ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Noma: Kλείνει το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου με τον πιο κακοποιητικό σεφ

Το εστιατόριο έχει τρία αστέρια Μισελέν αλλά ο Ρετζέπι, όπως πολλοί διάσημοι σεφ, είχε κατηγορηθεί ότι έθιγε λεκτικά τους συνεργάτες του.

Με μια σύντομη ανάρτηση ο σεφ του Noma, René Redzepi, ανακοίνωσε πως το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο θα κλείσει σύντομα τις πόρτες του: "Αγαπητοί φίλοι, έχουμε σημαντικά νέα. Ετοιμάζουμε εδώ και καιρό κάτι και με ενθουσιασμό θα ήθελα να μοιραστώ το ξεκίνημα ενός νέου κεφαλαίου, του noma 3.0" έγραψε εξηγώντας πως ο χειμώνας του 2024 θα είναι η τελευταία σεζόν λειτουργίας του εστιατορίου. "Για να συνεχίσουμε να είμαστε το Noma πρέπει να αλλάξουμε" σημείωσε ο ίδιος ενώ συμπλήρωσε πως το Noma θα πάψει να λειτουργεί ως εστιατόριο και θα μετατραπεί σε εργαστήριο ανάπτυξης νέων ιδεών και προϊόντων.

Από τότε που άνοιξε τις πόρτες του πριν από δύο δεκαετίες, το Noma έχει μεταμορφώσει το fine dining.

Το εστιατόριο της Κοπεγχάγης -το οποίο αυτή την εποχή σερβίρει από ψητή καρδιά ταράνδου πάνω σε πευκοβελόνες μέχρι παγωτό σαφράν μέσα σε μπολ από κερί μέλισσας- έχει δημιουργήσει μια ολόκληρη, νέα κατηγορία "γαστρο-τουριστών" που ταξιδεύουν κάθε χρόνο στη πρωτεύουσα της Δανίας και οργανώνουν ολόκληρα ταξίδια με επίκεντρο την επίσκεψη στο εστιατόριο. Το μενού γευσιγνωσίας του κοστίζει περίπου 500 ευρώ. Παρόλα αυτά, ο Redzepi δήλωσε σήμερα πως το Noma θα πάψει να εξυπηρετεί πελάτες στα τέλη του 2024.

Ο ίδιος ο Ρετζέπι έχει παραδεχθεί σε συνεντεύξεις του ότι η πίεση για την επιτυχία αλλά και η διάθεσή του να αναπτυχθεί ως άνθρωπος (χωρίς την απίστευτη ενέργεια, πειθαρχία αλλά και αλαζονεία που τον διέκρινε όταν πρωτοάνοιξε το Νoma το 2003) τον έστειλαν πολλές φορές εξαντλημένο στο ντιβάνι της ψυχανάλυσης όπως και σε περιπάτους περισυλλογής στα δάση προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει αυτό που του έφερε τόση δόξα, ψάχνοντας έναν τρόπο να το συνδυάσει επιτυχημένα με την αρμονική οικογενειακή ζωή (σημαντική αξία για τους Δανούς) και την προσωπική του ευτυχία. "Αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει, δεν είναι ανθρωπίνως δυνατό πλέον", δηλώνει στα 45 του χρόνια.

Ο Ρετζέπι, όπως πολλοί διάσημοι σεφ, είχε κατηγορηθεί ότι έθιγε λεκτικά τους συνεργάτες του, συμβάντα που δημοσιοποιούνταν αστραπιαία στο Instagram κάθε εργαζόμενου και βέβαια μείωναν το γόητρο του ξακουστού εστιατορίου και του ίδιου του σεφ.

Ο Φιλανδός Κιμ Μικκόλα, σεφ για τέσσερα χρόνια στο πολυτελές δανέζικο εστιατόριο, παρομοίασε το fine dining με μια σκληρή εργασία που εμπεριέχει "την κακοποίηση σχεδόν εξ ορισμού", όπως το μπαλέτο ή η εξόρυξη διαμαντιών. Ο ίδιος τράβηξε πάντως προς μια συνεταιριστική αλυσίδα τηγανητού κοτόπουλου, το KotKot, αποχαιρετώντας δια παντός την υψηλή πλευρά της εστίασης.

