ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ulf Mejergren: Ο αρχιτέκτονας-καλλιτέχνης που μεταμορφώνει δάση σε παιδότοπους

Ο Ulf Mejergren δίνει νέα μορφή σε δασικά τοπία χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη

O Ulf Mejergren εξερευνά εδώ και καιρό τις δυνάμεις της φύσης, πειραματιζόμενος με τα δέντρα και τη βλάστηση συνθέτοντας καθηλωτικές εγκαταστάσεις.

Η σειρά "Tree Manipulation Series" παρουσιάζει περίτεχνες συνθέσεις από δέντρα, κλαδιά και ρίζες μεταμορφωμένες σε σουρεαλιστικές κατασκευές από καταφύγια μέσα στο δάσος.

Η διαμόρφωση δέντρων (γνωστή και με διάφορες άλλες εναλλακτικές ονομασίες) χρησιμοποιεί ζωντανά δέντρα και άλλα ξυλώδη φυτά ως μέσο για τη δημιουργία κατασκευών και έργων τέχνης.

Τώρα, εμβαθύνοντας σε ψηφιακές μεθόδους, παρουσιάζει μια σειρά έργων τέχνης που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη και μεταμορφώνουν τα δέντρα σε μια ποικιλία σουρεαλιστικών δομών για την επερχόμενη έκθεση "Architecture After AI” στην γκαλερί Mebane στο Τέξας. Η σειρά περιλαμβάνει κατοικίσιμες κατασκευές, αναρριχώμενες, μεγάλες σε κλίμακα και σουρεαλιστικές σε παρουσία, οι περισσότερες από τις οποίες αναλαμβάνουν λειτουργίες, όπως παρατηρητήρια ή καταφύγια στα βάθη του δάσους.

Για τη σειρά "Tree Manipulation Series", ο αρχιτέκτονας Ulf Mejergren πλέκει περίτεχνα τις ρίζες και τα κλαδιά των αλσών σημύδας και πεύκου, άλλοτε σε γιγαντιαίες παιδικές χαρές, αλλόκοτους πύργους παρατηρητηρίων και άλλοτε σε πυκνά δάση μέσα στα δάση. Πλέκει μηλιές και δημιουργεί κιόσκια που βρίσκονται σε περιβάλλον κήπου, μορφοποιεί μερικές από τις πλέον άγριες και σκληρές συνθέσεις σε ερημικά δάση, συγχωνεύει κλαδιά για να δημιουργήσει άγονες παγωμένες τούνδρες.

Ορισμένες σκηνές απεικονίζουν κλαδιά που αναπτύσσονται μαζί με άλλα δέντρα, ενώ άλλες αναδιατάσσουν ολόκληρους κορμούς, επομένως όλες έχουν διαφορετικές ηλικίες, από έναν χρόνο έως πενήντα ή και περισσότερα χρόνια, ανάλογα με τις διαδικασίες ανάπτυξης.

Η τεχνική της διαμόρφωσης δέντρων εφαρμόζεται εδώ και τουλάχιστον αρκετές εκατοντάδες χρόνια, όπως αποδεικνύεται από τις γέφυρες με ζωντανές ρίζες που κατασκευάστηκαν και διατηρούνται από τους Khasi της Ινδίας. Περιλαμβανει διαφορετικές μεθόδους που οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν για να δημιουργήσουν τις συνθέσεις τους, οι οποίες συχνά μοιράζονται μια κοινή κληρονομιά με άλλες καλλιτεχνικές κηπουρικές και γεωργικές πρακτικές, όπως το μπονσάι.

Οι περισσότεροι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν τον εμβολιασμό για να προκαλέσουν σκόπιμα την εσωστρέφεια ζωντανών κορμών, κλαδιών και ριζών, σε καλλιτεχνικά σχέδια ή λειτουργικές δομές. Ο Ulf Mejergren χρησιμοποιεί την τεχνολογία και το midjourney, ένα εργαλείο δημιουργίας εικόνων με τη βοήθεια chat, τεχνητής νοημοσύνης (AI), το οποίο μπορεί να παράγει ρεαλιστικές εικόνες και έργα τέχνης με βάση δεδομένες προτροπές κειμένου.

Το midjourney, που ιδρύθηκε από τον David Holz και δημιουργήθηκε από μια ομάδα σε ένα ανεξάρτητο ερευνητικό εργαστήριο, εξερευνά νέα μέσα σκέψης και επιδιώκει να επεκτείνει τις φανταστικές δυνάμεις του ανθρώπινου είδους.

Read Next

Περισσότερα από

News

23 Απρ 2024

Ντάνιελ Ντέι-Λούις: οι 8 κορυφαίες ερμηνείες και ο θρυλικός τρόπος προετοιμασίας του που υπερβαίνει κάθε λογική

Ο Ντάνιελ Ντέι-Λούις έχει χαρίσει ερμηνείες που θα μείνουν στην ιστορία του κινηματογράφου.

23 Απρ 2024

Πάνω από 100 γυναίκες την ημέρα καταγγέλλουν ενδοοικογενειακή βία - Αύξηση 900% μετά το φιάσκο των Αγίων Αναργύρων

Ξεπερνά τα… 900% η αύξηση που παρατεηρείται στις καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής, έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων.

23 Απρ 2024

Ανθή Φακιδάρη: Η Ελληνίδα μοντέλο που έχει περπατήσει στις πασαρέλες των Chanel, Armani, Givenchy κ.α

Η εκπληκτική πορεία της Ανθής Φακιδάρη στον χώρο της μόδας

23 Απρ 2024

Γιώργος Καπουτζίδης: "Είχα πει στη μαμά μου ότι θα την κάνω περήφανη μια μέρα"

Ο Γιώργος Καπουτζίδης μίλησε εφ' όλης της ύλης και μοιράστηκε με τον κόσμο και την ιδιαίτερη αντίδραση του σε έναν χωρισμό!

23 Απρ 2024

Τζούλια Ρόμπερτς: "Η οικογένεια του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ κάλυψε τα έξοδα της γέννησης μου"

Η αποκάλυψη της σταρ για την φιλία των γονιών της με τον αείμνηστο νομπελίστα Ειρήνης.

23 Απρ 2024

Κατερίνη: Οι ανθισμένες κερασιές ενθουσιάσαν το κοινό και ανοίγουν δρόμο για το πρότζεκτ "Ανθισμένες Διαδρομές" της χώρας

Με ξεναγήσεις, ποδηλατάδες, χορούς και τραγούδια ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις των "Ανθισμένων Κερασιών της Πιερίας".

22 Απρ 2024

Μπάρμπεκιου με φίλους για τη Δέσποινα Βανδή | 'Εκανε free day στη δίαιτά της

Το πιάτο στο οποίο δεν κατάφερε να αντισταθεί.