ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Oscar: όταν η Χάλι Μπέρι έγραψε ιστορία με το Όσκαρ της

Το 2002 η ηθοποιός Halle Berry έγινε η πρώτη μαύρη ηθοποιός που κατέκτησε το Όσκαρ στην κατηγορία του Ά γυναικείου Ρόλου.

Το κάπως μακρινό σήμερα 2002 η Χάλι Μπέρι ήταν ευτυχής μόνο και μόνο που είχε κερδίσει μια υποψηφιότητα για το Όσκαρ Ά γυναικείου ρόλου, για την ταινία "ο Χορός των Τεράτων". Στην ταινία υποδυόταν μια σερβιτόρα που είχε ερωτική σχέση με τον ρατσιστή φύλακα που εκτέλεσε τον άντρα της στη φυλακή.

To line - up των συνυποψήφιων της δεν το λες και εύκολο: Νικόλ Κίντμαν (για το "Moulin Rouge”), Τζούντι Ντενς (για το "Iris”), Σίσι Σπέισεκ (για το "In the Bedroom”) and Ρενέ Ζελβέγκερ (για το "Bridget Jones’s Diary”).

Μέχρι εκείνη τη στιγμή η Χάλι Μπέρι ήταν η έβδομη υποψήφια αφροαμερικανή ηθοποιός. Αν κέρδιζε, θα ήταν η πρώτη στην κατηγορία της.

"Εκείνη την εποχή αν δεν είχες κερδίσει τη Χρυσή Σφαίρα πριν, δεν κέρδιζες το Όσκαρ" είχε πει σε συνέντευξη της η Berry. Κι εκείνη τη χρονιά τη Χρυσή Σφαίρα είχε κερδίσει η Σπέισεκ. "Έτσι είχα παραιτηθεί κάπως από την ιδέα της νίκης, σκεφτόμουν "ωραία που είμαι εδώ, αλλά δεν πρόκειται να κερδίσω" πρόσθεσε.

Κι όμως τα κατάφερε! Έτσι όταν ο Ράσελ Κρόου άνοιξε τον φάκελο και διάβασε το δικό της όνομα, η κάμερα κατέγραψε την αντίδραση της- είχε ξαφνιαστεί και ήταν δακρυσμένη δίπλα στη μητέρα και τον τότε σύζυγό της.

Μετά από λίγα δευτερόλεπτα κατόρθωσε να συγκεντρωθεί και να ανέβει στη σκηνή φορώντας εκείνη την υπέροχη μπορντώ τουαλέτα με την υπογραφή του οίκου Elie Saab. Το ακροατήριο την χειροκροτούσε διαρκώς.

"Ω, θέε μου" ήταν οι πρώτες της λέξεις, καθώς έκλαιγε και δεν μπορούσε να μιλήσει για λίγη ώρα. Δεν είχε ετοιμάσει λόγο, δεν είχε πάει "διαβασμένη" κι έτοιμη με τα ονόματα που έπρεπε να αναφέρει.

Η ίδια δεν θυμάται τίποτα από εκείνη τη στιγμή, παρά μόνο τον Ράσελ Κρόου να της λέει "φιλενάδα πάρε ανάσες". "Τότε πήρα το βραβείο στο χέρι μου κι άρχισα να μιλάω" θυμάται η Μπέρι.

H Μπέρι αφιέρωσε το βραβείο της στην Dorothy Dandridge, που ήταν η πρώτη υποψήφια αφροαμερικανή ως καλύτερη ηθοποιός το 1955 για το "Carmen Jones” και άλλες υποψήφιες, όπως τις Diahann Carroll and Angela Bassett.

"Αυτή η στιγμή είναι πολύ μεγαλύτερη από εμένα" κατόρθωσε να πει η ηθοποιός "είναι για κάθε έγχρωμη γυναίκα χωρίς όνομα ή πρόσωπο που τώρα ξέρει ότι έχουν μια ευκαιρία καθώς σήμερα αυτή η πόρτα άνοιξε". Το κοινό είχε συγκινηθεί όπως κι εκείνη, όπως και συνυποψήφιες της.

