ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τρίκαλα| Αυτόνομα ρομποτάκια αναλαμβάνουν μεταφορές αλληλογραφίας και μικρών πακέτων

Τα Τρίκαλα πρωτοπορούν και πάλι στον τομέα της τεχνολογίας.

Ξεκίνησαν στα Τρίκαλα οι πιλοτικές δομικές των αυτόνομων ρομπότ μεταφορών (delivery droids) YAPE, μέσα από τη συνεργασία της e-Trikala, του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) και του Πανεπιστημίου της Γένοβας (UNIGE), στo πλαίσιo του ευρωπαϊκού προγράμματος SHOW.

Αρχικά στον Μύλο των Ξωτικών, τα ρομπότ μετέφεραν τα γράμματα των μικρών παιδιών από το ταχυδρομείο των Ξωτικών προς τον Αη Βασίλη. Στη συνέχεια, τα ρομπότ θα κινηθούν στον πεζόδρομο της Ασκληπιού, στο κέντρο της πόλης, μεταφέροντας εφημερίδες, αλληλογραφία και μικρά πακέτα από τους προμηθευτές στα τοπικά καταστήματα.

Πιο αναλυτικά, όπως ανακοινώθηκε από τον Δήμο Τρικκαίων, το ρομπότ αυτό "εκπαιδεύεται" με λέιζερ και χαρτογραφημένη διαδρομή, όχι απλώς να κινείται σε προκαθορισμένο πλαίσιο, αλλά και να "διαβάζει" τυχόν εμπόδια. Επομένως, θα μπορεί να προχωρά με βάση την κίνηση των πεζών, τα ποδήλατα και, γενικά, μη καθορισμένους παράγοντες.

Στόχος, το να δοκιμαστεί σε ποιες συνθήκες μπορούν να λυθούν θέματα μεταφοράς προϊόντων σε κέντρα πόλεων, συνυπολογίζοντας την κίνηση, μετρώντας τους χρόνους, τα ηλεκτρικά φορτία και όλα τα τεχνικά δεδομένα.

Επομένως, θα εξαχθούν συμπεράσματα για τον τρόπο και το εύρος χρήσης παρόμοιων ρομπότ σε αστικό περιβάλλον, με πεζούς, οχήματα, κινητά εμπόδια και όχι μόνο σε κλειστά κέντρα εμπορίου ή σε ελεγχόμενους χώρους, όπου τα ρομπότ αυτά ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Μάλιστα, στην τεχνική ονομασία του προγράμματος, η διαδρομή καταγράφεται ως "The last mile" εννοώντας τη χρήση οχημάτων μικρομεταφορών - παραδόσεων μικρής κλίμακας, στο κέντρο πόλεων, με κανονικές συνθήκες, από στόλο οχημάτων.

Tα ρομπότ είναι κατασκευασμένα από την ιταλική εταιρεία YAPE

Αυτή η καινοτομία, για πρώτη φορά σε όλη την Ευρώπη, υλοποιείται στα Τρίκαλα, σύμφωνα επίσης με τη δημοτική αρχή. Σε μια ακόμα κίνηση πρωτοπορίας, τα ρομπότ είναι ασφαλισμένα από την εταιρεία Anytime. H επικοινωνία με το κέντρο ελέγχου των YAPE γίνεται μέσω του δικτύου 5G της Vodafone. To πρόγραμμα τέθηκε σε λειτουργία με υπουργική απόφαση του υφυπουργού Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλου.

Tο έργο SHOW συγκεντρώνει 69 εταίρους από 13 χώρες της ΕΕ, που καλύπτουν ολόκληρη την αλυσίδα αστικής κινητικότητας, με συντονιστή τη Διεθνή Ένωση Δημόσιων Μεταφορών (International Association of Public Transport | UITP) και τεχνικό συντονιστή εταίρo το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). To SHOW αποτελεί το μεγαλύτερο ερευνητικό έργο της ΕΕ για την Συνεργατική, Συνδεδεμένη και Αυτοματοποιημένη Κινητικότητα (CCAM) σε αστικές περιοχές.

Ειδικότερα, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SHOW στοχεύει στην υποστήριξη, με τη χρήση τεχνικών λύσεων, επιχειρηματικών μοντέλων και σεναρίων προτεραιότητας για την εκτίμηση των επιπτώσεων, της πορείας μετάβασης προς αποτελεσματικές και αξιόπιστες βιώσιμες αστικές μεταφορές, μέσω της ανάπτυξης κοινόχρηστων, συνδεδεμένων, συνεργατικών και ηλεκτροκίνητων στόλων αυτόνομων οχημάτων σε συντονισμένες αλυσίδες συστημάτων Δημοσίων Μεταφορών (PT), συστημάτων μεταφορών ανταποκρινόμενα στη ζήτηση (DRT), υπηρεσιών Mobility as a Service (MaaS) και υπηρεσιών Logistics as a Service (LaaS).

