ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

To ντοκιμαντέρ του οίκου Dior για τη συλλογή Cruise 2023 καταγράφει το πάθος και τον πολιτισμό της Ανδαλουσίας

Ένα ντοκιμαντέρ- rewind: από το φλογερό σόου του Dior στην Plaza se Espana, πίσω στους καλλιτέχνες, στα εργαστήρια των τεχνιτών και στον πολιτισμό της Σεβίλλης.

Από το 2017 ο οίκος Dior τιμά τις κουλτούρες του κόσμου εντρυφώντας στις παραδόσεις και στις Τέχνες τους. Κάθε χρόνο ανοίγει το θησαυροφυλάκιο ενός μεγάλου πολιτισμού που τροφοδοτεί την καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου, Μαρία Γκράτσια με ιδέες για το πάντρεμα των παραδοσιακών στοιχείων ενός τόπου με τη φιλοσοφία και την ιστορία του Dior.

Το τελευταίο εγχείρημα ήταν η κατάδυση στον σπουδαίο πολιτισμό της Σεβίλλης. Της Σεβίλλης των εκρηκτικών χρωμάτων και του φλαμένγκο, του ερωτισμού, της μουσικής και του χορού, της διασκέδασης στα παραδοσιακά casetas. Μια πόλης που δέχτηκε πληθώρα επιρροών για να διαμορφώσει τελικά τη δική της ταυτότητα.

Το μεγάλο σόου του Dior έλαβε χώρα στην εμβληματική Plaza de Espana, στην καρδιά της Σεβίλλης. "Ένα μαγικό σετ" όπως το είχε χαρακτήρισε και η Μαρία Γκράτσια μόλις το είδε.

Η Cruise 2023 είναι γεμάτη με "cropped σακάκια και τα bolero jackets με έντονους διάκοσμους και κλεισίματα Brandenburg, ανδρόγυνα ψηλόμεσα παντελόνια φορεμένα με τιράντες, three- pieces κοστούμια (είτε με φούστα είτε με παντελόνι), off-shoulder φορέματα με φραμπαλά και βολάν, οι μεταξωτές μαντίλες με τα φλοράλ μοτίβα και τα κρόσσια, πουκάμισα με τους κεντημένους γιακάδες, ογκώδη βραδινά φορέματα από χρωματιστό ταφτά είναι από τα κομμάτια που ξεχωρίζουν στα looks της συλλογής, μαζί με αξεσουάρ όπως τα σομπρέρο (sombrero cordobés) και οι βεντάλιες, ενώ το Bar jacket απέκτησε βελούδινη υφή και διακόσμηση από χρυσές κλωστές και συνδυάζεται με πολυεπίπεδη (tiered) φούστα από χρυσή δαντέλα" όπως έγραφε σχετικά η Δήμητρα Βγενοπούλου στο Harper's Bazaar.

Το ντοκιμαντέρ

Τώρα, σχεδόν έξι μήνες μετά, ο οίκος παρουσίασε το ντοκιμαντέρ για τη συλλογή που πατάει δυναμικά το rewind για να παρακολουθήσουμε την καλλιτεχνική διαδικασία που ακολούθησε η σχεδιάστρια, αλλά και για να παρουσιάσει και να τιμήσει όλους του καλλιτέχνες, τα εργαστήρια και τους τεχνίτες που κρατούν ζωντανές τις παραδόσεις του τόπου.

Είναι πάντα συναρπαστικό να μαθαίνει κανείς τα πολιτισμικά στοιχεία ενός τόπου και την ιστορία τους, την ίδια στιγμή που τα βλέπει να μεταμορφώνονται και να αποκρυσταλλώνονται μέσα από τα μάτια ενός δημιουργού, όπως της Μαρίας Γκράτσια, σε κάτι σύγχρονο που ζει σήμερα, πάνω σου.

Η Σεβίλλη χαρίζει λοιπόν απλόχερα τα δώρα της: φαντασμαγορικές μαντίλες, καπέλα, βεντάλιες, το εμβληματικό φόρεμα του φλαμένκο συνοψίζουν την ψυχή μιας μεγάλης πόλης. Έτσι, βλέπουμε τη σχεδιάστρια και την ομάδα της να ανακαλύπτουν σπουδαία εργαστήρια και ανθρώπους που απλώνουν μπροστά της την παράδοση του τόπου τους, όπως όταν για παράδειγμα της δείχνουν ένα υπέροχο σάλι με κεντημένη πάνω του την παραλία της Tarifa, στο Γιβραλτάρ. Ή την βιοτεχνία χειροποίητων καπέλων που επιμελήθηκε τα καπέλα της φετινής κολεξιόν.

