ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Βία στους νέους: Η εξήγηση των ψυχολόγων

Με αφορμή τον ομαδικό βιασμό ενός 15χρονου από συνομηλίκους του στο Ίλιον.

Στο μικροσκόπιο μπαίνει η παραβατική συμπεριφορά των ανηλίκων, ειδικά μετά και το τελευταίο περιστατικό με τον ομαδικό βιασμό ενός 15χρονου από συνομηλίκους του στο Ίλιον.

Η Αγγελική Καρδαρά, συνεργάτης του Κέντρου Μελέτης Εγκλήματος, μίλησε στην ΕΡΤ για τον ρόλο της οικογένειας στην πρόληψη παραβατικών συμπεριφορών.

"Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση που μας απασχολεί εκτενώς σε ερευνητικό επίπεδο" ανέφερε στις "Συνδέσεις" η ειδικός ψυχικής υγείας, η οποία τόνισε ότι η υπόθεση είναι ενδεικτική για το πώς εξελίσσεται στη σύγχρονη εποχή το φαινόμενο της νεανικής παραβατικότητας.

"Μας απασχολούν υποθέσεις, που με εμπλοκή ανηλίκων, εξισώνονται με την εγκληματικότητα ενηλίκων. Βλέπουμε να μας απασχολούν υποθέσεις όπου πλέον οι ανήλικοι δρουν όχι κατά μόνας αλλά περισσότερο σε ομάδες", ανέφερε η κ. Καρδαρά κάνοντας λόγο για υπέρμετρη βία.

Η ίδια εστίασε στη συμμετοχή και άλλων ατόμων που δεν αντιδρούν κατά τη διάρκεια τέλεσης εγκληματικών πράξεων σκιαγραφώντας το προφίλ των ανήλικων παραβατών στη χώρα μας. Η κ. Καρδαρά υποστήριξε ότι πλέον πολλαπλά προβλήματα καταγράφονται στον πυρήνα των οικογενειών.

"Βλέπουμε τις δυσλειτουργίες ορατές και μη και όλα αυτά τα σύνθετα ζητήματα", πρόσθεσε η συνεργάτης του Κέντρου Μελέτης Εγκλήματος.

Πώς επηρέασε η καραντίνα τη συμπεριφορά των νέων

"Αυτό το οποίο βλέπουμε είναι μια όξυνση αυτών των καταστάσεων. Βλέπουμε το δείκτη της εγκληματικότητας να παρουσιάζεται πιο αυξημένος στα εγκλήματα βίας με εμπλοκή ανηλίκων 12 ως 17 ετών", ανέφερε η κ. Καρδαρά προσθέτοντας το πώς επηρέασε η πανδημία και η καραντίνα την εύθραστη ψυχολογία των νέων.

"Βλέπουμε ότι υπάρχουν ισχυροί κλυδωνισμοί στον κοινωνικό ιστό, οι οποίοι περνούν ασφαλώς και στον οικογενειακό ιστό, αφήνουν ισχυρό το αποτύπωμά τους και στο φαινόμενο της νεανικής παραβατικότητας. Παρατηρούμε σε αυτές τις υποθέσεις να αναδεικνύονται και τα πολύ σοβαρά κοινωνικά ζητήματα όπως η χρήση ουσιών" πρόσθεσε.

Όπως είπε η ειδικός, οι ανήλικοι παραβάτες είναι συνήθως παιδιά που δεν θέτουν προσωπικούς στόχους, δεν έχουν όνειρα για εξέλιξη ως προς τις σπουδές τους και ως προς την επαγγελματική τους πορεία. Και η σχέση τους με το σχολείο είναι πολύ κακή. Έχει ένα αρνητικό πρόσημο.

Βία στους νέους: Η εξήγηση των ψυχολόγων

Σύμφωνα με την κ. Καρδαρά που άσχολείται με την εγκληματολογική έρευνα σε συσχετισμό με τα media "το επόμενο βήμα είναι να αρχίσουμε να συζητάμε για τις στοχευμένες επιστημονικές δραστηριότητες οι οποίες πρέπει να γίνουν ξεκινώντας από τα σχολεία μας στα πανεπιστήμια με επίκεντρο την ανηλικότητα και τη νεότητα, την ενημέρωση στα σχολεία".

