη σταρδεν το ήξερε, ήταν όμως υπερήφανη για την συμμετοχή της και είχε δηλώσει: "Στον κόσμο, υπάρχει μια βιομηχανία, δισεκατομμυρίων και τρισεκατομμυρίων, που έχει να κάνει με το να κρύβεις πράγματα. Concealers. Body Shapers. Fillers. Επεμβάσεις. Ρούχα. Αξεσουάρ μαλλιών. Προϊόντα μαλλιών. Τα πάντα για να κρύβεις την πραγματικότητα του ποιοι είμαστε”.

Είχε μάλιστα ανεβάσει μια φωτογραφία που είχε γίνει viral εξηγώντας: "ρουφούσα την κοιλιά από τα 11 μου, τότε που αρχίζεις να ενδιαφέρεσαι για τα αγόρια και τα σώματα και τα τζιν είναι πολύ κολλητά”.

"Δεν θέλω πια να κρύβομαι": Η Jamie Lee Curtis είναι πλέον 100% ο εαυτός της και το δείχνει περήφανα μέσα από το "Τα πάντα όλα".

Η απεξάρτηση από τα ναρκωτικά ήταν το δικό της "πρώτο Όσκαρ"

Η ζωή της, όμως, δεν ήταν πάντα εύκολη. Οι γονείς της χώρισαν όταν ήταν μόλις 3 ετών και ο πατέρας της, ο διάσημος Τόνι Κέρτις, παντρεύτηκε έξι φορές στη ζωή του, ενώ η μητέρα της, η ηθοποιός Τζάνετ Λι, τέσσερις φορές.

Όταν γεννήθηκε η ηθοποιός, ο πατέρας της ήταν ήδη εθισμένος στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά. "Ήξερα ότι ο πατέρας μου είχε πρόβλημα, γιατί είχα κι εγώ πρόβλημα και μοιραζόμασταν τα ναρκωτικά. Υπήρχε μια περίοδος που μόνο εγώ μιλούσα μαζί του", έχει αποκαλύψει η Κέρτις για τον πατέρα της.

Χρόνια αργότερα κι ενώ οι μετοχές της έχουν εκτοξευτεί και στην προσωπική της ζωή βιώνει την ευτυχία στο πλευρό του αγαπημένου της συζύγου Κρίστοφερ Γκεστ Γκεστ, η πίεση που ένιωθε από τον τίτλο του "sex symbol” που της είχαν προσδώσει, την έκανε να ασφυκτιά. Να μη νιώθει ωραία με τον εαυτό της και να μην την καλύπτει η εικόνα της. Φοβόταν πως γερνούσε και τα σημάδια του χρόνου θα έκαναν κακό στην καριέρα της.

Έτσι, στα μέσα της δεκαετίας του ’90, κατέφυγε σε πλαστική επέμβαση. Ο χειρουργός τής έδωσε παυσίπονα χάπια για λίγο καιρό, όσο δηλαδή θα διαρκέσει η αποθεραπεία της. Στη συνέχεια έκανε κι άλλες επεμβάσεις και τα χάπια έγιναν ο μόνιμος σύντροφός της. Εθίστηκε σε αυτά, γιατί μόνο έτσι πίστευε ότι ξεπερνούσε το άγχος για την εικόνα της.

Προσπαθούσε να κρατήσει μυστική την εξάρτησή της, αλλά όταν έγινε αντιληπτή από την οικογένειά της, δεν είχε άλλη επιλογή: ή θα σταματούσε αυτόν τον κατηφορικό δρόμο ή θα τους έχανε. Εννοείται πως επέλεξε το πρώτο. Η μάχη της για την απεξάρτηση δεν ήταν εύκολη, αλλά τα κατάφερε.

Από το 1999 είναι νηφάλια. Και όπως δηλώνει η ίδια: "Η απεξάρτησή είναι το μεγαλύτερο μου επίτευγμα".

"Έχω οικογενειακό ιστορικό όσον αφορά τους εθισμούς και την κατάχρηση ουσιών αλλά κατάφερα να κοιτάξω τον καθρέφτη, να καταλάβω το πρόβλημα και να είμαι καθαρή και νηφάλια για 22 χρόνια", είχε δηλώσει πριν λίγο καιρό.