Στο ντοκιμαντέρ βλέπουμε επίσης τον καλλιτέχνη Pietro Ruffalo ο οποίος σχεδίασε παραδοσιακά μοτίβα του τόπου παντρεύοντας τα με την αισθητική του Dior. Φιλοτέχνησε 100 σχέδια χρησιμοποιώντας μόνο στιλό και χαρτί- πλοία, λουλούδια και άλλα στοιχεία που έπειτα θα αναπαράγονταν στα κεντήματα των ρούχων. Βλέπουμε επίσης τον συνθέτη και μαέστρο Alberto Iglesias στις πρόβες της μουσικής που έπαιξε ζωντανά εκείνο το βράδυ η ορχήστρα, στην πλατεία που "κανείς νιώθει πως συνδέεται με τον ουρανό", όπως είπε ο ίδιος on camera. Κι είναι πάντα συγκινητικό όταν συνειδητοποιεί κανείς πόσα "χέρια" και ψυχές έχουν συμμετάσχει στη διαδρομή ενός αντικειμένου, όπως π.χ είναι ένα ρούχο Dior. Πώς ένα τζάκετ, ένα φόρεμα, ένα πουκάμισο ή μια τσάντα είναι ένας νέος σταθμός σε μια μακρά πολιτισμική διαδρομή.

Δείτε εδώ το ντοκιμαντέρ:

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

19 Απρ 2024

Χάτσικο: Ο σκύλος που απάντησε στην ανθρωπότητα για το αν τα ζώα έχουν συναισθήματα

Ο Χάτσικο από την Ιαπωνία υπήρξε πρωταγωνιστής μιας από τις σπουδαιότερες ιστορίες αγάπης.

19 Απρ 2024

Ο Νικ Κέιβ συμφιλιώθηκε με καλλιτέχνες που τον έχουν "απογοητεύσει"

"Υποψιάζομαι ότι μέσα στη μουσική όλοι θα βρούμε ο ένας τον άλλον" είπε για την αφρόκρεμα των μουσικών που κατά καιρούς έχουν απογοητεύσει και τον ίδιο.

Περισσότερα από

News

19 Απρ 2024

Με άνετο outfit και sneakers στις ανθισμένες κερασιές η Άντζελα Γκερέκου

Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες που δημοσίευσε η ηθοποιός και πρόεδρος του ΕΟΤ

19 Απρ 2024

ΟΗΕ: Συστάσεις ειδικά για την Ελλάδα εξέδωσε ο Οργανισμός για την εξάλειψη της έμφυλης βίας

Η Επιτροπή του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW) αποφάσισε να κάνει 10 συγκεκριμένες συστάσεις στην Ελλάδα.

19 Απρ 2024

Άννα Βίσση: Άπλωσε την πετσέτα της στην άμμο και έκανε το πρώτο μπάνιο της στη θάλασσα

Η Ελληνίδα σταρ άπλωσε την πετσέτα της στην αμμουδιά και απόλαυσε χαλαρές στιγμές κάτω από τον ήλιο.

19 Απρ 2024

Ο Τομ Σέλεκ μιλάει για την "τυχερή του ζωή", "την κατά τύχη καριέρα του" και τη λατρεμένη του σύζυγο

Τον έχουμε αγαπήσει σε τόσες ταινίες και σειρές, ενώ πάντοτε θα τον θυμόμαστε ως τον μεγάλο έρωτα της Μόνικα στο Friends.

19 Απρ 2024

Νέο τραγούδι από τους γιούς του Πολ ΜακΚάρντεϊ και του Τζον Λένον- η συνέχεια των Beatles;

Ο Τζέιμς ΜακΚάρτνεϊ και ο Σον Όνο Λένον έγραψαν μαζί τραγούδι

19 Απρ 2024

Zendaya: Ξετρέλανε τους φαν η εμφάνιση της με το μαύρο φόρεμα της Vera Wang

Η συνεργασία της με τον διάσημο στιλίστα Law Roach αποφέρει πάντοτε εντυπωσιακούς καρπούς.

19 Απρ 2024

Έλενα-Όλγα Χρηστίδη: "Να έχουμε θέσεις στο τραπέζι των αποφάσεων -αλλά να μπορούμε και να αναποδογυρίζουμε το τραπέζι όταν αυτό ωφελεί μόνο λίγους"

Η ψυχολόγος Έλενα-Όλγα Χρηστίδη, υποψήφια Ευρωβουλεύτρια με τη Νέα Αριστερά, τονίζει πως μια πιο δημοκρατική και αλληλέγγυα ΕΕ είναι εφικτή, όπως και μια καλύτερη ζωή τώρα άμεσα για τους Έλληνες.

19 Απρ 2024
18 Απρ 2024

Η Σαρλίζ Θερόν με την 8χρονη κόρη της σε μια σπάνια δημόσια εμφάνιση στη Νέα Υόρκη

H Σαρλίζ Θερόν ως brand ambassador του "Dior" πήγε να παρακολουθήσει την επίδειξη μόδας του διάσημου οίκου που έγινε στη Νέα Υόρκη.