ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τα νέα food trends για το 2023 μόλις έφτασαν

Γεύσεις από το διάστημα, θαλασσινά στο ποτό ή μήπως γέλια και αγκαλιές πάνω από ένα charcuterie board;

Πριν την πανδημία -και τον πλήρη αποπροσανατολισμό που επέφερε- όλοι ήμασταν συντονισμένοι στα νέα trends για τη νέα χρονιά σε κάθε πεδίο της ζωής. Πόσο μάλλον όσον αφορά στο φαγητό, που ενδιαφέρει τόσο τους καταναλωτές όσο και τη βιομηχανία της εστίασης και των τροφίμων. Τώρα, δειλά- δειλά ο κόσμος επανέρχεται στους ρυθμούς του, άρα και στην αναζήτηση των νέων τάσεων- και των νέων γεύσεων.

"Είμαστε κουρασμένοι" εξηγεί η Τζένιφερ Ζέγκλερ στους New York Times, επικεφαλής της εταιρίας ερευνών Mintel. "Απλότητα, ποικιλία, απόδραση από την καθημερινότητα και ευρηματικότητα είναι οι πυλώνες της νέας χρονιάς" σημειώνει.

Οι τάσεις στο φαγητό έρχονται και φεύγουν- αργά ή γρήγορα, όπως για παράδειγμα το πάθος με τη μοριακή γαστρονομία που βασίλευε, αλλά πλέον έχει εξασθενίσει. Οι τάσεις εξαρτώνται επίσης και από τον τόπο και τις συνήθειες της εκάστοτε χώρας. Όμως, συχνά το σήμα δίνεται από τις ΗΠΑ. Εκεί π.χ μεγάλη μόδα είναι τα σφηνάκια με vodka (κι άλλα ποτά) σε μορφή κύβων ζελέ. Ναι, σωστά ακούσατε. "Οι άνθρωποι θέλουν κάτι διασκεδαστικό, θέλουν κάτι νέο, καινοτόμο και κάτι φυσικό" προσθέτει η Κλαιρ Λάνκαστερ, η οποία προβλέπει τις τάσεις για το φαγητό και το ποτό για την WGSN.

Ας δούμε λοιπόν τι θα επικρατήσει στον χώρο για το 2023:

1. Αλμυρές και θαλασσινές γεύσεις παντού: στα trendy κοκτέιλ έχουν κάνει ήδη την εμφάνιση τους καβουροπόδαρα και όστρακα -αλήθεια. Επίσης διάφορα φύκια και κάποιοι αχινοί μπαίνουν στα νέα trends και στα μενού των εστιατορίων.

2. H λέξη της χρονιάς είναι το... "regenivore" (από το ρήμα που σημαίνει αναγεννώ- αναπλάθω). Οι νέες γενιές θέλουν να καταναλώνουν τρόφιμα από εταιρίες που συμβάλλουν στην αναγέννηση του πλανήτη έχοντας επιτύχει μηδενική εκπομπή διοξειδίου στην γεωργία, που σέβονται απολύτως τα δικαιώματα των ζώων, αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα όλων των εργατών που συμμετέχουν στην αλυσίδα παραγωγής.

Επίσης επιβάλλεται η μείωση των υλικών για το πακετάρισμα των προϊόντων. Ο κόσμος ψάχνει για "υλικά από περιβαλλοντικούς ήρωες" και τιμά τις "ταπεινές" πρώτες ύλες- όπως τη φάβα και τα λούπινα. Οι νέες γενιές θα επιλέξουν να φάνε και να πιούν μόνο ό,τι κάνει καλό στον πλανήτη. "Οι επιχειρήσεις δεν θέλουν πλέον να δείχνουν μόνο πως κάνουν καλό στον πλανήτη, αλλά θέλουν να δείχνουν πως κάνουν τη διαφορά κι ευεργετούν το περιβάλλον".

