ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Όσκαρ 2023: Τι κι αν οι ιστορίες των γυναικών πρωταγωνιστούν φέτος; Ισότητα δεν υπάρχει ούτε στο Χόλιγουντ

Τα στοιχεία της ετήσιας έρευνας του Πανεπιστημίου του UCLA δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυνικά, ιδίως ως προς τη συμμετοχή των γυναικών πίσω από τις κάμερες και σε θέσεις εξουσίας.

H Μισέλ Γιο ταξιδεύει στον χωροχρόνο, η Άντζελα Μπάσετ ηγείται ενός έθνους, η Κέιτ Μπλάνσετ εκμεταλλεύεται τους πάντες. Οι ταινίες των φετινών Oscar έρχονται να αφηγηθούν γυναίκειες ιστορίες.

Είναι ομολογουμένως ένα βήμα, αν φανταστεί κανείς πως παλιότερα οι γυναίκες προορίζονταν μόνο για τους β΄ρόλους και πως καμία παραγωγή δεν θα εμπιστευόταν γυναίκα ως βασική πρωταγωνίστρια, αφού πίστευαν πως κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε εμπορική αποτυχία.

"Είναι μια φανταστική χρονιά για τις γυναίκες" είπε η πρωταγωνίστρια του Tar, Κέιτ Μπλάνσετ στα BAFTA τον περασμένο μήνα. "Και το ξέρουμε πως είμαστε μόνο στη μύτη του παγόβουνου. Κάθε χρόνο έχουμε υπέροχες, ιδιότυπες ερμηνείες που καταρρίπτουν τον μύθο πως η εμπειρία των γυναικών είναι μονολιθική, μονοδιάστατη" συμπλήρωσε η ηθοποιός.

Το Tar βρίσκεται στην κούρσα των Oscar της καλύτερης ταινίας μαζί με το "Τα πάντα όλα" στο οποίο πρωταγωνιστεί η Γιο σε μια περιπέτεια διάσωσης του... κόσμου.

Στο "Οι γυναίκες μιλούν" αντικείμενο είναι οι σεξουαλικές επιθέσεις κατά των γυναικών σε μια κοινότητα, ενώ η Μπάσετ πρωταγωνιστεί ως υπερ-ηρωίδα στο "Black Panther: Wakanda Forever," αντιμετωπίζοντας έναν ολόκληρο πόλεμο.

Υπάρχει ισότητα στο Χόλιγουντ;

Τι κι να φέτος έχουμε περισσότερες γυναικείες ιστορίες; Ισότητα δεν υπάρχει στο Χόλιγουντ και αυτό είναι σαφές.

"Οι γυναίκες σημειώνουν πρόοδο σε κάποιες δραστηριότητες του κινηματογράφου" δήλωσε ο Ντάρνελ Χαντ, κοινωνιολόγος του Πανεπιστημίου UCLA και υπεύθυνος για την έρευνα την εκπροσώπηση των κοινωνικών ομάδων στο Χόλιγουντ. "Αλλά έχουμε πολύ δρόμο, ιδίως πίσω από τις κάμερες".

Το 2017 η αποκάλυψη των εγκλημάτων του παραγωγού Χάρβεϊ Γουάινστιν γέννησε το κίνημα #MeToo που εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και καταγράφηκε στην ταινία "She Said". Η ακραία περίπτωση του παραγωγού έδειξε ποιες μπορεί να είναι οι συνθήκες όταν όλη η εξουσία συγκεντρώνεται σε αντρικά χέρια, κάτι που ισχύει και για το Χόλιγουντ.

Σύμφωνα με την έρευνα οι γυναίκες σήμερα κατέχουν το 47.2% των πρωταγωνιστικών ρόλων- ποσοστό που αυξήθηκε από το 2017 (ήταν 32.9%). Όμως σκηνοθέτριες ήταν μόλις το 21.8% το 2021 (12.6% το 2017).

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως μόλις 3 γυναίκες έχουν κερδίσει το Όσκαρ στην κατηγορία της σκηνοθεσίας στην ιστορία των Oscar- δηλαδή 3 γυναίκες στα 94 χρόνια του θεσμού.

Προχωράμε όμως μπροστά;

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση όσον αφορά τα ανώτερα στελέχη των εταιριών παραγωγής του Χόλιγουντ: 82% είναι άντρες και 80% στις senior ομάδες (την αμέσως επόμενη κατηγορία από τους executives).

"Πρέπει να παλέψουμε για περισσότερες θέσεις στο τραπέζι, στο τραπέζι της διοίκησης, για να δημιουργηθεί ένας κανόνας" είχε δηλώσει η ηθοποιός Λουπίτα Νιόνγκο.