Ο ετεροθαλής αδελφός της, Νίκολας πέθανε από υπερβολική δόση ηρωίνης το 1994 σε ηλικία 21 ετών. Η ίδια σήμερα προσπαθεί να βοηθήσει όλους εκείνους που αγωνίζονται ενάντια στα ναρκωτικά και στο αλκοόλ. Και δεν παραλείπει κάθε φορά να τονίζει την απατηλή λάμψη της ματαιοδοξίας του Χόλιγουντ και τους κινδύνους που κρύβει το άγχος για να έχεις πάντα την τέλεια εικόνα.

Σήμερα, στα 64 της χρόνια η Τζέιμι Λι Κέρτις είναι απαλλαγμένη από κάθε άγχος για την εικόνα της και δεν την τρομάζει ο χρόνος που περνάει. Αντίθετα, απολαμβάνει τα σημάδια που αφήνει πίσω του, όπως τα γκρίζα μαλλιά.

Read Next

20 Απρ 2024

"Ακούω για νέες μανούλες που παίρνουν άδεια από την δουλειά τους και κάθονται στο σπίτι. Το θεωρώ λάθος"

Η δήλωση της Αντιγόνης Κουλουκάκου έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις

20 Απρ 2024

Η Έμα Τόμσον και η Ρουθ Γουίλσον ενώνουν τις δυνάμεις τους στη σειρά "Down Cemetery Road"

Νέα σειρά θρίλερ με τις δύο διάσημες ηθοποιούς από την Apple TV+.

Περισσότερα από

News

20 Απρ 2024

30 χρόνια Pulp Fiction: Reunion του καστ της ταινίας του Ταραντίνο που έσπασε τα ταμεία κι έμεινε στην ιστορία

Το Pulp Fiction θεωρείται σταθμός στο μεταμοντέρνο σινεμά. Σκηνές του -όπως η σκηνή χορού του Τραβόλτα με την Ούμα Θέρμαν- έγιναν κλασικές και επηρέασαν την ποπ κουλτούρα.

19 Απρ 2024

Ατρόμητη η Μαρία Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε έξι μήνες η Κύπρια αθλήτρια - "Δεν ήταν θεριό, ούτε τέρας"

Η 32χρονη αθλήτρια του άλματος επί κοντώ νίκησε την ασθένεια μέσα σε έξι μήνες, γιορτάζοντάς το με μια ανάρτηση στο Instagram, όπου σκίζει τον υπέρηχο...

19 Απρ 2024

Η Μόνικα Μπελούτσι καθηλώνει με την ομορφιά της στα 59 της χρόνια: "Θέλω να γεράσω ήρεμα"

Η νέα φωτογράφιση μας και κυρίως όσα λέει μας θυμίζει γιατί το όνομα της είναι ταυτισμένο με την ιδανική γυναίκα.

19 Απρ 2024

20 χρόνια πριν: Η Τατιάνα Στεφανίδου σε σπάνιο κλικ με τον Νίκο Ευαγγελάτο και την κόρη τους, Λυδία

Σπάνιες οικογενειακές στιγμές από το διάσημο ζευγάρι της τηλεόρασης στη Χαλκίδα.

19 Απρ 2024

Με μαγιό χωρίς ίχνος ρετούς η Κωνσταντίνα Μιχαήλ στην παραλία

Η ηθοποιός εντυπωσιάζει με τις αναλογίες της

19 Απρ 2024

Έλλη Στάη: "Έχουμε μπει σε έναν αιώνα που οι γυναίκες αρχίζουν να δείχνουν τα δόντια τους"

Δημοσιογράφος, anchorwoman, μητέρα, σήμερα γιαγιά. Η Έλλη Στάη επιστρέφει στο "σπίτι" της, στο Womantoc και μιλά για την πολιτική σκηνή, τα μίντια, τη μητέρα της και το χάρισμα που τη γοητεύει διαχρονικά στους ανθρώπους.

19 Απρ 2024

"Αγάπα όπως μία μαμά": Η νέα καμπάνια της Μέγκαν Μαρκλ για τη γιορτή της μητέρας

Για μία νέα πρωτοβουλία του "Alliance of Moms", η Μέγκαν Μάρκλ ένωσε τις δυνάμεις της με την πρώην συμπρωταγωνίστρια της στο "Suits", Abigail Spencer και την ιδρύτρια του οργανισμού Kelly McKee Zajfen.