Ο ίδιος έχει παραδεχθεί: "Ήμουν νταής για ένα μεγάλο μέρος της καριέρας μου. Φώναξα και έσπρωξα κόσμο… Έτσι με είχαν μάθει να μαγειρεύω και ήταν ο μόνος τρόπος που ήξερα για να περάσω ένα μήνυμα" είπε αλλά ο κύκλος της κακοποίησης δεν κλείνει εύκολα. Το Noma δεν φημιζόταν για δίκαιη μεταχείριση των εργαζομένων της, με το εστιατόριο να βασίζεται σε απλήρωτους ασκούμενους. Αναγκάστηκε να πληρώνει τους ασκούμενους, μια αλλαγή που έχει προσθέσει τουλάχιστον 50.000$ στο μηνιαίο κόστος εργασίας του εστιατορίου.

Και έτσι ο σεφ αποφάσισε ότι δεν είναι βιώσιμο να παράγει έτσι fine dining.

Read Next

25 Απρ 2024

Η 90χρονη Ζωζώ Σαπουντζάκη με την 81 ετών Μαρία Ιωαννίδου ντυμένες στα λευκά

Οι δύο φίλες βρέθηκαν στα αποκαλυπτήρια της προτομής του πατριάρχη του ελληνικού κινηματογράφου Φιλοποίμενα Φίνου.

25 Απρ 2024

Τζένη Μπαλατσινού: "Νιώθω ευλογημένη που έγινα τέταρτη φορά μαμά σε μεγάλη ηλικία"

"Προσπαθώ να χορτάσω όλο αυτό το θαύμα που λέγεται ζωή, μωρό, μυρωδιά μωρού, γέλια, αταξίες, τα πάντα" είπε η Τζένη Μπαλατσινού.

Περισσότερα από

News

25 Απρ 2024

Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας έγινε μέρος του ταξιδιού της Ολυμπιακής Φλόγας και της διαδρομής της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Ο Χρυσός Ολυμπιονίκης και πρεσβευτής του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας, Νικόλας Κακλαμανάκης, μετέφερε την Ολυμπιακή Δάδα στο χώρο της Τελετής και άναψε τον βωμό.

25 Απρ 2024

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το σπάνιο στιγμιότυπο με τον δεύτερο σύζυγό της, Γιώργο Ηλιάδη στο Λονδίνο

Ο φακός του Μαρίνου Κουσουμίδη απαθανάτισε τον έρωτα της εθνικής σταρ, ο οποίος έληξε άδοξα, αλλά κανείς τους δεν ξέχασε ποτέ.

25 Απρ 2024
25 Απρ 2024

Μπρους Γουίλις και της Ντέμι Μουρ: Κόρες και εγγονή ποζάρουν με ροζ μαγιό

Οι κόρες των διάσημων σταρ, μοιράστηκαν στιγμιότυπα από τις οικογενειακές τους διακοπές.

25 Απρ 2024

Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου - Η περιπέτεια για ένα κρεβάτι ΜΕΘ και οι καταγγελίες του βουλευτή

Ο Γιάννης Καλλιάνος είχε περιγράψει τη σοβαρότητα της κατάστασης του πατέρα του, εκφράζοντας μάλιστα και τα παράπονά του για τον τρόπο που αντιμετώπισαν την οικογένεια στο νοσοκομείο.

25 Απρ 2024

Όταν οι εκπαιδευτικοί μας σώζουν κυριολεκτικά τη ζωή των μαθητών τους

Βράβευση εκπαιδευτικών που έσωσαν τη ζωή παιδιών εν ώρα υπηρεσίας από τον Υπουργό Παιδείας.

25 Απρ 2024

Θεσσαλονίκη: Λαμπάδες όλο τρέλα- από σούσι ως τενεκέ ελαιόλαδου

Λαμπάδες πιτόγυρο; Γίνεται. Ελαιόλαδο; Γίνεται. Σούσι; Και βέβαια. Φαίνεται πως στην Ελλάδα το φαγητό είναι το Ν.1 σε ζήτηση.