Ο ιστότοπος Tasteatlas διαμορφώνει τη λίστα του βάσει ψηφοφορίας του κόσμου για τα συστατικά, τα πιάτα και τα ροφήματα. Και, όπως φαίνεται από τη δεύτερη θέση της κατάταξης στην παγκόσμια λίστα, οι τουρίστες ψηφίζουν ελληνικά.
Στην πρώτη θέση ψηφίστηκε η γειτονική Ιταλία, με την Ελλάδα να κατατάσσεται δεύτερη και η Ισπανία τρίτη.
Οι επισκέπτες της ιστοσελίδας Tasteatlas ξεχωρίζουν το ελαιόλαδο Καλαμάτας, τα φυστίκια Αιγίνης, τα ροδάκινα Νάουσας, το σαγανάκι και τον ντάκο.
Ακολουθούν οι γευστικές προτάσεις από Ιαπωνία, Ασία και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με τα τουρκικά πιάτα να καταλαμβάνουν την έβδομη θέση.
Η χρυσή δεκάδα
1. Ιταλία
2. Ελλάδα
3. Ισπανία
4. Ιαπωνία
5. Ινδία
6. Μεξικό
7. Τουρκία
8. Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
9. Γαλλία
10. Περού
Στα πιο δημοφιλή ελληνικά πιάτα να δοκιμάσεις, σύμφωνα με τις προτάσεις του Tasteatlas, το σουβλάκι καταλαμβάνει την πρώτη θέση, με τα καλαμάκια να ακολουθούν στενά στη δεύτερη και τον μουσακά τρίτο στις ποτιμήσεις τους.
1. Σουβλάκι
2. Καλαμάκι
3. Μουσακάς
4. Χωριάτικη Σαλάτα
5. Τζατζίκι
6. Σπανακόπιτα
7. Παστίτσιο
8. Ραβανί
9. Γεμιστά
10. Πασχαλινά κουλουράκια
11. Χόρτα
12. Μύδια
Η ελληνική κουζίνα
Στη σύγχρονη ελληνική μαγειρική χρησιμοποιούνται ευρέως το ελαιόλαδο, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, το κρασί, το κρέας, τα λαχανικά, όσπρια, ψάρια και θαλασσινά.
Σημαντική παράμετρος της εγχώριας γαστρονομίας και κουλτούρας είναι οι μεζέδες, ποικιλία από διάφορα μικρά γεύματα. Συνήθως σερβίρονται με κρασί, ούζο ή τσίπουρο σε μεζεδοπωλεία, ουζερί και τσιπουράδικα, καθώς και σε επισκέπτες που μπορεί να φιλοξενεί κάποιος στο σπίτι του.
Η ελληνική κουζίνα χαρακτηρίζεται ως Μεσογειακή, ενώ έχει και ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά με τις παραδοσιακές κουζίνες της Ιταλίας, των Βαλκανίων, της Τουρκίας και του Λεβάντες (τμήμα της Μέσης Ανατολής).
Άλλα σημαντικά τροφικά προϊόντα είναι οι ελιές, οι ντομάτες, το τυρί, οι μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, το κρεμμύδι, το σκόρδο, οι πιπεριές, μυρωδικά, το γιαούρτι και ο χυμός λεμονιού, ενώ θέση στο τραπέζι κατέχει σχεδόν πάντα και το ψωμί.
Σε ό,τι αφορά τα παραδοσιακά γλυκά, κύρια χαρακτηριστικά τους είναι οι ξηροί καρποί και το μέλι, ενώ συχνά χρησιμοποιούνται και διάφορα φρούτα κυρίως για τα λεγόμενα γλυκά του κουταλιού.