ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Γκρέις Τζόουνς: Η θρυλική 74χρονη fashion icon επιστρέφει στο μόντελινγκ

Η ανδρόγυνη ντίβα που λάτρεψε ο Άντι Γουόρχολ επιστρέφει για να μας αποδείξει ότι δεν έφυγε ποτέ.

Η Γκρέις Τζόουνς είναι τα πάντα: τραγουδίστρια, σούπερ μοντέλο, μουσικός παραγωγός και ηθοποιός, γεννήθηκε στη Τζαμάικα και σε ηλικία 13 ετών μετακόμισε με τα αδέλφια της στη Νέα Υόρκη.

Αρχικά ξεκίνησε καριέρα ως μοντέλο, πρώτα στη Νέα Υόρκη και μετά στο Παρίσι, δουλεύοντας σε γνωστούς οίκους μόδας όπως ο Yves Saint Laurent και ο Kenzo, ενώ εμφανίστηκε και σε εξώφυλλα γνωστών περιοδικών, όπως Elle και Vogue. Συνεργάστηκε με γνωστούς φωτογράφους του χώρου όπως ο Γκι Μπουρντέν και ο Χέλμουτ Νιούτον. Έγινε πολύ γνωστή για την άκρως ανδροπρεπή της εμφάνιση και τα έντονα χαρακτηριστικά της.

Όταν ζήτησαν στον φωτογράφο, εικονογράφο, σχεδιαστή και σπουδαία προσωπικότητα στον κόσμο της μόδας Ζαν Πολ Γκουντ, ο οποίος με τις εικόνες του μεταμόρφωσε στις δεκαετίες του ’70 και του ’80 την αντίληψή μας για την αισθητική, να διαλέξει την αγαπημένη του φωτογραφία, φυσικά διάλεξε μία της Γκρέις Τζόουνς, της μούσας του, ένα πορτρέτο στο οποίο το πιο αινιγματικό, ακατάτακτο, σχεδόν εξωγήινο ον που γνώρισε ο πλανήτης της σόου μπιζνες όλες τις τελευταίες δεκαετίες κοιτάζει κατάματα τον φακό με την εβένινη λάμψη του δέρματός της να είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής, με το βλέμμα του αιλουροειδούς και την αινιγματικότητα του φύλου.

Η Γκρέις Τζόουνς, ένα από τα πιο σέξι αλλά και πέρα από φύλο πρόσωπα, δημιουργήθηκε -και όπως και η ίδια ομολογεί- από τον Ζαν Πολ Γκουντ ως σύμβολο μιας εποχής που ξεκινούσε να αμφισβητεί τα στερεότυπα του φύλου, να προτάσσει την ελευθερία, την ανεμελιά και τη διασκέδαση προτείνοντας τη δύναμη της έννοιας του ανδρόγυνου, τη σαγήνη ενός μοντέλου, την εξουσία μιας περφόρμερ. Η Γκρέις Τζόουνς με την προσωπικότητά της όλα αυτά τα πήγε σε άλλο επίπεδο.

Σήμερα στα 74 της χρόνια η Γκρέις Τζόουνς πόζαρε στον φωτογραφικό φακό του Ρίτσαρντ Φίμπς για τη νέα καμπάνια της Wolford.

Μούσα της νεοϋορκέζικης σκηνής και του Studio 54, το πρώτο μαύρο κορίτσι του Τζέιμς Μποντ, ποτέ δεν δίστασε να κάνει τα πιο αντικομφορμιστικά, εκκεντρικά, τρομακτικά και έξαλλα πράγματα, υποβάλλοντας τους πάντες στην εξωπραγματική παρουσία της. Και ήταν αυτή η παρουσία που την έκανε να κατοικεί στις σκοτεινές φαντασιώσεις των θαυμαστών της και τα καλλιτεχνικά οράματα του Άντι Γουόρχολ και του Χέλμουτ Νιούτον.

Η επιστροφή της Τζόουνς, έρχεται αρκετά χρόνια αφότου μίλησε για το πόσο δύσκολο θα ήταν για εκείνη να γίνει μοντέλο στο σημερινό τοπίο της μόδας.

Σε παλαιότερη συνέντευξή στον Guardian, ρωτήθηκε τι σκέφτεται για τη μόδα και το μόντελινγκ σήμερα και η μουσικός -που ξεκίνησε την καριέρα της ως μοντέλο στο Παρίσι- είπε: "Χαίρομαι που δεν το κάνω τώρα. Πιθανότατα θα ήμουν νεκρή. Όλοι είναι τόσο αδύνατοι. Το μέγεθος 0 είναι σαν τους ζωντανούς νεκρούς. Δεν είναι καθόλου σέξι".

"Όταν ήμουν μοντέλο, κανονικά θα ήμουν μοντέλο μεγέθους 6, 8, αν και οι ώμοι μου είναι φαρδιοί, είναι δύσκολο να τους κάνω να χωρέσουν σε πράγματα", συνέχισε. "Τώρα δεν μπορώ να μπω σε μεγέθη μοντέλων, γιατί είναι πολύ μικρά".

Read Next

Περισσότερα από

News

23 Απρ 2024

Ντάνιελ Ντέι-Λούις: οι 8 κορυφαίες ερμηνείες και ο θρυλικός τρόπος προετοιμασίας του που υπερβαίνει κάθε λογική

Ο Ντάνιελ Ντέι-Λούις έχει χαρίσει ερμηνείες που θα μείνουν στην ιστορία του κινηματογράφου.

23 Απρ 2024

Πάνω από 100 γυναίκες την ημέρα καταγγέλλουν ενδοοικογενειακή βία - Αύξηση 900% μετά το φιάσκο των Αγίων Αναργύρων

Ξεπερνά τα… 900% η αύξηση που παρατεηρείται στις καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής, έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων.

23 Απρ 2024

Ανθή Φακιδάρη: Η Ελληνίδα μοντέλο που έχει περπατήσει στις πασαρέλες των Chanel, Armani, Givenchy κ.α

Η εκπληκτική πορεία της Ανθής Φακιδάρη στον χώρο της μόδας

23 Απρ 2024

Γιώργος Καπουτζίδης: "Είχα πει στη μαμά μου ότι θα την κάνω περήφανη μια μέρα"

Ο Γιώργος Καπουτζίδης μίλησε εφ' όλης της ύλης και μοιράστηκε με τον κόσμο και την ιδιαίτερη αντίδραση του σε έναν χωρισμό!

23 Απρ 2024

Τζούλια Ρόμπερτς: "Η οικογένεια του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ κάλυψε τα έξοδα της γέννησης μου"

Η αποκάλυψη της σταρ για την φιλία των γονιών της με τον αείμνηστο νομπελίστα Ειρήνης.

23 Απρ 2024

Κατερίνη: Οι ανθισμένες κερασιές ενθουσιάσαν το κοινό και ανοίγουν δρόμο για το πρότζεκτ "Ανθισμένες Διαδρομές" της χώρας

Με ξεναγήσεις, ποδηλατάδες, χορούς και τραγούδια ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις των "Ανθισμένων Κερασιών της Πιερίας".

22 Απρ 2024

Μπάρμπεκιου με φίλους για τη Δέσποινα Βανδή | 'Εκανε free day στη δίαιτά της

Το πιάτο στο οποίο δεν κατάφερε να αντισταθεί.