Καππάτου: Πολυπαραγοντικό το πρόβλημα - Ποιος ο ρόλος του σχολείου

Παράλληλα, η Αλεξάνδρα Καππάτου, ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος, μίλησε στην ΕΡΤ για το πώς θωρακίζουμε τα παιδιά από τις παραβατικές συμπεριφορές και τι πρέπει να προσέξουμε ως κοινωνία για το πρόβλημα που είναι πολυπαραγωντικό.

"Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν έναν ανήλικο, έναν έφηβο σε αυτές τις συμπεριφορές. Κάποιοι από αυτούς είναι ατομικοί παράγοντες, οικογενειακοί λόγοι, δηλαδή οι σχέσεις που έχουν αναπτύξει οι έφηβοι με την οικογένειά τους, το αίσθημα του ανήκειν και την προσπάθεια που έχουν να επιβεβαιωθούν στην ομάδα των φίλων", δήλωσε στην ΕΡΤ η κ. Καππάτου με αφορμή τη σοκαριστική υπόθεση βιασμού του 15χρονου στη Δυτική Αττική.

Σύμφωνα με την παιδοψυχολόγο οι νέοι που εμφανίζουν ακραία παραβατική συμπεριφορά θέλουν να "νιώσουν ότι αξίζουν να αποκτήσουν μια αυτοεκτίμηση και να αισθανθούν και οι ίδιοι ότι μπορούν να δείξουν μέσα από αυτές τις ενέργειες τη δύναμή τους. Θέλουν να αμφισβητήσουν γενικότερα την εξουσία και να δείξουν ότι είναι πιο δυνατοί, αλλά και γενικότερα να εκφράσουν το θυμό τους προς οτιδήποτε άλλο τους συμβαίνει, ενδεχομένως μέσα από την οικογένεια τους".

O ρόλος της οικογένειας και του σχολείου

Η ίδια εστίασε στα προβλήματα που υπάρχουν στις οικογένειες που μπορεί να οφείλονται σε δυσλειτουργίες όσον αφορά τις σχέσεις των μελών της καθώς και οικονομικές δυσκολίες.

"Ο ρόλος του σχολείου είναι πάρα πολύ σημαντικός σε όλο αυτό", προσέθεσε η κ. Καππάτου τονίζοντας ότι χρειάζεται πολλή προσοχή και αφύπνιση όλων μας.

Όπως τόνισε η ηλικία 14 με 16 είναι πολύ κρίσιμη για τα παιδιά που πάνε να δημιουργήσουν την προσωπική τους ταυτότητα. "Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, είτε τα θεωρούν πειραματισμό είτε πλάκα, βλέπουμε ότι η λέξη ενσυναίσθηση δυστυχώς δεν υπάρχει. Δεν μπορεί να μπει στη θέση του άλλου και θα πρέπει να σας πω και για τον ρόλο των άλλων ατόμων που ήταν παρατηρητές".

Μιλώντας για τους αυτόπτες μάρτυρες σε παραβατικές συμπεριφορές τους τόνισε ότι ο ρόλος τους είναι πολλές φορές πολύ σημαντικός διότι ανέχονται και ενισχύουν αυτού του είδους τις συμπεριφορές.

Καταλήγοντας η κ. Καππάτου πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανοχή στη βία.

Read Next

30 Ιαν 2023

Life story: o Ιωάννης Βαρβάκης, ο τετραπέρατος Έλληνας που ανακάλυψε το χαβιάρι και ευεργέτησε την πατρίδα του- Μέρος Α'

Από το νησάκι των Ψαρρών στην Οδησσού και το Αστραχάν. Ο πλούτος και η μεγάλη αγάπη για την πατρίδα.