Το έργο αποτελείται από πιλοτικές εφαρμογές σε πραγματικό αστικό περιβάλλον που θα λάβουν χώρα σε 20 πόλεις στην Ευρώπη. Η κοινοπραξία του έργου SHOW αποτελείται από 69 εταίρους και 6 "τρίτους" εταίρους, έχοντας την πρόσθετη υποστήριξη 60 ενδιαφερόμενων φορέων και μεταξύ άλλων πραγματοποιεί κοινές παράλληλες δράσεις με 11 οργανισμούς από τις Η.Π.Α., τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία, την Κίνα, την Ταιβάν και τη Σιγκαπούρη.

Συνολικά, το έργο SHOW θα αναπτύξει έναν στόλο 70 οχημάτων σε επίπεδα αυτοματοποιήσης 4 ή 5, που πραγματοποιούν αυτοματοποιημένες εμπορευματικές ή επιβατικές μεταφορές.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου τονίζει:

"Στα Τρίκαλα υλοποιούμε ακόμη ένα πιλοτικό πρόγραμμα που σχετίζεται και αφορά στο μέλλον. Αποκτούμε τεχνογνωσία και εμπειρίες, έχοντας ήδη μετάσχει σε πλήθος καινοτόμων προγραμμάτων, δοκιμάζοντας νέες τεχνολογίες. Αυτή η νέα πρόκληση σχετίζεται με τις μικρομεταφορές και η ευρωπαϊκή συνεργασία, μας δίνει δυνατότητες να αξιοποιήσουμε τα συμπεράσματα του προγράμματος προς όφελος των πολιτών και των πόλεων. Μαζί με τα αυτόνομα οχήματα που σύντομα θα δρομολογήσουμε ξανά, διερευνούμε όψεις του όχι και τόσο μακρινού, τελικά, μέλλοντος".

*Πηγή: ΑΠΕ- Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αποστόλης Ζώης


Read Next

08 Φεβ 2023

Μαριάννα Τουμασάτου: "Γιατί ρε μεγάλε να κάτσω σπίτι για το παιδί; Γιατί μοναχή μου το έκανα;"

Η Μαριάννα Τουμασάτου μίλησε με ειλικρίνεια για τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι μητέρες στη σύγχρονη κοινωνία.

Περισσότερα από

News

08 Φεβ 2023

Η Μαρία Μενούνος και ο σύζυγός της, Κέβιν Αντεργκάρο, περιμένουν το πρώτο τους παιδί

Η διάσημη παρουσιάστρια θα γίνει μαμά, ύστερα από 10 χρόνια προσπαθειών.

08 Φεβ 2023

Αποστόλης Τότσικας: "Στο Ιράν οι άνθρωποι είναι συγκλονιστικοί, εκτιμούν ιδιαίτερα τους Έλληνες"

Ο γνωστός ηθοποιός δεν έκρυψε την συγκίνηση του μιλώντας για το ταξίδι του στην χώρα της Ανατολής.

08 Φεβ 2023

Η Χίλαρι Σουάνκ σε προχωρημένη εγκυμοσύνη μας ειδοποιεί ότι "η ζύμη αρχίζει να φουσκώνει"

Η χολιγουντιανή σταρ πιο λαμπερή από ποτέ, ποζάρει γεμάτη χαρά στην κουζίνα του σπιτιού της λίγο πριν υποδεχτεί στον κόσμο τα δίδυμα παιδιά της.

08 Φεβ 2023

Mama Cax: Η Google τιμά σήμερα το μοντέλο με το ένα πόδι

Το σημερινό της Doodle είναι αφιερωμένο στην ακτιβίστρια και μοντέλο Mama Cax.

08 Φεβ 2023

Τζον Ίστερλινγκ: Ο σύζυγος της Ολίβια Νιούτον-Τζον μιλάει για τις τελευταίες "ανώδυνες" ημέρες της

Ενόψει της τελετής μνήμης προς το πρόσωπο της καταξιωμένης καλλιτέχνιδας στην Μελβούρνη, ο σύζυγός της αναπολεί τις τελευταίες κρίσιμες εβδομάδες της αγαπημένης του.

08 Φεβ 2023

Πατρίτσια Φιλντ: "έχω το ελληνικό εμπορικό δαιμόνιο στο DNA μου"

Η Πατρίτσια Φιλντ γράφει επιτέλους τα απομνημονεύματα της που θα κυκλοφορήσουν στις 14 Φεβρουαρίου. Θα μάθουμε τα πάντα για τη ζωή της, το Sex and The City και τα παρασκήνια, την "κουρελού" Πάτι Σμιθ και πως η Μαντόνα περίμενε έξω από το κατάστημα της.

08 Φεβ 2023