ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν αποκεφαλίζουν ακόμη και τις κούκλες βιτρίνας

Οι καταστηματάρχες, καλύπτουν τα κεφάλια από τις κούκλες με υφάσματα, σακούλες ακόμη και αλουμινόχαρτο, προκειμένου να μην τις αποκεφαλίσουν οι Ταλιμπάν.

Οι Ταλιμπάν διέταξαν τους εμπόρους ρούχων στην Χεράτ του δυτικού Αφγανιστάν να αποκεφαλίσουν τις κούκλες της βιτρίνας στα καταστήματά τους, τις οποίες θεωρούν ότι παραβιάζουν την δική τους ερμηνεία των κανόνων του ισλάμ που απαγορεύει την αναπαράσταση του ανθρώπου.

Η διαταγή ακολουθεί μία σειρά μέτρων που έχουν επιβάλει οι ταλιμπάν στο πλαίσιο της εφαρμογής της δικής τους ακραίας εκδοχής του ισλάμ, μέτρων που περιορίζουν τις ελευθερίες, κυρίως των γυναικών και των κοριτσιών.

"Ζητήσαμε από τους εμπόρους να κόψουν τα κεφάλια των κουκλών, διότι αντιβαίνουν στον νόμο της σαρία", επιβεβαίωσε ο Αζίζ Ραχμάν, επικεφαλής της υπηρεσίας Προώθησης της Αρετής και Πρόληψης της Ανηθικότητας στην Χεράτ, τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας με 600.000 κατοίκους.

"Αν αρκεσθούν να καλύψουν το κεφάλι ή να καλύψουν (ολόκληρη) την κούκλα, ο άγγελος του Αλλάχ δεν θα μπει στο μαγαζί τους και στο σπίτι τους για να τους ευλογήσει", είπε προσθέτοντας ότι οι καταστηματάρχες υποσχέθηκαν να υπακούσουν.

Βίντεο που δείχνει άνδρες να αποκεφαλίζουν με πριόνι πλαστικές κούκλες κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Κάποιοι από τους καταστηματάρχες τις Καμπούλ συμμορφώθηκαν, όμως άλλοι αντιστάθηκαν διαμαρτυρόμενοι ότι δεν θα μπορούσαν να διαφημίσουν κατάλληλα τα ρούχα που πωλούσαν χωρίς τις κούκλες κι έτσι οι Ταλιμπάν αναγκάστηκαν να αλλάξουν τις διαταγές τους επιτρέποντας στους εμπόρους να καλύπτουν τα κεφάλια των κουκλών.



Οι τελευταίοι έπρεπε να βρουν την ισορροπία και να συμμορφωθούν μεν με τις διαταγές των Ταλιμπάν, αλλά να προσελκύσουν και πελάτες. Κι έτσι εφηύραν διάφορες λύσεις, όπως φαίνεται κι απ’ τις βιτρίνες των καταστημάτων της οδού Lycee Maryam στο βόρειο τμήμα της Καμπούλ, έναν εμπορικό δρόμο, όπου ψωνίζει η μεσαία τάξη.

Στις βιτρίνες και τους εκθεσιακούς χώρους των καταστημάτων εκτίθενται κούκλες ντυμένες με βραδινές τουαλέτες και παραδοσιακές φορεσιές, όλες καλυμμένες στο κεφάλι με διάφορους, αυτοσχέδιους τρόπους.

Σε ένα κατάστημα οι κούκλες είχαν καλυμμένα τα κεφάλια με σάκους από το ίδιο ύφασμα με τα φορέματά τους. "Δεν μπορώ να καλύψω τα κεφάλια με πλαστικό ή άλλα άσχημα πράγματα, θα έκανε τη βιτρίνα και το μαγαζί μου να δείχνουν άσχημα", δήλωσε ο ιδιοκτήτης του, ονόματι Μπασίρ, στο Associated Press, που δέχθηκε, όπως και άλλοι καταστηματάρχες, να μιλήσει στο πρακτορείο υπό τον όρο ότι δεν θα αναφερθεί το επώνυμό του, υπό το φόβο αντιποίνων από τους Ταλιμπάν.