30 Ιαν 2023

Ντρου Μπάριμορ για Λεονάρντο Ντι Κάπριο: "λατρεύω ότι ακόμα κάνει clubbing"

Γιατί όλοι ξέρουμε πια πως ο Λεονάρντο δεν θα μεγαλώσει ποτέ.

Περισσότερα από

News

30 Ιαν 2023

Ο οίκος Louis Vuitton ντύνει με "Τέχνη" τα παγκόσμια αξιοθέατα

Η Louis Vuitton χρησιμοποιεί το AR στο τελευταίο έργο της διάσημης εικαστικού Yayoi Kusama, για να διακοσμήσει δημοφιλή παγκόσμια κτήρια.

30 Ιαν 2023

STYLE NOT COM: Ο άνθρωπος πίσω από το πιο επιδραστικό Instagram account μόδας αυτή τη στιγμή

Ο Beka Gvishiani είναι ο άνθρωπος πίσω από το STYLE NOT COM, το πιο επιδραστικό Instagram account μόδας αυτή τη στιγμή.

30 Ιαν 2023

Το σούπερ μόντελ που θηλάζει το μωρό της πριν βγει στην πασαρέλα

H όμορφη φωτογραφία στα back stage του σόου του Schiaparelli είναι από τις πιο όμορφες στιγμές στην Εβδομάδα Μόδας Υψηλής Ραπτικής

30 Ιαν 2023

Οι επιστολές του Γκάντι προς τον Χίτλερ- μια κραυγή για την Ειρήνη

Σαν σήμερα δολοφονήθηκε ο Ινδός πολιτικός, στοχαστής και επαναστάτης ακτιβιστής Μαχάτμα Γκάντι, ο οποίος αγωνίστηκε όσο κανείς για την ειρήνη.

30 Ιαν 2023

Αυτός είναι ο ωραιότερος άντρας στον κόσμο. Και δεύτερος ο Κρις Χέμσγουορθ;

Ο Dr Juian De Silva, πλαστικός χειρουργός, αποκαλύπτει ποιος είναι ο ωραιότερος άντρας του κόσμου. Συμφωνείτε;

29 Ιαν 2023

Life Story: o Ιωάννης Βαρβάκης, ο τετραπέρατος Έλληνας που ανακάλυψε το χαβιάρι και ευεργέτησε την πατρίδα του- Μέρος Β

Η ευφυΐα του στο εμπόριο και τα κέρδη που τροφοδότησαν τον ελληνικό αγώνα και την Ελλάδα.

29 Ιαν 2023

Κάια Γκέρμπερ: Η κόρη της Σίντι Κρόφορντ δεν οφείλει την καριέρα της στη μαμά της

"Nepo babies" λέγονται πλέον τα παιδιά των διασήμων που κλείνουν τόσο εύκολα συμβόλαια όταν οι συνάδελφοί τους παλεύουν.

29 Ιαν 2023

"Όταν ξύπνησα, είχε τα χέρια του γύρω από τον λαιμό της γιαγιάς μου, η οποία ούρλιαζε"

Η Όπρα Γουίνφρεϊ γεννήθηκε για να γίνει υπηρέτρια, αρνήθηκε τη μοίρα της και έγινε η πρώτη μαύρη δισεκατομμυριούχος της Αμερικής. Και γνώρισε το πιο σκληρό πρόσωπο της ενδοοικογενειακής βίας από πολύ νωρίς.

29 Ιαν 2023

Ελένη Μαλιού: "Τα αναδοχάκια μου είναι μέρος της ψυχής μου"

Η κυρία Μαλιού και η οικογένεια της προσφέρουν μια ανοιχτή αγκαλιά σε μωρά από το Ίδρυμα Μητέρα που έπειτα υιοθετούνται.

29 Ιαν 2023

Ντέιβιντ Μπέκαμ: Το συγκινητικό του μήνυμα στην 102 ετών θαυμάστριά του

Ο πρώην άσος της μπάλας έστειλε ένα βίντεο στη θαυμάστριά του, που μετρά 102 έτη