3. Σνακ της χρονιάς: οι τηγανισμένες πέτσες κοτόπουλου. Είναι το επόμενο level από τις τηγανιτές φτερούγες κοτόπουλο και τις πανέ μπουκιές. Τώρα το ορεκτικό γίνεται ακόμα πιο κριτσανιστό και τα εστιατόρια το εντάσσουν στο μενού της, συνοδεύοντάς το με κάποια σάλτσα. Εξάλλου η αυξημένη τιμή του πτηνού παρακινεί τους σεφ να το εκμεταλλευτούν στο έπακρο, άρα και την πέτσα του. Τα crunchy φαγητά έχουν πάντα απήχηση στο κοινό- και τώρα, μετά από την αποχαύνωση των αισθήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο κόσμος αναζητά οτιδήποτε θα τις αφυπνίσει.

4. Ο συνδυασμός της ιαπωνικής κουζίνας με άλλες κουζίνες- Εντάξει, είναι μια κουζίνα στην οποία όλος ο κόσμος υποκλίνεται. Τώρα η νέα τάση είναι να χρησιμοποιούνται ιαπωνικές τεχνικές μαγειρικής αλλά και να προστίθενται υλικά από τη μεγάλη κουζίνα της ανατολής στις τοπικές κουζίνες. Ήδη γνωρίζουμε το πάντρεμα της ιαπωνικής κουζίνας με την κουζίνα του Περού που γέννησε τη Nikkei. Τώρα ένα εστιατόριο της ΝΥ, το Kimika συνδυάζει τη γιαπωνέζικη κουζίνα με την ιταλική, συνδυασμός που ονομάζεται itameshi. Την κουζίνα της Καλιφόρνια συνδυάζει με τη γιαπωνέζικη το Ethel’s Fancy, ενώ τη μεγάλη πρόκληση έχει δεχθεί βέβαια ο Ρενέ Ρεντζεπί του Noma τολμώντας το άνοιγμα ενός pop up εστιατορίου στο Κιότο. Στην Ελλάδα έχουμε γευτεί τον συνδυασμό της ελληνικής κουζίνας με την ιαπωνική από την κουζίνα του Σωτήρη Κοντιζά, που πραγματικά umami προσέγγιση.

5. Και το φαγητό να είναι από το... Διάστημα: αυτό κι αν είναι escapism. Όπως και αν το βαφτίσουμε οι επιχειρήσεις που θα καταφέρουν να προωθήσουν με κάποιον τρόπο τα προϊόντα τους ως "διαστημικά", θα κερδίσουν! Παγωτό σε βαθιά κατάψυξη; Είμαστε μέσα. Moonshot κρακεράκια; Ή μήπως μια νέα Coca-Cola που ονομάζεται Starlight και διατείνεται πως είναι "αρωματισμένη με διάστημα"; Οτιδήποτε μπορεί να μας βοηθήσει να αισθανθούμε ότι δεν πατάμε στον πλανήτη Γη είναι ευπρόσδεκτο.

6. Κάθε δείπνο και εμπειρία- Μετά από τρία χρόνια στερήσεων ήρθε η ώρα να αποζημιωθούμε. Άρα δεν αρκεί μόνο το καλό φαγητό, ο κόσμος αναζητά μια συνολική εμπειρία. Και τα μικρά πράγματα αρκούν. Τρόλεϊ που φέρνουν το φαγητό αντί για δίσκους, επιδόρπια που εκρήγνυνται, κοκτέιλ που ολοκληρώνονται μπροστά σου στο τραπέζι κι αλλάζουν χρώμα. Μεγάλο come-back της ζωντανής μουσικής στα εστιατόρια, όπως παλιά οι πιανίστες- θυμάστε; Και βέβαια θεματικά εστιατόρια, όπως το υποβρύχιο Under, στο Όσλο.