Για να γίνει πρόοδος στον τομέα της ισότητας στον κινηματογράφο δημιουργήθηκε και το σήμα ReFrame για τις εταιρίες παραγωγής. Όποια εταιρία το χρησιμοποιεί σημαίνει πως προσέλαβε γυναίκες τουλάχιστον κατά το ήμισυ για τα σημαντικά πόστα μπρος και πίσω από τις κάμερες. Το 2022 μόλις 29 εταιρίες πληρούσαν τα κριτήρια, 22 από τις 100 εταιρίες των ΗΠΑ και του Καναδά.

Μάλιστα ο σκηνοθέτης του Tar, Τοντ Φιλντ δήλωσε πως θα του έδιναν μεγαλύτερο μπάτζετ αν ο πρωταγωνιστής της ταινίας του θα ήταν άντρας. "Υπήρχε μια πολύ καλή παράδοση σε δυναμικούς γυναικείους ρόλους τη δεκαετία του '50, δεν ξέρω πώς άλλαξε στην πορεία" πρόσθεσε.

"Σίγουρα γίνονται βήματα μπροστά, και πρέπει να το κρατήσουμε αυτό" δήλωσε η Γιο, ενώ επεσήμανε πως οι γυναίκες πρέπει ακόμα να πιέζουν για ευκαιρίες, ιδίως οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. "Πρέπει να αλλάξουμε αυτή την ανοησία και είμαι εδώ για να το κάνω".

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024
25 Απρ 2024

Μπρους Γουίλις και της Ντέμι Μουρ: Κόρες και εγγονή ποζάρουν με ροζ μαγιό

Οι κόρες των διάσημων σταρ, μοιράστηκαν στιγμιότυπα από τις οικογενειακές τους διακοπές.

Περισσότερα από

News

25 Απρ 2024

Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου - Η περιπέτεια για ένα κρεβάτι ΜΕΘ και οι καταγγελίες του βουλευτή

Ο Γιάννης Καλλιάνος είχε περιγράψει τη σοβαρότητα της κατάστασης του πατέρα του, εκφράζοντας μάλιστα και τα παράπονά του για τον τρόπο που αντιμετώπισαν την οικογένεια στο νοσοκομείο.

25 Απρ 2024

Όταν οι εκπαιδευτικοί μας σώζουν κυριολεκτικά τη ζωή των μαθητών τους

Βράβευση εκπαιδευτικών που έσωσαν τη ζωή παιδιών εν ώρα υπηρεσίας από τον Υπουργό Παιδείας.

25 Απρ 2024

Θεσσαλονίκη: Λαμπάδες όλο τρέλα- από σούσι ως τενεκέ ελαιόλαδου

Λαμπάδες πιτόγυρο; Γίνεται. Ελαιόλαδο; Γίνεται. Σούσι; Και βέβαια. Φαίνεται πως στην Ελλάδα το φαγητό είναι το Ν.1 σε ζήτηση.

25 Απρ 2024

Κατερίνα Βρανά: "Κλείνω 7 χρόνια φέτος από την ημέρα που δεν πέθανα"

Αυτή είναι η "εορταστκή εβδομάδα επιβίωσης" όπως λέει χαρακτηριστικά η ίδια που 7 χρόνια πριν έδωσε μάχη για τη ζωή της.

24 Απρ 2024

"Προσκυνητής" στο Πανεπιστήμιο Columbia o Αλκίνοος Ιωαννίδης- η ομιλία του και η ακύρωση της συναυλίας

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης βρίσκεται στο πλευρό των φοιτητών αμερικανικών πανεπιστημίων που μάχονται για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των παλαιστινιακών εδαφών. Τοὺς τραγούδησε τον "Προσκυνητή".

24 Απρ 2024

Κάρις Ζέτα Ντάγκλας: Έκλεισε τα 21 με ένα iconic φόρεμα της μαμάς της - Το είχε φορέσει πριν από 25 χρόνια

Το μεταξωτό ροζ φόρεμα Ungaro με τη δαντέλα που είχε φορέσει η Κάθριν Ζέτα Τζόουνς το 1999, όταν βραβεύτηκε για τον ρόλο της στην ταινία "Η μάσκα του Ζορρό".

24 Απρ 2024

Βίκυ Καγιά: "Καλό ταξίδι μπαμπά μου. Σ’αγαπώ"

Πέθανε ο πατέρας της Βίκυς Καγιά: Το συγκινητικό αντίο.