Η κάμερα έδειχνε διαρκώς και τον Sidney Poitier που παρευρισκόταν στην τελετή απονομής. Ο ίδιος έγραψε την αντίστοιχη ιστορία το 1964 όταν έγινε ο πρώτος μαύρος άντρας που κέρδισε το Oscar για την ερμηνεία του στο "Lilies of the Field,” κι εκείνη τη βραδιά είχε προσκληθεί για να λάβει το τιμητικό βραβείο της χρονιάς.

Εκείνη λοιπόν τη βραδιά η Μπέρι έγραψε ιστορία.

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

19 Απρ 2024

Η Μόνικα Μπελούτσι καθηλώνει με την ομορφιά της στα 59 της χρόνια: "Θέλω να γεράσω ήρεμα"

Η νέα φωτογράφιση μας και κυρίως όσα λέει μας θυμίζει γιατί το όνομα της είναι ταυτισμένο με την ιδανική γυναίκα.

19 Απρ 2024

20 χρόνια πριν: Η Τατιάνα Στεφανίδου σε σπάνιο κλικ με τον Νίκο Ευαγγελάτο και την κόρη τους, Λυδία

Σπάνιες οικογενειακές στιγμές από το διάσημο ζευγάρι της τηλεόρασης στη Χαλκίδα.

Περισσότερα από

News

19 Απρ 2024

Με μαγιό χωρίς ίχνος ρετούς η Κωνσταντίνα Μιχαήλ στην παραλία

Η ηθοποιός εντυπωσιάζει με τις αναλογίες της

19 Απρ 2024

Έλλη Στάη: "Έχουμε μπει σε έναν αιώνα που οι γυναίκες αρχίζουν να δείχνουν τα δόντια τους"

Δημοσιογράφος, anchorwoman, μητέρα, σήμερα γιαγιά. Η Έλλη Στάη επιστρέφει στο "σπίτι" της, στο Womantoc και μιλά για την πολιτική σκηνή, τα μίντια, τη μητέρα της και το χάρισμα που τη γοητεύει διαχρονικά στους ανθρώπους.

19 Απρ 2024

"Αγάπα όπως μία μαμά": Η νέα καμπάνια της Μέγκαν Μαρκλ για τη γιορτή της μητέρας

Για μία νέα πρωτοβουλία του "Alliance of Moms", η Μέγκαν Μάρκλ ένωσε τις δυνάμεις της με την πρώην συμπρωταγωνίστρια της στο "Suits", Abigail Spencer και την ιδρύτρια του οργανισμού Kelly McKee Zajfen.

19 Απρ 2024

Τι ισχύει για το δώρο του Πάσχα και πότε θα καταβληθεί

H Επιθεώρηση εργασίας εξέδωσε ανακοίνωση.

19 Απρ 2024

Χάτσικο: Ο σκύλος που απάντησε στην ανθρωπότητα για το αν τα ζώα έχουν συναισθήματα

Ο Χάτσικο από την Ιαπωνία υπήρξε πρωταγωνιστής μιας από τις σπουδαιότερες ιστορίες αγάπης.

19 Απρ 2024

Ο Νικ Κέιβ συμφιλιώθηκε με καλλιτέχνες που τον έχουν "απογοητεύσει"

"Υποψιάζομαι ότι μέσα στη μουσική όλοι θα βρούμε ο ένας τον άλλον" είπε για την αφρόκρεμα των μουσικών που κατά καιρούς έχουν απογοητεύσει και τον ίδιο.

19 Απρ 2024

Με άνετο outfit και sneakers στις ανθισμένες κερασιές η Άντζελα Γκερέκου

Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες που δημοσίευσε η ηθοποιός και πρόεδρος του ΕΟΤ

19 Απρ 2024

ΟΗΕ: Συστάσεις ειδικά για την Ελλάδα εξέδωσε ο Οργανισμός για την εξάλειψη της έμφυλης βίας

Η Επιτροπή του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW) αποφάσισε να κάνει 10 συγκεκριμένες συστάσεις στην Ελλάδα.