7. Κάνουμε οικονομία και δεν ντρεπόμαστε γι' αυτό. Βγάλτε τα κουπόνια, τις εκπτωτικές κάρτες, συγκρίνετα τιμές- τίποτα δεν είναι πια ντροπή. Τα κασταστήματα αντιλαμβάνονται την οικονομική κρίση και προβαίνουν σε προσφορές και σε πιο οικονομικές σειρές. Καιρός δεν ήταν;

8. Τρώμε όλοι μαζί, παρέα. Αυτό που αποφεύγαμε τόσο καιρό, επανέρχεται. Αν και ακόμα ο κόσμος είναι μουδιασμένος, το πάθος με τα πλατό τυριών κι αλλαντικών (charcuterie), αλλά και γλυκών, τα μεγάλα κοκτέιλ για όλη την παρέα, και οι πύργοι επιδορπίων κάνουν δειλά δειλά την εμφάνιση τους.


Πηγή: The New York Times

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram




Read Next

24 Απρ 2024

Βίκυ Καγιά: "Καλό ταξίδι μπαμπά μου. Σ’αγαπώ"

Πέθανε ο πατέρας της Βίκυς Καγιά: Το συγκινητικό αντίο.

Περισσότερα από

News

24 Απρ 2024

Αθηναΐς Νέγκα: "Μεγάλωσα σε ένα σπίτι που ήταν μέσα στο πένθος λόγω της απώλειας του πατέρα μου"

Η Αθηναΐς Νέγκα μίλησε στο Mega και εξήγησε πως είναι να βιώνεις την απώλεια του ενός γονιού σου σε μικρή ηλικία.

24 Απρ 2024

Ο πρίγκιπας Λούις έγινε 6 ετών -η τρυφερή φωτογραφία

Το τρομερό παιδί της βασιλικής οικογένειας που κάνει όλους να χαμογελούν είχε μόλις τα γενέθλια του και η Κέιτ ανάρτησε τη φωτογραφία που όλοι περίμεναν.

24 Απρ 2024

Χρήστος Χωμενίδης: "Αντί να αποκτήσουμε ανοσία στο κιτς, το συνηθίσαμε"

"Θα ήλπιζε απλώς κανείς, αφελώς αισιόδοξος, ότι η εμπειρία της Χούντας θα είχε λειτουργήσει για τους Έλληνες ως εμβόλιο. Αλίμονο. Αντί να αποκτήσουμε ανοσία στο κιτς, το συνηθίσαμε."

24 Απρ 2024

Θεοφανία Παπαθωμά: "Δεν είναι αφρικανική σκόνη! Μας σκοτώνουν! "

Kάποιοι αμφισβητούν το φαινόμενο αφρικανικής σκόνης, ανάμεσά τους και η Θεοφανία Παπαθωμά.

24 Απρ 2024

Ρουάντα: Το βρετανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα

Ο Ρίσι Σούνακ ήταν ξεκάθαρος:"Τα αεροπλάνα θα απογειωθούν ότι και να γίνει"

24 Απρ 2024

Σία Κοσιώνη: Οικογενειακή εξόρμηση στο μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Ο Κώστας Μπακογιάννης επέστρεψε στην Ελλάδα, πίσω στην οικογένειά του, έπειτα από πολύμηνη απουσία στην Αμερική.

24 Απρ 2024

H Ολγα Κεφαλογιάννη στην εκδήλωση "Women Who Dare": "Η έμφυλη βία, ακόμα και στην πιο ακραία της μορφή συνεχίζεται"

Σε 400.000 ανέρχονται οι γυναίκες στην Ελλάδα που έχουν υποστεί βία, εκτιμάται σε έρευνα της MRB.

24 Απρ 2024

Σελίν Ντιόν: "Πρέπει να σταματήσω να αμφισβητώ τον εαυτό μoυ"

Για τη νέα της πραγματικότητα και τα όνειρα της μίλησε η μεγάλη ντίβα του πενταγράμμου, Σελίν Ντιόν.

23 Απρ 2024

Διαζύγιο Νικόλαου - Τατιάνα Μπλάτνικ: Αυτή είναι η αιτία χωρισμού τους

Το μυστηριώδες τρίτο πρόσωπο που προκάλεσε αναταράξεις στον γάμο τους.