Οι καταστηματάρχες είναι αναγκασμένοι να εκθέτουν όσο πιο ελκυστικά γίνεται τα προϊόντα τους καθώς η οικονομία του Αφγανιστάν έχει καταρρεύσει αφότου κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν και διεκόπη η διεθνής χρηματοδότηση της χώρας με σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό της να έχει βυθιστεί στη φτώχεια.

Read Next

17 Απρ 2024

Θανάσης Ευθυμιάδης: "Οι κόρες μου οριακά περνάνε τις τάξεις λόγω απουσιών"

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση του ηθοποιού.

17 Απρ 2024

Δολοφονία Καρολάιν: Η μικρή Λύδια πήρε επίσημα το επίθετο της μητέρας της και πλέον δεν θα έχει καμία σχέση με την Ελλάδα

Οι γονείς της Καρολάιν ήθελαν όχι μόνο η εγγονή τους να μεγαλώσει μακριά από την Ελλάδα, αλλά να αλλάξει και επίθετο για να μην τη συνδέει το παραμικρό με τον πατέρα της.

Περισσότερα από

News

17 Απρ 2024

Η Βικτόρια Μπέκαμ έκλεισε τα 50 και ο Ντέιβιντ της αφιέρωσε το πιο συγκινητικό βίντεο

Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ μοιράστηκε ένα γλυκό αφιέρωμα για τη σύζυγό του Βικτόρια, καθώς αυτή κλείνει τα 50 της χρόνια.

17 Απρ 2024

Κριστιάνο Ρονάλντο: Πού ζούσε ο πιο αγαπητός ποδοσφαιριστής του κόσμου, πριν αποκτήσει φήμη, δόξα και χρήματα;

Ο Πορτογάλος ποδοσφαιριστής σήμερα, έχει περιουσία που ξεπερνά τα 766 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά πριν;

17 Απρ 2024
17 Απρ 2024

Φώτης Μεταξόπουλος:"Το εγκεφαλικό το έπαθα ξαφνικά. Βγήκα στο κήπο μου και…"

Η σπάνια συνέντευξη του καλλιτέχνη που σημάδεψε την "χρυσή" εποχή του ελληνικού κινηματογράφου.

17 Απρ 2024

Στέφανος Κασσελάκης: "Όταν με βάφτισε ο Άγιος Τσαλίκης σχηματίστηκε ένας σταυρός"

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφηγήθηκε μία στιγμή από τη βάφτισή του στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.

17 Απρ 2024

Ναόμι Γουότς: Η 55χρονη ηθοποιός σε σπάνια εμφάνιση με την 15χρονη κόρη της στο σόου του Dior

H σπάνια εμφάνιση της ηθοποιού με την κόρη της σε επίδειξη μόδας στη Νέα Υόρκη.

17 Απρ 2024

Χένρι Κάβιλ: Επιβεβαίωσε ότι περιμένει το πρώτο του παιδί με την Νάταλι Βισκούζο

Ο Χένρι Κάβιλ μίλησε για τα ευχάριστα νέα στην πρεμιέρα της νέας του ταινίας.

17 Απρ 2024

Εριέττα Κούρκουλου: "Το μωρό που χάσαμε, ήταν κοριτσάκι και είχε σύνδρομο Turner"

"Σκεφτόμουν θα έχω μεγάλη κοιλιά τον Αύγουστο στα γενέθλιά μου".

17 Απρ 2024

Βελιγράδι: Επίδειξη Μόδας στη μνήμη έφηβης που έπεσε θύμα επίθεσης στο σχολείο, με τη συμμετοχή του Dior

Σέρβοι σχεδιαστές έφτιαξαν σχέδια που είχε εμπνευστεί και σχεδιάσει η Αντζελίνα πριν χάσει τόσο μάταια τη ζωή της από πυροβολισμούς στο σχολείο της.